תפריט עמוד

בקיץ, כשהחום מעיק והשמש קופחת, לא קל לצאת לטיולים רגליים ארוכים, במיוחד אם אתם מטיילים בהרכב משפחתי. זה הזמן המתאים לצאת לטיול מים קליל ומוצל. הנה כמה הצעות למסלולים שמתאימים לכל השנה, אבל מוצלחים במיוחד בקיץ. שימו לב: בעקבות הקורונה, יתכנו שינויים בשעות הפתיחה ודרך ההתנהלות באתרי טבע ברחבי הארץ. כמו כן, חשוב לדעת שהכניסה לשמורות של רשות הגנים והטבע היא רק בהרשמה מראש ובמועד המתואם.
לפרטים והרשמה לחצו כאן >>

עוד כתבות רטובות:
טיולי מים בגליל העליון
טיולים ליד מים בגליל
מעיינות
גבים במדבר
פינות חמד בארץ פלגי המים בצפון

נחל שניר

המסלול בנחל שניר, המוכר גם בשמו הערבי החצבאני, הוא אחד המסלולים המהנים ביותר ביום קיץ חם. זהו מסלול לא קשה ולא ארוך שופע מים, צמחייה עשירה וצל. חסרונו היחיד בכך שכולם מכירים את יתרונותיו ולכן בקיץ הוא תמיד עמוס במטיילים.

המסלול, שמתחיל ממגרש החניה של הפארק הלאומי, חולף על פני בריכות שכשוך מלאכותיות, באחת מהן מפל קטן. המסלול ממשיך לאורך גדתו המזרחית של הנחל, שזרימתו בקטעים מסוימים גועשת ובאחרים שקטה ורוגעת. הדרך מוצלת ברובה בעצי דולב וערבה והנחל מהווה מקום מפלט מצוין מן החום שבחוץ.

נחל שניר. מסלול קל ונעים מאוד

נחל שניר. מסלול קל ונעים מאוד | צילומים: שאטרסטוק

מי שמגיע עם עגלות נכים או עגלות ילדים יכול ללכת עד בריכות השכשוך. מי שמעוניין במסלול מעט יותר ארוך יכול ללכת עוד כ-30 דקות לאורך הנחל ואז לחזור אל החניון באותה הדרך. אפשר גם ללכת עד סוף המסלול שמסתיים קרוב לגשר שניר. במקרה כזה כדאי להקפיץ מראש מכונית אחת לחניון אלונית – גן הצפון, הסמוך לנקודת הסיום של המסלול.

איך מגיעים? בצומת המצודות פונים ימינה (מזרחה) בכביש מס' 99. כעבור ארבעה קילומטרים וחצי, במחלף קיבוץ הגושרים, פונים ימינה ושמאלה מתחת לגשר לכיוון נחל שניר ומסעדת "דג על הדן". הכביש מתפתל מעט בין מטעים, כ-300 מטר לאחר שנחלוף על פני הפנייה שמאלה למסעדה, תהיה פנייה נוספת שמאלה המובילה היישר אל חניון הפארק הלאומי.

שמורת תל דן

שמורת הטבע תל דן היא כנראה הדבר הכי קרוב לגן עדן שאפשר למצוא במדינתנו הקטנה. פלגי מים, נחל שוצף, מעיין בעל השפיעה הרבה ביותר בכל המזרח התיכון, עצי צפצפה ותאנה וצמחייה שופעת – כל אלה יעזרו לכם למצוא כאן שלווה גם בימים בהם השמורה עמוסה במבקרים. השמורה אינה גדולה, גודלה 481 דונם בסך הכל, אבל יש בה ארבעה מסלולי טיול, בהם גם מסלול שמותאם לכיסאות גלגלים ולעגלות ילדים, שעובר בתוך החורש לאורך הנחל. ביום חם כדאי לבחור במסלול הארוך (שגם הוא לא ממש ארוך, רק כשעה וחצי של הליכה קלילה). המסלול מגיע למעיינות דן ועובר בבריכת השכשוך, בעץ המילה הסורית הגדול שזכה לכינוי "עץ פו הדב", בטחנת קמח עתיקה ובאזור של פלגי מים ועצי ער אציל גבוהים שנקרא "גן עדן". אם הגעתם מוקדם ועוד לא חם מדי כדי להתחיל את הסיור באתר דן העתיקה ולחזור דרך המעיינות.

שמורת תל דן, הכי קרוב לגן עדן

שמורת תל דן, הכי קרוב לגן עדן

איך מגיעים? השמורה נמצאת על כביש 99 (קריית שמונה-מסעדה), כ-11 קילומטר מזרחית לצומת המצודות. בסמוך לקיבוץ דן.

שפך הדליות (המג'רסה)

הטיול בשפך דליות, המוכר יותר כמג'רסה, הוא טיול המים האולטימטיבי. המג'רסה היא חלק מבקעת בית צידה שבצפון מזרח הכנרת בה יש נופי מים מגוונים, פלגי מים, בריכות, מעיינות ודלתא של נהר הירדן. כמעט לכל אורך הטיול הולכים בתוך מים זורמים ובין בריכות שאת חלקן אפשר לצלוח רק בשחייה. שימו לב: אם אתם מטיילים עם ילדים שלא יודעים לשחות או מעדיפים שלא ללכת במים עמוקים, יש נקודות יציאה לפני המים העמוקים, ואפשר ללכת במסלול היבש המקביל. כלומר, אפשר ללכת בחלק של המים הרדודים, לצאת ולהמשיך במקביל בדרך נוחה ללא מים.

המג'רסה, טיול מים אולטימטיבי

המג'רסה, טיול מים אולטימטיבי

המג'רסה, טיול מים אולטימטיבי

המסלול מתחיל בשביל סלול ומסומן היורד לאפיק הנחל בסבך הקנה, על גדת נחל דליות. ניתן להיכנס אל המים ולהתחיל ללכת במורד הזרם. האפיק משנה את רוחבו ועומקו במהלך הטיול. לקראת אמצע המסלול מתרחב אפיק הנחל לברכות, שבהן ניתן להתרשם מצמחי הלגונה. עומק המים בבריכות יכול להיות יותר מגובה אדם בשנים גשומות, ובשנים שחונות יותר – בגובה המותניים. מהסיבה הזו המסלול מתאים רק למי שיודע לשחות (וכדאי גם להצטייד בהתאם – לא די בנעליים שמתאימות למים ובבגד ים, ויש להגן על התיק (או להשאירו ברכב) ולא לקחת חפצים שניזוקים במים.

איך מגיעים? בצומת צמח פונים ימינה (מזרחה) ומשם שמאלה בצומת מעגן בכביש מספר 92 לאורך מזרח הכנרת. בין הקילומטר ה-23 ל-24, בדיוק מול הפנייה ימינה למעלה גמלא, פונים שמאלה לעבר הכנרת. במקום שילוט ברור ובמקביל לו סימון שבילים כחול, המנחה אל הכניסה לגן הלאומי.

שמורת  טבע נחל עמוד

שמורת טבע מקסימה, שבה ניתן ליהנות מנחל הזורם בכל ימות השנה, חורש ים תיכוני, בוסתנים, מעיינות זכים ובריכות צלולות. בשמורת נחל עמוד יש כמה מסלולי הליכה בדרגות קושי שונות. המסלול שמתאים למשפחות הוא מסלול מעגלי, שאורכו כארבעה קילומטרים וההליכה בו נמשכת כ-4-3 שעות. בדרך עוברים ליד עין יקים – מעיין שופע הנובע כל השנה, שלצידו עצי תאנה רבים, שרידי טחנת קמח ישנה,  בריכות אגירה יפות ומוצלות, בוסתן משוקם עם עצי פרי, נקודות תצפית מרהיבות ובריכות שכוי – בריכות קטנות ורדודות של מים צלולים המוצלות בעצי דולב. המסלול אינו קשה, למעט העלייה התלולה שבסופו, ושפע המים, הצל ועצי הפרי הופכים אותו למשובב נפש.

נחל עמוד. שמורת טבע מקסימה במשך כל השנה | צילום: מגרי יעל, מתוך אתר פיקיויקי

נחל עמוד. שמורת טבע מקסימה במשך כל השנה | צילום: מגרי יעל, מתוך אתר פיקיויקי

איך מגיעים? נוסעים בכביש מספר 85 מעכו לצפת. בצומת חנניה פונים צפונה לכביש 866. בין סימון הק"מ ה-40 וה-41 פונים מזרחה אל דרך עפר מסומנת אדום שמגיעה אחרי קילומטר וחצי אל חניון משטרת עין א-תינה, שם מתחיל המסלול.

נחל כזיב

אחד ממסלולי המים היפים והמרשימים בישראל. תחילת הנחל בהר מירון, משם הוא מתפתל עד שנשפך לים התיכון בחוף אכזיב. לטיול בנחל כזיב יש כמה אפשרויות טיול, ברמות קושי שונות. הנה שלוש אופציות:

נחל כזיב, אחד ממסלולי המים המרשימים בישראל | צילום: אופק רון-כרמל

נחל כזיב, אחד ממסלולי המים המרשימים בישראל | צילום: אופק רון-כרמל

1. מסלול קליל: עין חרדלית

מסלול קליל וקצר: ביקור בעין חרדלית, בחלק התחתון של הנחל, והליכה במסלול קליל ומישורי בתוך המים, הלוך חזור.
איך מגיעים? נוסעים על כביש מספר 70 ופונים לכביש 8911, לעבר היישובים מנות ועבדון. כקילומטר אחרי הפנייה למנות מגיעים  לדרך עפר מסומנת בסימון ירוק. נוסעים בה עד שמגיעים לתחנת שאיבה של מקורות, שם חונים ויוצאים למסלול.

2. מסלול ברמה בינונית: מחניון הזיתים לחניון שביל הקידה

האופציה הזאת מתאימה למשפחות ברמת הליכה בינונית-מיטיבי לכת, וכוללת ירידה תלולה ועלייה מעט מאתגרת. במסלול זה יורדים מטה בדרך יפה אל הנחל ומגיעים למעיין עין טמיר, בו אפשר לשכשך במים וגם להיכנס לנקבה חשוכה אל מקור המעיין. משם ממשיכים בצל לאורך הנחל עד שמגיעים לשביל שחור, שעולה מעלה חזרה אל פארק גורן. אורך המסלול כ-5 ק"מ וההליכה בו אורכת כ-4 שעות. המסלול אינו מעגלי ונדרשת הקפצת רכבים (ראו הוראות הגעה).

מטיילים בנחל כזיב | צילום: אופק רון-כרמל

מטיילים בנחל כזיב | צילום: אופק רון-כרמל

איך מגיעים? מנהריה נוסעים מזרחה בכביש 89 אל צומת כברי. בצומת כברי פונים שמאלה (צפונה) לעבר שלומי בכביש 70. בצומת חניתה פונים מזרחה (ימינה) לכביש הצפון (899), כעבור 13.5 ק"מ פונים ימינה לעבר גרנות הגליל ומיד שמאלה בדרך צרה מסומנת בשחור לעבר פארק גורן. נוסעים בדרך המתפתלת עד חניון הזיתים. זוהי נקודת ההתחלה.

מכיוון שהמסלול אינו מעגלי, מקפיצים רכב לנקודת סיום, אל חניון שביל הקידה, כקילומטר מערבה מחניון הזיתים. מפרץ חניה קטן בדרך עפר יסמן לכם את המיקום. ניתן גם להקפיץ רכב לחניון מצפה מונפור, ובכך להאריך את הטיול בכ-2 ק"מ.

3. מסלול מעגלי למטיבי לכת

אופציה למיטיבי לכת בלבד, היא לעשות מסלול מעגלי בנחל. תחילת המסלול בישוב מצפה הילה, משם יורדת דרך מתפתלת אל עבר הנחל. לאחר ההליכה בנחל עולים בשביל אדום לעבר מבצר המונפור. מבקרים במבצר הצלבני האדיר, וממנו עולים בחזרה אל מצפה הילה. אורך המסלול כ-10 ק"מ ואורכו כ-6 שעות.

נחל כזיב, מבצר המונפור | צילום: אופק רון-כרמל

נחל כזיב, מבצר המונפור | צילום: אופק רון-כרמל

איך מגיעים? נוסעים בכביש צומת כברי-מעלות (כביש 89) ונכנסים לכפר מעיליא. עוקבים אחרי השילוט למצפה הילה. לאחר הפנייה למצפה הילה, ממשיכים בדרך עפר המסומנת באדום עוד כ-500 מ’, ובצומת, ליד עץ אלון גדול, חונים. זוהי נקודת ההתחלה והסיום.

מסלול נחל כזיב מעין טמיר למונפורט

נחל שרך – בצת

נחל בצת הוא בין הנחלים הצפוניים בישראל, ותוחם מדרום את רכס סולם צור, שחלקו בלבנון. תחילת המסלול סמוך למושב גרנות הגליל, שם ניתן לבקר גם בחורבת דנעילה, שרידי ישוב עתיק מהתקופה הרומית. ניתן להתרשם משרידי בית הבד הנמצאים במקום. משם מתחילים ללכת בנחל שרך האכזב, לכיוון נחל בצת.

למסלול מפורט שרך-בצת – לחצו כאן

המסלול בנחל עובר בין עצי אלון, אלה וקטלב וכולל ביקור במערת שרך. לאחר המערה תגיעו אל מקור המים בנחל, ותוכלו לשכשך במים הצלולים. משם ממשיכים דרך צמחיית נחלים אופיינית, עצי דולב ענקיים, שיחי פטל קדוש והרדוף הנחלים, שפריחתו הוורודה מקשטת את השביל. את המסלול מסיימים בעלייה אל קיבוץ איילון. המסלול אינו מעגלי ונדרשת הקפצת רכבים (ראו הוראות הגעה).

תחילת המסלול של נחל שרך - בצת | צילום: אופק רון-כרמל

תחילת המסלול של נחל שרך – בצת | צילום: אופק רון-כרמל

איך מגיעים? לנקודת ההתחלה: בצומת כברי נוסעים צפונה על כביש 70, אחרי מצובה ממשיכים ישר על כביש 899 לכיוון מזרח. כמה עשרות מטרים אחרי הכניסה לגרנות הגליל יש פנייה שמאלה (צפונה) על פס הפרדה מקווקוו קצר בכביש לכיוון חניון דנעילה. פונים לחניון ונוסעים לרחבת חנייה גדולה עם שולחנות פיקניק, שם מתחיל המסלול.

לנקודת הסיום (לשם מקפיצים רכב): מגרנות הגליל, נוסעים על כביש 899 לכיוון מערב. נכנסים ימינה (צפונה) לקיבוץ אילון ומיד בכניסה פונים ימינה ונוסעים על הדרך ההיקפית של הקיבוץ עד לחניון עם רחבת עפר גדולה וקיוסק. זוהי נקודת הסיום של המסלול.

עץ אלון בנחל בצת | צילום: אופק רון-כרמל

עץ אלון בנחל בצת | צילום: אופק רון-כרמל

מי קדם

המסלול בנקבת המים מי קדם שבפארק אלונה הוא לא בדיוק טיול, אולי טיולונצ'יק קצרצר ולא מאתגר. יחד עם זאת, מדובר בבילוי משפחתי רטוב, מוצל ומהנה במרחק נסיעה קצרה ממרכז הארץ. הנקבה היא חלק ממפעל מים מהתקופה הרומית-ביזנטית שנועד להעביר מים מעין צברין, ליד עמיקם של ימינו, אל העיר קיסריה. על פני כ-23 קילומטר השתרעה רשת של תעלות, מנהרות ואמות מים. הרומים חפרו פירים וביניהם ניקבה שהוליכה מים למרחק של שישה קילומטרים. כל העבודות האלה נחשפו במקרה בעת עבודות עפר מקומיות. לאחר החישוף והניקוי נפתחה לקהל נִקבה באורך של כ-280 מטר.

מי קדם. הליכה במים מתחת לאדמה, כיף גדול ביום קיץ חם! | צילום: תמר הירדני

מי קדם. הליכה במים מתחת לאדמה, כיף גדול ביום קיץ חם! | צילום: תמר הירדני, cc-by-sa 4.0

לאחר הסבר קצר מגיע החלק הכיפי: יורדים אל בטן האדמה דרך אחד הפירים וצועדים בתוך המים הקרים. פס אור התלוי על הקירות מאיר מעט את החשכה, והמים, שבהתחלה הם רדודים למדי, לקראת הסוף מגיעים עד מעל לברכי אדם מבוגר ומעל המותניים של מטיילים צעירים. הצעידה במחילה הצרה והמתפתלת מפעימה, והשקערוריות בקירות שנועדו לנרות בתקופה הרומית מרגשות. הסוף מגיע מהר מדי – בהחלט היה נחמד אם היה אפשר להמשיך עוד כמה מאות מטרים מתחת לאדמה… ההליכה היא בקומה זקופה והמים מגיעים לגובה של בין 40 ל-70 ס"מ.

איך מגיעים? פארק אלונה נמצא על כביש 654, בין המושבים אביאל לעמיקם. שימו לב: בשל הקורונה יתכנו שינויים בשעות הפתיחה של הפארק ובנהלי ההתנהגות בו. מומלץ להתעדכן באתר לפני שיוצאים לדרך.

נחל ערוגות

שמורת עין גדי, שבה זורם נחל ערוגות, היא אחד המקומות המיוחדים בעולם. יש בה נופי מדבר צחיחים לצד שפע של מים, צמחייה ירוקה ועולם חי עשיר. בשמורה יש כמה מסלולי הליכה, אחד הקלים שבהם הוא המסלול המעגלי בנחל ערוגות. בנחל זורמים מים כל השנה והטיול בו נעים, לא קשה ומתאים למשפחות.

המפל הנסתר בנחל ערוגות

המפל הנסתר בנחל ערוגות

עם הכניסה לשמורה מתחילים ללכת לאורכו של שביל המסומן באדום, במעלה הנחל. כאשר מגיעים לצומת השבילים, בוחרים בשביל המסומן כחול, הצמוד לזרימת המים. כל עוד ניתן, מומלץ ללכת בשביל זה, אבל בכמה נקודות ההליכה בו אסורה, ואז אין ברירה אלא לעבור לשביל האדום. השביל מסתיים בנקודה שבה הערוץ נחסם על ידי קיר סלע בן כמה מטרים, שמעליו נופל מפל יפהפה, המכונה "המפל הנסתר". זוהי גולת הכותרת של הטיול. מהמפל אפשר לצעוד בחזרה במסלול העילי, על הגדה הצפונית של הערוץ ומעליו.

לאורך המסלול בנחל יש פינות רבות בהן אפשר לעצור, לשכשך רגליים במים ולהתבונן על הנוף מסביב. עם קצת מזל, תראו שפני סלע ויעלים. אורכו של המסלול המעגלי כארבעה קילומטרים.

איך מגיעים? נוסעים בכביש 90 לאורך ים המלח, לפני קיבוץ עין גדי (לבאים מכיוון צפון) ישנה פנייה משולטת ברורה אל שמורת עין גדי, חניון נחל דוד ובית ספר שדה עין גדי. ממש לפני מגרש החניה של נחל דוד ישנה פנייה משולטת שמאלה לנחל ערוגות. הכביש הצר מתפתל לאורך כמה קילומטרים בין מטעי קיבוץ עין גדי וחולף גם על פני בית הכנסת העתיק ומפעל המים המינרלים.

בתמונה הפותחת: מטיילים בנחל בצת, צילום: אופק רון-כרמל

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות מישראל

אילת עם הילדים: ים של חוויות (כולל הדרך)
אילת עם הילדים: ים של חוויות (כולל הדרך)

דריה מעוז משתפת בחופשה משפחתית מהנה באילת שחוותה ממש לאחרונה. הטיול מתחיל מהדרך – אפשר לנסוע מכביש ים המלח ולחזור דרך מצפה רמון (או ההפך). באילת בחרה ...

ד"ר דריה מעוז | צילומים: דריה מעוז

עודכן 12.11.24

מגונדרות, יפהפיות וחזקות: ביקור בחוות האלפקות
מגונדרות, יפהפיות וחזקות: ביקור בחוות האלפקות

רפי קלמר ביקר בחוות האלפקות בהר הנגב ונזכר שהתאהב בהן לראשונה כבר בטיול בדרום אמריקה. 17 שנים עברו ועדיין נשארו הגעגועים ללאמות ולאלפקות, והמפגש איתן בחווה הקרובה ...

רפי קלמר | צילומים: דניאל בר וחיים רבייה

עודכן 4.9.24

נדודים 1: איכה אמשיך לנדוד?
נדודים 1: איכה אמשיך לנדוד?

אחרי קרוב לארבע שנות 'מבוא לנדודים' בקרוואן בארץ ישראל, הבשיל בי הרצון להמשיך את המסע האישי שלי אל מרחבי העולם כולו. ארבע שנים, מאז ראשית ימי הקורונה, ...

רונן רז | צילומים: רונן רז

עודכן 29.8.24

שתפו: