תפריט עמוד

מידע מעשי לאסטוניה

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד

אשרות ושגרירויות
ישראלים המבקרים באסטוניה לתקופה שאינה עולה על שלושה חודשים אינם זקוקים לאשרה.
אין נציגות אסטונית בישראל. מדינה זו מטופלת על ידי שגרירות ישראל בהלסינקי שבפינלנד.
כתובת: YRJONKATU 36A, הלסינקי
טלפון: 358-9-6812020
אתר אינטרנט

שגרירות אסטוניה בישראל
כתובת: רחוב מנחם בגין 125, תל אביב
טלפון: 03-7103910
אתר אינטרנט


איך להגיע
אין טיסות סדירות מישראל לאסטוניה. אפשר להגיע מרוסיה, פינלנד, גרמניה, בריטניה או בלגיה. אפשרות מעניינת היא להגיע על סיפון מעבורת מפינלנד – השיט אורך כארבע שעות, ובעונה החמה פועלים כלי שיט מהירים יותר, המפחיתים את זמן השיט לשעה וחצי. אוטובוסים של חברת Eurolines מגיעים לעיר ממקומות שונים באירופה ומרוסיה. שירות רכבות מחבר בין טאלין למוסקבה.


מתי כדאי להגיע
בחורף קר מאוד באסטוניה ושעות האור בכל יום מועטות מאוד, ולכן מומלץ לבקר בסוף האביב ובקיץ, בחודשים אפריל עד ספטמבר.

 

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד

לשכות תיירות
לשכת התיירות האסטונית מפעילה מרכזי מידע לתיירים בערים שונות במדינה.


מטבע
המטבע המקומי הוא אירו.


הפרש שעות
אין.


תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של אסטוניה היא 372.


תחבורה
הדרך הנוחה ביותר לנסוע ברחבי אסטוניה היא ברכב שכור. משרדי השכרת רכב של חברות בינלאומיות נמצאים בעיר הבירה טאלין, והכבישים במדינה טובים. חובבי הספורט יעדיפו אולי לטייל באופניים, בעיקר באיים.
התחבורה הציבורית מורכבת מרשת נוחה ויעילה של אוטובוסים ורכבות. יש גם טיסות פנים לא יקרות במיוחד, שהינן שימושיות בעיקר לביקור באיים.

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות

אוכל
המאכלים האסטוניים מורכבים בעיקר מבשרים ודגים, ולצמחוניים תהיה בעיה למצוא מנות לטעמם. המנות המקובלות הן נקניקי דם, חזיר עם כרוב כבוש (Sauerkraut), מאכל חזיר עם תפוחי אדמה וירקות (Karbonaad), פודינג דם, מאכלי הרינג וסוגים שונים של דגים מעושנים (בעיקר צלופחים וזאבי מים). האסטונים אוהבים את הלחם השחור שלהם, ה-Leib, אותו נוהגים לאכול עם בשר. מומלץ לטעום מהבירות המקומיות – Saku Originaal ו-A le Coq Premium.

אטרקציות ואתרים מומלצים

טרטו (Tartu)

טרטו, השוכנת לחופו של נהר אמג'וני (Emajogi), היא מהערים העתיקות ביותר באזור הבלטי (העדויות המוקדמות ביותר לקיומה הן מ-1030). מתגוררים בה כ-102 אלף איש והיא משתרעת על פני 39 קילומטר רבוע, מה שהופך אותה לעיר השנייה בגודלה במדינת אסטוניה. זוהי עיר מודרנית עשירה בהיסטוריה, ובירת דרום אסטוניה.
לשכת התיירות של טרטו

המבנה המרשים בעיר הוא הבניין הראשי של אוניברסיטת טרטו (Tartu University), שנבנה בשנים 1809-1804 בסגנון קלאסי בעיצובו של הארכיטקט ג'והן ווילהלם קראוס. האולם המרכזי אף הוא בנוי בסגנון קלאסי, כולל נברשות ואקוסטיקה מעולה. עליית הגג של הבניין המרכזי שימשה בעבר כחדר ריתוק לסטודנטים, שבשעמומם הותירו רישומים ושרבוטים על קירות המקום. במתחם האוניברסיטה פועלים מוזיאונים שונים, בהם מוזיאון האמנות (UT Art Museum), המוזיאון להיסטוריה של אוניברסיטת טרטו (Museum of UT History), המוזיאון לגיאולוגיה (UT Museum of Geology) והמוזיאון הזואולוגי (UT Museum of Zoology). כדאי גם להציץ בגנים הבוטניים של האוניברסיטה, הפועלים מאז 1803, ובהם גדלים כ-6,500 מיני צמחים מרחבי העולם. עוד באוניברסיטה: מצפה כוכבים ופלנטריום במרכז המדע AHHAA. 

הפארק היפה גבעת טומה (Toomemagi) היה בעבר שטח מרעה לחיות המשק של תושבי העיר. במאה ה-19 פותח המקום כפארק ציבורי בסגנון אנגלי, שניתן במתנה לאוניברסיטת טרטו על ידי הצאר. בפארק יש שני גשרים. האחד הוא גשר המלאך (Inglisild), שנבנה בשנים 1816-1814. על פי המסורת, במעבר על הגשר יש לעצור את הנשימה ולהביע משאלה. נסו, זה לא יכול להזיק. הגשר השני נקרא בהתאם גשר השטן (Kuradisild), והוא נבנה ב-1913 והוקדש לצאר אלכסנדר הראשון. בגבעת דומה נמצאים שרידי כנסיית דומה (Dome Church) שנבנתה במאה ה-13.

בית העירייה (Town Hall) הנוכחי של טרטו נפתח ב-1786 ובנוי בסגנון קלאסי עם מוטיבים מתקופת הבארוק. זהו בית העירייה השלישי באותו מיקום, לאחר ששני קודמיו נחרבו בשריפות. בעבר פעלו בו כלא מקומי ובית מרקחת. הפעמון במגדל בית העירייה מצלצל מדי יום ב-12:00, 18:00 ו-21:00. בית העירייה שוכן בכיכר בית העירייה (Raekoja Plats), שבמרכזה מזרקה בדמות שני סטודנטים מתנשקים. בסמוך לבית העירייה שוכן השוק העירוני. בפינתה הצפונית-מזרחית של הכיכר ניצבת התשובה האסטונית למגדל פיזה, "הבית הנטוי" (Leaning House). הבית נבנה במאה ה-18 כאשר חלקו נשען על יסודות עץ ששקעו. בתוך הבית פועל כיום מוזיאון טרטו לאמנות (Tartu Art Museum), המציג אמנות אסטונית מהמאה העשרים. פרט למוזיאון זה והמוזיאונים במתחם האוניברסיטה, פועלים בעיר מוזיאונים נוספים כמו המוזיאון הלאומי של אסטוניה (Eesti Rahva Muuseum), מוזיאון הצעצועים (Tartu Toy Museum), מוזיאון הדואר האסטוני (Estonian Postal Museum) ועוד.

כנסיית סנט ג'ון (Tartu Jaani Church) נבנתה במחצית הראשונה של המאה ה-14. על אף שנפגעה במלחמות במאה ה-16, ב-1708 ובמלחמת העולם השנייה, נבנתה הכנסייה מחדש בסגנון קלאסי. הכנסייה מפורסמת בפסלי הטרקוטה האדומים שבה, המשתלבים להפליא בקירות הבנויים לבנים אדומות.

ברחבי טרטו פזורים פסלים ואנדרטאות, ביניהם כדאי להזכיר את פסל הברונזה המפגיש לשיחה את הסופר האירי אוסקר וויילד עם הסופר האסטוני אדוארד וילד (השניים מעולם לא נפגשו במציאות).


פרנו (Parnu)

מחוץ לעונה שורה על פרנו אווירה מנומנמת. בתי העסק נסגרים עם רדת החשיכה, והחוף שקט ושלוו. הקיץ הוא אופרטה אחרת – החול מתמלא באינספור נופשים, פסטיבלים ואירועי תרבות ממלאים את יומן העיר, ובתי הקפה, הברים והמסעדות עובדים במרץ. פרנו נמצאת במערב אסטוניה, 129 קילומטר מדרום לטאלין הבירה, בשפך נהר פרנו למפרץ ריגה. פרנו הינה עיר הקיט והמרפא הראשית של המדינה, המושכת מדי שנה כמעט 60 אלף איש לאתרי הספא שבה. כבר במאה ה-19 נמשכו אל העיר מבקרים בזכות החוף ואתרי הנופש והספא. בנוסף, מארחת העיר כנסים רבים בתחומה.

לשכת התיירות של פרנו

חוף הים של פרנו שוכן במרחק הליכה קצר של כרבע שעה מהדאונטאון. לאורכו משתרעת טיילת נעימה ומוארת היטב. שלל פעילויות ספורט מים מוצעות לנופשים, מצלילה ועד חתירה בקאנו. על היבשה אפשר ליהנות משחייה בבריכות, טניס, סקווש, באולינג ועוד. אתרי הספא הם אופציה מפנקת ואלטרנטיבה מצוינת למי שרוצה להימנע מהחול והשמש או למבקרים מחוץ לעונת הרחצה. בעיר פועלים מלונות ספא שונים, ביניהם Estonia Spa Hotel, Soprus Spa Hotel, Viiking Spa Hotel, Tervise Paradiis Spa Hotel (שמכיל גם פארק מים בתחומו) ועוד. 

פרט לחוף ואתרי הספא, נעים לשוטט בעיר היפה. האתרים המעטים בה כוללים את מוזיאון פרנו (Parnu Muuseum), הסוקר את ההיסטוריה של מחוז פרנו ומציג ממצאים ארכיאולוגים מהאזור, המוזיאון לאמנות מודרנית (Uue Kunsti Muuseum), הגלריה העירונית, שדירת הפסלים, כנסיית סנט קתרינה (St Catherine Church) והכנסייה האורתודוקסית. פרנו מציעה גם אפשרויות בילוי שונות (בעיקר בקיץ), כמו מופעי תיאטרון, בתי קולנוע, מועדונים ואירועי תרבות שונים.

בחורף מתכסה האזור שלג, וניתן לצאת אל מסלולי הסקי שמחוץ לעיר. Joulumae Health Centre, הנמצא מדרום לפרנו, מציע מסלולי סקי שונים ואטרקציה ייחודית בדמות באולינג על קרח. גם בקיץ לא חסרים במרכז פעילויות, כמו מסלולי רולרבליידס וניווט, מסלולי הליכה, מגרשי ספורט, אולם באולינג, מיני-גולף ועוד.


הפארק הלאומי סומה (Sooma National Park)

פארק לאומי בדרום אסטוניה, בין ויליינדי (Viljandi) לפרנו (Parnu). הכניסה לפארק ממוקמת כחצי שעה נסיעה מפרנו, בסמוך לכפר Joesuu. מרכז המבקרים של הפארק נמצא בטורמה (Toramaa), ובו אפשר לקבל מידע, ולהזמין מקומות לינה וסיורים מודרכים.

הפארק מורכב מרשת של נהרות וביצות, שפע של מים שגדל ומתרחב בעונות הגשומות עם בוא ההצפות. בעונות אלו מגיעים המים באזורים רבים לגובה של עד שישה מטרים. בעוד במקומות אחרים בעולם הצפות נחשבות לאסון, כאן הן האטרקציה הראשית, ומשטחי המים רחבי הידיים מזמינים לצאת לסיור בקאנו מסורתי עשוי עץ. המקום הפופולרי לשיט הוא מפגש נהר הליסטה (Halliste) עם נהר נבסטי (Navesti). פרט לכרי הדשא המוצפים מורכב הפארק מחמש ביצות קבע ראשיות – קורסו (Kuresoo), המשמשת נקודת עצירה לציפורים נודדות בסתיו, ולגרבה (Valgeraba), אורדי (Oordi), קיקפרה (Kikepera) וריסה (Riisa). ביניהן ועליהן מתפרשים יערות ביצה. האזור משמש כמקום מחייתם של בעלי חיים שונים, בהם הבונה, הלוטרה, זאבים, לינקס, דובים, מגוון עופות מים, ומיני צמחים רבים.

פרט לסיורי השיט ניתן לצאת לסיורי הליכה שונים בפארק. לרשות המטיילים עומדים 13 מסלולי הליכה, הכוללים גם בקתות ללינה בשטח. בחורף מתכסים הנהרות והביצות בדוק של קרח, וניתן לטייל בפארק בסיורי סקי קרוס-קאנטרי (סקי במישור), ולפגוש בדרך איילים משוטטים.

המתגעגעים לפינוקי הספא של פרנו מוזמנים לבקר בסאונות של הפארק הלאומי. החיבה של השכנים בפינלנד למרחץ הזיעה החם והלוהט הגיעה גם לאסטוניה. הפארק מציע סאונת עשן, סאונה פינית ואפילו סאונה צפה. סאונה זו בנויה על רפסודה, המשייטת בנהר בין נופי הפארק היפים. היציאה אל חוויית השיט/סאונה הייחודית היא מקרוסקוסה (Karuskose), ונמשכת בין שעתיים לארבע שעות. חוויה מקורית נוספת היא להתחקות על תהליך הייצור של הקאנו המקומי, העשוי בול עץ אחד ולהשתתף בהכנתו.

בתי המלון הקרובים לפארק נמצאים בפרנו, אולם יש כמה אופציות לינה חלופיות בפארק ובקרבתו – אתרי קמפינג, אכסניית התרמילאים הוסטל סומה (Hostel Soomaa) ב-Joesuu, ובית חווה ישן ובקתה הנכללים ב-Wilderness Hostel Karuskose.

למידע נוסף על הפארק


הפארק הלאומי לאהמה (Lahemaa National Park)

הפארק הלאומי לאהמה משתרע על שטח בן 275 קילומטר רבוע בצפון אסטוניה. עם ייסודו, ב-1971, הפך לפארק הלאומי הראשון במדינות הבלטיות. שיא נוסף בו אוחז הפארק הוא בהיותו הפארק הגדול ביותר במדינת אסטוניה.

נופי פארק לאהמה כוללים חופי חול בתוליים, מעיינות מפכים, סלעי ענק, דיונות חול ויערות שלווים. כעשרים מיני דגים, יותר ממאתיים מיני ציפורים וכחמישים מיני יונקים, בהם הדוב החום, מתגוררים בשטחו. גם מבחינה בוטנית הפארק עשיר, וגדלים בו כ-900 מיני צמחים.

מסלולי הליכה שונים חוצים את הפארק ומזמנים מראות נפלאים של נופיו. פרט לאטרקציות הטבעיות ניתן לבקר בפארק גם בכפר הדייגים העתיק אלטייה (Altja), באחוזת סגדי (Sagadi Manor) שנבנתה ב-1749 ובה פועל מוזיאון, באחוזת פלמסה (Palmse Manor), באחוזת ויהולה (Vihula Manor) ובאחוזת קולגה (Kolga Manor) מהמאה ה-13. 

למידע נוסף על הפארק


האי סרמה (Saaremaa Island)

בים הבלטי, מול חופי מערב אסטוניה, שוכן האי סרמה. זהו האי הגדול ביותר במדינה, המשתרע על שטח אדמה בן 2,673 קילומטר רבוע. כשמונים אחוז ממיני הצמחים הגדלים באסטוניה נמצאים באי (כ-1,200 מינים), וכארבעים אחוז משטחו מכוסה יערות. החופים יפים ומתגוררים בהם כלבי ים אפורים. בסתיו ובאביב עוצרות בו ציפורים רבות למנוחה מנדידתן. האי עשיר גם בהיסטוריה – בשטחו נערכו קרבות ויקינגים מפורסמים. סרמה מוקף באיים ואיונים קטנים, והוא יעד מועדף על תיירות הפנים של אסטוניה.

כארבעים אלף תושבים מתגוררים באי, ומתוכם כ-16 אלף בעיר הגדולה ביותר בו, קורסרה (Kuressaare), שבחוף מפרץ ליבוניה (Livonia Bay). נעים לשוטט בה בין רציפי הנמל ובין בניינים קלאסיים ובארוקיים מהמאה ה-18 וה-19. האתר הבולט בעיר הינו טירת הבישוף של קורסרה (Kuressaare Episcopal Castle), שנבנתה במאה ה-13 והינה הטירה הימיביניימית היחידה באזור הבלטי. טירה זו היתה תחילתה של העיר, שהלכה והתפתחה סביבה עד שהפכה רשמית לעיר עצמאית ב-1563. כיום שוכן בטירה מוזיאון סרמה להיסטוריה וטבע, והיא מארחת אירועי תרבות שונים בזכות האקוסטיקה המצוינת. כמו כן פועל בית קפה קטן בראש אחד המגדלים, בו ניתן ללגום את המשקה החם מול נוף נהדר של הים והמפרצים סביב. בעיר פועלים אתרי ספא רבים, המציעים טיפולים שונים ובריכות בוץ. 

לשכת התיירות של קורסרה
כתובת: Tallinna Str 2
טלפון: 372-4533120

בחופו המערבי של האי משתרע על פני 107 קילומטר רבוע של יבשה, איים וים הפארק הלאומי וילסנדי (Vilsandi National Park). האזור משמש מאז תחילת המאה העשרים כשמורת ציפורים מוגנת, ומקננים בה אלפי ציפורים ממאה סוגים שונים מדי שנה. בפארק שוכנות גם תחנות רוח ישנות ומגדלור היסטורי שנבנה ב-1809.

כ-18 קילומטר מקורסרה שוכנים מכתשי המטאוריטים קאלי (Kaali Meteorite Craters). אגם קאלי מפליא בצורתו כעיגול מושלם ברדיוס של חמישים מטר. כשלושים מטאוריטים נמצאו במקום, וההשערה היא שהם נפלו באזור בסביבות המאה ה-8 לפני הספירה.

למידע נוסף על האי

כתבה: יעל רגב

שתפו: