אטרקציות ואתרים מומלצים
החופים בפנמה נהדרים ומזמינים לשבת בבטלה בשמש, לשנרקל או לחתור בקיאק | צילום: Luis seco |
פנמה סיטי (Panama City)
בירת פנמה, הנושאת את שם המדינה, היא מרכזה המסחרי והכלכלי. זוהי עיר קוסמופוליטית עטורת גורדי שחקים, עם קו רקיע המזכיר יותר את נופה של מנהטן מאשר את מרכז אמריקה. לצד החלק המודרני שוכנים החלק הקולוניאלי של העיר, קאסקו וייחו (Casco Viajo, המכונה גם קאסקו אנטיגוגו), ופנמה וייחו (Panama Viejo) – חורבות עיר הבירה המקורית. העיר מציעה שפע של חיי לילה שוקקים, מסעדות ופאבים, שופינג ומרכזי קניות, ושלל אתרים מעניינים בסביבתה.
בקאסקו וייחו ניתן להתרשם משרידי האדריכלות הקולוניאלית מהמאה ה-17 ואילך. עיר זו נוסדה ב-1673 לאחר נפילתה של פנמה וייחו, והיא בנויה על שטח אדמה הבולט מן העיר אל תוך מפרץ פנמה. בתוך בית אלגנטי משוחזר ששימש בעבר את החברה הצרפתית שניסתה לבנות את תעלת פנמה במאה ה-19, שוכן מוזיאון המוקדש לאותו פלא הנדסי נודע (Panama Canal Museum). בסמוך לו נמצא המוזיאון להיסטוריה של פנמה (Museum of Panama History). כדאי לפקוד את הכנסייה סן חוזה (San Jose) מהמאה ה-17, כיכר בוליבאר (Bolivar Plaza), בית העירייה הניאו-קלאסי, קתדרלת מטרופוליטן שנבנתה בין השנים 1796-1688, ארמון הנשיאות מ-1922, שרידי מנזר סנטו דומינגו (Santo Domingo), התיאטרון הלאומי מ-1908, המוזיאון לאמנות דתית קולוניאלית והמצבה לזכרם של 22 אלף הפועלים שמצאו את מותם בניסיון הצרפתי לבנות את תעלת פנמה.
פנמה וייחו היתה למעשה מקום היישוב הראשון של פנמה סיטי. כאן ייסדו הספרדים את היישוב הראשון לחוף האוקיינוס השקט באמריקה ב-1519, ומכאן החלו את משימתם לכבוש את דרום אמריקה. בשיאה התגוררו בה כ-10,000 תושבים, עד להריסתה בקרב עם הפיראט האנגלי הנרי מורגן ב-1671. לאחר הריסתה נבנתה קאסקו וייחו כתחליף לעיר ההרוסה. ניתן לבקר בשרידים שנותרו מהעיר העתיקה, שלצדם פועל מוזיאון המציג ממצאים מן האתר. למרבה הצער, רוב הכיתובים במוזיאון הם בספרדית בלבד.
הדרך הטובה ביותר להתרשם מקו הרקיע המודרני של פנמה סיטי, היא לצפות בו מ-Amador Causeway. בחפירות לבנייתה של תעלת פנמה הוצאו ממקומם יותר מ-159 מיליון טון של אבנים ועפר. חלק מהכמות הגיע לאזור זה והפך לדרך הנכנסת אל פנים הים, ומחברת בין ארבעה איים קטנים לחופה של פנמה סיטי. המסלול, שאורכו כקילומטר וחצי, חביב על רוכבי האופניים וחובבי הג'וגינג. באיים יש שלל מסעדות ובתי קפה, חנויות, מרינה ליאכטות ואקווריום.
מקום מוצלח נוסף לתצפית על האזור הוא גבעת אנקון (Ancon Hill), המשקיפה על פנמה סיטי ועל פתח התעלה המפורסמת. העלייה ברגל לראש הגבעה נמשכת כחצי שעה, והיא עוברת ביער גשם ירוק ומלבלב. לרגלי הגבעה שוכן האתר לוס פואבליטוס (Los Pueblitos), כפרים מיניאטוריים המייצגים את התקופה הקולוניאלית והתרבות האינדיאנית.
בשולי העיר נמצא הפארק הלאומי מטרופוליטן (Parque Natural Metropolitano), המשתרע על פני 2,650 דונם. זהו יער גשם ממש בתוך שטח העיר, נגיש במיוחד גם למי שאינו רוצה להתרחק מהעיר הגדולה. במסלולי ההליכה הקצרים העוברים ביער הגשם ניתן לפגוש נמלים גוזרות, פרפרים, אליגטורים ועוד. כדאי להמשיך אל הגנים הבוטנים (Summit Botanical Gardens), בהם צומחים יותר מ-15 אלף צמחים, ובהם נמצא גם גן חיות המציג ציפורים ובעלי חיים האופייניים לאזור הטרופי. במקום נמצאת מושבת גידול של נשרי הארפי העומדים בסכנת הכחדה. פארק נוסף באזור פנמה סיטי, על גדות תעלת פנמה, הוא הפארק הלאומי סובראניה (Soberania). במרחק כעשרים דקות נסיעה מהעיר מגן הפארק על יער גשם מוריק, המהווה בית גידול ליותר מ-1,300 מיני צמחים ומאה מיני בעלי חיים. בתוך הפארק נמצא אתר נופש מהודר, גמבואה (Gamboa Rainforest Resort), ובו אקווריום, גנים בוטניים, תצוגת זוחלים, סיורים מודרכים, בריכות ורכבל מיוחד העובר מעל ובתוך צמרת יער הגשם. לחובבי הצפרות מומלץ לנסוע אל Pipeline Road, אתר הנמצא במרחק של כשעה נסיעה מפנמה סיטי.
האי טבוגה (Isla Taboga) מכונה "אי הפרחים", ומהווה יעד נעים לטיול יום היוצא מהעיר. האי שוכן מדרום לפנמה סיטי, וניתן להגיע אליו מהעיר במעבורת (השיט אורך כשעה). חוף הרחצה מזמין, יערות גשם ומושבות שקנאים מחכים למטיילים, כמו גם כנסייה עתיקה, ובשיט אל האי ניתן להתרשם מקו הרקיע של העיר המתרחקת. פינה של שלווה.
וכמובן, אי אפשר לשכוח את האטרקציה המרכזית באזור פנמה סיטי – שיט בתעלת פנמה.
תעלת פנמה (Panama Canal)
“תעלת הימים" של פנמה היא האתר המפורסם במדינה. במשך יותר מעשור נבנה הפלא ההנדסי, המחבר בין שני האוקיינוסים המקיפים את האמריקות – האוקיינוס השקט והאטלנטי. אורכה של התעלה הוא כשמונים קילומטר, והיא מאפשרת את מעברן של 14-13 אלף ספינות מדי שנה בין האוקיינוסים, 24 שעות ביממה, 356 ימים בשנה. בשל ההפרשים במפלס המים ובגבהים בין האוקיינוסים, הספינות מוכנסות לתוך מפלסים בדמות תאי ציפה ענקיים (Locks), המתמלאים או מתרוקנים לפי כיוון ההפלגה עד שגובה מפלס המים בהם זהה לתא הסמוך. אז נפתחים השערים והספינה ממשיכה אל התא הבא. בנייתה של התעלה גבתה עשרות אלפי חיים ועלתה הון עתק. גם כיום הוצאות התפעול והתחזוקה אדירות, ומטפסות לגובה של כ-150 מיליון דולר. כתוצאה מכך מחיר המעבר בתעלה יקר מאוד, אך עדיין כדאי בעבור הספינות, בשל הקיצור המשמעותי במסלול השיט. עד סיום הבנייה, ב-1914, נאלצו כלי השיט להדרים עד קצה יבשת דרום אמריקה, להקיפה ואז להצפין שוב. כיום כל כלי שיט שמשקלו אינו עולה על 75 אלף טון יכול ליהנות מהמסלול המהיר בדמות מעבר בתעלת פנמה.
כמה פרטי טריוויה:
• הסכום הנמוך ביותר ששולם אי פעם עבור מעבר בתעלה לא נגבה בעבור אדם פרטי בשם ריצ'רד הליבורטון, שחצה את תעלת פנמה בשחייה ב-1928. בעוד כלי שיט משלמים לפעמים עשרות אלפי דולרים, הוא נתבקש לשלם רק 36 סנט.
• לספינה לוקח בממוצע בין שמונה לעשר שעות לצלוח את כל אורכה של התעלה. שיא המהירות שייך לספינה האמריקאית פגאסוס, שהצליחה לעבור את כל תעלת פנמה בשעתיים ו-41 דקות בלבד ביוני 1979.
• מפתיחתה בקיץ 1914 ועד 2006 עברו בתעלה יותר מ-922 אלף כלי שיט.
• בתקופת בניית התעלה נחפרו יותר מ-159 מיליון טון עפר ואבן. הכמות האדירה הזו פוזרה בין הג'ונגלים של פנמה וערים שונות, וחלקה שימש להרחבת שטח האדמה של פנמה, למשל במקום בו עומדת כיום העיר בלבואה.
מפנמה סיטי ניתן לצאת לסיורי שיט בתעלה. כדאי לעצור בדרך במרכז המבקרים מיראפלורס (Miraflores Visitor Center), השוכן בצדו המזרחי של תא הציפה הסמוך לסכר מיראפלורס. במרכז ישנן תצוגות בנושא ההיסטוריה של התעלה, הסביבה הביולוגית בה היא עוברת, דרך פעולתה וחשיבותה לכלכלה העולמית. מהרציף ניתן לראות בנוחות את פעולתו של תא הציפה.
איי סן בלאס (San Blas)
אח, השקט האינסופי. אחרי גורדי השחקים האולטרה מודרניים של פנמה סיטי, איי סן בלאס מהווים שינוי תהומי ומבורך. הארכיפלג הנפלא כולל יותר מ-370 איי חול קטנים וציוריים, מעוטרים בקוקוסים, הנטועים בים הקאריבי התכול. תושביהם של האיים הם אינדיאנים משבט קונה, השומרים על תרבותם הייחודית. אל האיים מגיעים בטיסות יומיות היוצאות מפנמה סיטי. ברגע שהגעתם כל אשר עליכם לעשות הוא להתמכר לשלווה. החופים נהדרים ומזמינים לפרוש מגבת ולהשתרע בבטלה בשמש, המים הצלולים ממול מציעים אפשרויות רבות לצלילה ושנורקלים בין שוניות נאות (עונת האביב היא הזמן הטוב ביותר לצלילה באזור), או לחתירה בקיאק. אפשר לשוט בין האיים בסירה, לבחור באקראי אי ולשוטט בו כמגלי ארצות, לבקר בכפרים אינדיאנים מקומיים ולהתרשם מאורח החיים וממלאכות היד המקומיות. האזור האוטונומי של שבט הקונה כולל גם פיסה של יער גשם בתולי בחוף פנמה, בו ניתן לבקר בסיורים מאורגנים וליהנות מהצמחייה הירוקה, צפייה בבעלי חיים ומפלים.
איי בוקס דל טורו (Bocas del Toro)
בוקס דל טורו הוא ארכיפלג יפהפה נוסף בים הקאריבי, השוכן לחופה הצפוני של מערב פנמה. איי בוקס דל טורו שונים באופיים מאיי סן בלאס – התשתית התיירותית יותר מפותחת ומודרנית, עם שלל אתרי נופש ברמות שונות ומסעדות. הנופים הנפלאים הופכים את קבוצת האיים לאחד מאתריה החשובים ביותר של פנמה, ואף שימשו בעבר את יוצרי "הישרדות" לצילומי אחת העונות של סדרת הריאליטי המפורסמת. החופים חוליים וזהובים, המים תכולים וצלולים, ויערות גשם סבוכים מציעים בריחה מהשמש אל טבע רוחש ופרוע.
האדם הלבן הראשון שביקר באיים היה כריסטופר קולומבוס, ב-1502. במרוצת השנים הפך האזור לחביב הפיראטים, אחר כך למוקד סחר בבננות וקקאו, וכיום מהווה התיירות ענף כלכלי חשוב ומתפתח במהירות מפתיעה.
אל האיים ניתן להגיע באמצעות טיסת פנים, או באמצעות מעבורת היוצאת מאלמירנטה (Almirante).
חלק משוניות האלמוגים של בוקס דל טורו מוגנות במסגרת פארק לאומי ימי. הצלילות במקום נפלאות. כדאי לצאת לסיורים ביער הגשם, לחפש בינות לצמחייה ציפורים מקומיות ובעלי חיים. ביער הגשם של האי רד פרוג (Red Frog Island) למשל, ניתן לפגוש עשרות צפרדעים זעירות בצבע אדום עז. באי המרכזי קולון (Colon Island) יש חופים טובים לגלישת גלים.
בוקטה (Boquete)
בוקטה היא היעד המרכזי בהרים המכוסים יער עננים במערב פנמה. זוהי עיירת הרים מקסימה המוקפת נופים מרהיבים, וסביבה יערות, מפלים, נחלים וגידולי קפה. הבונוס המיוחד באזור הוא מזג האוויר – קריר באופן מענג, כל כך שונה מהאקלים הטרופי החם והלח. לא פלא שבשנים האחרונות אמריקאים רבים בוחרים לבלות את שנות הפנסיה שלהם במקום יפה זה.
מבוקטה ניתן לצאת לסיורים באזור, למשל בחוות הקפה, סיורי רכיבה על סוסים, ראפטינג בנהר Chiriqui Viejo, גלישה באומגה מעל צמרות עצי היער, סיורי הליכה וטרקים, סיורי צפרות לחיפוש אחר הקצאל (הציפור הלאומית של קוסטה ריקה וחביבת הצפרים) ועוד.
הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לפנמה אינם זקוקים לאשרת כניסה.
שגרירות פנמה בישראל
כתובת: רחוב ה' באייר 10/3, תל אביב
טלפון: 03-6956711
שגרירות ישראל בפנמה
כתובת: EDIFICIO P.H TORRE BANCO
GENERAL
MARBELLA PISO 17
טלפון: 507-2084700
דואר אלקטרוני: info@panama.mfa.gov.il
איך להגיע
אין טיסות ישירות בין ישראל לפנמה. רוב חברות התעופה, כמו Continental Airlines, טסות דרך ארצות הברית, מסלול שמחייב אשרת כניסה לארצות הברית. אין צורך באשרה כזאת בחלופה הספרדית Iberia Airlines שעוצרת לחניות ביניים במדריד ובקוסטה ריקה. לפנמה ניתן להגיע בטיסה מיעדים שונים בצפון, דרום ומרכז אמריקה. השאירו עשרים דולר בכיסכם עבור מס הנמל אם אתם עוזבים את המדינה בדרך האוויר. חברת התעופה הלאומית של פנמה היא COPA Airlines.
אפשר לעבור את הגבול בין פנמה לקוסטה ריקה בשלושה מעברי גבול, אליהם נוח להגיע באוטובוס. בכניסה לקוסטה ריקה מפנמה תידרשו להציג העתק של כרטיס טיסה המבטיח את יציאתכם מקוסטה ריקה. מעבר הגבול עם קולומביה מסוכן, ועדיף לעבור בין המדינות בדרך האוויר.
מתי כדאי להגיע
התקופה הטובה ביותר לטייל בפנמה היא העונה היבשה (יחסית), בין ינואר-מרץ. בפברואר אפשר ליהנות לא רק ממזג האוויר הנוח, אלא גם מהקרנבל המתקיים בעיר הבירה. אוקטובר-נובמבר הם החודשים הגשומים ביותר.
חיסונים
יש להתחסן לפני הנסיעה וליטול טיפול מונע נגד מחלת המלריה. פרטים בלשכות הבריאות המחוזיות.
מרכזים רפואיים בסטנדרטים מערביים יש בכל עיר גדולה, ויש בית חולים מעולה בפנמה סיטי.
ביטחון
כדאי להימנע מטיול בחבל דריאן (Darien) הסמוך לגבול עם קולומביה, בשל פעילות לוחמי גרילה וסוחרי סמים באזור.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
אתר לשכת התיירות הפנמית
מטבע
המטבע הנהוג בפנמה נקרא בלבואה, אולם השטרות והמטבעות זהים כמעט לחלוטין לדולר האמריקאי המוכר. לרוב ניתן להשתמש גם במטבעות מארצות הברית, הזהים בערכם. כרטיסי אשראי יהיו שימושיים בחנויות גדולות במיוחד, בתי מלון ומסעדות מרכזיות בפנמה סיטי, אך מחוץ לעיר כדאי לשאת מזומן. המחאות נוסעים מתקבלות בבנקים מסוימים בלבד (ולעתים אך ורק של אמריקן אקספרס), ועל כן אין בהן שימוש רב. במסעדות נהוג להשאיר טיפ בגובה עשרה אחוזים.
הפרש שעות
פנמה מאחרת את שעון ישראל בשבע שעות.
תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של פנמה היא 507.
תחבורה
טיסות פנים מקשרות יישובים מרכזיים במדינה עם עיר הבירה פנמה סיטי. יש אוטובוסים זולים לכל עיירה וכפר, ואל קבוצות האיים ניתן להגיע באמצעות שיט. הכי נוח לשכור רכב. כבישי פנמה מועטים, ופרט לכביש פאן אמריקן והכבישים בערים הגדולות, הם ברמה נמוכה ובחלקם אף דרכי עפר. עם זאת, התנועה דלילה ולא קשה לנהוג.
טיפים לחיסכון
אולי בגלל התיירות המעטה אין בפנמה הנחות רבות לילדים ולמשפחות, אך הכניסה לשמורות זולה (כשלושה דולר לאדם).
אוכל: חפשו את מסעדות הפועלים, שם האוכל הכי טעים והמחירים אינם גבוהים משמונה דולר לאדם.
לינה: חפשו צימרים ברחוב – כל בית עם שילוט "להשכרה" עדיף על מלון (בררו אם יש שירותים ומים חמים).
ממליצה: טל ברטוב
לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל
בשל היותה גשר בין שתי האמריקות, פנמה נהנית ממטבח ובו השפעות של מטבחים שונים ומגוון ירקות ופירות מצפון ומדרום. קו החוף הארוך מספק שפע דגה ופירות ים, הן מהאוקיינוס השקט והן מהאוקיינוס הקאריבי. האוכל מצוין, מגוון ובכל הרמות: ממסעדות גורמה ועד למטבחים ביתיים פשוטים.
לארוחת בוקר מוגשות לרוב טורטיות (Tortillas), אך הן עבות יותר מהטורטיות המקסיקניות, עשויות מקמח תירס ומטוגנות בשמן עמוק. בדרך כלל יוגשו הטורטיות עם גבינה מותכת וביצים. מאכל נוסף החביב על משכימי קום הוא הגרסה הפנמית לסופגניות, הנקרא הוחלדרס (Hojaldras).
סנקוצ'ו (Sancocho) הוא מרק העוף הפנמי. טמלה (Tamale) הוא כיסון בצק ובו מילוי בשר, העטוף עלה בננה ומבושל באידוי. פטקונס (Patacones) הם חטיף נחמד ליד הארוחה, מעין סוג של בננה מקומית המטוגן בשמן עמוק. לקינוח נסו פלאן (Flan, רפרפת ברוטב קרמל), מילקשייק פירות המכונה בטידו (Batido) או רספאדו (Raspados), קינוח קפוא המוגש בגביעי גלידה.
לינה
ברוב פנמה יש אפשרויות לינה בכל הרמות: מלונות יוקרתיים של 300 דולר ללילה, מלונות חביבים של 20 דולר לחדר (שלושה כוכבים) או צימרים מקסימים ב-50 דולר לכל המשפחה. בבוקס דל טורו כדאי להזמין מקום מראש.
פסטיבלים ואירועים
פברואר > הקרנבל של פנמה (Panama Carnival)
מי אמר שצריך להדרים לברזיל כדי ליהנות מקרנבל קאריבי? מדי שנה נחגג הקרנבל בכל חלקי פנמה, כאשר החגיגות הגדולות ביותר מתקיימות בפנמה סיטי ולאס טבלס (Las Tablas). ביום שישי נפתחים האירועים בבחירת מלכת הקרנבל. המלונות הגדולים עורכים מסיבות ריקודים וסעודות מפוארות. בשבת מתמלא הרחוב הראשי של פנמה סיטי בחוגגים, בתהלוכה קטנה (מעין טיזר לקראת הדבר האמיתי), דוכני רחוב וצלילי מוזיקה בקולי קולות. קרבות מים גם הם נפוצים ברחובות. אירועי הרחוב ממשיכים גם ביומיים הבאים, כאשר ביום ראשון יש תהלוכה בתלבושות מסורתיות. ביום שלישי מגיעות החגיגות לשיאן בתהלוכה הענקית והמרהיבה, הכוללת במות נעות, תחפושות, רקדניות ומוזיקה.