תפריט עמוד

מידע מעשי לפינלנד

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד


אשרות ושגרירויות

ישראלים הנוסעים לפינלנד אינם זקוקים לאשרת כניסה לשהייה של עד שלושה חודשים.

שגרירות פינלנד בישראל
כתובת: איינשטיין 40, תל אביב
טלפון: 03-7456600

שגרירות ישראל בפינלנד
כתובת:
Yrjonkatu 36A, Helsinki
טלפון: 358-9-6812020


איך להגיע
אין טיסות ישירות מישראל לפינלנד. אפשר לטוס דרך יעדים אחרים באירופה באמצעות חברת התעופה הלאומית של פינלנד פינאייר וחברות תעופה אירופאיות שונות. 

אופציה נוספת היא לטוס לבירת שוודיה, סטוקהולם, ומשם לשוט להלסינקי או לטורקו במעבורת (כ-13 שעות הפלגה). כמו כן ניתן לשוט לפינלנד מטאלין, בירת אסטוניה. שיט זה אורך כשלוש שעות בלבד.
מעבורות:
www.vikingline.fi 
www.silja.com 
www.tallink.fi/en

ניתן להגיע לפינלנד גם באמצעות רכבות.


מתי כדאי להגיע
לפינלנד עדיף להגיע בעונת הקיץ (יוני-אוגוסט) ובסביבותיה (מאי וספטמבר). מזג האוויר נעים בתקופה זו ושעות השמש ארוכות במיוחד. בחורף קר מאוד וחשוך. עם זאת בלפלנד שבצפון התפתחה בשנים האחרונות תיירות חורף, המציעה ספורט חורף וטיולים באופני שלג ומזחלות כלבים, וגם צפייה בזוהר הצפוני.

 

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד


לשכות תיירות

מנהלת לשכת התיירות הפינית שוכנת בבירה הלסינקי, ומפעילה לשכות מידע קטנות יותר בכל יישוב כמעט. הלשכות מאוד יעילות ומספקות שפע של מידע אודות מקומות לינה, תחבורה, פעילויות, אתרים ועוד.
טלפון: 358-10-6058000 


מטבע
אירו


הפרש שעות
שעון פינלנד זהה לשעון ישראל.


תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של פינלנד היא 358.


תחבורה
רשת האוטובוסים הפינית מצוינת ומגיעה לכל מקום ברחבי המדינה. רשת הרכבות מקשרת את היישובים המרכזיים עד החוג הארקטי והינה נוחה ויעילה. בקיץ פועלים קווי מעבורות רבים באגמים ובנהרות המדינה. טיסות פנים מחברות יישובים מרכזיים באזורים שונים של המדינה.
ניתן לשכור רכב בכל הערים המרכזיות. הכבישים המרכזיים מצוינים, אך באזורים נידחים יותר חלק מהדרכים הן דרכי עפר.

רשת האוטובוסים
רשת הרכבות

 

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות


אוכל

המטבח הפיני משלב השפעות משוודיה וסקנדינביה עם השפעות של המטבח הרוסי. יש בו שימוש רב בתפוחי אדמה, בשר ציד (של אייל הצפון למשל), סלמון והרינג. בסוף הקיץ ניתן ליהנות מפטל, אוכמניות וגרגירי יער שונים.
המטבח הלאפי שבצפון המדינה מבוסס בעיקר על בשר אייל הצפון הרועה בחופשיות במרחבים העצומים והנקיים. הוא מוגש בצורות שונות ומגוונות, מפאטה ועד בשר מעושן, מומלח או מטוגן. 


פסטיבלים ואירועים
אתר הפסטיבלים של פינלנד

יולי > פסטיבל האופרה בסבונלינה
אחד הפסטיבלים הבינלאומיים המפורסמים ביותר במדינה, הנערך בסבונלינה 
(Savonlina) שבארץ האגמים. מופעי אופרה נהדרים מרחבי העולם נערכים באתרי העיר, כשגולת הכותרת ביניהם היא טירת אולבינלינה. 

יולי > אליפות העולם בסחיבת נשים
תחרות ספורט ביזארית הנערכת מדי שנה בכפר סונקאיברי (Sonkajarvi). הגברים מתחרים בריצה במסלול בן 250 מטר, רצוף מכשולים ובריכות, כשעל גבם בת זוגם. הזוכים במקום הראשון מקבלים מחשב נישא ובירה במשקל גופה של האישה.

אוגוסט > אליפות העולם בהשלכת סלולארי
למה להדוף כדור ברזל כבד כשאפשר להסתפק במכשיר הקליל והמצפצף שנמצא בכיס? התחרות המוזרה מתקיימת מדי שנה בסבונלינה (Savonlinna) ומושכת מתחרים רבים מרחבי העולם, המעיפים אל האוויר מכשיר סלולארי ישן על פי בחירתם.
אתר אינטרנט


פעילויות מיוחדות
לטבול בסאונה פינית
מרחצי האדים הינם מרכיב חשוב בתרבותה של פינלנד, וחוויה שאין להחמיץ. זהו מקום להירגע וליהנות ממפגשים חברתיים. בסאונה המסורתית יושבים על ספסלי עץ בעירום מלא בטמפרטורות לוהטות אפופות אדי מים, ומצליפים בגוף בענפי לבנה כדי להאיץ את מחזור הדם. אחרי ההזעה נהוג לטבול במים קרים באגם סמוך (ובחורף בבור שנקדח בקרח המכסה את האגמים), ומיד לשוב לסיבוב נוסף של הזעה בחום ולאחריה התקררות. כיום פועלות במדינה גם סאונות חשמליות מודרניות, המצויות בכל עיר ובכל יישוב. אחרי הטבילה נוהרים לשתות בירה בלוויית נקניק ודגים מעושנים. 
 

 

אטרקציות ואתרים מומלצים

הלסינקי (Helsinki)

דמדומי ערב בכיכר השוק

 על אף היותה המרכז האורבני הגדול ביותר בפינלנד (ביחד עם ערי הלוויין שלצדה), בירת פינלנד מצליחה לשמור על אווירה ידידותית כשל עיירה קטנה. היא ממוקמת על חצי אי, בין לשונות ים ומפרצים, עם בתים נמוכים ואדריכלות מעניינת, ופארקים ירוקים. בקיץ היא הומה אדם עם שפע אירועי תרבות המתמשכים אל תוך שעות האור הארוכות של הלילה. החורף המקפיא לא עוצר את פעילותה, והשוק בכיכר ממשיך להתקיים כמדי יום כאילו לא ירדו הטמפרטורות אל מתחת לאפס. 


לשכת התיירות של הלסינקי
כתובת:
Pohjoisesplanadi 19
טלפון: 358-9-1693757
אתר אינטרנט

קל לסייר בעיר ברגל או באמצעות אופניים. התחבורה הציבורית יעילה ונוחה וכוללת רכבות נוסעים, רכבת תחתית, חשמליות ואוטובוסים. כל אלו פועלים תחת רשות אחת, וכרטיס אחד מתאים לכל סוגי התחבורה, כולל המעבורות לסואומנלינה. כרטיסים בודדים ניתן לרכוש אצל הנהגים, ממכונות הכרטיסים ואפילו באמצעות SMS (בהנחה שיש לכם פלאפון פיני למהדרין). ניתן לרכוש כרטיסי תייר המאפשרים שימוש חופשי בתחבורה הציבורית ליום, שלושה או חמישה ימים.
תחבורה ציבורית בהלסינקי

כרטיס הלסינקי (Helsinki Card) מאפשר כניסה חופשית לכל האתרים המרכזיים וליותר מחמישים מוזיאונים ברחבי העיר, שימוש בכל אמצעי התחבורה הציבורית בשטח העיר, סיור אודיו בהלסינקי, כניסה למבצר סואומנלינה, הנחות על האוטובוסים אל ומשדה התעופה, הנחות בסאונות ובאופרה ועוד. הכרטיס תקף ל-24, 48 או 72 שעות.

אתרים מרכזיים בעיר:
כיכר השוק (Kauppatori)
מקום טוב להתחיל בו את הסיור בעיר. כיכר זו שוכנת בסמוך לנמל בקצה פארק אספלנדי, ומדי בוקר נפרש בה שוק מקורה ממש על המזח. אפשר לטעום כאן מטעמים כמו תותי שדה טריים, סלמון מעושן משובח ודג נא טרי מהים, לרכוש עבודות יד של בני הסאמי, ולצפות בדייגים בעבודתם ובחיי הנמל השוקקים. השוק פועל גם בחורף, אז מתווסף לו אוהל מחומם בו מוגש קפה לחימום הגרון. מפעם לפעם נערכים ירידים מיוחדים במסגרת השוק, כמו יריד ההרינג באוקטובר. סיורי שיט לרוב יוצאים מחלק זה של הנמל.

פארק אספלנדי (Esplanadi Park)
הפארק המרכזי בעיר, המשתרע ממערב לכיכר השוק, החל ממזרקת בת הים האוויס אמנדה המפורסמת, שנבנתה ב-1908. הריאה הירוקה נתחמת בידי שדרות יפות, ובהן החנויות הטובות והיקרות ביותר בעיר.

כיכר הסנאט (Senaatintori)
כיכר מצפון לכיכר השוק המצטיינת באדריכלות ניאו-קלאסית. לעיצובה אחראי האדריכל קארל לודוויג אנגל, שעיצב גם את הקתדרלה, ארמון הממשלה והאוניברסיטה שמסביב לכיכר במחצית הראשונה של המאה ה-19. הקתדרלה (Tuomiokirkko) נבנתה בין השנים 1852-1830 והיא חולשת על נופה של הכיכר.

המבצר הימי של סואומנלינה (Suomenlinna Sveaborg)
אי מבוצר מול חופי העיר, שהינו אתר מורשת עולמי של אונסק"ו. הביצורים נבנו במאה ה-18, בתקופת השלטון השוודי. כיום הוא משמש כמעין פרבר של העיר ובו כ-900 תושבים, וכן כאתר תיירות מהפופולריים במדינה כולה. במבצר המשוחזר פועלים בתי קפה, גלריות, מסעדות ושבעה מוזיאונים. בקיץ נערכים באתר המרשים שלל אירועי תרבות ופסטיבלים. קו סדיר של מעבורות מקשר את סואומנלינה עם כיכר השוק של הלסינקי. 

המוזיאון לאמנות Ateneum
אוסף האמנות הפיני הגדול ביותר בפינלנד, הכולל יצירות מהמאה ה-18 ועד שנות השישים של המאה העשרים.

המוזיאון לאמנות מודרנית Kiasma
מוזיאון המציג אמנות בת זמננו של אמנים פינים וזרים בבניין שעוצב על ידי סטיבן הול. כולל גם תיאטרון המציג הופעות מחול, הצגות, מולטימדיה, מיצגי וידאו, סרטים ועוד.

המוזיאון הלאומי של פינלנד (National Museum of Finland)
מוזיאון המציג את ההיסטוריה של המדינה החל מהתקופה הפרהיסטורית. המוזיאון מכיל את התצוגה הארכיאולוגית הגדולה במדינה.

גן החיות של הלסינקי (Korkeasaari)
כמאתיים מיני בעלי חיים וכאלף מיני צמחים חיים בגן החיות העירוני, שנפתח כבר ב-1889.

האקווריום של הלסינקי (Sea Life Helsinki)
תצוגה של דגים, אלמוגים, כרישים ועוד מבעלי החיים שמתחת לפני המים, מהאוקיינוסים הטרופים ועד לים הבלטי.
אתר אינטרנט

כנסיית Temppeliaukio
כנסייה לותרנית חצובה מתוך צלע הר שסלעיו מעטרים את אולמה מבפנים. נבנתה ב-1969 על ידי הארכיטקטים הפינים טימו וטומו סואומליינן ומשמשת כאתר פופולרי לקונצרטים ואתר תיירות אהוב.
כתובת: Lutherinkatu 3

קתדרלת אוספנסקי (Uspenski Cathedral)
הכנסייה האורתודוקסית הגדולה ביותר במערב אירופה. נבנתה בסגנון רוסי (כולל כיפות הבצלים המפורסמות) ב-1868.
כתובת: Kanavaku 1

פארק השעשועים ליננמקי (Linnanmaki Amusement Park)
לא נקפח את הילדים: הלונה פארק של הלסינקי מציע שלל רכבות הרים, קרוסלות, מתקנים, מכונות משחק ועוד. 

 


מחוז האגמים (Lake District)
כינויה של פינלנד, "ארץ אלף האגמים", מטעה – למעשה קיימים בה עשרות אלפי אגמים בשלל צורות וגדלים. רובם שוכנים בחלק המזרחי של דרום ומרכז המדינה, שהינו מבוך של מים ואדמה, אגמים תכולים, יערות מחט, תעלות, נהרות ואיים.

בדרום-מזרח מחוז האגמים נמצא אזור סאימה (Saimaa) הנהדר ובו מערכת האגמים הנרחבת ביותר במדינה, וגם מרבית התיירים, ובצדק.

סבונלינה (Savonlinna) ידועה בזכות פסטיבל האופרה הבינלאומי המתקיים בה מדי חודש יולי, המושך מבקרים רבים למקום. מהעיר ניתן לצאת לסיורי שיט באיים השונים שבסביבה ואל רטרטי (Retretti) – חלל מיוחד שחלקו תת קרקעי המציג תצוגות אמנות מעניינות ומקיים אירועי תרבות שונים. המכלול המלא פתוח בחודשים החמים בלבד. האתר המרתק בסביבה הוא טירת אולבינלינה (Olavinlinna) מהמאה ה-15, שהשתמרה להפליא. 

קואופיו (Koupio) היא העיר השלישית בגודלה במדינה, מוקפת גבעות מיוערות ואגמים, המשמשת כשער הכניסה למחוז הכפרי Pohjois-Savo. יש בה גלריות ומוזיאונים שונים וכן תצפית נהדרת ממגדל פויו (Puijo). בחורף ניתן לגלוש על הקרח באגמים הסמוכים וליהנות מאתרי הסקי שבאזור. בלפנרנטה (Lappenranta) כדאי לפקוד את הנמל השוקק חיים ואת המצודה ההיסטורית שבה פועלים מוזיאונים, בתי קפה ובעלי מלאכה. בקיץ מתקיים בעיר פסטיבל נהדר לפיסול בחול ובחורף ישנם מסלולים רבים של סקי במישור בסביבה. בפארק הלאומי קולובסי (Kolovesi National Park) מטיילים באמצעות סירות משוטים, בנוף של גבעות, איים, יערות ומערות. פארק ותיק יותר באזור הוא ליננסארי (Linnansaari) שבאגם Haukivesi, הנפלא לסיורי שיט. 

אזור קיאני (Kajaani) שבצפון מחוז האגמים יפה במיוחד בחורף, אז פוקדים מבקרים רבים את אתרי הסקי והסנואובורד שבמקום. אם יש מזל, תצליחו לראות את הזוהר הצפוני מאיר בחשכת הלילה החורפי. זהו אזור מצוין להתנסות בו בפעילויות חורף מקומיות, כמו דיג בחורי הקרח, טיולים במזחלות כלבים, אופנועי שלג ועוד.

באזור קרליה (Karjala) שבמזרח מחוז האגמים נמצא הפארק הלאומי קולי (Koli National Park). זהו פארק נהדר ובו מסלולי הליכה רבים (ובחורף מסלולי סקי) בינות לנופי יער, אגם וצוקים. כדאי להמשיך לעיר הגבול אימטרה (Imatra), המעניינת בזכות פתיחת הסכר היומית המאפשרת למפל מים לשאוג החוצה אל נהר ואוקסי (Vuoksi).

העיר התעשייתית טמפרה (Tampere) משתרעת בין שני אגמים. תודות לאוניברסיטה המקומית, יש בה חיי לילה שוקקים, פעילות תרבותית רבה, מוזיאונים וגלריות. ילדים ישמחו לפקוד את פארק השעשועים הפופולרי סרקניאמי (Sarkanniemi), שכולל – פרט לשלל מתקנים ורכבות הרים – גם אקווריום, פלנטריום ומופעי דולפינים. 


לפלנד (Lapland)
לפלנד, ארצם של הלאפים – או בני הסאמי, כפי שהם מעדיפים להיקרא – משתרעת למעשה מצפון נורבגיה דרך שוודיה ועד לרוסיה. שטחה של לפלנד הפינית בלבד הוא כ-90 אלף קילומטר רבוע בחלקה הצפוני של פינלנד, וחיים בה כ-4,000 בני שבט סאמי. בקיץ לפלנד היא ארץ ירוקה ויפהפייה שמיקומה הצפוני מבטל את חשכת הלילה ומטיילים יכולים לנצל את שעות האור האינסופיות לצעידה במסלולי ההליכה הרבים. בסתיו היא נצבעת בגווני השלכת, אבל יותר מכל היא מרגשת בחורף הקר והחשוך, המכסה אותה בכסות שלג וקרח לבנה. בעונה זו אפשר לצאת לסיורים בשוברת קרח, לבקר בכפרי הסאמי, לנסוע במזחלות כלבים, ליהנות מספורט חורף באתרי הסקי השונים, לצפות בתופעת הטבע המופלאה בדמות אורות הזוהר הצפוני או להתחמם בסאונת עשן פינית.

רובניימי (Rovaniemi) היא בירת לפלנד הפינית, הנמצאת ממש על החוג הארקטי. ואכן, המוזיאון הראשי בעיר מנציח עובדה זו בשמו – ארקטיקום (Arktikum). המוזיאון עוסק בתרבות אנשי הסאמי ובחיים באזורים הארקטים. רבים מהתיירים מגיעים לעיר כדי לבקר בכפרו של גיבור חג המולד, סנטה קלאוס, אטרקציה תיירותית הנמצאת כשמונה קילומטרים מצפון לעיר. בכפר שוכן סניף דואר פופולרי, שמקבל מאות אלפי מכתבים מילדים ברחבי העולם. כדאי לבקר גם בגן החיות רנואה (Ranua Wildlife Park) ובו חיות ארקטיות. רובניימי מצטיינת גם בארכיטקטורה פינית מעניינת ובחיי הלילה הטובים ביותר בלפלנד. מהעיר אפשר לצאת לשלל סיורי הליכה ברגל, רכיבה על אופניים ודיג. 

העיר קמי (Kemi) מציעה כמה מהאטרקציות המוצלחות ביותר בחורף הקפוא של לפלנד. מזחלות כלבים, אופנועי שלג וסקי תוכלו למצוא במקומות שונים בלפלנד – אבל היכן תמצאו טירה לבנה ענקית שכמו נלקחה מהאגדות וכולה קרח ושלג? מדי שנה, בין סוף ינואר לאמצע אפריל, מתרוממת במרכז העיר טירת השלג לומילינה (LumiLinna), העשויה מי ים קפואים. הקרח אינו נחלתם הבלעדית של הקירות, אלא גם חומר הגלם של הפסלים ברחבי הטירה, של הכנסייה הסמוכה, מלון ארעי ובו כשלושים חדרים ובר שבו אין צורך לבקש קרח במשקה – ממנו עשויות הכוסות ממילא. התאורה המיוחדת בשילוב הסמי-שקיפות של הקרח יוצרים מראה יפהפה ובלתי נשכח. באביב נעלמת הממלכה הקפואה אל תוך שלולית גדולה. חוויה חורפית נוספת היא שיט בשוברת הקרח סמפו (Sampo). אחרי שמתרשמים מגושי הקרח הנשברים בחרטומה ניתן גם לקפוץ לטבילה ביניהם, כשעל הגוף מגינה חליפה מיוחדת מפני הקור המצמית של המים. 

העיירה אינרי (Inari), שעל גדות אגם Inarinjarvi, היא מהיישובים המרתקים בצפון לפלנד. בקיץ יוצאים ממנה מסלולי הליכה וסיורי שיט בקאנו, ובחורף מסלולי סקי קרוס-קאנטרי ואופנועי שלג. רוב בני הסאמי מתגוררים באזור זה של צפון לפלנד וכדאי לצאת ולבקר בכפריהם. על תרבותם ניתן ללמוד ממוזיאון Siida, העוסק במורשת המיוחדת של בני לפלנד ובטבע הפראי של חבל ארץ זה. מאינרי כדאי להמשיך אל הפארק הלאומי הגדול ביותר בפינלנד, למניוקי (Lemmenjoki National Park), ובו שלל מסלולי הליכה, מפל מקסים, נופים ארקטיים ונהרות. 

שתפו: