הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים המבקרים במקדוניה אינם זקוקים לאשרה.
נציגות מקדוניה בישראל
כתובת: שוהם 5-7, קומה 9, רמת גן
טלפון: 073-7154900
לישראל שגריר לא תושב במקדוניה
טלפון: 02-5303817
טלפון נייד:
050-6203256
איך להגיע
אין טיסה ישירה מישראל למקדוניה. ניתן להגיע אליה בטיסה דרך מגוון יעדים באירופה.
בדרך היבשה ניתן להגיע למקדוניה במכונית פרטית, ברכבת או באוטובוס מכל אחת מהמדינות הגובלות איתה: אלבניה, יוון, בולגריה קוסובו וסרביה. אפשר להגיע באוטובוס וברכבת גם מזגרב שבקרואטיה ומליובליאנה שבסלובניה.
מתי להגיע
העונה הטובה ביותר לבקר במקדוניה היא בין מאי לספטמבר. שיא עונת התיירות במדינה היא מאמצע יולי לאמצע אוגוסט, כאשר המקומיים יוצאים לחופשה השנתית שלהם.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכת תיירות
אתר התיירות של מקדוניה
מטבע
המטבע הוא דינר מקדוני. במסעדות, מלונות וחלק מהחנויות יקבלו תשלום באירו ולעיתים גם בדולר אמריקאי.
ניתן להחליף כסף אצל חלפני כספים מורשים בסקופייה ובאוכריד או בבנקים (אין הבדל גדול בשער בין השניים). יש מכונות כספומט בכל הערים ואתרי התיירות המרכזיים, אך לא במקומות מרוחקים. לא כדאי להביא טרוולר צ'קים. מסובך להחליף אותם. השימוש בכרטיסי אשראי נפוץ, אך אינו מובן מאליו, לכן כדאי לדאוג שתמיד יהיה לכם מספיק כסף מזומן.
הפרש שעות
מקדוניה מאחרת את שעון ישראל בשעה אחת.
תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של מקדוניה היא 389.
תחבורה
מכונית
בסקופייה קל מאוד למצוא סוכנות להשכרת רכב, החל מהסוכנויות הבינלאומיות הגדולות וכלה בסוכנויות מקומיות. באוכריד האפשרויות מוגבלות יותר.
אוטובוס
במקדוניה ישנה רשת אוטובוסים מפותחת. אוטובוסים רבים יוצאים מסקופייה אל רוב הערים המרכזיות והם נוחים ובטוחים. כדאי לקנות כרטיס בתחנת האוטובוס יום או יומיים לפני הנסיעה אם אתם נוסעים לאוכריד בשיא עונת התיירות.
מונית
מוניות מהוות פיתרון נוח להגעה למנזרים ואתרים מרוחקים אליהם האוטובוס לא מגיע. המוניות במקדוניה זולות מאוד ביחס לסטנדרט האירופאי וכדאי לנצל אותן.
אטרקציות ואתרים מומלצים
סקופייה (Skopje)
סקופייה, בירת מקדוניה, שוכנת בצפון המדינה, על גדות נהר ורדר. בשנת 1963 פגע בסקופייה רעש אדמה, שבו נהרגו 1,066 איש. חלקים נרחבים בעיר נבנו מחדש בסגנון מודרני, אבל נותרו בה מבנים ישנים, כמו מרחצאות דאוד פשה, שהוקמו ב-1466. ממבט ראשון נראית סקופייה כעיר סובייטית אפורה. יש בה בלוקים בסגנון בנייה קומוניסטי, ומבני ציבור שנראים כמו מפלצות בטון. אך מתחת לפני השטח מתגלה סקופייה אחרת בה נראים צריחים עדינים של מסגדים באזור הבאזאר הטורקי (Čaršija), כנסיות אורתודוכסיות, בתי מרחץ ופונדקי מסחר עותמאנים היסטוריים.
בסקופייה מומלץ לבקר בגלריית האמנות העירונית, הנמצאת באזור העיר העתיקה. בעבר שימש המבנה כחמאם הגדול ביותר באזור הבלקן והיום משמש כמוזיאון המחזיק אוסף נהדר של אמנות מודרנית וכן אוסף של איקונות מהמאה ה-14. חדרי הבניין מוארים על ידי חורים בצורת כוכבים שבכיפות המבנה. המוזיאון של מקדוניה מציג את התרבות העשירה של המדינה. הממצאים הקדומים ביותר במוזיאון הם מהתקופה הנאוליטית, לפני כ-7500 שנים. כדאי גם לבקר במסגדי העיר בכנסיות ובמנזרים.
אוכריד (Ohrid)
בדרום-מערב מקדוניה, על גדות ימת אוכריד, שוכנת עיר הנושאת שם זה. זהו אחד מאתרי התיירות החשובים במדינה. אוכריד היא המרכז הרוחני של המקדונים האורתודוכסים ומכאן הם שואבים את גאוותם הלאומית. אוכריד שמשה כבירתו של הצאר סאמויל במאה ה-10 והיא שיחקה תפקיד מרכזי בצעדיה של מקדוניה להשגת עצמאות במאה ה-20. אבל ההיסטוריה של אוכריד מתחילה עוד הרבה קודם. אגם אורכיד נחשב לאחד האגמים העתיקים בעולם והוא העמוק ביותר באזור הבלקן. האזור היה מיושב ב-8,000 השנים האחרונות. שוליו ההרריים של אגם אוכריד כוללים את הפארק הלאומי גאליציקה (Galičica National Park), ובהמשך הדרך לגבול עם אלבניה נמצא מנזר סווט נאום (Sveti Naum) הנפלא.
באוכריד מומלץ לבקר במוזיאון לארכיאולוגיה, בכנסיית סווטי קלימנט, שסבמוך אליה יש שרידי בזיליקה נוצרית עתיקה, ובכנסיית סווטי נאום.
ביטולה (Bitola)
ביטולה היא אחת הערים היפות וידידותיות ביותר במקדוניה. היא ממוקמת על רמה בגובה 660מ', לרגלי הר פליסטר, בדרום מקדוניה, לא הרחק מן הגבול עם יוון. בתקופת השלטון העות'מאני באזור היתה לעיר חישיבות עליונה באזור, והאקדמיה הצבאית שהיתה בה משכה אליה אנשים כמו קאמל אטאתורק (אבי טוקיה המודרנית). עברה המפואר של העיר עדיין ניכר בה היום בעיקר בשדרה המרכזית שלאורכה בניינים מרשימים מהמאה ה-19. כדאי לבקר בשרידי העיר היוונית הקדומה הרקליאה, ובה פסיפס משוחזר מן המאה השלישית לספירה.