תפריט עמוד

קפדוקיה עם ילדים: טיול בארץ הפיות

שתפו:

הטבע פיסל את נופי קפדוקיה בשלל צורות שמסעירות את הדמיון - פטריות, ארובות פיות, חרוטי ענק, והאדם הוסיף ליופי הזה מבני מגורים וכנסיות חצובים בסלע. טיסות ישירות הופכות את האזור הקסום הזה לנגיש במיוחד

פורסם 5.7.14
יש מי שתורכיה מעלה במוחו אסוציאציות של מלונות ענקיים הדחוסים זה לצדו של זה על רצועת חוף מפותחת יתר על המידה באנטליה, אבל למעשה המדינה הענקית הזאת מציעה למבקרים בה הרבה יותר מכמה בריכות שחייה רועשות ותורים ארוכים למזנוני אוכל. אחד האזורים היפים והמיוחדים נמצא במרכז תורכיה והוא מזמן נופים וחוויות יוצאי דופן, שלא תמצאו במקומות אחרים. יש כאן מוזיאונים ואתרים מרתקים שילהיבו את כל מי שמתעניין בארכיאולוגיה ובתרבויות עתיקות, אוכל מצוין והכנסת אורחים חמה ולבבית. אבל גולת הכותרת היא ללא ספק נופיה המדהימים של קפדוקיה. כוחות הטבע יצרו בקפדוקיה נוף וולקני ייחודי ופיסלו בקרקע שלל צורות משונות שמסעירות את הדמיון, בהן חרוטים, פטריות ענקיות וכובעי סלע מחודדים. האדם הוסיף לכל היופי הזה וחצב בסלע ובקרקע כוכים ומערות למגורים, כנסיות ואפילו ערים שלמות תת קרקעיות.

דרך מצוינת לחוות את הטבע המדהים הזה היא לצאת לטיול כוכב משפחתי. היתרונות של טיול כוכב ברורים, במיוחד כשחלק מהמשתתפים הם צעירים: לא צריך לארוז את החפצים מחדש בכל בוקר, אין הפתעות לא נעימות כשמגיעים בסופו של יום ארוך למלון לא מוכר. מתמקמים בנוחות במקום אחד, וממנו יוצאים בכל יום לטיולים בסביבה הקרובה והרחוקה יותר, ובערב חוזרים לחדר המוכר. פשוט, קל ובעיקר נוח. ומכיוון שנוחות מהווה גורם קריטי בהצלחתו של טיול משפחתי, תישמחו לדעת שכעת אפשר להגיע לקפדוקיה בטיסה ישירה, במקום להיסחב במשך שעות ארוכות בין נמלי תעופה שונים. הטיסות הישירות הופכות את קפדוקיה לנגישה מתמיד ומאפשרות לכל אחד, בין אם הוא בן שבע או בן שבעים, ליהנות ולהתפעם מהטבע הבראשיתי של האזור הייחודי הזה.

הכפר אוצ'יסאר. היכרות ראשונה עם המראות הייחודיים של קפדוקיה | צילום: דיוויד פדרה

מפגש ראשון עם ארובות הפיות
כאמור, הטיול נפתח בטיסה ישירה לשדה התעופה נבשהיר (Nevsehir) שבלב קפדוקיה. משם יוצאים בנסיעה אל הכפר אוצ'יסאר (Uchisar) בעמק הגורמה (Goreme). מראשה של המצודה המקומית ישנה תצפית מרשימה על אוצ'יסאר, על הכפר גורמה ועל העמק כולו. זוהי היכרות ראשונה עם ארובות הפיות, אותם עמודי סלע שמזדקרים אל על מתוך האדמה ושעל פי האמונה המקומית נבנו על ידי פיות. אחרי התצפית הפנורמית הגיעה העת לרדת אל הקרקע ולהכיר את התושבים המקומיים. המקום הטוב ביותר לעשות זאת הוא בבית תה באחד הכפרים, שם הגברים נוהגים לשחק בשש-בש במיומנות מרשימה. אחרי שסופגים מהאווירה המקומית (ולוגמים מהתה הנפלא), אם נותר די זמן אפשר לצאת לטיול בעמק היונים הסמוך, שזכה בשמו בזכות היונים שהתושבים המקומיים נהגו לגדל בתוך כוכים וגומחות בסלע (קולומבריום). עם ערב מגיעים לעיירה היפה אורגופ (Urgup), שם ממוקם המלון מדרגת תיירות טובה. אחרי ארוחת ערב אפשר לסייר ברחובות ולהתבשם מהאווירה המיוחדת.

עמודי סלע מזדקרים אל על, נוף טיפוסי לקפדוקיה

פטריות סלע, כנסיות חצובות ופריחה אביבית
עם בוקר יוצאים לכפר גורמה (Goreme) לפעילות מהנה במיוחד – טיול אופניים בין ארובות הפיות והעמקים הציוריים שמצפון לכפר. הרכיבה בנופים הירחיים היא תענוג שאסור לוותר עליו. בין הכפר הקטן והשקט צ'אושין (Cavusin), כחמישה קילומטרים מצפון לגורמה, לעיירה זלווה (Zelve) נמצא אזור שזכה לכינוי "עמק האהבה", ובו מתנשאים עמודי סלע מרשימים ביותר: צוקים זקורים שצבעם בהיר ועל ראשיהם כיפות כהות העשויות מאבן בזלת קשה, שנשחקה פחות מהסלע הרך מתחתיה. אחרי שמתפעלים מהם כדאי לערוך סיבוב היכרות עם התושבים המקומיים. ביקור בבית מקומי ולגימת תה מהביל בצוותא יעזרו להבין את אורח החיים באזור, ולהשלמת החוויה כדאי לבקר במפעל משפחתי לאריגת שטיחים, שבו אומנות האריגה עוברת בסוד מדור לדור. במרחק נסיעה קצר משם נמצא אתר פאשה בה. זה מתחם גדול ובו מאות זקיפי סלע יפים, כמה כנסיות חפורות בצוקים ונקיקים בצבעים ובצורות שונות, ובעונה הזאת – גם פריחה אביבית יפה. לפנות ערב חוזרים למלון באורגופ למנוחה, התרעננות, ארוחה טובה ושיחה על חוויות היום.

היום הבא נפתח בנסיעת שטח לעבר אגם נאר (Nar gol) הנמצא בתוך לוע של הר געש כבוי ואשר לחופיו ישנם מעיינות חמים. מהאגם מטפסים לעבר גוזליורוט ויורדים לטיול רגלי בקניון איחהלרה (Ihlara), אחד המסלולים היפים והמפורסמים ביותר באזור. ההליכה בערוץ הקניוני מספקת מראות מקסימים: עצי צפצפה ועצי פרי פורחים, מים זורמים ולכל אורך הדרך מנזרים וכנסיות, חלקם בנויים ואחרים חפורים בסלע, ואלפי מקומות מגורים שחצובים בנקיקים. אחרי ההליכה, אין כמו ארוחה טובה במסעדה מקומית ממש על גדות הנחל הזורם.

כדורים פורחים מעל קפדוקיה. הנופים הירחיים שנראים נפלא מהקרקע, מרשימים אף יותר מלמעלה

מבט מכדור פורח ומבטן האדמה
אחת הדרכים המדהימות והמרגשות ביותר לראות את קפדוקיה היא מהאוויר. ולא סתם מהאוויר, אלא מתוך סל של כדור פורח, שמרחף בשקט ובהדר מעל הנופים הקדומים. המראה של ארובות הפיות, הפטריות, עמודי האבן והנוף הירחי שנראים נפלא כל כך מהקרקע, הופך מרשים אף יותר מלמעלה. הסיור בכדור פורח אורך כשעה עד שעה וחצי, והוא כולל איסוף מהמלון בשעת בוקר מוקדמת מאוד (לפנות בוקר יש משטר רוחות שמתאים למעוף של כדורים פורחים) וחזרה בזמן לארוחת בוקר והמשך הפעילות, כשאחת החוויות הגדולות עדיין לפנינו: ביקור בקאימאקלי (Kaymakli), עיר המערות התת קרקעית.

ממבט ראשון קאימאקלי נראית כעוד חור שנחצב בסלע, אבל בהמשך מתגלה מציאות מדהימה. הביקור באתר כולל ירידה לעומק של 35 מטר מתחת לפני האדמה, כשחלק ניכר מהצעידה נעשה בגב שפוף מעט במחילות שגובהן כמטר וחצי. מדי פעם המחילות הצרות מתרחבות לאולמות, חדרים, מחסנים ושטחי מחייה מרשימים. העיר התת קרקעית, שנחפרה ברובה במאה השישית לספירה, שימשה מקום מסתור לתושבי הכפר בעת מתקפות של אויבים. אחרי האפלולית ששוררת למטה, נחמד לצאת לאור השמש הזוהר, לזקוף גב ולסעוד ארוחת צהריים בכפר הציורי סואנלי, שבו אפשר גם להתרשם מבובות בעבודת יד שבנות הכפר מכינות על פי מסורת עתיקת יומין. אחרי סיור רגלי בכפר נוסף, מוסטפה פאשה שמו, חוזרים למלון באורגופ ללילה אחרון בעמק הקסום.

כתבה פרסומית

כדור פורח בקפדוקיה

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: