מידע מעשי למלאווי
הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
אין צורך בהוצאה מוקדמת של אשרת ביקור למלאווי, והיא ניתנת עם הכניסה למדינה (יבשתית או בנחיתה בשדה התעופה).
אין נציגות ישראלית במלאווי, ולמלאווי אין נציגות בישראל.
שגרירות ישראל בקניה אמונה גם על מלאווי.
כתובת: BISHOP RODA, NAIROBI
טלפון: 254-20-2722182
איך להגיע
ניתן להגיע למלאווי בדרך האוויר בטיסות העוברות דרך אירופה או מדינות אחרות באפריקה.
רוב המטיילים במדינה מגיעים אליה כחלק ממסלול יבשתי הכולל מדינות נוספות באזור. במלאווי יש מספר מעברי גבול יבשתיים המאפשרים מעבר בינה לבין שכנותיה מוזמביק, טנזניה וזמביה. מעברי גבול אלו פתוחים בכל יום בין השעות 18:00-6:00, פרט למעבר היבשתי לזמביה, הפתוח 24 שעות ביממה. לזמביה ניתן להגיע גם באוטובוס שיוצא מבירת מלאווי אל בירת זמביה, אולם הנסיעה בו איטית (כ-24 שעות), ונסיעה במספר אוטובוסים נפרדים לרוב מהירה יותר. מהבירה יוצאים אוטובוסים הן לזימבבואה דרך מוזמביק והן בנסיעה ישירה בת 26 שעות לדאר א-סאלם שבטנזניה.
למוזמביק ניתן להגיע גם בשיט במעבורת הנוסעים Ilala, הפועלת באגם מלאווי.
מתי כדאי להגיע
בין מאי ליולי אין גשמים והנוף ירוק ויפה אחרי סיומה של העונה הגשומה. מצד שני, הצמחייה הרבה מקשה על צפייה בבעלי חיים המסתתרים מאחוריה. חודש אוגוסט צפוף למדי בשל החופשות בבתי הספר.
חיסונים
יש להתחסן לפני הנסיעה וכן ליטול טיפול מונע נגד מחלת המלריה. פרטים בלשכות הבריאות המחוזיות.
ביטחון
כבכל מדינה באפריקה, מומלץ לא להסתובב לבד ברגל בערים הגדולות אחרי החשיכה, וכדאי להיזהר מכייסים. בשחייה במקומות מסוימים באגם מלאווי ובמקווי מים מתוקים אחרים קיימת סכנת בילהרציה.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
אתר לשכת התיירות של מלאווי
מטבע
המטבע של מלאווי הוא הקוואצ'ה (Kwacha), המתחלק למאה תמבלה (Tambala). הכסף הנוח ביותר להחלפה הוא הדולר האמריקאי, ואחריו המטבע הדרום אפריקאי והפאונד הבריטי. יש כספומטים בעיר הבירה, בבלנטיר ובמזוזו בלבד. קשה למצוא מקומות שיקבלו תשלום בכרטיס אשראי, פרט למספר מלונות גדולים וחברות ראשיות להשכרת רכב בלילונגווה ובבלנטיר. המחאות נוסעים ניתן להחליף בבנקים, בתשלום עמלה.
הפרש שעות
מלאווי מאחרת את שעון ישראל בשעה אחת
תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של מלאווי היא 265.
תחבורה
Air Malawi מפעילה טיסות בין בלנטיר ללילונגווה ושלושה יעדים נוספים. לצדה פועלת חברה קטנה המפעילה מספר טיסות שכר. עם זאת, בשל גודלה הקומפקטי של המדינה והיות ורוב המטיילים עוברים בה כחלק ממסלול יבשתי בין שכנותיה, רוב התיירים אינם משתמשים בטיסות הפנים.
ניתן לשכור רכבים בערים הגדולות. חברת האוטובוסים הראשית היא Shire Bus Lines, ולה קווים טובים בין היישובים המרכזיים, וקווים מאספים עם מסלול ארוך ואיטי ליישובים קטנים יותר. לצד האוטובוסים פועלים מיניבוסים, שמחירם יקר במעט. אמצעי תחבורה נוסף הוא משאיות פיק-אפ המכונות "מטולה" (Matola), המגיעות גם ליישובים נידחים יותר שאמצעי התחבורה האחרים לא מגיעים אליהם, כמו קייפ מקליר.
דרך תחבורה נוספת היא המעבורת אילאלה (Ilala), השטה על פני אגם מלאווי, מצ'ילומבה (Chilumba) שבצפון ועד מונקי ביי (Monkey Bay) שבדרום דרך שלל יישובים, כולל Cobue שבמוזמביק השכנה. המעבורת נושאת נוסעים ומטען, ויש בה חדרי שינה פשוטים למדי (עם או בלי שירותים צמודים). אל תופתעו מחוסר עמידה בזמנים, בו מפורסמת המעבורת כבר כחמישים שנה.
אטרקציות ואתרים מומלצים
אגם מלאווי (Lake Malawi)
דייגים מקומיים מעמיקים ללב אגם מלאווי בתקווה למצוא שלל. | צילום: שירה הוכמן |
אגם מלאווי (או בשמו המקורי, אגם ניאסה; Lake Nyasa) משתרע לאורך כ-750 קילומטר בגבולה המזרחי של המדינה, ופולש בחלקו למוזמביק השכנה. זהו אגם המים המתוקים השלישי בגודלו ביבשת. כמו ים המלח שלנו, גם הוא ממוקם על השבר הסורי-אפריקאי. רבים מחופיו מעוטרים בחול זהוב או לבן, הנושק למים התכולים, ההופכים אותו לאטרקציה הגדולה במדינה. בכמה מהחופים והאיים שוכנים לודג'ים אקולוגיים העשויים מחומרים מקומיים ומהווים מקום נפלא למנוחה שלווה. לרשות המטיילים בתקציב נמוך עומדים מקומות לינה זולים במספר עיירות לאורכו של האגם, ובעיקר בדרומו הפופולרי.
אחת הפעילויות הפופולריות, מלבד רביצה על החופים היפים, היא צלילה (או שחייה עם שנורקלים) לצפייה בעולם החי התת-מימי המיוחד של האגם – גדלים בו כ-500 מיני דגים, שכתשעים אחוז מהם אנדמיים לאגם זה. כדאי לזכור שיש סיכון לבילהרציה במקומות מסוימים באגם. למי שאינו מצויד ברשיון צלילה, אפשר לערוך קורסי צלילה בחלק מהעיירות התיירותיות לאורך החופים.
העיירה היפה נקטה ביי (Nkhata Bay) נמצאת בחופו המערבי של האגם, ממש מול מפגש הגבולות של טנזניה ומוזמביק בעבר השני. היא מהווה נקודת עצירה פופולרית בקרב מטיילים בתקציב זול העוברים לאורכה של המדינה, וניתן להגיע אליה בנסיעת אוטובוס בת חמישים קילומטר ממזוזו (Mzuzu). נקודות המשיכה העיקריות הן החופים, סיורי צלילה ושוק סואן, כמו גם טיולים רגליים וטיולים באופניים בנוף היפה של שדות אורז ומטעי עץ גומי.
באגם יש מספר איים בגדלים שונים, מקצת מיושבים והשאר פראיים. האי ליקומה
(Likoma Island), הצמוד לאי נוסף בשם צ'יזומולו (Chizumulu) נמצא בסמוך לחופו המזרחי של האגם, מול חופי מוזמביק. על האי יש עצי באובב, חופים, קתדרלה אנגליקנית מ-1903 ולודג' אקולוגי יקר (כ-235 דולר לאדם בחדר זוגי). ניתן להגיע לשני האיים במעבורת Ilala או בטיסות שכר הנוחתות בליקומה. לאיים קטנים יותר ניתן להגיע בסיורי שיט וטיולי קיאקים, ובדרך להבחין בנשרי הדגים צדים את ארוחת הצהריים.
דרום האגם הוא האזור החביב על אוכלוסיית התרמילאים. כאן שוכנת מונקי ביי (Monkey Bay), תחנת הקצה הדרומית של מעבורת Ilala. עבור המטיילים העיירה מהווה נקודת מוצא לקייפ מקליר (Cape Maclear), מרחק נסיעה של כעשרים קילומטר ב"מטולה". זהו חצי-אי מרשים עטור גבעות המנוקדות בעצי באובב, עם חופי חול לבנים נהדרים. אזור זה הינו חלק מהפארק הלאומי אגם מלאווי (Lake Malawi National Park) המתפרש על פני חלקו הדרומי של האגם ושטחי אדמה שסביבו. באזור יש מסלולי הליכה, סיורים בקיאקים, צלילה ושנורקלים, איים קטנים, קופים ובבונים, וכמובן, חופים מזמינים לרביצה בשמש האפריקאית. הכפר הקטן Chemba מספק מפגש עם האוכלוסייה המקומית. מטיילים אמידים יותר יעדיפו את חופי מפרץ סנגה (Senga Bay) שבחוף המערבי, מזרחית ללילונגווה הבירה ולעיירה סלימה (Salima).
הפארק הלאומי ניקה (Nyika National Park)
הפארק הלאומי ניקה שבצפון המדינה הוכרז ב-1965, והיה לפארק הלאומי הראשון במלאווי. זהו גם הפארק הגדול במדינה, בעל שטח של כ-3,000 קילומטר רבוע. שטח זה כולל את מרביתה של רמת ניקה (Nyika Plateau), שמונים מטר אורכה, שגובהה הממוצע כ-1,800 מטר מעל פני הים. בשל הגובה הרב שורר בפארק מזג אוויר קריר יחסית, השונה מאוד מהאקלים הטרופי החם שברוב חלקי המדינה. עקב כך התפתחה בפארק צמחיית ערבות דשא השונה ממקומות אחרים במדינה. רובה של הצמחייה נמוך יחסית, ללא ריכוזי עצים, דבר המאפשר לראות בנוחות את בעלי החיים הרבים המתגוררים במקום. עולם החי העשיר של הפארק כולל זברות, אנטילופות, קופים, קודו, בפאלו, חזירי בר, ברדלסים, צבועים, דורבנים, יותר מ-400 מיני ציפורים ועוד. הנופים יפהפיים.
חברת Nyka Safari מבחר סיורים בפארק, בהם נסיעות ספארי, ספארי לילי, ספארי בהליכה, סיורי רכיבה על סוסים, סיורי רכיבה באופני הרים, מסלולי הליכה ועוד.
הגעה לפארק: העיר הגדולה ביותר באזור היא מזוזו (Mzuzu), הנמצאת במרחק כ-180 קילומטר מהפארק, אליה מגיעות טיסות ואוטובוסים. קו אוטובוס נוסף ממשיך ממזוזו אל רומפי (Rumphi). מיישוב זה ועד לפארק הדרך אינה סלולה (כ-120 קילומטר), וקווי אוטובוס אינם נוסעים בה. ניתן לקחת מרומפי מטולה או מונית עד לפארק. דרך מהירה יותר, ובאופן צפוי גם יקרה באופן ניכר, היא לטוס אל הפארק במטוס ססנה קטן של חברת הספארי.
הפארק הלאומי ליוונדה (Liwonde National Park),
ווזה מארש (Vwaza Marsh Game Reserve)
הפארק הלאומי ליוונדה מתפרש על פני 580 קילומטר רבוע בין אגם מלאווי לעיר ליוונדה
(Liwonde), המרוחקת שישה קילומטרים מהכניסה לפארק. בתחומו של הפארק זורם נהר שירה (Shire), היוצא מאגם מלאווי ומתחבר אל נהר זמבזי האדיר, הנשפך לאוקיינוס ההודי. סביב הנהר יש סוואנה פתוחה המנוקדת בעצי באובב, וביצות בהן ישנן חיות בר רבות ועופות מים ממינים שונים. בפארק חיים אנטילופות, אימפלה, חזירי בר, אריות, ברדלסים ואוכלוסייה גדולה של פילים. בפארק מתגוררים קרנפים שהובאו מדרום אפריקה כחלק מפרויקט למען התרבותם והשבתם לטבע.
פרט לנסיעות הספארי המוכרות והטובות, כדאי לתור את הפארק דווקא בדרך המים, בשיט על נהר שירה. בדרככם תחלפו על פני היפופוטמים עצלים המשתובבים במים, קרוקודילים אימתניים ושלל עופות מים.
כדאי לבקר בפארק בעונה היבשה (מאי עד נובמבר). אפשר להגיע מהעיר במיניבוס עד יישוב סמוך יותר לכניסה, וממנו להמשיך במונית אופניים. אופציה אחרת ונעימה יותר היא לשוט על הנהר היישר לתוך שטח הפארק.
חברת הספארי ניקה אחראית גם לסיורים לשמורה נוספת באזור, ווזה מארש (Vwaza Marsh Game Reserve). פני השמורה, המשתרעת על פני 986 קילומטר רבוע, שטוחים ומכוסי יער, וחלקם אזור ביצות, כולל אגם אחד. שמורה זו יחסית אינה מוכרת, אך היא ראויה לביקור בשל ריכוז בעלי החיים הגדול בה – בהם זברות, פילים, בפאלו, היפופוטמים, אנטילופות ומגוון ציפורים.
הר מולנג'ה (Mt Mulanje)
בדרום מערב מלאווי משטח מישורי בגובה 600 מטר מעל פני הים, עולים פני השטח לרמה גבוהה ובה כעשרים פסגות גרניט, בהן הפסגה הגבוהה ביותר במדינה, ספיטווה
(Sapitwa) שבהר מולנג'ה, בגובה של 3,002 מטר מעל פני הים. האזור נכלל בשמורת הר מולנג'ה, המציעה את מסלולי ההליכה הטובים במדינה כולה: נוף נהדר, מסלול ברור ומסודר עם בקתות לינה לאורכו, מפלים מקסימים ובריכות להתרעננות מהדרך. אורכם של המסלולים הוא מספר ימים, וכדאי להיות בעלי כושר גופני סביר ומעלה.
מהעיר בלנטיר (Blantyre) יוצא אוטובוס המגיע אל העיירה הקטנה מולנג'ה, הסמוכה לשמורה ומוקפת גידולי תה. 15 קילומטר מהעיירה נמצאת תחנת היערנים ליקבולה
(Likhubula), שהיא נקודת המוצא למסלול העולה אל ההר. בתחנה זו יש להירשם לפני היציאה לדרך, ודרכה ניתן להסדיר את התשלום עבור הלינה בבקתות ולשכור מדריך וסבלים. יש להצטייד במזון לכל ימי הטרק בהרים, בכלי בישול ובבנזיניה/גזיה (אם כי אפשרי לבשל גם על האח שבבקתות). לאורך הדרך יש פלגי מים בהם ניתן למלא את בקבוקי המים, אם כי מומלץ, כתמיד, להשתמש באמצעי לטיהור מים לפני השתייה.
רמת זומבה (Zomba Plateau)
מצפון מערב להר מולנג'ה שוכן שטח הררי נוסף – רמת זומבה. לרגליה נמצאת העיירה החביבה זומבה, שהיתה עד אמצע שנות השבעים בירתה הפוליטית של מלאווי, ובה בניינים קולוניאליים נאים. העיירה משמשת נקודת יציאה לטיולים ברמה היפה, המתנשאת מעל העיר כשהיא מכוסת ערפל. ברמה מסלולי הליכה רבים החולפים בינות יערות, נחלים, סוואנות פתוחות ובבונים עליזים. רוב המסלולים קצרים למדי ונוחים. ברכב ניתן להגיע אל כמה מנקודות התצפית המרשימות בסביבה, בהם תצפית המלכה (Queen`s View) ותצפית הקיסר (Emperor`s View).
לילונגווה (Lilongwe) ובלנטיר (Blantyre)
לילונגווה משמשת כעיר הבירה של מלאווי מאז 1975. עבור המטיילים זו בעיקר תחנת מעבר אל חלקיה האטרקטיביים יותר של המדינה. כ-500 אלף איש מתגוררים בעיר זו, המחולקת לשניים – העיר הישנה (Old Town) והעיר החדשה (City Centre). בחלק החדש נמצאים בנייני הממשל והפרלמנט, שגרירויות שונות וסוכנויות נסיעות. בחלק זה של העיר נמצאים גם הגנים הבוטניים ושמורת היער Lilongwe Nature Sanctuary, ובו מסלולי הליכה בצמחייה ירוקה. כדאי לבקר בשוק הצבעוני שבעיר הישנה, בו נמכר הכל מהכל, אך היזהרו מכייסים. בחלק הישן של העיר יש מבחר מקומות לינה, בתי קפה ומסעדות.
בעוד לילונגווה היא הבירה הממשלתית של מלאווי, בלנטיר שבדרום המדינה משמשת כלבה המסחרי והתעשייתי. בלנטיר קיבלה את שמה מכפר סקוטי בו נולד דיויד ליוינגסטון, המיסיונרי המפורסם. כעדות למיסיונרים הסקוטים ניצבת כנסיית מיכאל הקדוש וכל המלאכים (St Micheals and All angels Church) שהושלמה ב-1891. בשדרות ויקטוריה (Victoria Avenue) נמצאים הבנקים וחברות התעופה. גם בלנטיר משמשת יותר כנקודת מעבר מאשר יעד תיירותי של ממש, אולם מומלץ לפקוד את המוזיאון הלאומי
(National Museum) שבה, ואם אתם זקוקים למשקה מרענן בחום הטרופי, גם את מפעלי קרלסברג מלאווי, בהם נערכים סיורים ללא תשלום, כולל טעימות.
כתבה: יעל רגב
המיוחדים של מסע אחר
המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל
הפארק הלאומי קאסונגו (Kasungu National Park)
בקצה הצפוני-מערבי של מרכז מלאווי, במרחק כ-120 קילומטר מהבירה לילונגווה על גבול זמביה, נמצא הפארק הלאומי קאסונגו, המתפרש על פני אלפיים קילומטר רבוע של יערות (מה שהופך אותו לפארק הלאומי השני בגודלו במדינה). האטרקציה העיקרית היא הפילים, המגיעים אל הנהרות והנחלים בכל בוקר וערב כדי לשתות. על אף שמספרם עדיין גדול, אוכלוסייתם הצטמצמה משנים של ציד בלתי חוקי. באגם הקטן מתגוררת קבוצת היפופוטמים, ובסוואנה משוטטים בפאלו, אנטילופות, אריות, צבועים וזברות. הלודג' שבמקום מארגן סיורי ספארי וסיורי הליכה מודרכים.
כתבה: יעל רגב