תפריט עמוד

מידע מעשי לתוניסיה

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד

אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לתוניסיה זקוקים לאשרת כניסה.

לישראל אין יחסים דיפלומטיים עם תוניסיה.
 


איך להגיע
אין טיסה ישירה מישראל לתוניסיה. אפשר להגיע אליה בטיסה דרך יעדים באירופה, בעיקר צרפת, איטליה, לונדון ופרנקפורט.

אפשר להגיע לתוניסיה גם דרך הים מנאפולי באיטליה, מרסיי בצרפת או באסטיה בקורסיקה.
 


מתי להגיע
העונה הטובה ביותר לבקר בתוניסיה היא האביב, בין אמצע מרץ לאמצע מאי. אז מזג האוויר חמים והכל פורח. ימי הקיץ נהדרים לנופש בחופים, אך זוהי עונת השיא של התיירות בתוניסיה והמחירים מתייקרים בהתאם. מי שרוצה לבקר בדיונות של מדבר סהרה צריך להגיע לתוניסיה בסתיו. בנובמבר מסתיים קטיף התמרים ומתחילים כמה מפסטיבלי המוזיקה וזהו הזמן המושלם לבקר במדבר.
 


ביטחון
המטה ללוחמה בטרור מזהיר כי נוכח פעילות ארגוני טרור מתקיים סיכון מסוים לביטחונם של אזרחי ישראל המבקרים/שוהים בתוניסיה, וממליץ להימנע מביקור במדינה.

 

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד

לשכת תיירות

אתר לשכת התיירות של תוניסיה 


 כסף
המטבע הוא דינר תוניסאי.
היבוא והיצוא של דינר תוניסאי אינו חוקי ואי אפשר להשתמש בו בחנויות הדיוטי פרי בשדה התעופה בתוניס. תוכלו להחליף חזרה עד 30% מסכום הכסף שהחלפתם לדינר, אך לשם כך דרושות קבלות על החלפת הכסף. כרטיסי האשראי העיקריים: ויזה, אמריקן אקספרס ומסטרקארד מתקבלים בחנויות גדולות, מלונות לתיירים, סוכנויות להשכרת רכב ובנקים. בערים הגדולות ובאתרי נופש יש מכונות כספומט.
 


תחבורה
רכבת
רשת הרכבות של תוניסיה לא גדולה, אך הרכבת היא הדרך הטובה ביותר להגיע לכמה מקומות בתוניסיה. אחד מקווי הרכבת הטובים ביותר מקשר בין תוניס לסוס.

אוטובוס
חברת האוטובוס הלאומית מפעילה קווי אוטובוס יומיים, נוחים וממוזגים היוצאים מתוניס אל רוב היעדים במדינה. כדאי להזמין מקום מרוב, במיוחד בקיץ ובתקופות של חגים.
חברות מקומיות מתפעלות קווים אל המקומות הקטנים והמרוחקים יותר.
Louages הם מכוניות גדולות או מיניבוסים לבנים עם פס אדום, והם נוסעים באותם מסלולים כמו האוטובוס. הם לרוב זולים ומהירים יותר והם בטוחים למדי. הם יוצאים לדרך כאשר הם מלאים. החיסרון היחיד שלהם הוא הצפיפות.
 

 

אטרקציות ואתרים מומלצים

תוניס (Tunis)
תוניס, בירתה של תוניסיה, שוכנת לחופו של מפרץ בים התיכון בחלקה הצפוני של המדינה, וגולשת אל הגבעות סביב. אל המפרץ מחובר אגם תוניס (Lake Tunis) בתעלה. כ-730 אלף תושבים מתגוררים בה, והיא מהווה את מרכזה האדמיניסטרטיבי והפוליטי של תוניסיה. מרכז העיר מתחלק לשניים: המדינה (Medina), שהינה החלק העתיק ביותר שכיף לאבד את הדרך בסמטאותיו, ו"העיר החדשה" (Ville Nouvelle). בשני החלקים הללו מרוכזים מרבית אתרי העיר, כמו גם מקומות הלינה, המסעדות ובתי הקפה. על חלק החוף שמצפון לתוניס נמצא אתר העתיקות של העיר האגדית קרתגו (Carthage).

המדינה של תוניס זכתה למעמד של אתר מורשת עולמית של אונסק"ו. בלב היסטורי זה של העיר מתפתל מבוך של רחובות צרים שבהם נפרשים שווקים צבעוניים, ולאורכם ניצבים מסגדים עתיקים, מדרסות ומבנים היסטוריים. השער הראשי למדינה הוא באב אל בהר (Bab el Bahr) בשדרה הצרפתית (Avenue de France), וממנו אפשר לעבור בין המדינה לעיר החדשה. במרכז המדינה נמצא המסגד הראשי של העיר, המסגד הגדול זיתונה (Zitouna Mosque). הוא נבנה במאה ה-9 לספירה במקומו של מסגד אחר מהמאה ה-7, ובבנייתו השתמשו בכ-180 עמודים רומיים שהובאו למקום מעתיקות קרתגו. חלקים ממנו חדשים יותר, כמו צריח המסגד שהתווסף במאה ה-19. שימו לב שמבקרים שאינם משתייכים לדת המוסלמית מוגבלים לביקור בחצר המסגד בלבד, בשעות הבוקר (אין כניסה למבקרים בימי שישי ובימי חג מוסלמיים). דרי המבנים הסמוכים המשקיפים כל המסגד יציעו לכם תצפית עליו ממרפסתם תמורת תשלום סמלי. האטרקציה הגדולה היא השווקים (Souqs) הרבים המתקיימים ברחובות המדינה, שביחד עם היצע החנויות הרב מהווים את אזור הקניות הטוב ביותר בעיר – רק אל תשכחו להתמקח! ליד המסגד הגדול תמצאו את שוק הבשמים (Souq el Attarine), על שום הבשמים הרבים שנסחרו בו במאה ה-13 (כיום חלקו הגדול מוקדש למתנות ומזכרות צד הבשמים והתבלינים), ואת שוק הספרים. בשיטוטכם במדינה תתקלו בשווקים נוספים, כמו שוק האורגים (Souq de la Laine), שוק התרבושים (Souq des Chechias) הענק ועוד. אפשר לעצור למנוחה מהשיטוט באחד מבתי הקפה המקסימים, כמו קפה מראבט התורכי עם העמודים המפוספסים. אחרי שהתאוששתם אפשר להמשיך אל המסגד העות'מאני יוסף דיי (Youssef Dey Mosque) מ- 1616 וסידי מחרס (Sidi Mahres Mosque) מ-1692, ואל המאוזולאום תורבת אל ביי (Tourbet el-Bey). במדינה פועל מוזיאון דאר בן עבדאללה (Dar Ben Abdakkah Museum) בארמון נהדר שנבנה ב-1796.

שער באב אל בהר מוביל אל "העיר החדשה", ויל נובל, והשם הצרפתי אינו מקרי – חלק זה נבנה על ידי הקולוניאליים הצרפתיים במאה ה-19. הטעם האירופאי המורגש מבדיל את העיר החדשה מהמדינה, אם זה בארכיטקטורה הקולוניאלית, במרפסות המעוטרות, בפיתוחי הברזל, ובבתי הקפה ששולחנותיהם גולשים אל המדרכה הסמוכה. שימו לב אל התיאטרון הלאומי, השוכן במבנה אר-נובו נהדר מתחילת המאה ה-20, ואל מבנה סניף הדואר הראשי. קתדרלת סנו וינסנט דה פול (St Vincent de Poul) מהמאה ה-19 ניצבת בכיכר העצמאות. על כיכר אחרת המוקדשת לעצמאות תוניסיה, כיכר 7 בנובמבר, חולש מגדל השעון של העיר החדשה, היפה במיוחד כשהוא מואר בשעות הערב.

מצפון למדינה יוצא רחוב הלפאואין (Rue Hakfaouine) אל כיכר בעלת אותו שם. מסביבה בניינים בעלי השפעות אירופאיות ומסגד סעיב אל טביה (Sahib el Tabia). חמאם סעיב הסמוך הוא אחד החמאמים המוצלחים בעיר.

המוזיאון המרתק ביותר במדינה שוכן באחד מפרברי תוניס ומצדיק נסיעה מיוחדת אל מחוץ למרכז העיר. זהו מוזיאון בארדו (Bardo Museum), שפרט לתצוגותיו המרתקות ניחן גם במיקום נפלא בתוך ארמון שנבנה במקור במאה ה-13, ושופץ ושונה במאה ה-17 למראהו הנוכחי. במוזיאון פריטים מהתקופה הפרה-היסטורית, הקרתגית, הרומאית, הנוצרית והמוסלמית, שנאספו באתרים ארכיאולוגיים בכל רחבי המדינה, ומסודרים על פני שלוש קומות. גולת הכותרת היא אוסף מרהיב, מהטובים בעולם, של פסיפסים רומיים בקומה העליונה. הקדישו למוזיאון לפחות חצי יום, ואם מדובר בעונת הקיץ, נסו להגיע מיד עם שעת הפתיחה כדי להימנע מעומס המבקרים.

מתוניס כדאי לצאת לטיולי יום בקרתגו הדמוכה ובכפר המקסים סידי בו סעיד (Sidi Bou Said).


קרתגו (Cartage)
כ-15 ק"מ מתוניס, מרחק כחצי שעה נסיעה ברכבת, שוכנים הריסותיה של העיר העתיקה קרתגו. קרתגו נוסדה בשנת 814 לפני הספירה והפכה ליישוב פיניקי משגשג ובלתי מנוצח, עטוף חומה, בעל מנל ראשי ומתוחזק בצבא עז לב. היישוב הפך ונעשה לאימפריה מצליחה, שהתפרשה על חופים באירופה ובאפריקה. אך לבסוף הצליחו הרומאים לכבוש את אחת הערים המפורסמות של העולם העתיק בשנת 146 לפנה"ס. הם היו נחושים להרוס את אויביהם והחריבו את העיר עד ליסוד. מאוחר יותר בנו על חורבותיה עיר רומית שאף היא זכתה לשגשוג רב והפכה לאחת הערים המרכזיות באימפריה הרומית של תחילת האלף הראשון, ובה מאות אלפי תושבים. עם נפילתה של רומא, נכבשה העיר על ידי הביזנטים והברברים, ומאוחר יותר נחרבה כליל בידי המוסלמים. על אף ההרס הרב נותרו בקרתגו של ימינו כמה אתרי עתיקות מעניינים הרחוקים זה מזה (אך ניתן לעבור ביניהם באמצעות רכבת קלה).

גבעת ביירסה (Byrsa Hill) היתה בעבר מרכזו הרוחני של היישוב הפיניקי, וחפירות ארכיאולוגיות שנעשו במקום חשפו חלק מהבנייה הפיניקית מתקופת חניבעל ששרדה את החורבן הרומי. פרט לעתיקות המעניינות, ניתן להשקיף מכאן על קרתגו כולה. מקדש תופת (Tophet) הוא האתר היוצא דופן ביותר, המצדיק את שמו מעורר החרדה – כאן הקריבו הקרתגים ילדים ובעלי חיים לאלילים בעל חמון וחנית. קברים פזורים בכל השטח. מרחצאות אנטונינוס (Antonine Baths) ספגו הרס רב המאה החמישית ורבות מהאבנים נבזזו לצורך בניית תוניס הסמוכה. נסו להביט בעתיקות הנותרות ולדמיין כיצד נראה האתר בימי הזוהר, כששימש כאתר מרחצאות רומי מפואר על שפת הים התיכון. קתדרלת סנט לואי הצופה על קרתגו היא שינוי דרסטי משאר העתיקות במקום. היא נבנתה בסגנון גותי בשנת 1890 לזכרו של לואי ה-9 שמת על חוף קרתגו המאה ה-13. את הביקור באתרים משלים מוזיאון קרתגו, שמציג פריטים פיניקים ורומיים שנתגלו בעתיקות קרתגו, בהם פסיפס רומי. לידו ניצב התיאטרון הרומי, אך רובו אינו מקורי בשל עבודות הבנייה שנעשו בו עם חלוף השנים. בחודשי הקיץ נערך בתיאטרון הרומי פסטיבל קרתגו הבינלאומי, הכולל מופעי מוזיקה, מחול ותיאטרון.
 


סידי בו סעיד (Sidi Bou Said)
כעשרים קילומטר מתוניס נמצא הכפר הפוטוגני סידי בו סעיד שנראה כמובלעת יוונית קטנה באפריקה – בתים מסויידים לבן עם חלונות ודלתות בצבע כחול עז, המדורגים על צוק בינות לסמטאות צרות ושלוות מרוצפות אבן, ומשקיפים אל מפרץ תוניס הכחול. עם זאת, בקיץ מופרעת השלווה הפסטורלית בעקבות נהירת התיירים. הכפר קומפקטי להפליא, ותוך שעות ספורות תספיקו לפקוד כל רחוב וכל סמטה בו, ועל כן לא נהוג לשהות בו, אלא רק לקפוץ לביקור קצר בן חצי יום. נסיעת רכבת קצרה מפרידה בינו לבין העיר תוניס. הרשו לעצמכם לאבד את הדרך הסמטאות ופשוט ליהנות מהאווירה והקסם המיוחד של המקום. שבו באחד מבתי הקפה הנעימים וטייללו בין חנויות המזכרות המתחרות על ליבם של התיירים. בשיטוטכם הציצו במגדלור, בדאר אל-ענבי, שהינו בית יפה מהמאה ה-18 עם שיחי בוגונביליה ומרפסת ממנה נשקף נוף מרהיב עד לקרתגו, ואל המבנה המעניין של דאר אנג'מה עזהרה.
 


דוגה (Dougga)
בהרי טבורסוק (Teboursouk) שבצפון תוניסיה מתחבא אחד מאתרי העתיקות הרומיים המוצלחים ביותר ביבשת אפריקה. לא פלא, אם כך, שגם הוא נמנה על רשימת אתרי המורשת העולמית מטעם אונסק"ו. האתר בנוי על גבעה בגובה 550 מטר מעל פני הים, ונשקף ממנו נוף נהדר של שדות חיטה וגבעות ירוקות. כמו באתרים ארכיאולוגיים אחרים בתוניסיה, גם מכאן נלקחו רבים מהממצאים כדוגמת פסיפסים ופסלים אל מוזיאון בארדו בבירה תוניס, וכדאי לבקר בו להשלמת ההתרשמות מהאתר.

החלק הבולט ביותר באתר הוא האמפיתיאטרון מהמאה השנייה לספירה, ובו 19 שורות המכילות מקום ל-3,500 צופים, שיכולים לראות ממנו את נוף העמק המשתרע מתחת לדוגה. מדי קיץ נערכים במקום הצגות של דרמות קלאסיות במסגרת פסטיבל דוגה. אחד המבנים שהשתמרו בצורה הטובה ביותר הוא הקפיטול המרשים משנת 166. קירותיו בגובה 10 מטרים, ואכסדרת הכניסה נתמכת על ידי שישה עמודים מפוארים בגובה 8 מ'. מבנה זה שימש כמקדש העיקרי ובעבר ניצבו בנישות שבו שלושה פסלי אלים, שהגדול מביניהם היה של האל יופיטר, בגובה שישה מטרים. פסלים אלו כבר לא קיימים באתר, אך חלקים מפסל יופיטר שמורים במוזיאון בארדו. בסמוך לקפיטול נמצא הפורום, הכיכר המרכזית של העיר. דוגה כוללת עוד מספר מקדשים ששרדו את תלאות הזמן, וכדאי לשים לב למקדש סלסטיס מהמאה ה-2 לספירה, שלאחר הגעת הנצרות לאזור הפך לכנסייה. אל תפספסו גם את מקדש מינרווה ואת מקדש סטורן משנת 195 לספירה, שניצב בעמדת תצפית מצוינת. שתי קשתות סימנו את הכניסות לעיר, אך זו הקרויה על שם ספטימוס סברוס קרסה. הציצו בקשת אלכסנדר במערב העיר משנות העשרים של המאה ה-2 לספירה כדי להתרשם מצורתה השלמה יותר. אתר דוגה כולל גם מקוואות מים, מרחצאות, שרידי כנסייה ואמת מים, קברים ועוד.

ניתן להגיע לדוגה בטיול יום מתוניס (הנמצאת במרחק של כ-100 ק"מ לכיוון צפון-מזרח) או מהעיר הסמוכה לה כף (La Kef).

 

 

המיוחדים של מסע אחר

המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל

בעקבות "מלחמת הכוכבים"

נופי המדבר הפראיים של תוניסיה וכמה מבנים ארכיטקטוניים ייחודיים בה שימשו במשך שנים כאתרי הצילום של סדרת הסרטים המהוללת "מלחמת הכוכבים", עוד מימי הטרילוגיה המקורית בשנות השבעים. חלק מעריה של תוניסיה אף הונצחו בשמותיהם של כוכבים וישובים ביקום שבראה מלחמת הכוכבים, ואפילו בשמם של מיני חייזרים. חלק מהתפאורות עדיין קיימות בשטח, לשמחתם של חובבי המדע הבדיוני המטיילים במדינה.

בקרבת תוזר (Tozeur) שבמערב המדינה תוכלו למצוא כמה אתרי צילום, אליהם ניתן להגיע בסיורי יום מאורגנים דרך בתי המלון בעיר. Chott El Jerid הוא אגם מלח יבש מדרום-מזרח לתוזר, ששימש לצילומי החוץ של בית משפחת לארס, משפחתו של לוק סקייווקר, על פני כוכב הלכת טטואין (Tatooine, שם שהושאל מאחת מעריה של תוניסיה). התפאורה של הבית אינה קיימת עוד, אבל ניתן לראות את המכתש, שעל שפתו עומד לוק בסרט המקורי מ-1977 ("תקווה חדשה") וצופה בשקיעת שתי השמשות בשמי כוכבו, ומעין איגלו שנבנה עבור צילומי "נקמת הסית'" ו"מתקפת המשובטים". הדיונה הגדולה (La Grande Dune) נמצאת קילומטרים ספורים מהעיירה נפטה (Nefta) הסמוכה לתוזר. כאן צולמה נחיתתם של האנדרואידים R2-D2 ו-C-3PO באוקיינוס הדיונות של כוכב טטואין בסרט "תקווה חדשה". כשלושים קילומטר מצפון לנפטה, ליד ימת המלח Chott el Gharsa, נמצא אונג ג'מאל (Oung Jemal). זהו סלע בעל צורה משונה, שממנו נשקף נוף דיונות נהדר, היפה במיוחד בשקיעה. פרט ל"אימת הפאנטום", שימש האזור גם לצילומי הסרט "הפצוע האנגלי". ממש בסמוך נמצא "מוס אספה" (Mos Espa), נמל החלל של טטואין וביתם של אנאקין ושמי סקייווקר. באופן משמח, חלק ניכר מהתפאורה נשאר במקומו ואפשר לבקר בו. עוד במרחק נסיעה מתוזר: סידי בוהלל (Sidi Bouhlel), הידוע כאזור Jundland Wastes בטטואין, או כמו שהמקומיים מכנים אותו "קניון מלחמת הכוכבים".

במזרח המדינה נמצאים כמה מאתרי מלחמת הכוכבים החביבים ביותר על מבקרים בזכות נגישותם והעובדה שבניגוד לתפאורת המדבר שפורקה מהנוף המקומי, בהם צולמה האדריכלות המקומית שעדיין עומדת על תלה. במאטמאטה (Matmata) נמצא מלון סידי דריס (Sidi Driss Hotel), שבו נערכו חלק מצילומי הפנים של בית משפחת לארס בטטואין. באזור מדנין (Medenine) נמצאים חורבות ברבריות (ksars), שצולמו ב"אימת הפאנטום". קסאר חדדה (Ksar Hadada) ליד העיר טטואין (Tataouine) – כן, אותה אחת שעל שמה (בשיבוש קל) נקרא כוכב הבית של לוק – שימש כמושבות העבדים ב"אימת הפאנטום", וגם הופיע ב"תקווה חדשה". מאז הוא מושך כבר שנים רבות זרם של חובבי מלחמת הכוכבים המגיעים להצטלם על רקע הארכיטקטורה הייחודית של המקום. אדריכלות ברברית נוספת ששימשה לצילומי מושבות עבדים נמצאת בקסאר אולד סולטנה (Ksar Oueld Sultane), וגם היא פופולרית בקרב מבקרים. באזור עג'ים (Ajim) באי ג'רבה (Jerba) צולמו אתרים כגון הקנטינה המפורסמת, ביתו של אובי וואן קנובי ועוד.

 

שתפו: