אפריקה היא כר בלתי נדלה להתבוננות בהתנהגות של בעלי חיים ולצילום שלה, אומר יוסי אשבול, מבכירי צלמי הטבע בישראל. "כשיצאתי לספארי עם חובבי צילום, ראינו בצד אחד של הרכב פילים, בצד השני הלכו זברות, מעלינו קפצו בבונים עם תינוקיהם הקטנים. כולם תקתקו במצלמות וגמרו עשרות מטרים של סרטי צילום. עושר החיים במישורי הסוואנה הוא כה גדול, עד שלעתים אנו עומדים מבולבלים ונבוכים מול שפע אפשרויות הצילום, וקשה להחליט מה לצלם קודם". ובכל זאת, למי שרוצה לחזור הביתה עם צילומים טובים, ממליץ אשבול להתמקד בכמה שמורות ולא למהר ולעבור מרחק של מאות קילומטרים משמורה לשמורה. בטווח זמן קצר אי אפשר להספיק לצלם מקרוב, מרחוק, במצבי אור שונים, בזוויות משתנות. וכדאי, הוא מוסיף, להחליט מראש איזו חיה מעניינת אתכם ולצלם אותה. ההתמקדות הזאת, אגב, היא צורת העבודה הרגילה שלו. לפעמים הוא נכנס למחבוא צילום, המאפשר לו להתמזג עם הסביבה ולא להפחיד את בעלי החיים או להפריע להם, ושוהה שם פרק זמן ארוך. רוב האנשים שבאים לאפריקה מתרשמים מהטורפים, אבל אפריקה מעניינת מאוד גם מבחינת העופות שחיים בה, ואשבול ממליץ מאוד למי שמטייל בה להביא גם אותם בחשבון. מימות הסודה שבקניה הוא מעדיף את ימת נקורו. "הנוף שם פתוח, ובדרך כלל מספר עופות הפלמינגו שבימה גדול מאוד". הוא אמנם ממליץ לבקר במכתש נגורונגורו, אך מוסיף הסתייגות. "הוא סגור מדי. אין בו נופים נקיים מאופק לאופק. חלק מהעדרים מתנהגים בו כמו בעלי חיים חצי מבויתים". המקומות שהכי כדאי לבקר בהם, לדעתו, הם שמורת סמבורו, מסאי מארה ואזור נהר הגרומֶטי בסרנגטי, בעיקר כשהעדרים מגיעים לשם בנדידתם.
ארבעה צלמים ושקית אורז אחת שימוש בעדשות טֶלֶה (ארוכות מוקד) מביא לכך שהפרספקטיבה המתקבלת שטוחה ועומק השדה קטן מאוד. למשל, כשמצלמים בעל חיים קטן, כמו סנאי קרקע, האף שלו יתקבל חד (בפוקוס), אך האוזניים כבר לא. עומק השדה במקרה זה הוא כחצי סנטימטר. לכן כדאי לצלם עם צמצם סגור, המגדיל את עומק השדה – פעילות המחייבת צילום במהירויות תריס נמוכות.
עכשיו מעונן, האור מצוין רוב המצלמות כיום מאפשרות בחירה בין שלוש שיטות של מדידות אור: ממוצעת (תבניתית), נקודתית וממוקדת למרכז. "במקרים שבהם צבעי החיה בוהקים וקונטרסטיים לנוף, אני מעדיף להשתמש במדידה נקודתית שמהווה בסיס לחישוב, לשקלול ולכיוון ידני של הצמצם לפי מיטב נסיוני והבנתי. למשל, בצילום של אנפה לבנה על רקע מים כחולים, אני משתמש במדידה נקודתית ומתקן. ואין פה כללים מדויקים. זה יכול להשתנות מרגע לרגע, על פי הגוון של בעל החיים, עוצמת האור וזוויתו". אשבול מציין שהוא נוהג לעתים להשתמש במבזֵק בשני מצבים: צילום בשעות הצהריים, בימים שאין בהם מסך של עננות, על מנת להבהיר צללים שמכערים את התמונה; או בצילום לילי של עופות וטורפים הפעילים בלילה. "במקרים אלה אני מעדיף להשתמש בכמה מבזֵקים במקום אחד. כשצילמתי באפריקה סחבתי איתי שלושה מעמדים קלים למבזקים. במשך חודש שלם של צילום השתמשתי בהם פעם אחת".
|
אפריקה היא כר בלתי נדלה להתבוננות בהתנהגות של בעלי חיים ולצילום שלה. הצלם יוסי אשבול מציע טיפים לצילום בעלי חיים באפריקה עודכן 10.11.18 |
האי הכי צפוף בעולם
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 468
[name] => אפריקה
[slug] => africa
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 468
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 711
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 522
[name] => קניה
[slug] => kenya
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 522
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 468
[count] => 67
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )