לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל
איי סיישל ניחנו במטבח קריאולי משובח, שילוב ייחודי של אוכל הודי, סיני וצרפתי עם שפע דגים, פירות ים ופירות טרופיים.
הדגים הנפוצים ביותר הם ה-Ourzwa (המכונה גם Red Snapper), דג גדול בצבע אדום, המוגש בדרך כלל בשלמותו, וכן ה-King Fish, המוגש בדרך כלל פרוס לפרוסות דקות.
העוף נפוץ גם הוא ומוגש בצורות שונות, לרוב מלווה באורז.
פירות ים ניתן למצוא לרוב רק במסעדות היקרות.
קניות
פריטים ומזכרות ייחודיים למקום אפשר למצוא באזור השוק של ויקטוריה, בכפר האמנים וכן בדוכנים באזורי התיירות באיים. גם בשדה התעופה ניתן לקנות מזכרות אך המחירים בהתאם. בשביל להוציא מסיישל את הקוקו דה מר, גאוות סיישל, תזדקקו לאישור מיוחד, אך בדוכני המזכרות יש פריטים רבים בצורת האגוז הייחודי. עוד כדאי לקנות עבודות יד יפות, בהן עבודות גילוף בעץ. קניות מומלצות נוספות הן של הבשמים המקומיים, שמנים, בעיקר שמן קוקוס, תבלינים ותה. אם תרצו להיזכר בנופי סיישל כשתשובו הביתה תוכלו לקנות את ציורי הנוף של האמנים המקומיים.
לינה
בסיישל נמצאים כמה מהמלונות הטובים בעולם, רבים מהם של רשתות בינלאומיות. חלק מהמלונות ממוקמים על איים פרטיים אך מחירי הלינה בהם מרקיעי שחקים. על מנת להוזיל את עלויות הלינה, כדאי ללון בגסט האוסים ובמלונות הקטנים. לרוב מדובר במלונות משפחתיים עם מספר מצומצם של חדרים, אך התנאים בהם נוחים מאוד והם מספקים כל מה שתייר בחופשה צריך. לחלקם יש גם חוף פרטי והאווירה בהם אינטימית ונעימה.
אטרקציות ואתרים מומלצים
את את השהות בסיישל כדאי לחלק בין שני האיים המרכזיים: מאהה ופרלין. מאהה הוא הגדול והמיושב יותר, אך יש בו נופים מרהיבים וחופים מרהיבים לא פחות. פרלין הוא אי יפהפה ושליו שממנו אפשר לצאת לטיולים באיים השכנים, כמו La Digue.
לחלק מהאיים ניתן להגיע בסיור מאורגן בלבד. הסיורים יקרים מאוד, אך מומלצים ביותר. אם הגעתם עד לסיישל אל תוותרו עליהם.
שתי החברות הגדולות שמציעות סיורים הן:
Creole Traval services: www.creoletravelservices.com
Mason's Travel: www.masonstravel.com
תוכניות הטיולים והמחירים דומים למדי בשתי החברות. מרבית הסיורים כוללים איסוף ופיזור בבית המלון וארוחת צהריים.
הביקור בכל האתרים המוכרים נמשך חצי יום עד יום ומאפשר לרוב זמן למנוחה על החוף לפני או אחרי הטיול.
האי מאהה (Mahe)
מאהה (Mahe) הוא הגדול באיי סיישל: אורכו 27 קילומטר, ורוחבו בין ארבעה לשמונה קילומטרים. זהו האי המיושב ביותר.
רוב התיירים מגיעים למאהה כדי לשהות על החוף, אבל כדאי לצאת ולגלות כפרים שבהם מתקיים עדיין אורח החיים הסיישלי המסורתי.
בצפון נמצאת ויקטוריה (Victoria), עיר הבירה הקטנה בעולם, בה מתגוררים 27 אלף תושבים בלבד. לויקטוריה כדאי להקדיש חצי טיול. אפשר להתחיל את הסיור במגדל השעון המפורסם של העיר, שנמצא כאן מאז 1903, השנה בה סיישל הפכה למושבה בריטית. מכאן כדאי להמשיך לשוק סר סלוו'ין קלארק (Sir Selwyn Clarke Market) שהביקור בו מומלץ בעיקר ביום שבת, אז השוק הומה במיוחד. בשוק תמצאו דגים טריים, שפע של ירקות ופירות טרופיים, ושלל תבלינים אקזוטיים. ברחובות הקטנים שליד השוק יש חנויות מזכרות רבות. מי שזמנו בידו יכול לבקר במוזיאון הלאומי להיסטוריה (National Museum Of History), בו ניתן ללמוד רבות על ההיסטוריה של סיישל ואורח החיים המסורתי של התושבים ובמוזיאון הטבע (Seychelles Natural History Museum). את הביקור בגנים הבוטניים של ויקטוריה לא כדאי להחמיץ. בגנים שלל צמחים ופרחים אקזוטיים, חלקם אופייניים לסיישל וחלקם מיובאים. יש מגוון מסלולי הליכה בגן, חלקם עוברים ליד בריכות המים היפות. יש כאן גן סחלבים יפהפה ומתחם של צבי ענק.
במרחק של כשלושה קילומטרים מויקטוריה נמצא החוף הפופולארי ביותר במאהה, Beau Vallon. מדובר ברצועת חול נקייה ויפה ללא שונית. יש כאן פעילויות ספורט ימי רבות ושפע של מסעדות באזור החוף.
חופים שקטים יותר ניתן למצוא בדרום האי. חוף Anse Soleil שבדרום מערב האי הוא מהיפים שבהם, עם הרבה צמחיה טרופית ומים צלולים שמאפשרים להתבונן בשלל הדגים הצבעוניים במרחק קצר מהחוף. החוף מבודד מאוד ועדיף להגיע אליו בג'יפ. Anse Intendance עטור הדקלים מומלץ גם הוא.
חובבי הטבע מוזמנים לטייל ביער הצפוף של הפארק הלאומי Morne Seychellois, בו עוברים 12מסלולי הליכה נהדרים, רובם מתאימים לטיול של חצי יום עד יום.
טיול של יום מחוץ לויקטוריה, ברכב, מצפון לדרום, יכול לכלול את האתרים הבאים:
בצפון האי: אפשר להתחיל ב-Mission Lodge ששימש בעבר כבית ספר לילדי עבדים ומוקף בעצי לב הדרקון ושלל צמחים אנדמיים נוספים. לאחר מכן ביקור במפעל התה (Tea Factory), ממנו נשקפת אחת התצפיות היפות ביותר באי. בהמשך הדרך מגיעים ל-Port Glaud, שם יש מפל יפהפה מוקף צמחיה טרופית. בדרום האי כדאי לבקר בכפר האמנים (Craft Village) התיירותי למדי, בו מספר סדנאות אמנים וחנויות, בית אחוזה קולוניאלי ובית הקוקוס – בית שבנוי כולו מחלקי קוקוס ובתוכו חנות שכל המוצרים בה עשויים מקוקוס. גם גני המלך (Le Jardin de Roi), גני התבלינים היפים שבדרום האי, ראויים לביקור. בדרום האי יש גלריות רבות של אמנים שמוצאים בנופי דרום האי המרשימים השראה, כמו האמן מייקל אדאמס. במהלך היום אפשר כמובן לשלב רחצה באחד החופים הנפלאים של האי. אפשר לבקר במרבית האתרים המוזכרים גם במסגרת טיול יום מאורגן שכולל גם ביקור בויקטוריה.
הפארק הלאומי סנט אן (Ste Anne Marine Park)
המקום הטוב ביותר ליהנות מהשוניות המקומיות הוא בפארק הלאומי הימי סנט אן (Ste Anne) שממזרח לויקטוריה, שאליו אפשר לצאת בסיורים מאורגנים. למרבה הצער, שילוב של עודף תיירות, התחממות מי הים והצונאמי שאירע ב-2004 הביא להרס רב של האלמוגים באזור זה. בכל זאת, כדאי מאוד לבקר בפארק, בו כלולים ששה איים. המעניין בהם הוא האי מואיין (Moyenne), שנרכש על ידי מיליונר בריטי תימהוני. אחד האיים, Long Island, מהווה בית כלא ממשלתי, מה שמעורר קנאה באסירי סיישל… הסיור המאורגן נפתח לרוב בנמל ויקטוריה, משם יוצאים בסירה בעלת קרקעית שקופה לעבר הפארק. עם ההגעה לפארק הימי הספינה מדוממת מנוע וניתן לצפות במגוון הדגים הצבעוניים מבעד לקרקעית הזכוכית. בשלב מסוים מקבל כל אחד מן התיירים לחם להאכלת הדגים, והמחזה מרהיב. שלל דגים צבעוניים קופצים מן המים על מנת לתפוס את האוכל. במקום בו הראות היא הטובה ביותר והתנאים מאפשרים זאת, עוצרת הסירה וכל אחד מקבל שנורקל וסנפירים. מתחת למים מתגלים מראות נפלאים. השלב הבא של הסיור הוא ביקור באחד האיים, לרוב האי Cerf או האי Moyenne. כאמור, Moyenne הוא מעניין במיוחד. ניתן לטייל באי במסגרת הסיור המודרך, לצפות בצבי הענק ובעטלפים ולהשקיף מלמעלה על האיים השכנים. באי זה לרוב מוגשת ארוחת צהריים שכוללת מזנון קריאולי. הטיול מסתיים במנוחה ובטלה באחד החופים המדהימים של האיים.
האי פרלין (Praslin)
האי פרלין הינו אי גרניט ששטחו כארבעים קילומטר מרובע, השני מבין איי סיישל בשטחו ובמספר תושביו. הוא שליו בהרבה ממאהה ומפותח פחות. מפרלין אפשר לצאת לסיור באיים השכנים.
ואל דה מאי
הצמח המפורסם ביותר באיי סיישל הוא הקוקו דה מר (Coco de mer), האנדמי לאיים אלו. פירותיו הענקיים מגיעים למשקל של כעשרים קילוגרם. האגוז הגדל על העצים הנקביים מזכיר בצורתו אגן ירכיים נשי. אגוז ענק כזה התגלה לראשונה בחופי האיים המלדיביים (ליד הודו) אליהם נסחף בגלי הים. התושבים מצאוהו, ומכיוון שלא ידעו מה מקור האגוז, הניחו שאלה פירותיו של עץ הגדל בתוך הים. על כן כונה "קוקו דה מר", שפירושו "קוקוס הים".
כמעט כל עצי הקוקו דה מר של סיישל גדלים ביער הפרהיסטורי של שמורת הטבע ואל דה מאי (Vallee de Mai). בעמק זה, המוכרז כאתר מורשת עולמי, גדלים כ-4,000 דקלים שכאלו, לצד אננס בר, עץ הלחם, תמרהינדי ועוד. היער משמש כביתם של ציפורים רבות, בהן התוכי השחור המצוי בסכנת הכחדה. במרחק של כעשר דקות הליכה מן הכניסה לשמורה, על הכביש הראשי, נמצא מפל יפהפה שנופל בדרמטיות בתוך היער. כדאי מאוד להקדיש את המאמץ הנוסף ולצפות בו.
בכניסה לשמורה יש תחנת אוטובוס כך שניתן להגיע למקום גם ללא רכב שכור.
חופים
החוף המפורסם ביותר בפרלן הוא אנס לאזיו (Anse Lazio) שבצפון האי. זהו חוף יפהפה עם חול לבן וסלעי גרניט. חלקו מתאים לגלישה וחלקו לשנירקול, אך הוא עשוי להיות עמוס מאוד בסופי השבוע.
האי קוזן (Cousin)
ממערב לפרלין שוכן האי קוזן (Cousin Island), שהוכרז כשמורת טבע ב-1968. האי הגרניטי הקטן והמיוער, הוא ביתן של עשרות אלפי ציפורים, חלקן ציפורים נדירות שנמצאות בסכנת הכחדה. בנוסף לציפורים יש כאן בעלי חיים נוספים, בהם צבי ענק. כדי לשמור על האיזון האקולוגי מוגבל מספר המבקרים בו (באמצעות סיור מאורגן בלבד) לעשרות בודדות. האנשים היחידים שמתגוררים באי הם שומרי הפארק שגם מדריכים את הסיורים במקום. כשמתקרבים בסירה הקטנה לאי והרעש היחיד ששומעים הוא ציוצי הציפורים ממעבה היער התחושה נפלאה. בביקור באי חובה להצטייד בדוחה יתושים. מומלץ להירשם לסיורים מראש. מרבית הסיורים כוללים גם ביקור באי Curieuse ושנירקול ליד האי הסלעי St Pierre.
האי Curieuse
האי שוכן במרחק של כקילומטר וחצי מפרלין והביקור בו משולב לרוב עם ביקור באי Cousin. באי שכנה בעבר מושבת מצורעים, ושרידיה עדיין עומדים על החוף. מומלץ הביקור בביתו הקריאולי של הרופא שטיפל במצורעים. למרות זאת, העיקר כאן הוא כמובן הטבע, והסיור מומלץ לכל מי שיש לו עניין בבוטניקה. יש כאן צמחים אנדמיים רבים, ובסיור המודרך תזכו להכיר רבים מהם. בנוסף, גדלים כאן קינמון, וניל ואננס בר. יש גם ביצות מוקפות במנגרובים. כמובן גם כאן תזכו לראות צבי ענק, ובשפע.
האי לה דיג
אפשר להגיע אל לה-דיג (La Digue) במעבורת מהאי פרלין, המרוחק ממנו כארבעה קילומטרים וחצי. זהו האי השליו והציורי ביותר מבין השלושה ואורח החיים בו נותר מסורתי. האי שימש אתר צילומים לכמה סרטים ידועים כמו "רובינזון קרוזו" ו"עמנואל".
רוב תושבי לה-דיג, המונים כאלפיים אנשים, עובדים במטעי הווניל והקוקוס או מתפרנסים מדיג ומבניית סירות. ה"מונית" המקומית היא עגלת השוורים ומספר המכוניות הממונעות מוגבל. תושבי המקום משתמשים בעיקר באופניים. אופניים ניתן לשכור עם הירידה מהמעבורת (La Passe), שם יש גם מספר בתי קפה, מסעדות וחנויות מזכרות.
כדאי מאוד לערוך סיור אופניים או טיול ברגל בדרכים העוברות בין העצים העתיקים, מטעי הווניל והקוקוס והבתים הקולוניאליים, וליהנות מקצב החיים הנינוח של האי.
בלה-דיג ישנם חופים מדהימים ביופיים, בהם משובצים סלעי גרניט עצומים, המשנים את צבעם מוורוד לאפור בהתאם לזווית השמש. חוף Anse Source D'Argent הוא אחד היפים והמצולמים ביותר בעולם. מי הטורקיז שלו שלווים ונעימים לרוב, והוא מאופיין בסלעי הגרניט הענקיים ובדקלים שמעטרים אותו. למרות היותו של החוף מתוייר מאוד, תמצאו כאן הרבה שקט ושלווה. אין כאן שפע של מסעדות ודוכני מזכרות כפי שניתן היה לצפות. במקום זאת, אפשר למצוא כאן הרבה פינות מסתור בין הסלעים. בדרך לחוף תעברו ב- L'union Estate. בית האחוזה הוא בית קולוניאלי מרשים שסביבו גנים יפים. בשטח האחוזה יש מפעל לייצור שמן קוקוס וניתן לצפות בתהליך הייצור. בנוסף יש בשטח האחוזה מכלאה של צבי ענק. הכניסה לאחוזה ולחוף היא בתשלום.
טיול נחמד נוסף, באופניים או ברגל, הוא לשמורת Veuve. זוהי רצועת יער צרה שבה ניתן לצפות בציפור הנדירה חטפית גן העדן.
הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
אזרחים ישראלים אינם זקוקים להצטייד מראש באשרה. אם אתם מגיעים בדרך האוויר, תינתן לכם עם הגעתכם ויזה התקפה לחודש. לצורך קבלת הוויזה יש צורך להציג דרכון בתוקף וכרטיס יציאה מסיישל. לעיתים תידרשו להציג גם אישור על הזמנת מקום לינה וכן הוכחה שיש לכם מספיק כסף לממן את השהיה באיים. את הוויזה ניתן להאריך במשרדי ההגירה בבירה.
אין לישראל נציגות באיי סיישל ואין לאיי סיישל נציגות בישראל.
שגרירות ישראל בקניה אמונה גם על איי סיישל.
כתובת: Bishop Road, ניירובי
טלפון: 254-20-2710381.
דואר אלקטרוני: info@nairobi.mfa.gov.il.
קונסול הכבוד של איי סיישל בישראל הוא מר אריה גולדשטיין.
כתובת: בן גוריון 1, מגדלי ב.ס.ר 2, קומה 7,בני ברק
טלפון: 073-7997747
איך להגיע
טסים לאתיופיה או לאירופה (פריז, לונדון או רומא) ומשם לוקחים טיסת המשך עם אייר סיישל. לעיתים מתקיימות טיסות צ'רטר ישירות מהארץ לאיי סיישל, כדאי לברר זאת טרם הנסיעה.
מתי כדאי להגיע
העונה הטובה ביותר לבקר בסיישל היא בין מאי לספטמבר. לחובבי צלילה, מומלץ להגיע בחודשים מרץ עד אפריל או ספטמבר עד נובמבר, אז הראות מתחת לפני המים טובה במיוחד.
בריאות וחיסונים
איי סיישל נקיים ממחלות טרופיות ואין צורך לקבל חיסונים מיוחדים לפני הנסיעה. יחד עם זאת כדאי להתייעץ בלשכת הבריאות המחוזית.
יש להקפיד להצטייד בקרם הגנה מהשמש ובדוחה יתושים.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכת תיירות
מרכז מידע לתיירים באי מאהה:
שעות פתיחה: שני-שישי 17:00-8:00, שבת 12:00-9:00. סגור בימי ראשון.
כתובת: Independence House, Victoria, Mahe
טלפון: 248-610800/3/4/5
דואר אלקטרוני: mailto:info@seychelles.net
מרכז מידע באי לה דיג:
שעות פתיחה: שני-שישי 17:00-8:00, שבת 13:00-9:00. סגור בימי ראשון.
כתובת: La Pass, La Digue
טלפון: 248-234393
מרכז מידע נוסף פועל בשדה התעופה של האי פרלן.
הפרש שעות
איי סיישל מקדימים את שעון ישראל בשעתיים.
תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של איי סיישל היא 248.
מטבע
רופי סיישלי.
אבל דולרים אמריקאיים ואירו יתקבלו במרבית המקומות שמספקים שירותי תיירות (מלונות,מסעדות, חברות טיולים, השכרת רכב, מעבורות וכו'). למרות שהאירו נפוץ יותר כדאי להצטייד גם בדולרים כי לעיתים המחיר הנקוב זהה בדולר ובאירו.
רצוי לא להמיר סכומים גדולים למטבע המקומי, מאחר ומעטים המקומות בהם ניתן לשלם בו (בעיקר בתחבורה הציבורית, אך גם בחלק מהמסעדות הקטנות, חנויות המכולת ודוכני המזכרות).
על מנת להמיר את הכסף בחזרה בשדה התעופה (מרופי סיישלי לאירו או לדולרים) תצטרכו להציג את הקבלה המעידה על רכישת המטבע מהבנק.
כרטיסי אשראי של כל החברות הגדולות מתקבלים ברוב המלונות, המסעדות ובתי העסק.
תחבורה
בין האיים: הדרך הזולה ביותר לנוע מאי לאי היא במעבורת.
חברת Cat Cocos שטה ארבע פעמים ביום בין מאהה לפרלין. השיט נמשך כשעה ומחירו, לכיוון אחד, 42 אירו.
Inter Island ferry services שטים מפרלין ללה דיג. השיט נמשך כרבע שעה ועולה 12 אירו לכיוון אחד ו-20 אירו לשיט הלוך-חזור.
חברת התעופה המקומית, Air Seychelles, מפעילה טיסות יומיות בין האיים המרכזיים. טיסות בין מאהה לפרלין מתקיימות -20 פעמים בום ונמשכות רבע שעה. חברת Islands Development Company מפעילה טיסות לאיים המרוחקים יותר. לאיים קטנים יותר ניתן להגיע באמצעות מסוק.
תחבורה באיים: במאהה יש שירות אוטובוסים נרחב ויעיל, הפועל מ-20:30-5:30. בפרלין מספר הקווים מצומצם יותר והם פעילים בין השעות 17:45-5:45. בכל זאת, אין בעיה לטייל בפרלין בתחבורה ציבורית. המחיר לנסיעה הוא 7 רופי סיישלי. באוטובוסי לילה ובאוטובוסים ממזוגים המחיר הוא 10 רופי סיישלי.
בשלושת האיים המרכזיים יש מוניות בתעריפים ממשלתיים קבועים מראש.
הרכבים להשכרה באיים הם לרוב מסוג מיני מוק (Mini Mok), קטנים ופתוחים ומועדים לתקלות, אך יש גם רכבים רגילים ורכבי שטח. הנהיגה בסיישל היא בצד שמאל של הכביש.
בלה דיג ובפרלין נוח וזול לטייל באופניים, אותם ניתן לשכור בחלק גדול מבתי המלון.