ככל הנראה לא רבים יודעים, אבל מי שגדל בפתח תקווה בטח שמע על כך שממש במרכז ההומה אדם של העיר, מוסתרת אחרי שיחי בוגונביליה ועצי דקל ותיקים, בין הבניינים המתנשאים מעליה, שוכנת לה שנים רבות, החל משנות השלושים של המאה העשרים, החווה החקלאית של פתח תקוה, אתר שימור מורשת ומקום מקסים מהרבה בחינות.
היא התחילה את דרכה בשנת 1934 כבית הספר המחוזי "גבעת השלושה", בסמוך לקיבוץ גבעת השלושה הישן, והיום היא מתפקדת כבית הספר העירוני להוראת מדעי החקלאות והסביבה לילדי פתח תקווה, אשר דואג לשמר את החזון של מייסדי העיר – "עובד אדמתו ישבע לחם" – ולהעבירו לדורות המשך.
הכניסה לחווה היא מרחוב קפלן, כל מי שמגיע לסיור עובר דרך שדרת הוושינגטוניות היפה, ובורח מעולם העירוני הסוען לעולם הטבע השלו והנפלא. המקום מתוחזק בצורה יוצאת מן הכלל, לכל דבר קיים שלט עם הסבר או מסר היסטורי או חינוכי. עושה רושם שאנשים המלווים את הסיור הינם חברי משפחה גדולה אשר פועלת ברוח החלוציות, כמו זאת שהייתה למייסדי החווה, מתוך רצון טוב, התלהבות, מסירות ואמונה הם ממשיכים לחנך את דור הצעיר לעבודה ויצירה, במטרה להעמיק את הקשר בין האנשים לבין הטבע והמולדת.
במסגרת הסיור ניתן לטייל בשטח החווה, להתבונן, להריח, לגעת ולהכיר את הצמחים, לראות איך הם גדלים ומה היא צורת תחזוקתם. לעתים, באישור הצוות, ניתן גם לקטוף מהירקות (גזר, כרוב, תפוחי אדמה ותירס) או לקטוף את הפרחים היפים ולקחתם הביתה. בכל מקום נתקלים במתקנים אשר פועלים בשיטות מיחזור וחיסכון במים. קיים מתקן לייצור קומפוסט, חממות ושדות עם ירקות, צמחי נוי ועשבי תיבול משתרעים ברוב שטחי החווה.
מסלול הסיור עובר בין חלקי המתחם השונים, הבנויים בהתאם לתכנון המקורי, המבקרים נחשפים למידע אודות תולדות המקום המוצג על גבי השלטים שהוצבו על ידי המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל. אי אפשר לפספס גם את העצים העתיקים המרשימים ביופיהם האצילי שהחווה שומרת עליהם.
קיים אזור של כוורות דבורים ובו מתקן לא רגיל אשר מהווה חלק מהסיפור המעניין שכל מבקר בחווה זוכה להכיר. מדובר בפרויקט "מתחברים לשורשים", שמייצג את החיבור של בני הקהילה האתיופית למורשת הישראלית. המבקרים נחשפים למלאכת הקדרות ושיטות עיבוד חקלאיות מסורתיות של הקהילה ולשילוב תרבותה במורשת ישראל.
כדאי מאוד להגיע לחווה במהלך שנת הלימודים ולהכיר את המקום. מובטחת חוויה מיוחדת, מלאה באוויר נקי, יופי אסתטי ומשמעות חשובה. לקבלת מידע ועדכונים על האתר ועל הסיורים הנערכים בו ניתן לשלוח הודעה בעמוד הפייסבוק של החווה "החווה החקלאית פתח תקוה" או דרך הקישור הבא.