תפריט עמוד

מידע מעשי להאיים המלדיביים

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד


אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לאיים המלדיביים אינם זקוקים לאשרת כניסה – זו ניתנת בכניסה למדינה ותקפה לביקור בן שלושים יום.
לאיים המלדיביים אין נציגות בישראל ולישראל אין נציגות באיים.


איך להגיע
אין טיסות ישירות בין ישראל לאיים המלדיביים. טיסות לאיים יוצאות מאירופה, סרי לנקה, סינגפור, הודו, רוסיה ואיי סיישל. רוב הישראלים טסים דרך אירופה או דרך ירדן וסרי לנקה.


מתי כדאי להגיע
החודשים היבשים הם בין דצמבר לאפריל. הלחות אז פחותה, אולם בתקופת חג המולד והסילבסטר, כמו גם בפברואר-אפריל, מגיעים המוני תיירים למדינה, המקומות באתרי הנופש נתפסים מראש והמחירים עולים. בין מאי לנובמבר המחירים יורדים, פרט לחודש אוגוסט, החביב על הנופשים האירופאים.


חיסונים
יש להתחסן לפני הנסיעה. פרטים בלשכות הבריאות המחוזיות.

 

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד


לשכות תיירות

ה-MTPB, לשכת התיירות המלדיבית (Maldives Tourism Promotion Board), מפעילה דוכן מידע בשדה התעופה הבינלאומי במאלה.
מידע נוסף ניתן למצוא באתר ה-MTPB 
 


מטבע
המטבע הלאומי הוא רופיה (Rufiya). במקומות רבים יקבלו תשלום גם בדולרים אמריקאים. כסף מזומן והמחאות נוסעים ניתן להחליף בבנקים ובבתי מלון שונים. באתרי הנופש יקבלו תשלום בכרטיסי אשראי של החברות הגדולות.
 


הפרש שעות
האיים המלדיביים מקדימים את שעון ישראל בשעתיים.


תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של האיים המלדיביים היא 960. 
 


תחבורה
חברת התעופה Trans Maldivian Airways מפעילה טיסות במטוסים ימיים המקשרות בין האיים.

בנוסף, ניתן להגיע לאתרי הנופש שבאיים בסירות מנוע או סירות מקומיות, הנקראות "דוני" (Dhoni) – תחבורה זו לרוב תהיה כלולה בעסקת חבילה עם הזמנת אתר הנופש.

"שיט ספארי" הם טיולים מאורגנים בין האיים, שדרכם ניתן להגיע לאתרי צלילה ומקומות מעניינים נוספים. 

רוב האיים קטנים מכדי שיהיה צורך ממשי בתחבורה יבשתית בתוכם.  

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות

אוכל
גידולי החקלאות העיקריים באיים המלדיביים הם קוקוס, תירס, דגה, קסווה, פירות ותפוחי אדמה מתוקים, ומוצרי מזון רבים מיובאים מחוץ למדינה. האוכל המקומי מבוסס ברובו על אורז ודגים, הינו חריף, ומבושל בסגנון המזכיר את המטבח ההודי. שתיית אלכוהול אסורה בקרב התושבים המקומיים, ומשקאות אלכוהוליים נמכרים אך ורק באתרי הנופש, בסירות הספארי ובבית המלון השייך לשדה התעופה.

באתרי הנופש מתאימים את המזון לתיירים, והמטבח הוא לרוב בינלאומי (לעתים עם מנה אחת או שתיים מהמטבח המקומי). באתרים המכוונים לקהל יעד ממדינה מסוימת – איטליה למשל – יוגשו מאכלים מהמטבח של אותה ארץ. ברוב אתרי הנופש הארוחות הן בשיטת "אכול כפי יכולתך" (Buffet), אם כי בחלק מאתרי הנופש הזולים נהוגה שיטת הארוחות מתפריט. לרוב יש באתר הנופש מסעדות מיוחדות שאינן כלולות בחבילת אתר הנופש, וכן בית קפה. ניתן להזמין פנסיון מלא, חצי פנסיון או ארוחת בוקר בלבד. יש לשים לב שמחיר הארוחות בנפרד עשוי להיות יקר, ועל כן עדיף לא להסתפק בחבילה של ארוחת בוקר בלבד. 
 


לינה: אתרי הנופש

 
 כל אתר נופש ממוקם על אי פרטי משלו, מבודד ופראי.| צילום: ביט ווינר.

חוויית הביקור באיים המלדיביים סובבת ברובה המוחלט סביב אתרי הנופש. כמעט כל התיירים המגיעים אל המדינה מזמינים חבילה באחד מאתרי הנופש, ומבלים את כל חופשתם באי בו הוא ממוקם, עם יציאות לסיורים שונים המאורגנים על ידי האתר הנבחר.

בשנת 1978 הכריז נשיא האיים המלדיביים על תוכנית חדשה בתחום התיירות. כדי למנוע הרס אקולוגי, פיתוח יתר והשפעה שלילית על החברה המסורתית במדינה, כל אתרי הנופש ממוקמים על איים שאינם מיושבים ושהוקצו במיוחד לתיירות על ידי הממשלה. אתרי נופש אלו חייבים לעמוד בסטנדרטים מחמירים שגיבשו הרשויות, כגון הגבלות על מספר האורחים, גודל האתר וכדומה.

כל אתר נופש ממוקם על אי פרטי משלו, מבודד ופראי, מה שמבטיח מקום בריחה אולטימטיבי. אתרי הנופש נבדלים זה מזה במחירם, ברמתם, באוכל המוגש בהם, בגודלם, בשירותים אותם הם מספקים ובקהל היעד אליו הם פונים. אתרי נופש גדולים יוכלו בדרך כלל לספק יותר אופציות בילוי וסיורים, ומאידך, אתרי הנופש הקטנים מבטיחים יותר שלווה ובידוד רומנטי. המחירים זולים יותר כאשר רוכשים עסקת חבילה מאשר בטיול עצמאי למדינה. תיירים רבים אינם מתלבטים רבות בין אתרי הנופש אלא לוקחים את עסקת החבילה המוצעת להם על ידי סוכני הנסיעות, כאשר המחיר מהווה את השיקול העיקרי. עם זאת מומלץ לבדוק את אתרי הנופש המוצעים לפני ההחלטה הסופית – לכל אתר נופש באיים המלדיביים יש אתר אינטרנט, בו ניתן לקבל פרטים על המקום והשירותים אותם הוא מציע, וכן להציץ בתמונותיו של האי והחדרים ברמות השונות שבאתר במו עיניכם. בדקו אילו בילויים ופעילויות מציע האתר, האם יש מועדון ספא או ציוד גלישה להשכרה, על פי סוג החופשה בה אתם מעוניינים. בכל אתרי הנופש יש מועדוני צלילה, ואם הגעתם למדינה כדי לצלול כדאי לבדוק גם את אתר האינטרנט של מועדון הצלילה במקום, אם יש, וכן לבחור במועדון גדול המציע אפשרויות רבות יותר.

חבילות הטיול למלדיביים לרוב כוללות את ההעברות משדה התעופה אל אתר הנופש ובחזרה. אלו עלולות להיות יקרות כשמדובר באיים רחוקים יחסית. החבילה כוללת את הארוחות באתר הנופש – בפנסיון מלא, חצי פנסיון או על בסיס ארוחת בוקר. מומלץ לרכוש חצי פנסיון או פנסיון מלא, מאחר וארוחות המשולמות בנפרד עלולות להיות יקרות יותר. ובכל מקרה, בדקו טוב מה כלול בחבילה המוצעת.

בעודכם שוברים את הראש באשר לבחירת אתר הנופש האולטימטיבי, זכרו: בסופו של דבר, קשה לטעות. בכל אתר בו תבחרו תמצאו מי טורקיז צלולים, חול לבן, חדרים יפים הטובלים בצמחייה ירוקה, אתרי צלילה נהדרים וניקוי ראש מושלם. מה כבר יכול להיות רע?


 פעילויות
צלילה
כמצופה ממדינה הכוללת 1,190 איי אלמוגים (אטולים) באוקיינוס ההודי, איי המלדיביים הם אחד מהיעדים האטרקטיביים ביותר בעולם עבור חובבי הצלילה. כמות אתרי הצלילה המעניינים היא עצומה, והמים הצלולים מלאים בכרישים, לווייתנים, צבי ים, אלמוגים, מלפפוני ים, דגים בשלל צבעי הקשת, מנטה ריי ואפילו שרידי ספינות. המגוון הרב של אתרי הצלילה מספק אתרים המתאימים לרמות שונות של צוללנים, וכן מבחר רב של שוניות יפהפיות שכדי לראותן מספיק להצטייד בשנורקלים. המים חמימים והראות בהם טובה לכל אורך השנה. עם זאת, תנאי הצלילה טובים במיוחד בין ינואר לאפריל, ואילו החודשים אוקטובר ונובמבר הם זמן טוב לאתר בו כרישים לווייתנים ומנטה ריי.

מועדוני צלילה קיימים בכל אחד מאתרי הנופש במדינה, אך אם ברצונכם למצוא מבחר רב יותר של סיורי צלילה לאתרים שונים כדאי לבחור באתר נופש שבו מועדון צלילה גדול, שיוכל להציע אפשרויות רבות יותר, ושממוקם סביב ריכוז של אתרי צלילה טובים. אופציה אלטרנטיבית היא "סירות הספארי" (Safari boats). אלו הם סיורים מאורגנים באורך משתנה, בהם מתגוררים על הספינה, ומבקרים באיים שונים ובאתרי צלילה. במידה והצלילה היא הסיבה לבואכם למדינה – זו האופציה המועדפת. היא מאפשרת נגישות לאתרים רחוקים זה מזה, והצלילות מהספינה לעתים זולות מאלו המוצעות דרך אתרי הנופש. מאידך, הסירות מציעות פחות פינוקים מאתר נופש מהודר על אי בודד. סיורים רבים שכאלו יוצאים ממאלה. בדרך כלל, ככל שהספינה גדולה יותר, כך התנאים בה טובים יותר. מי שאינו מצויד ברשיון צלילה יכול להירשם לקורס צלילה באחד ממועדוני הצלילה שבאתרי הנופש או בסירת ספארי (לא בכל סיורי הסירות יש אופציה שכזו, ועל כן יש לבדוק ולהזמין מראש).

צלילות מעניינות אפשר לבצע בשוניות החיצוניות של האטולים, היכן שקיר האלמוגים צונח במדרון תלול, וב-"Kandus", תעלות המפרידות בין האיים. בנוסף יש צלילות מיוחדות לשרידי ספינות טבועות שונות. אתר מרשים שכזה הוא Maldive Victory, ספינת מטען שטבעה ממזרח למאלה ב-1981 בעומק שנע בין 35-15 מטר. היא נשמרה במצב טוב יחסית, וניתן לבקר בחדרים השונים שלה, בהם מתגוררים כיום אלמוגים ולהקות דגים. Halaveli Wreck באטול ארי (Ari Atol) היא ספינה באורך של 38 מטר שטובעה ב-1991 במטרה ליצור אתר צלילה מרתק. צלופחים וחתולי ים שוחים בין חדריה. אתר ספינות מוצלח נוסף הוא לשרידיה של ה-British Loyalty, שטובעה על ידי צוללת גרמנית ב-1944

גלישה
האיים המלדיביים פופולריים גם בקרב חובבי גלישה. עונת המונסונים, בין מאי לאוקטובר, מבטיחה גלים גבוהים וטובים במיוחד. באפריל הגלים פחות גבוהים, אך מזג האוויר נפלא.

אתרי הגלישה הפופולריים ביותר נמצאים באטול מאלה הצפוני. יש ספינות ספארי שמתמחות בסיורי גלישה. אתרים עיקריים באטול זה:

Chickens – פינה מהירה הנשברת לצד שמאל על אי לא מיושב.
Cokes או Cola`s – פינה קצרה אך אינטנסיבית, גל גדול כולל צינור. על האי Thulusdhoo שממול לצ'יקנס, בו שוכן מפעל קוקה קולה, כפי שמעיד השם.
Lholi – באי Lohifushi בו שוכן אתר נופש באותו שם. פינה שנשברת שמאלה עם שתי שבירות המחוברות בגלים.
Piddlies או Ninjas – פינה עם שבירה איטית ימינה, למתחילים, באתר הנופש Kannifinolhu.
Sultans – שבירה ימנית מושלמת, כולל צינורות. לעתים סגור לאורחי אתר הנופש Tari Village בלבד.
Honkey`s – בעונה המתאימה מדובר בגל המשובח ביותר במדינה. באי הלא מיושב Thamburudhoo. באי נמצא גם הגל בעל השם מבטיח Tomb Stones.
Pasta Point – גל מעולה עם צינורות, אך סגור לאורחי אתר הנופש שבמקום.
Gurus – בריף המזרחי של מאלה. חביב על המקומיים בגלל נגישותו.  

אטרקציות ואתרים מומלצים

אפשר להביט בחיים התת ימיים העשירים של האיים המלדיביים בלי להירטב.| 
צילום: סטיב ריינק

כאמור (ראה פרק לינה), רובם המכריע של התיירים מגיעים לאיים המלדיביים בעסקת חבילה של אתר נופש ספציפי, ואינם מטיילים מחוצה לו, פרט לסיורים שונים המוצעים על ידי אותו אתר הנופש. ככלל, קשה לטייל באיים המלדיביים כתייר עצמאי, מאחר והממשל מעדיף לחצוץ בין המקומיים לתיירים כדי להימנע מהשפעותיה של התיירות על תושבי המדינה כפי שקרה במקומות כמו באלי ותאילנד. גם אתרי הנופש עצמם בנויים אך ורק על איים שאינם מיושבים. יוצאת מכלל זה היא מאלה, בירת האיים המלדיביים.

מאלה (Male)
בירת האיים המלדיביים תופסת אי שלם משלה, כקילומטר אחד רוחבו ושני קילומטרים אורכו, שנבדל מהאיים האחרים במדינה במערכת הכבישים הסלולה ובבנייני הקומות. עם השנים הוגדל האי באופן מלאכותי כדי לעמוד בגדילתה של העיר. גם כך רחובותיה צרים וחופים, מאלו בהם המדינה מפורסמת, אינם בנמצא (לאחרונה התווספה רצועת חוף מלאכותית לעיר). כרבע מתושבי המדינה מתגוררים בעיר זו.

שדה התעופה הבינלאומי של האיים המלדיביים לא נמצא באי עליו שוכנת מאלה, אלא למעשה באי נפרד, מצפון מזרח לעיר. ממנו מגיעות סירות לנמל שבצדה הצפוני של מאלה. זהו החלק המעניין יותר של העיר ובו נמצא גם האזור המסחרי העיקרי. בדרום האי קיים נמל נוסף, חדש יותר, המשמש בעיקר ספינות ספארי ונקודת מוצא לשיט לאי ויליגילי (Viligili) השכן. במזרח האי משתרע החוף המלאכותי של העיר, אליו מגיעים תושבי העיר כדי לעסוק בסוגי ספורט שונים, לפוש לכמה שעות מהעיר ולעשות ג'וגינג.

האזור המסחרי, כאמור נמצא ליד הנמל הישן, ובעיקר באזור נמל הדיג (Fishing Harbour). הסירות המקומיות, ה"דוניס" (Dhonis), פורקות כאן מדי יום את שלל הדיג, בעיקר דגי טונה ענקיים, הנמכר בשוק הדגים (Fish Market) הסואן. ממערב לו נמצא השוק המקומי (Local Market), ובו דוכני פירות וירקות מיבולם החקלאי של האיים, ושלל סחורות נוספות. שניהם שווים ביקור.

מהנמל פנו דרומה ברחוב Chandanee Magu ותראו לשמאלכם את המרכז האסלאמי  (Islamic Centre), על כיפת הזהב הנוצצת שבראשו. כדאי לבקר במסגד Grand Friday (אלא אם יש תפילות, אז המקום סגור למי שאינו מוסלמי), בלבוש צנוע בלבד. במרכז יש אולם תפילה ל-5,000 איש, ספרייה, אולם כנסים, משרדים וכיתות לימוד. המסגד הישן של העיר, Hukuru Miskiiy, שוכן לא רחוק ממערב לו. מסגד זה נבנה ב-1656, מה שהופך אותו לעתיק במדינה, ועיצובו הפנימי מעניין ומרשים. מולו ניצב המבנה הכחול-לבן של Mulee-aage, ארמון מ-1906, שבין השנים 1994-1953 שימש כמקום משכנו של נשיא האיים המלדיביים (כיום שוכן בו משרד הנשיא, בעוד הנשיא עצמו מתגורר במשכן חדש יותר).

מדרום למרכז האסלאמי, בפארק הסולטן, שוכן המוזיאון הלאומי (National Museum) במבנה קולוניאלי בן שלוש קומות שהיה חלק מארמון הסולטן ששכן כאן ונהרס ברובו ב-1968. בין התצוגות פריטים שונים שהיו שייכים לסולטן, ועבודות אבן מהתקופה הפרה-אסלאמית. המוזיאון סגור בימי שישי.

אטרקציה נוספת, Whale Submarine, היא צוללת המציעה הצצה אל דיירי שונית האלמוגים – פתרון מושלם למי שרוצה להביט בחיים התת ימיים של האיים המלדיביים מבלי להירטב. 

כתבה: יעל רגב 

 

שתפו: