תפריט עמוד

מידע מעשי למדגסקר

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד

 


אשרות ושגרירויות

ישראלים המבקרים במדגסקר זקוקים לאשרת כניסה למדינה. את אשרת הכניסה יש להנפיק מראש דרך האינטרנט (לפחות 3 ימים לפני הטיסה), או עם ההגעה למדינה. האשרה המונפקת דרך האינטרנט מאפשרת כניסה חד פעמית למדינה, וזמינה לשהות של 30, 60 או 90 ימים.

כתובת להנפקת אשרות: https://evisamada-mg.com/en/home
אין במדגסקר נציגות ישראלית.

 


איך להגיע
אין שיט סדיר לאי מדגסקר, ועל כן יש להגיע אליו בדרך האוויר. אין טיסות ישירות מישראל, הטיסות לאי עוברות דרך אירופה או אפריקה (מקניה ודרום אפריקה). הדרך המהירה ביותר היא בטיסה דרך אתיופיה.


מתי כדאי להגיע
העונה היבשה במדגסקר היא בין מאי לאוקטובר. האי עמוס תיירים בחודשי הקיץ, ועל כן עדיף לטייל בו בספטמבר ובאוקטובר. מומלץ להימנע מהגעה למדינה בחודשים דצמבר עד אפריל, עונת ההוריקנים הגשומה.


חיסונים
יש להתחסן לפני הנסיעה. פרטים בלשכות הבריאות המחוזיות.
יש להימנע משתיית מים מהברז ולהשתמש במים מורתחים או מטוהרים בלבד.

 

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד


 


לשכות תיירות

אתר משרד התיירות של מדגסקר
 


מטבע
מטבע חדש בשם אריארי (Ariary) החליף בשנת 2005 את הפרנק המלגשי. יש מעט מאוד כספומטים בעיר הבירה וכמעט בשום מקום לא מקבלים כרטיס אשראי. המחאות נוסעים ניתן להמיר בבנקים ובמלונות הגדולים.
 


הפרש שעות
מדגסקר מקדימה את שעון ישראל בשעה אחת
 


תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של מדגסקר היא 261.
 


תחבורה
התחבורה המקומית נעה בין עגלות לפוס-פוס (מעין ריקשות), מוניות (המכונות "פוס טקסי") ומשאיות, ועד אוטובוסים ומיניבוסים ישנים למדי. השכרת רכב הינה יקרה, אך מהווה אלטרנטיבה לתחבורה הציבורית, במיוחד למי שזמנו מוגבל. לאזורים רבים ניתן להגיע באמצעות חברות טיולים ותיירות מקומיות, המארגנות סיורים מודרכים, כולל סיורים בדגש על צפרות, ספארי, מסלולי אופניים וטרקים רגליים. בשל מצבה הרעוע של רשת הכבישים והמרחקים הארוכים כדאי לשלב במסלול טיסות פנים עם אייר מדגסקר (המכונה Air-Mad). ניתן לרכוש טיסות במחיר מוזל אם טסים אל מדגסקר וממנה בחברה זו. רצוי להזמין מראש מקום בטיסות, היות והן עשויות להתמלא במהירות בעונת התיירות.
 

 

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות


אוכל

לבו של המטבח המלגשי הוא האורז (vary), עשוי בשיטות בישול שונות. על האורז מונחות תוספות שונות, בהן זבו (zebu, סוג של בקר מקומי), חזיר, דג, עוף, תירס, בוטנים, תפוחי אדמה, סרטן ורטבים שונים. ירקות ופירות טרופיים מצויים בשפע, כמו גם תבשילי קארי חריפים ופירות ים מצוינים באזור החוף.
רוֹ (ro) הינו תבשיל של אורז, עשבי תיבול וקסבה (סוג של צמח אפריקאי). רביטוטו 
(ravitoto) היא מנה פופולרית של חזיר וקסבה מבושלים יחדיו. מנה אהובה נוספת היא ראמאזאבה (ramazava), תבשיל ירקות, בקר וחזיר.
הבירה המקומית, THB ("שלושת הסוסים"), מוצלחת, וגם הקפה משובח. על המשקאות האלכוהוליים המקומיים נמנים ליצ'ה (Litchel), אפריטיף עשוי מפירות הליצ'י; טרמבו 
(trembo) העשוי מקנה סוכר; וטואקה גאסי (toaka gasy), רום חריף העשוי מאורז וקנה סוכר.

אטרקציות ואתרים מומלצים

במדגסקר ארבעה מוקדי תיירות עיקריים: צפון, דרום, מזרח ומערב. לכול אחד מהם יש להקדיש שבוע לערך.
ניתן לטייל בתחבורה ציבורית, אך הדבר קשה וגוזל זמן רב. הדרך היעילה ביותר היא לשכור נהג

אנטאנאנאריבו (Antananarivo)

עולם החי של המדינה כולל מינים אנדימיים רבים – בהם ארבעים מיני למורים.
צילום: דנדן בולוטין

אנטאנאנאריבו ("העיר של אלף הלוחמים") היא בירת מדגסקר, המכונה לרוב בשם הקצר יותר "טאנה" (Tana). זוהי עיר בירה צפופה ורועשת, הבנויה על מספר גבעות המוקפות בשדות אורז. רחובותיה צרים ושמותיהם מצוינים בצרפתית. בנקודה הגבוהה בעיר ניצבים שרידיו של ארמון המלכה הישן (המכונה "רובה", Rova), שנשרף עד ליסוד באמצע שנות התשעים. כיום ניצבת במקום אנדרטה ולאחרונה החלו עבודות שחזור. השוק המרכזי בעיר היה בעבר זומה (Zoma), מהגדולים והמרתקים באפריקה, אך כיום הוא מחולק למספר שווקים קטנים. מומלץ לבקר בכמה מהם, להציץ במבחר חפצי האמנות והאומנות מלגשית ולטעום משפע הפירות והחטיפים המטוגנים בדוכני הרחוב. הגנים הבוטניים והזואולוגים זימבאזאזה (Tsimbazaza) נמצאים ב-Rue Fernand Kasanga ומאפשרים הצצה בעולם החי המיוחד של האי, למקרה שלא הצלחתם למצוא חלק מהחיות הנפלאות בסבך הטבע.
מחוץ לעיר כדאי לבקר בבירה המלכותית העתיקה אמבוהימנגה (Ambohimanga), השוכנת כעשרים קילומטר מצפון לטאנה בלב אזור ירוק. במקום יש "רובה", ארמון עץ ששימש את שושלת מרינה ששלטה במקום עד הפלישה הצרפתית בסוף המאה ה-19. המקום הוכרז אתר מורשת עולמי על ידי אונסק"ו.


נוסי בה (Nosy Be)
אי בצפון מערב מדגסקר המשמש כאתר נופש פופולרי הן בקרב התיירים והן בקרב האוכלוסייה המקומית. מספר איים קטנים יותר בקרבתו, כמו נוסי קומבה (Nosy Komba), נוסי סקטיה (Nosy Sakatia), נוסי מיציו (Nosy Mitsio) ואחרים, מציעים חופים פחות עמוסים ואתרי צלילה יפים.
קל להבין את מקור המשיכה של האי – החופים החוליים בוהקים בלובנם, הים בצבע טורקיז נפלא, השמיים תכולים וצמחייה מגוונת, פרחונית וריחנית שולטת בנוף. בין השאר גדלים כאן צמחי ליאנג ליאנג, וניל ולמון גראס.
פרט לרביצה בחופים וזלילת מטעמי דגים ופירות ים, ניתן לבקר בעיירה הנעימה Hell Ville ובשמורת הטבע לוקובה (Lokobe) ובה 7,400 דונם של צמחייה ייחודית, המשמשת כמקום מגוריהם של למורים, נחשים וזיקיות. תצפית נוף יפהפייה נשקפת מגבעת פאסו (Passot), שגובהה כ-330 מטר מעל פני הים, וסביבה אגמים תכולים מקסימים. בכפר מרדוקה (Mardoka) יש אתר עתיקות המכוסה בשורשים אוויריים של עצי פיקוס. כמו כן ניתן לצאת לסיורי צלילה בשוניות האלמוגים שבארכיפלג.
טיסות יומיות מקשרות בין טאנה לנוסי בה. הטיסה נמשכת כשעה.


פארקים לאומיים ושמורות טבע
עולם החי והצומח של מדגסקר הוא גולת הכותרת בביקור באי, ואין מקום טוב יותר להתרשם מהם מאשר בפארקים הלאומיים. הצמחייה באי כוללת מינים אנדמיים רבים, ויערות טרופיים עם עצים נשירים ושיחים קוצניים. במדגסקר יש יותר מיני עצי באובב מכל מקום אחר בעולם. צמח נוסף המזוהה עם האי הוא וניל – מדגסקר היא היצרנית הגדולה בעולם של התבלין. גם עולם החי של המדינה כולל מינים אנדמיים רבים – בהם ארבעים מיני למור, פוסה ואי-אי – וחיים בה כמחצית בעולם.
שימו לב: כמעט בכל הפארקים יש לטייל בלוויית מדריך.

רשות הפארקים

הפארק הלאומי מונטאן ד'אמבר (Montagne d`Ambre)
פארק לאומי בן 182 אלף דונם בצפון האי. שמו של הפארק ("הר הענבר") מרמז על אזור ההרים הוולקני בו הוא נמצא. ביערותיו חיים שבעה מיני למורים ובהם למור הכתר ולמור חום הנדירים, שלל זיקיות, צפרדעים, נחשים ועשרות מיני ציפורים. הפארק ידידותי לתייר ומסודר, עם מסלולי הליכה רחבים ומסומנים – נסו את המסלול Jardin Botanique שלאורכו צמחייה מעניינת, ואת המסלולים למפל Petite Cascade ואגם Petit Lac.
בפארק יש אכסניה ואתרי קמפינג. מקומות לינה נוספים ניתן למצוא בעיירה הסמוכה אנצירננה (Antsiranana), מרחק של כארבעים קילומטר מהפארק.

שמורת פרינט (Perinet, נקראת גם Andasibe)
שמורה פופולרית במיוחד הודות לקרבתה הנוחה לטאנה. היא מורכבת משתי שמורות – Mantadia ו-Analamazaotra, המשתרעות על פני כ-8,000 דונם. האטרקציות העיקריות הן שפע בעלי כנף לחובבי הצפרות והאינדרי, הלמור הגדול ביותר שגודלו כבבון.
השמורה נמצאת 145 קילומטר מטאנה הבירה, כארבע שעות נסיעה (שש ברכבת). ניתן למצוא מקומות לינה באזור וביישוב הסמוך מוראמאנגה (Moramanga).

שמורת הטבע צינגי דה במראחה (Tsingy de Bemaraha)
צינגי דה במארחה היא השמורה הגדולה במדגסקר, המשתרעת על פני כמיליון וחצי דונם במערב האי. זהו אזור מיוער המתאפיין בתצורות אבן גיר מיוחדות ומחודדות שנוצרו כתוצאה מבלייה. מגוון רחב של בעלי חיים מתגורר בשני חלקי הפארק – צינגי הקטן (Petit Tsingy) וצינגי הגדול (Gran Tsingy) – בהם שישה מיני למורים. פרט למסלולים הרגליים בשמורה כדאי להצטרף לסיור בסירות קאנו בנהר מאנאמבולו (Manambolo). השמורה הוכרזה על ידי אונסק"ו כאתר מורשת עולמי.
קשה להגיע אל הפארק בעונה הגשומה, וגם בעונה היבשה מדובר בדרך ארוכה למדי. עם זאת, בעונת התיירות יש טיסות ליישובים סמוכים ותחבורה סדירה.

שמורת הטבע אמפיז'ורואה (Ampijoroa)
אזור מעניין זה במערב האי הוא אחת הדוגמאות הטובות ביותר במדגסקר של יערות נשירים, ולבטח הנגישה ביותר. זהו למעשה רק חלק קטן ונגיש יחסית משמורה גדולה יותר בשם אנקרפאנטסיקה (Ankarafantsika). השמורה פופולרית בקרב חובבי צפרות, ובה חיים גם שלל זוחלים, שבעה מיני למורים, צבים, סיפקה ועיטם מדגסקר הנדיר. סביב תחנת היערנים יש מסלולי הליכה, רובם מישוריים וקלים. העיירה הסמוכה היא מאהג'נגה (Mahajanga), השוכנת במרחק של 114 מדרום מזרח לפארק, כשעתיים נסיעה, ובה מגוון מקומות לינה.

השמורה הפרטית ברנטי (Berenty)
השמורה היחידה במדגסקר בה ניתן לבקר ללא מדריך. שמורה זו היא המפורסמת ביותר באי, וממוקמת על פני 2,650 דונם בדרום האי על גדות נהר מנדררה (Mandrare). השמורה מכילה יער נשיר לצד יער קוצני, כולל עצי באובב זא, אחד משבעת מיני הבאובב באי. מתגוררים בה בעלי חיים רבים ובהם למור זנב הטבעת, למור חום, למור גמדי ומיני למור נוספים, סיפקה, עטלף הפירות של מדגסקר, תוכים ועוד מגוון ציפורים. מומלץ לערוך סיור לילה בו ניתן לראות חיות רבות הפעילות רק בשעות החשיכה.
השמורה ידידותית למבקר ונוחה, אך גם היקרה ביותר באי. יש בה לינה מסודרת בבונגלוס ומערכת שבילים נוחה ומסומנת. היישוב הסמוך הוא פורט דאופין (Fort Dauphin).

שמורת אנקאראנה (Ankarana)
שמורה בת כ-182 אלף דונם בצפון האי ובה "צינגי" – אותן תצורות גירניות של עמודי אבן מחודדים בדומה לפארק הלאומי צינגי דה במראחה. השמורה בתולית יותר מצינגי דה במראחה, תצורות האבן שלה מרהיבות, ויש בה מערכת מערות ויער בראשיתי, ובו מתגוררת אוכלוסייה גדולה במיוחד של פרימאטים. עם זאת מספר המבקרים בה קטן בשל נגישותה הבעייתית, מסלולי ההליכה הקשים ומחסור בשירותי תיירות.
השמורה נמצאת במרחק של 108 קילומטר מאנצירננה (Antsiranana). הלינה היא בקמפינג בלבד, ולמורי כתר פוקדים קבוע את המחנה.

הפארק הלאומי מסואלה (Masoala)
פארק רחב ידיים המשתרע על פני יותר משני מיליון דונם של יער גשם בחצי-אי בצפון-מזרח המדינה. מסלולי ההליכה קשים ותלולים, לרוב חלקלקים, החום מכביד וגשם יורד בכל חודשי השנה, אך השמורה מצדיקה את המאמץ. בין בעלי החיים בפארק נמנים למור הצווארון האדום הנדיר, אי-אי, פוסה ושלל בעלי כנף.
לשמורה ניתן להגיע בשיט בן שלוש שעות בלבד מהעיירה מרואנצטרה (Maroantsetra). כדאי להימנע מביקור בחודשים ינואר עד מרץ, אז המקום גשום במיוחד. הלינה בקמפינג בלבד, אך במרואנצטרה ניתן למצוא מלונות המפעילים סיורי יום לשמורה.

שמורת נוסי מנגבה (Nosy Mangabe)
יער גשם מכסה את האי נוסי מנגבה שבחוף הצפון-מזרחי של מדגסקר. עולם החי דומה לזה שבפארק מסואלה, אך הסיכויים לראות בעלי חיים גדולים יותר והגישה לפארק נוחה – בשיט יומי בן 45 דקות ממרואנצטרה. זהו המקום הטוב ביותר לצפות בו באחד מבעלי החיים המפורסמים של המדינה, האי-אי. באי אתר קמפינג, המשמש את המטיילים המעוניינים להישאר ללון בפארק כדי לצאת לסיורי הלילה האטרקטיביים. סיורים לצפייה בלווייתנים יוצאים מהאי בין יולי לספטמבר.

הפארק הלאומי ראנומאפאנה (Ranomafana)
פארק מקסים המכסה 416 אלף דונם של יער גשם, אותו חוצה נהר נמורונה (Namorona). הפארק הוקם ב-1990 כדי להגן על למור החזרן המוזהב הנדיר. פרט למין זה מתגוררים בפארק עוד 11 מיני למור. בפארק מפלי מים, מעיינות גופרית חמים ומסלולי הליכה תלולים.

הפארק הלאומי אנדרינגיטרה (Andringitra)
פארק חדש יחסית שנוסד ב-1999, כ-120 קילומטר מדרום לפארק ראנומאפאנה. זהו פארק הררי ברובו, שהפסגה הגבוהה בו היא פיק בובי (Pic Boby), המתנשאת לגובה של 2,658 מטר מעל פני הים. האזור אינו נגיש במיוחד, אך מציע טרקים מצוינים.

יער קירינדי (Kirindy Forest)
יער זה שבמערב האי אינו שמורה מוכרזת, אך הינו מקום מצוין לצפייה בבעלי חיים, בעיקר בשעות הלילה. היער משתרע על פני 100 אלף דונם, וכולל גם שלושה מיני באובב. אל תעזו להחמיץ את סיורי הלילה לצפייה בבעלי חיים, במהלכם ניתן לעתים לראות את הפוסה, הטורף הגדול באי. בשעות היום לרוב חם מדי מכדי לטייל.
ביער יש אתר קמפינג בלבד. היישוב הקרוב הוא מורונדבה (Morondava), השוכן כחמישים קילומטר מצפון-מזרח לפארק.

כתבה: יעל רגב

המיוחדים של מסע אחר

המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל


הפארק הלאומי איסלו (Isalo)

זהו פארק במרכז מדגסקר שנופיו שונים משאר חלקי האי. שטחו כ-815 אלף דונם והוא נקרא על שם גוש ההרים איסלו המתרומם משטח מישורי ירוק. תהליכי ארוזיה וסחף חצבו תצורות מיוחדות באבן הגיר, וביניהן קניונים וערוצים מלאי צמחייה ייחודית ועשירה. שפע חיות בר מתגוררות כאן, בהם שני מינים אנדמיים לאזור של צפרדעים, סיפקה ולמורים. מסלולי הליכה מרתקים עוברים בקניונים שבפארק, וחובה ללכת בהם בלוויית מדריך. מסלולים פופולריים הם קניון דה סאנז' (Canyon des Singes), כולל סטייה ל-Grotte de Portugais, שבו יש סיכוי טוב יותר לצפות בלמורים, ובריכת La Piscine Naturelle בהמשך קניון דה רא (Canyon des Rats).
השמורה נמצאת במרחק של כשעתיים נסיעה (תשעים קילומטר) מאיחוסי (Ihosy). בפארק יש אתרי קמפינג. מלונות ניתן למצוא בראנוהירה (Ranohira) הסמוכה ובצדו הדרומי של גוש ההרים. 

כתבה: יעל רגב