בזמן שהיה נראה כי כל העולם נפגע מנגיף הקורונה, מסתבר שיש כמה מקומות שהצליחו לחמוק מהמגפה. באופן לא מפתיע, רוב המקומות הנקיים מקורונה הם איים קטנים ונידחים, ב"סוף העולם". גם בשגרה תושבי האיים האלה חיים בבידוד, בשטח תחום, מוקף במים, בלי גבולות יבשתיים, עם מספר מוגבל מאוד של טיסות ומגע מינימלי עם אנשים מבחוץ, כך שמבחינה בריאותית אפשר לטייל שם ללא חשש. זאת גם הזדמנות פז לבקר במקומות שרבים מהם נמצאים בסכנת הצפה בעקבות התחממות כדור הארץ.
אבל לא רק איים בקצה העולם מחכים לכם לאחר עידן הקורונה, יש כמה יעדים נגישים יותר, שכמעט ולא נפגעו כלל והם בהחלט מהווים אופציה מצוינת ליום שאחרי. הנה, אם כן, מדינות שכמעט ולא נפגעו מקורונה וכמה איים נידחים שבהם לא דווח אפילו על מקרה אחד. כמובן, שאי דיווח לא בהכרח מעיד על המצב האמיתי. למשל, צפון קוריאה מדווחת על אפס מקרים, עד כמה הדבר משקף את המציאות, תחליטו אתם….
מדינות ואזורים שכמעט לא נפגעו מהקורונה
גרינלנד
נהוג לחשוב שבמדינות עם אקלים חם הנגיף פוגע פחות, אבל המקרה של גרינלנד מוכיח עד כמה מעט אנחנו באמת יודעים על הסיבות להתפשטות מהירה של קורונה במדינות מסוימות. במרץ דווח על 11 נשאים של הנגיף בקרב תושבי גרינלנד, איש מהם לא נזקק לאישפוז. ב-8 באפריל גרינלנד הכריזה כי לא נמצאו יותר נשאים ומאז האי נחשב נקי מקורונה, בהחלט אופציה טובה למטיילים בקיץ הקרוב, בתקווה שהטיסות יתחדשו במהרה.
ומה אפשר לעשות בגרינלנד? בקיץ השמש בגרינלנד כמעט שאינה שוקעת, כך שאפשר ליהנות מאור לאורך כמעט כל שעות היממה. אפשר לבקר בעיירות קטנות, דוגמת אילוליסט, השוכנת במפרץ דריסקו המרהיב, עם קרחונים הצפים במים, לצאת לטרק רגלי בנופי בראשית, לטוס בהליקופטר מעל כיפת הקרח המכסה את רוב שטחה של המדינה, לצפות בלווייתנים, לטייל בין פיורדים עמוקים והרים מרשימים בדרום גרינלנד ועוד.
סיישל
רבים מחשיבים את איי סיישל לגן עדן על אדמות, ולמרבה השמחה הם נגישים באופן יחסי למטיילים מישראל. מאז חודש מרץ 2020 דווח בסך הכל על 11 חולים בסיישל, רובם נדבקו בעקבות מגע עם תיירים ממדינות שונות באירופה. נכון לכתיבת שורות אלו, שבעה מהחולים החלימו ואיש לא מת מהמחלה.
ומה אפשר לעשות בסיישל? קודם כל לנוח ולהירגע בחופים היפהפיים, מול ים בצבע טורקיז ושקיעות מופלאות. את הסלפי המושלם תוכלו להשיג באי לה דיג, באחד החופים היפים בעולם, סורס ד'ארג'נט (Anse Source d'Argent). מעבר לבילוי בחופים, אפשר לבקר בגנים הבוטניים, לשוט אל הפארק הימי סנט אן, לצפות בדולפינים ובצבי ים נדירים, לשוטט ברחובות ובשוק של ויקטוריה, בירתה הזעירה של סיישל, ליהנות מפעילויות של ספורט ימי במפרץ ואלון, לטייל באי אלדברה המפורסם בצבי היבשה הענקיים החיים בו ועוד.
לסוטו
באופן כללי, אפריקה, במיוחד מרכז ודרום היבשת, נפגעו במידה פחותה מהנגיף, ודאי לעומת אירופה או אמריקה. לסוטו (Lesotho), מדינה קטנה המוקפת מכל עבריה בדרום אפריקה, דיווחה על מקרה בודד של חולה קורונה ב-13 במאי. למרות שבמהלך ההתפרצות הגדולה בעולם לסוטו נותרה נקייה מקורונה, גבולותיה נסגרו באמצע חודש מרץ והנשיא הכריז על מצב חירום לאומי. רק כחודש לאחר מכן נפתחו בתי הספר מחדש ומגבלות התנועה הוקלו. כאמור, במחצית מאי התגלה מקרה אחד של חולה מאובחן.
ומה אפשר לעשות בלסוטו? לסוטו היא המדינה היחידה בעולם שכל שטחה נמצא בגובה של יותר מ-1,000 מ', ולכן היא מכונה "הממלכה בשמיים". בנוסף לנוף הררי מדהים, תמצאו כאן מגוון גדול של מסלולי הליכה ומפגשים עם התושבים המקומיים ותרבותם המרתקת.
סן פייר ומיקלון
קבוצת האיים הקטנה בחוף המזרחי של קנדה, סמוך לניופאונלנד, היא "קולקטיב מעבר לים" של צרפת. בסן פייר ומיקלון (Saint Pierre and Miquelon) נרשם מקרה בודד של חולה קורונה בתחילת חודש אפריל, שהחלים בינתיים, ומאז ועד לכתיבת שורות אלו לא התגלו חולים או נשאים נוספים של המחלה.
ומה אפשר לעשות בסן פייר ומיקלון? אל סן פייר ומיקלון אפשר להגיע בימים כתיקונם במעבורת מניופאונלד במזרח קנדה. יש בהם שבילי הליכה רבים לאורך החופים הסלעיים, אפשר לצאת לשייט בסירת מפרש בין האיים, לטייל בהם על גבי סוסים, להצטרף לשייט מאורגן לצפייה בכלבי ים ובלווייתנים ועוד.
איים נידחים נקיים מקורונה
קיריבטי
מדינת איים באוקיינוס השקט, הנמצאת משני עברי קו המשווה. קיריבטי (Kiribati) מורכבת מ-33 איים זעירים (21 מהם מיושבים), הפזורים על פני שטח ימי עצום. למרות שהאיים מפוזרים על 3.5 מיליון קילומטרים רבועים, האי ששטחה היבשתי הוא רק 800 קמ"ר. ועוד נתון מעניין: קיריבטי נחשבת למדינה היחידה שמשתרעת על כל ארבעת האזורים של כדור הארץ – הצפוני, הדרומי, המערבי והמזרחי!
למרות שיש בה חופים לבנים עם דקלים, קיריבטי לא מתאימה לתיירים שרוצים חופשה נינוחה על חוף הים, עם בר קוקטיילים נושק למים ומלונות מפנקים. אין בה תשתיות תיירותיות מהסוג שמאפיין איים טרופיים אחרים והגישה אליה קשה מאוד (שתי טיסות שבועיות מפיג'י בסך הכל). למעשה, אפילו הסלוגן של לשכת התיירות המקומית מעיד על כך: "קריבטי לא מתאימה לתיירים, היא מיועדת למטיילים", והכוונה למי שרוצה לפגוש את התושבים המקומיים ולהכיר את תרבותם והמסורות שלהם, ולא בונה על חופשה שלווה על שפת הים.
איי מרשל
איי מרשל (Marshall Islands), תומכת נלהבת בישראל בהצבעות באו"ם, היא מדינת איים זעירה באוקיינוס השקט, מצפון לקיריבטי, במחצית הדרך בין אוסטרליה להוואי. המדינה מורכבת מ-29 אטולים וחמישה איים מבודדים, כשבשטח של 181 קמ"ר חיים כ-78 אלף תושבים, דבר ההופך אותה לאחת המדינות הקטנות בעולם. לשם השוואה, השטח של איי מרשל דומה לזה של וושינגטון די.סי, בירת ארצות הברית. הנקודה הגבוהה ביותר באיים נמצאת באי איריק – 14 מ' מעל פני הים.
איי מרשל קיבלה עצמאות מארצות הברית באמצע שנות ה-80 ואנגלית עדיין השפה הרשמית. בין השנים 1947 ל-1962 ארצות הברית ערכה סדרה של ניסויים גרעיניים באיי מרשל, הידועים שבהם באי ביקיני, שהביאו לפינוי התושבים ולנזק סביבתי רב. באיי מרשל שורר אקלים טרופי חם ולח, עם עונה גשומה בין מאי לנובמבר. שוניות האלמוגים המרהיבות מושכות לאיי מרשל צוללים הרפתקנים שמוכנים לטוס לקצה העולם כדי לגלות אתרי צלילה חדשים.
נאורו
אי בדרום האוקיינוס השקט, כ-4,000 ק"מ מדרום-מערב להוואי. נאורו (Nauru) היא מדינת האי העצמאית הקטנה בעולם והיא גם המדינה היחידה שאין לה עיר בירה רשמית. כדי לקבל מושג עד כמה קטנה נאורו, די לדעת שביארן, המחוז המרכזי של המדינה שבו ממוקמים מוסדות הממשלה, חיים פחות מאלף בני אדם! שטחה של נאורו 21 קמ"ר וחיים בה 11 אלף תושבים. ב-1968 היא קיבלה עצמאות מאוסטרליה וגם היום הדולר האוסטרלי משמש כמטבע הרשמי. לנאורו יש יחסים דיפלומטיים עם ישראל וב-2019 היא הכירה בירושלים כבירת מדינת ישראל.
האי הקטן מוקף בשוניות אלמוגים ולאורכו ורוחבו נחפרו תעלות מים שמאפשרות לסירות קטנות להגיע לחלקיו השונים. ונתון מעניין ומפתיע: המחצב היחיד שנאורו התברכה בו הוא תרכובת זרחה שמקורה בלשלשת של עופות ימיים, אולם כרייה מוגברת גרמה להתדלדלות של המחצב והביאה להרס קרקעות. הכלכלה של נאורו תלויה כמעט לחלוטין בייבוא של סחורות ומצרכים. התשתיות התיירותיות דלות מאוד, ויש רק שני בתי מלון במדינה כולה.
סמואה
בעולם המערבי היו ש"גילו" את סמואה (Samoa) בסוף שנות העשרים של המאה הקודמת, בעקבות פרסום ספרה של האנתרופולוגית מרגרט מיד "התבגרות בסמואה" (Coming of Age in Samoa). מיד חייתה תקופת מה בסמואה וראיינה עשרות ילדות, נערות ונשים מקומיות. בין השאר, הן סיפרו לה שחתונה בגיל צעיר אינה משאת נפש עבורן וכי בסמואה נהוג שנערים ונערות מקיימים יחסי מין מזדמנים לפני הנישואין. בחברה האמריקאית השמרנית הספר עורר ביקורות קשות והיו שטענו כי מיד פברקה את הראיונות.
סמואה היא כמובן הרבה יותר מתוצאותיו של מחקר אנתרופולוגי בן כמעט מאה שנים. זוהי מדינת איים בדרום האוקיינוס השקט, באמצע הדרך בין ניו זילנד להוואי. היא מורכבת משני איים עיקריים, סוואיאי ואופולו, המהווים 99% משטחה, וכן מכמה איים קטנים. הנופים בסמואה געשיים ברובם והם מזכירים במשהו את הנוף של איי הוואי – צמחייה עשירה, אדמת לבה שחורה וטופוגרפיה הררית (רוב הרי הגעש הם רדומים). הפסגה הגבוהה ביותר בסמואה, 1,858 מ' מעל פני הים, נמצאת באי סוואיאי. מרבית התושבים מתגוררים באי הגדול השני, אופולו, שם גם נמצאת הבירה, אפיה. אורח החיים המסורתי, המכונה fa'a Samoa ("הדרך הסמואית"), נשמר ברובו גם היום, דבר הבא לידי ביטוי בתחומים שונים של החיים.
איי שלמה
כמעט אלף איים מרכיבים את מדינת איי שלמה (Solomon Islands) הנמצאת באוקיינוס השקט, ממזרח לפפואה ניו גיני – בין האי המערבי ביותר למזרחי ביותר מפרידים מעל 1,500 ק"מ. בכמה מהאיים הגדולים יש הרי געש, חלקם פעילים, בעוד שהאיים הקטנים יותר הם אטולים המאופיינים בחופים לבנים ודקלי קוקוס. במלהך המאה ה-19 גרמניה ובריטניה חילקו ביניהן את האיים, ב-1900 כולם קיבלו מעמד של מדינת חסות בריטית. את עצמאותה קיבלה מדינת איי שלמה ב-1978, אך נותרה חברה בחבר העמים הבריטי ואנגלית היא השפה הרשמית. מעל 95% מהתושבים הם נוצרים, אולם בכפרים עדיין נשמרות מסורות עתיקות יומין, שעברו מהרוחות הקדמוניות לאורך הדורות.
ואם תרצו להגיע לכאן, ודאי תשמחו לדעת שחברת התעופה הלאומית, סלומון איירליינס, יש טיסה שבועית לאיים מבריסבן שבאוסטרליה.