בעצם, אין מטבח מלטי מגובש. העם המלטי הושפע רבות בתרבותו ובשפתו מדורות של כובשים, שהטמיעו את מנהגיהם בתרבות של מלטה. המטבח, אותו אזור נדיר המשלב בין צורך קיומי לתרבות של מקום, מבטא השפעה זו היטב: מטבחו של האי מלטה הוא רב תרבותי, והוא משלב מאכלים, שיטות בישול וטמפרמנט ים תיכוני לקדירה אחת, המתובלת בתבלינים מקומיים. לטוב ולרע, הטביעו האנגלים, הצרפתים והערבים את חותמם על שיטות הבישול השונות הנהוגות במלטה. כיום שולטת באי הפסטה האיטלקית ורווח בו השימוש בשמן זית, בצלפים, בזיתים ובעגבניות שריחן ממש בוטה ומפעיל את חוש הטעם. המנות המוגשות במלטה נדיבות, עשירות ובדרך כלל גם טעימות. מדובר במאכלים, בטעמים ובשילובים שאינם זרים לחיך הישראלי. אמנם לא תמצאו באי את הלזניה האיטלקית, אבל תמצאו מבחר גדול של ספגטי ופטוצ'יני עשויים לעילא ולעילא, עם המבחר המוכר לנו של רוטבי עגבניות ושמנת. הדגה השופעת במימי מלטה מוצאת את דרכה אל תפריטי המסעדות הפזורות לאורך החופים הפתלתולים. מזג האוויר והנוף מזכירים את נופי הגליל לפני דורות. כל אלה מכתיבים מטבח, שלוּ היה צומח בישראל, היה זוכה אולי לכינוי "מטבח כנעני".
פיש אנד צ'יפס לכל מוקדי האוכל העיקריים של מלטה הם מסעדות התיירים ובתי המלון, אבל אתרים אלה לא מציעים בדרך כלל מזון מרומם נפש. האי מלטה והאיים הסובבים אותו, גוזו וקמינו, הפכו זה מכבר ליעד תיירות פופולרי בקרב הבריטים, וכדי לענות על דרישותיהם, הגיע לאיים גם המטבח האנגלי. וכך, רוסטביף, פיש-אנד-צ'יפס ועוף צלוי נמצאים כמעט בכל תפריטי המסעדות במלטה, וכמוהם גם ביצים מטוגנות עם בייקון ונקניקיות לארוחת הבוקר. לנמנעים מבשר ולכל השאר, מומלץ לנסות את דברי המאפה המוכנים מבצק עלים, בסגנון יווני-תורכי. אלה מוגשים בשעות הבוקר, כשהם ממולאים בגבינת ריקוטה ואפויים עד פריכות. מלטה אינה מצטיינת ביינותיה. באי פועלים אמנם כמה יקבים משפחתיים, המייצרים יינות יבשים, אדומים וקלים טובים. גם המלטים מתלוננים על איכות יינותיהם, ובניסיון לשפרה, נטעו בשנים האחרונות זני גפנים איטלקיים. ואולם, נראה כי תנאי האקלים והשטח פשוט אינם מתאימים לייצור יין מושלם. לאן נעלמה הטחינה?
קשה, אם לא בלתי אפשרי, להבין את השינויים שעברו על הקולינריה המלטזית לאורך ציר הזמן. מדוע, למשל, נמכרת במרכולי מלטה עד היום החלבה, שצברה במלטה פופולריות כבר בימי השלטון הערבי בסיציליה (המאה התשיעית לספירה), ואילו הטחינה נעלמה מהאי כמעט כליל? לאכול כמו המלטזים – שלושה מתכונים אספרגוס במטבל מלטזי לחם הסנדוויץ' המלטזי |
המטבח של מלטה משלב מאכלים, שיטות בישול וטמפרמנט ים תיכוני לקדירה אחת, המתובלת בתבלינים מקומיים. ויש גם מתכונים פשוטים וטעימים להפליא פורסם 12.12.10 |
מלטה
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 551
[name] => אירופה
[slug] => europe
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 551
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 3865
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 606
[name] => מלטה
[slug] => malta
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 606
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 551
[count] => 51
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )