הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים אינם זקוקים לאשרה כדי לבקר בצ'כיה.
שגרירות צ'כיה בישראל
כתובת: צייטלין 23, תל אביב.
טלפון: 03-6918282/3.
שגרירות ישראל בפראג
כתובת: רובע 7, Badeniho 2.
טלפון: 420-2-33097500/1.
דואר אלקטרוני: info@prague.mfa.gov.il.
מתי כדאי להגיע
שלא כמו בפראג – בה אפשר לטייל בכל עונה, אטרקציות רבות בצ'כיה נסגרות בעונת החורף, בין נובמבר למרס.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
אתר לשכת התיירות הצ'כית בעברית
מטבע
כתר צ'כי (קורונה). המטבע מתחלק למאה הלר.
במקומות רבים לא מקבלים כרטיס אשראי וכדאי להצטייד בכסף מזומן. חלפני הכספים ברחוב מפורסמים כנוכלים וכדאי להיזהר מפניהם.
הפרש שעות
צ'כיה מאחרת את שעון ישראל בשעה אחת.
תקשורת
הקידומת הבינלאומית של צ'כיה היא 420.
לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל
המטבח הצ'כי המסורתי מורכב בעיקר מבשר וכופתאות ובשנים האחרונות נוספו לו מנות בהשפעה בינלאומית. ארוחת בוקר צ'כית מורכבת מלחם, גבינות, ביצים, ירך חזיר וקפה. ארוחות הצהריים והערב כוללות מרק, כופתאות, כרוב כבוש ומנת בשר חזיר או בקר. קשה למצוא מסעדות שאינן מגישות בשר.
אטרקציות ואתרים מומלצים
טירות מחוץ לפראג
טירת קרלשטיין, החשובה ביותר בצ'כיה, שבנה קארל השישי – "אבי המולדת". | צילום: ולדימיר פומורטסב |
כ-30 קילומטרים דרומית-מערבית מפראג, בקרבת הנחל בראנקה, נמצאת הטירה החשובה ביותר בצ'כיה, טירת קרלשטיין, שבנה המלך קארל ה-IV, המכונה "אבי המולדת". מלך זה, שבחר בפראג כבירת ממלכתו (שכללה גם את גרמניה), הקים בימי מלכותו, במאה ה-14, רבים מהאתרים הנחשבים עד ימינו ליצירות פאר ארכיטקטוניות, ביניהם ניתן להזכיר את הקתדרלה של ויטוס הקדוש וגשר האבן הנושא את שמו. הטירה בנויה בשלושה מפלסים מדורגים. על הטירה חולש מגדל ובו הקפלה של הצלב הקדוש, בה שוכן אוסף מרשים של דיוקנאות מצוירים על עץ.
טירה מפורסמת אחרת נמצאת כ-50 קילומטר דרומית לפראג, ליד העיר בנשוב BENESOV, ושמה קונופישטיה KONOPISTE)). הטירה עברה גלגולים רבים: היא החלה את דרכה כמצודה גותית, שופצה בסגנון הרנסנס, הומרה לטירת בארוק ולבסוף שימשה כארמונו של יורש העצר פרנץ פרדיננד, שנרצח ביוני 1914 בסראייבו, ומותו שימש עילה לפרוץ מלחמת העולם הראשונה. הארמון, האוספים שבו (לרבות פוחלציהם של כ – 30 אלף חיות שצד) והפארק המקיף אותו כה מפוארים ומפורסמים, עד שהמקום הפך לאתר תיירות משגשג.
מומלץ מאוד להרחיק ולבקר בצ'סקי קרומולוב (Cesky Krumlov), המרוחקת כ-180 קילומטר מפראג. מיקום הטירה אטרקטיבי במיוחד – על צוק סלעי תלול, כשמתחתיה מתפתל נהר הולטבה. הטירה, השנייה בגודלה בצ'כיה (אחרי המצודה של פראג), נוסדה במחצית המאה ה-13 על ידי משפחת האצולה ויטקובצי. בביקור באזור אל תחמיצו את העיירה הציורית הנושאת את אותו שם. גם באונסק"ו התרשמו מהעיירה היפהפייה והמרכז העתיק השמור היטב שלה, והכריזו על העיירה כעל אתר מורשת עולמית.
טרזין (טרזינשטאט) – אתר הנצחה
חוויה מסוג אחר היא נסיעה לעיירה טרזין, השוכנת כ-70 קילומטרים ממזרח לפראג, שם מיקמו הגרמנים את מחנה הריכוז טרזינשטאט.
עיירת הקסרקטין מימי הקיסרית מריה-תרזה חזרה כיום ליעודה הישן – מקום שבו מתנהלים אימוניהם של חיילים טירונים. העיירה בת כ-5,000 תושבים, שקטה ומנומנמת, וקשה לתאר שלכאן נדחסו רבבות יהודים בדרכם אל מחנות ההשמדה. ב"מבצר הקטן", במבואות העיירה, הוקם עוד בימי ההאבסבורגים בית כלא צבאי, ובו נכלא ומת הסטודנט הסרבי גברילו פרינצ'יפ, שהתנקש ביורש העצר בסראייבו. כיום משמש המבצר כאתר זיכרון.
מסלולים וטיולים
מסלולי טיול ממומלצים
מסלול תאבור-פיסק-צ'סקה בודיוביצה
מבט פנורמי על בודיוביצה. | צילום: ולדימיר פומורטסב |
כמאה וחמישים קילומטר דרומית לפראג. כאן מרוכזות עיירות עתיקות וטירות ציוריות במשולש שבין הערים תאבור (TABOR), פיסק (PISEK) וצ'סקה בודיוביצה (CESKE BUDEJOVICE). בתאבור, עיר ההוסיטים (המורדים הפרוטסטנטים הצ'כיים, במאה ה – 15, הנקראים על שמו של יאן הוס), נשתמרו בניינים יפים בעיר העתיקה, ומתחת לבתים משתרעת רשת של קטקומבות שבהן הסתתרו המורדים.
העיר פיסק שוכנת על הנהר אוטווה, שהוא יובל של הוולטאווה. מעל לאוטווה עובר גשר אבן שהוקם בשנת 1278, והקדים אפילו את גשר קארל המפורסם שבפראג. כ-15 קילומטר צפונה מפיסק מתנשאת הטירה זוויקוב (ZVIKOV), מעל למקום שבו נפגשים האוטווה והוולטאווה. הפינה הדרומית של אותו משולש שוכנת העיר צ'סקה בודיוביצה (BUDWEIS, בגרמנית), עוד עיר של בירה מפורסמת (באדווייזר המקורית). דרומית לה נמצאת העיירה צ'סקי קרומלוב, שבה נמצאת הטירה גדולה ביותר בצ'כיה, אחרי טירת פראג. העיירה נמצאת ברשימת אונסק"ו, המדרגת את הערים העתיקות בעולם, במקום השני, אחרי ונציה המפורסמת. (מידע נוסף על צ'סקי קרומולוב ניתן לקרוא בפרק האתרים בתיק המידע).
אזור האגמים
האיזור, שהוא אולי היפה ביותר בכל צ'כיה, משתרע לאורך הגבול עם גרמניה (בוואריה), וכבר שמו הצ'כי, שומאווה (SUMAVA) יכול לרמז על מקום שבו נשמעת המיית המים, מעורבת ברחש ענפי העצים הנעים ברוח. זהו אזור נרחב של הרים ובקעות, שבחלקו הגדול מכוסה ביערות, וביניהם אגמים שהגדולים שבהם נקראים "אגם השטן" (CERTOVO JEZERO) ו"האגם השחור" (CERNE JEZERO). בהרי השומאווה נמצאים מעיינות הנהר וולטאווה הזורם תחילה לדרום-מזרח, אך לאחר מכן פונה וזורם צפונה, חוצה את פראג ונשפך, כאמור, אל הלאבה ליד העיירה מלניק, צפונית לפראג.
מסלול לרכס ההרים
רכסי ההרים הנמשכים מצפון-מזרח ועד לצפון-מערב צ'כיה נחלקים לכמה יחידות: "הרי הנשרים"
(ORLICKE HORY) בקצה המזרח, "הרי הענק" (KRKONOSE בצ'כית ו-REISENGEBIRGE בגרמנית), ו"הרי העפרה"(KRUSNE HORY) בצפון-מערב. בין הגושים הראשיים קיימות יחידות מעבר, כאשר לכל גוש הרים ולעיירות שלרגליו ייחוד מסוים המתבטא בפולקלור ובתעשייה האמנותית המקומית. בעונת החורף משמשים הרים אלה, שגובהם נע בין 1,200 ל – 1,600 מטר מעל פני הים, כמרכזי ספורט חורף. האזור משופע ביערות ובנחלי הרים, ביניהם מקורות הנהר לאבה ויובליו, ולכן הוא מושך אליו מטיילים הרוצים לטפס על הרים מבלי להדרים עד לאלפים בשווייץ, דרום גרמניה או אוסטריה. אחת האטרקציות היא סלעי אבן החול התוחמים את הנהר לאבה, הסמוך לגבול עם גרמניה.
במערב בוהמיה נמצא אתר הספא קרלובי וארי, המכונה גם קרלסבד.| צילום: ולדימיר פומורטסב |
כאשר ממשיכים להקיף את צ'כיה לאורך שרשרת ההרים דרומה, מגיעים לאזור מעיינות המרפא המפורסמים בקרלובי וארי (KARLSBAD – KARLOVY VARY ) ודרומית להם – מריאנסקה לאזנה (MARIENBAD – MARIANSKE LAZNA), כ-150 קילומטר מערבית מפראג.
כתשעים קילומטרים דרומית-מערבית מפראג שוכנת העיר פלז'ן (PILSEN – PLZEN), בבקעה שבה נפגשים ארבעה נהרות. זהו מוצאה של בירה פילזן המפורסמת.
המיוחדים של מסע אחר
המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל
מעיינות מרפא
צ'כיה מבורכת במעיינות מרפא. סביב חלק מהן קמו עיירות מרפא חביבות מאוד.
הידועות שבהן הן קרלווי וארי(Karlovy Vary), היא קרלסבאד ומאריאנסקי לאזנה
(Marianske Lazne),היא מארינבאד. הראשונה היא עיירת הספא המפורסמת ביותר בצ'כיה, אליה ניתן להגיע בטיול יום מפראג. בעיירה 12 מעיינות מרפא והיא טובלת בנופים ירוקים. סביב העיירה מסלולי הליכה יפים לחובבי הטבע. במארינבאד לא פחות מ-40 מעיינות. לכאן מגיעים כדי לנוח ולקבל טיפולים, אבל יש הרבה מה לראות בעיירה ובסביבתה.