הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לזימבבווה זקוקים לאשרת כניסה. את אשרת הכניסה ניתן להנפיק בשדה התעופה או במעברי הגבול היבשתיים עם ההגעה למדינה, והיא תקפה לביקור של עד תשעים יום.
לזימבבווה אין נציגות בישראל.
אין נציגות ישראלית בזימבבווה. מדינה זו מטופלת על ידי הנציגות בפרטוריה שבדרום אפריקה.
כתובת: 428 KINGS HIGHWAY
LYNNWOOD,
PRETORIA
איך להגיע
אין טיסות ישירות בין ישראל לזימבבווה, ניתן לטוס דרך יעדים שונים באפריקה או באירופה. הנחיתה היא בשדה התעופה הבינלאומי בהרארה (מספר מצומצם של טיסות נוחתות בבמפלי ויקטוריה). אפשר להיכנס לזימבבווה בדרך היבשה, ממוזמביק, דרום אפריקה, בוצוואנה וזמביה.
מתי כדאי להגיע
בין מאי לאוקטובר מזג האוויר יבש, כל הדרכים עבירות וקל לצפות בחיות בר, אך הלילות קרים והנופים צהבהבים. עם זאת יש לזכור שביולי-אוגוסט הפארקים הלאומיים עמוסים למדי במבקרים. בין נובמבר לאפריל הנוף הופך לירוק בזכות הגשמים, אך הצפות עלולות להפריע במעבר בדרכי עפר.
חיסונים
יש להתחסן לפני הנסיעה וליטול טיפול מונע למחלת המלריה. פרטים בלשכות הבריאות המחוזיות.
ביטחון
נוכח חוסר היציבות הפוליטית בזימבבווה מומלץ לבדוק את המצב במדינה לפני הכניסה אליה. בנוסף כדאי להיזהר מהפשיעה הרבה במדינה, לא לשוטט בשעות החשיכה, ולא לשאת חפצי ערך וסכומי כסף גדולים.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
המשרד הראשי של ה-ZTA (רשות התיירות של זימבבווה) נמצא בבירה הרארה:
כתובת: Causeway, Harare
טלפון: 263-4-752570, 263-4-758730
דואר אלקטרוני: info@ztazim.co.zw
אתר: www.zimbabwetourism.co.zw
משרדים נוספים:
בולוואיו: Selbourne Hotel, 74 George Silundika Street
מפלי ויקטוריה: 258 Adam Stander Road
ביתברידג': Stad Number 302, Petroport Service Station Complex
ז'רדזי: 366 Mopani Drive, Compensation House, Offices 3 & 40
מטבע
המטבע הנהוג בזימבבווה הוא דולר זימבבווי. כדאי להחליף כסף זר בבנקים בלבד.
הפרש שעות
זימבבווה מאחרת את שעון ישראל בשעה אחת.
תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של זימבבווה היא 263.
תחבורה
באוויר: טיסות מקשרות בין הרארה ובולוואיו למפלי ויקטוריה.
ביבשה: שני סוגי אוטובוסים פועלים בזימבבווה – מקומיים ואקספרס. האחרונים נוחים יותר ומקפידים על לוח זמנים. האוטובוסים המקומיים זולים יותר, אך אין לוח זמנים קבוע, והם לרוב יוצאים ומגיעים אל תחנות שאינן במרכז העיר כשל אוטובוסי האקספרס.
קווי רכבת מחברים כמה מהיישובים המרכזיים – הרארה, מוטרה, בולוואיו, ומפלי ויקטוריה. הרכבות אטיות, אך מצוידות בתאי שינה ובמצעים ועל כן נוחות למדי לנסיעות לילה.
שכירת רכב בזימבבווה היא עניין יקר. הנסיעה היא בצד שמאל של הכביש, במהירות של 120 קילומטר לשעה בכבישים מהירים ובין שישים לשמונים בשאר הדרכים.
לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל
המטבח המסורתי של זימבבווה אינו בדיוק יעד למסע קולינרי. המאכל הלאומי הוא סדזה (Sadza), דייסה סמיכה מתירס המוגשת בצדן של רוב הארוחות. דייסה דומה העשויה מדוחן מכונה מהונגה סדזה (Mhunga sadza). מאכלים מקומיים נוספים: נדזי (Nhedzi) שהינו מרק פטריות, בשר ציד של אימפלה, קודו, יען או חזירי בר; וזנב קרוקודיל ברוטב גבינה.
אטרקציות ואתרים מומלצים
הרארה וסביבתה (Harare)
הרארה היא בירת זימבבואה ומרכזה העסקי, הפוליטי והתרבותי. זוהי עיר ענקית בה מתגוררים כמעט שני מיליון תושבים, ומרכזה מפתיע בגורדי שחקים מודרניים ומרכזי קניות לצד גנים ופארקים. שמה של הרארה נגזר משפת השוֹנָה, והינו שיבוש של המילה Haarari – זו שלעולם לא הולכת לישון. מעין התשובה האפריקאית ל"עיר ללא הפסקה" התל אביבית. אומנם התואר מתאים הרבה יותר לתל אביב מלהרארה, אך עם זאת תוכלו למצוא בה סצנת מוזיקה אפריקאית מקומית ערה (גם אם לא במשך 24 השעות המובטחות) ודיסקוטקים. חיי הפשע לעומת זאת לא עוצמים עין, וכדאי לנקוט משנה זהירות. אל תטיילו לבד ברחובות העיר, ואל תסתובבו בהם בשעות החושך. הקפידו להשתמש אך ורק בשירותיהן של מוניות מורשות, ולא להסתובב עם חפצי ערך בולטים.
הרארה היא מקום מצוין להתוודע בו לאמנות הפיסול המיוחדת של בני שונה, המהווים כשבעים אחוז מאוכלוסיית זימבבווה. בגלריה הלאומית (National Gallery) יש אוסף מרתק של פסלי שונה, לצד אמנות מהתקופה הקולוניאלית. מחוץ לה שוכן גן פסלים מעניין. כדי לראות את תהליך הפיסול בפעולה, סורו אל צ'פונגו קראל (Chapungu Kraal), בו גם מוצגים יותר משלוש מאות יצירות של כמה מהפסלים המפורסמים ביותר.
גני הרארה (Harare Gardens) נמצאים בסמוך לגלרייה הלאומית, ומורכבים מיער טרופי קטן ובו צונחים מפלי ויקטוריה בדגם מוקטן של הדבר האמיתי. מדשאות הגנים המטופחות נהדרות לפיקניק, במיוחד בסופי שבוע כשנערכות הופעות מוזיקה בביתן התזמורת.
מוזיאון זימבבווה למדעי האדם (Zimbabwe Museum of Human Sciences), המכונה גם מוזיאון המלכה ויקטוריה, עוסק בארכיאולוגיה, ההיסטוריה והאתנוגרפיה של המדינה, וכן בעולם החי. למרבה הצער, בקיץ 2006 נעלמו פריטים רבים מהאוסף לאחר שוד מתוכנן היטב.
מדרום למרכז העיר נמצאת כיכר מבארה (Mbare), בה נערך שוק ענק וצבעוני. בשולי מרכז העיר ניצבת גבעת קופי (Kopje), ממנה נשקפת התצפית הטובה ביותר על העיר כולה. עוד אתרים בהרארה וסביבתה: פארק האריות והצ'יטות, גן הציפורים לאברון (Lavron Bird Gardens) ובו כ-400 מיני עופות, והגן הבוטני אוונריג (Ewanrigg Botanical Garden).
כ-32 קילומטר מהרארה נמצא פארק הנופש צ'יברו (Chivero Recreational Park), סביב אגם גדול שנוצר מסכר שהוקם בשנות החמישים של המאה הקודמת. במקום יש שמורת ספארי קטנה שבעלי החיים בה הובאו מאזורים שונים במדינה. ניתן לראות בה יענים, חזירי בר, בבונים, קרנפים, ג'ירפות, זברות, גנו, אימפלות, קודו ועוד. בפארק הנופש ניתן ליהנות מרכיבה על סוסים, טניס, כדור עף ושיט.
כשלושים קילומטר מצפון לעיר נמצא האתר הלאומי דומבושבה (Domboshava National Monument), ובו ציורי מערות עתיקים, מסלולי הליכה, יער ובריכות. אתר לאומי נוסף באזור הרארה הוא מגדל האבנים צ'ירמבה (Chiremba Balancing Rocks), השוכן כ-13 קילומטר מדרום-מזרח לעיר באפוורת' (Epworth). זהו מגדל המונה שלוש אבני גרניט עצומות המונחות זו על זו בשיווי משקל בנוף ירוק ונאה.
פארק מערות צ'ינהויי (Chinhoyi Caves Park) שוכן במרחק של 71 קילומטר מצפון להרארה. לרוב עוצרים בו לפיקניק קצר בדרך לקריבה או לזמבזי. בפארק מערות אבן גיר ובריכת מים תכולה שכונתה "מערת השינה" ו"מערת הנופלים", על שום עצמות האדם שנמצאו בקרקעיתה העמוקה.
מפלי ויקטוריה והפארק הלאומי הוונגה (Victoria Falls, Hwange National Park)
יש שמות תואר מפוארים רבים לתאר בהם את האתר הראשון במעלה של זימבבווה, מפלי ויקטוריה, אבל נדמה שהמילה המדויקת ביותר תהיה "וואוו".
והרי המספרים: רוחבם של המפלים הוא 1.7 קילומטרים, גובהם בין 70 ל-108 מטר, ובדקה ממוצעת נשפכים בהם כמעט 550 מיליון ליטר של מים. המפלים והג'ונגלים המוריקים להפליא סביבם תחומים בפארק הלאומי מפלי ויקטוריה והזמבזי (Victoria Falls & Zambezi National Park), המורכב משני פארקים נפרדים – אחד בשטח של כ-23 קילומטר רבוע הכולל את המפלים, ושני בשטח של 573 קילומטר רבוע הכולל חלק מערוץ נהר זמבזי. המפלים הם החלק המפורסם ביותר של הזמבזי, הנהר הרביעי בגודלו ביבשת, באורך של כ-2,700 קילומטר. איש טרם ניסה לספור, אבל יש לשער שכמות הקליקים שמפיקות מצלמותיהם של המבקרים מסתכמת במספר מכובד בהחלט ועתיר ספרות. כשקרני השמש נמצאות בזווית הנכונה להפוך את רסס המפלים לקשת צבעונית, מוכפל רעש הקליקים, ובצדק.
המקומיים כינו את המפלים "Mosi-Oa-Tunya" – העשן הרועם. החוקר המפורסם ד"ר דיויד ליווינגסטון הגיע אליהם בנובמבר 1855 והעניק להם את שמם הנוכחי, על שם מלכת בריטניה.
המפלים שוכנים בצפון-מערב זימבבווה, על הגבול עם זמביה. על גבול השמורה נמצאת העיירה ויקטוריה פולס, הקרויה על שמם. בעיירה יש מבחר בתי מלון ברמות שונות ואתרי קמפינג. המקומיים אוהבים לכנות אותה "בירת האדרנלין של אפריקה", ואכן היא מציע שלל פעילויות ספורט אתגרי בסביבתה ובמפלים. למשל, קפיצת הבאנג'י הגבוהה ביותר בעולם, רפטינג מסעיר בערוץ בטוקה (Batoka Gorge, לא מומלץ בעונת הגשמים המסוכנת), ריחוף במיקרולייט מעל נוף המפלים עוצר הנשימה, טיסות הליקופטר ומטוסים קלים ועוד. פעילויות רגועות יותר המוצעות באזור כוללות סיורים מודרכים, מסלולי הליכה נהדרים ביערות הגשם בפארק, סיורים לאור ירח מלא, שיט ודיג. מסלול הליכה נהדר עובר לאורך נהר זמבזי ובו ניתן לפגוש חיות בר רבות, מהיפופוטמים ועד חזירי בר ותנינים. "חמשת הגדולים" – הכינוי האפריקאי לחמש בעלי החיים המבוקשים ביותר על ידי הציידים וגם על ידי הצלמים (אריה, באפאלו, קרנף, ברדלס ופיל) – מתגוררים אף הם בחלק הפארק של נהר זמבזי, אך אותם לעתים קשה יותר לאתר. יש מספר מסלולים לנסיעות ספארי לצפייה בבעלי החיים. בעיירה ויקטוריה פולס ניתן גם לבקר בכפר אמנים, הכולל בקתות מסורתיות, הופעות ריקוד ומוזיקה, וצפייה באומנים מקומיים בפעולה.
הצטיידו במעיל גשם בביקור במפלים, וכן כיסוי למצלמה מפני רסס המים התדיר. הגבול עם זמביה נמצא ממש ליד וגם הגבול לבוצוואנה קרוב, ועל כן ניתן לשלב את הביקור עם טיול בארצות אלו.
כשעה נסיעה דרומה ממפלי ויקטוריה על הכביש לבולוואיו (Bulawayo) ניצב הפארק הלאומי הוונגה, הפארק הוותיק והגדול ביותר בזימבבווה. הוא משתרע על שטח של 14,650 קילומטר רבוע – יותר מחצי שטחה של מדינה ישראל. בתחילת המאה ה-19 היה זה שטח ציד מלכותי של שבט הנדבלה, וב-1929 הוכרז האתר כפארק הלאומי הראשון במדינה. כמות בעלי החיים בו עצומה, וכוללת יותר ממאה מיני יונקים וכ-400 מיני בעלי כנף. אוכלוסיית הפילים בו היא מהגדולות ביותר בעולם. תוסיפו לכך את התשתית התיירותית הטובה במדינה ושפע לודג'ים ומקומות לינה, ותקבלו את המקום המוצלח ביותר בזימבבווה לטיול ספארי. העונה הטובה ביותר לטיול בהוונגה היא בחודשים ספטמבר-אוקטובר, זמן העונה היבשה, כאשר החיות מתרכזות ליד בורות המים.
גרייט זימבבווה (Great Zimbabwe)
לפרו יש את מאצ'ו פיצ'ו, לקמבודיה את אנגקור, וגם לזימבבווה יש עיר אבודה ומסתורית משלה. זהו האתר הארכיאולוגי גרייט זימבבווה, השוכן כשלושים קילומטר מדרום-מזרח לעיר מסווינגו (Masvingo).
תחושה מוזרה אופפת את העיר העתיקה המוזרה הזו, הנראית כל כך מנותקת מהמקום בו היא שוכנת. בנוף הירוק מתרוממות לפתע חומות אבן גרניט אדירות ואפורות, מתעגלות לכדי צורה אליפטית סביב מבני העיר הנטושה. חומה חיצונית ובה שלושה שערים, וחומה פנימית, שמעבר צר ברוחב מטר מפריד ביניהן. שתיהן מורכבות מאינספור לבנים מאבן שסותתו בהתאמה מוחלטת והונחו זו על זו ללא שימוש במלט או חומר מחבר אחר. החומות מגיעות עד לגובה של 11 מטר, והיקפן כ-250 מטר. מגדל חרוטי בלב העיר מתנשא מעליהן והארכיאולוגים עדיין חלוקים בשאלת תפקידו במתחם. גרייט זימבבווה זכתה למעמד אתר מורשת עולמית מטעם אונסק"ו, והינה האתר הארכיאולוגי הגדול ביותר באפריקה שמדרום לאזור הסהרה. החשיבות וההדר של גריט זימבבווה כה גדולים, עד כי למעשה נקראה המדינה על שמה עם קבלת עצמאותה (לפני כן היתה קולוניה בריטית בשם רודזיה), ועל דגלה צויר פסל שנמצא בין העתיקות. כיום ניצב הפסל במוזיאון הנמצא באתר.
גרייט זימבבווה היא למעשה רק אחד מכ-150 מבנים ארכיאולוגים בני אותה תקופה ברחבי זימבבווה, אך אף אחד מהן לא מתקרב לגודלה וליופייה. העיר היתה חלק מאימפריית בני שונה שהתקיימה החל מהמאה ה-12 והחלה לשקוע במאה ה-15. היו מי ששייכו אותה למלכת שבא ולעשרת שבטי ישראל או זיהו בה את העיר הפיניקית האגדית אופיר. עד היום טרם נפתרו החידות סביבה ולא ידוע מי היו בוניה ומדוע נטשו את עירם מאחור.
האתר נמצא כאמור במרחק נסיעה קצר ממסווינגו, שם מצויים מקומות הלינה לאחר סוף יום הטיול בגרייט זימבבווה.