תפריט עמוד

מידע מעשי להפירנאים הצרפתיים

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד


מטבע

המטבע בצרפת, בספרד ובאנדורה הוא אירו.
צרפת: הבנקים הם חלפני הכספים המשתלמים ביותר. בנמלי תעופה ובתחנות רכבת של הערים הגדולות יש משרדי החלפת כספים ומכשירים אוטומטיים, אבל הם אינם משתלמים (שער נמוך, עמלה גבוהה). כספומטים מסומנים ב-ATM ונמצאים בכל עיר ועיירה גם בסמוך לסניפי דואר.
ספרד: יש בנקים בכל עיר, למעט בעיירות קטנטנות, והם מכונים bancos, cajas de ahorro, ובקטלוניה גם La Caixa. באזורים המתוירים כמו קטלוניה וחבל הבסקים יש גם משרדי החלפת כספים (casas de cambio). כספומטים נקראים cajero automatico.
אנדורה: יש כספומטים בכל מקום יישוב שמגיעים אליו תיירים.
בשלוש המדינות מקבלים כרטיסי אשראי, אבל במסעדות או במלונות קטנים במיוחד כדאי לוודא זאת.


הפרש שעות
צרפת, ספרד ואנדורה מאחרות את שעון ישראל בשעה אחת.


תקשורת
הקידומת הבינלאומית של צרפת היא 33, של ספרד 34 ושל אנדורה 376.


תחבורה
מסילת הרכבת המרכזית בצד הצרפתי עוברת לאורך כל הרכס מפרפיניאן לטרסקון ומשם ללורד לפאו ולביאריץ. בצד הספרדי הרכבות העיקריות נוסעות מברצלונה ללרידה ומלרידה לסן סבסטיאן.
בשני הצדדים יש קישורים של אוטובוסים בין הערים הגדולות והעיירות, אך הרשת הספרדית מסועפת ונוחה יותר מזו הצרפתית.


כשרות ויהדות
הקהילות היהודיות הפעילות הקרובות ביותר לרכס הפירנאים הן:
בצד הצרפתי פרפיניאן (Perpignan) וטולוז (Toulous, קהילה גדולה עם מסעדות וחנויות מכולת כשרות).
המרכז הקהילתי בפרפיניאן – כתובת: Rue Montescot 5.
המרכז הקהילתי בטולוז – כתובת: Place Riquet 2.
בצד הספרדי ברצלונה (Barcelona). המרכז הקהילתי – כתובת: Calle de L'Avenir 24.
עוד על יהדות בצרפת.
עוד על יהדות בספרד.


דל תקציב: לחסוך בפירנאים
איך חוסכים בהוצאות לינה ואוכל * מהי התחבורה הזולה והנוחה * איך יוצאים בזול מחופשת סקי

לינה
שתי אפשרויות הלינה הזולות ביותר הן בקתות ההרים ואתרי המחנאות ומחירי הלינה והארוחות הנהוגים באתרי המחנאות נמוכים מאלה שבבקתות. זולות אך לא נפוצות (וגם לא נוחות) הן אכסניות הנוער. בצרפת יש גם אפשרויות לינה כפרית במחירים נוחים למדי (כמו למשל ז'יט ד'אטפ).

אוכל
מי שאינו חס על כספו יכול להסתדר היטב עם המסעדות הרבות המצויות בערים, בבקתות ההרים ולעתים קרובות אף באתרי מחנאות, אבל זול הרבה יותר להצטייד במזון לפני היציאה למסלול ולאכול בעצירות ביניים בדרך או במקומות לינה שיש בהם מטבח לשירות עצמי. היוצאים לטרקים של ימים אחדים יוכלו לקנות אוכל בעיר הגדולה שממנה יצאו (ברצלונה ואחרות), וכך יעמוד לרשותם מגוון רחב של מוצרים ובמחירים נוחים. היוצאים לטרקים ארוכים מאוד יוכלו לחדש את המלאי בחנויות מכולת בכפרים (קל למצוא נקניק יבש, גבינה, לחם, סרדינים וכו'), אולם כדאי לזכור שמגוון המוצרים שם קטן יותר, המחירים גבוהים יותר, ולעתים החנויות הכפריות סגורות ביום ראשון.

תחבורה
מחירי השכרת הרכב גבוהים כמו ביתר אירופה: כ-35 אירו ליום. גם המוניות והרכבות יקרות, ולפיכך התחבורה המומלצת לדלי תקציב בפירנאים היא אוטובוסים (כ-6 אירו לכל מאה קילומטר). רשת האוטובוסים הספרדית מסועפת יותר מזו הצרפתית; מברצלונה יוצאים אוטובוסים כמעט לכל נקודת התחלה של טרקים פופולריים, אלא שלעתים התדירות נמוכה מאוד ויש לחכות שעות בתחנה. כדאי לבדוק בדיוק לאן האוטובוס מגיע ביחס לנקודה המבוקשת, כדי שלא תגיעו לנקודה קרובה שממנה אין בררה אלא להזמין מונית (ואז לא חסכתם דבר). בימי ראשון מתבטלים רבים מהקווים, וצריך לוודא גם את זה. כת כל הבירורים כדאי לעשות לפחות יום לפני היציאה לדרך. את לוחות הזמנים אפשר להשיג בתחנות האוטובוס המרכזיות או בלשכות התיירות המקומיות.

חופשות סקי
חופשות סקי הן עניין יקר, ואפילו כשמאמצים עסקאות חבילה של לינה, אוכל, השכרת ציוד והדרכה.
לפני שיוצאים לחופשת סקי כדאי לבדוק את האפשרות לפרק את החבילה ולארגן דברים בעצמכם כל דבר בנפרד: ייתכן שתרצו לוותר על הלינה היקרה במלון ועל הארוחות המוגשות בו, ובמקום זאת לשכור עם חברים דירת נופש מאובזרת, לקנות אוכל בחנות מכולת קרובה ולבשל בעצמכם. כך תוכלו לחסוך או, אם תרצו, להשקיע יותר כסף בסקי פס, המטרה שלשמה באתם.
אם ברשותכם ציוד סקי, כדאי שתבררו כמה עולה להעבירו בטיסה, משום שלעתים יהיה זול יותר לשכור ציוד באתר הסקי.
אם חסר לכם ציוד סקי, מוטב לרכוש אותו באנדורה ולא בארץ. מוצרים מסוג זה זולים שם בהרבה.

 

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות

 
אוכל
בשל מיקומם הגיאוגרפי של הפירנאים המטבח של האזור מורכב ממאכלים קטלאנים, בסקים, צרפתים וספרדים. המאכלים האופייניים לאזור הן מנות של בשר ציד, תבשילי קדירה בשריים, דגים (בעיקר פורל) וגבינות מחלב יעלים.


לינה – ביישובים ובדרכים
מתי חייבים להזמין מקומות * איפה לנים בטרקים בהרים * היכן הלינה היא חלק מהחוויה

אכסניה באתר המחנאות בוחרלו הסמוך לשמורת אורדסה הספרדית | צילום: מנחם מרקוס

לינה בספרד
דרך טובה למצוא מקום לינה היא לחפש שלטים בכיכר הראשית או ליד הכנסייה במקום שבו מבקשים ללון. דרך אחרת היא לפנות ללשכת התיירות (turismo) המקומית (רוב הלשכות סגורות בשעות הצהריים ובימי ראשון).
חשוב מאוד: בשיא עונת התיירות ובתקופות של חגים נוצריים מוטב להזמין מקום מראש (גם בבקתות ההרים), ואילו ביתר השנה אפשר להזמין במקום ובאותה ההזדמנות גם להתמקח על המחיר.

בקתות הרים
בפירנאים הגבוהים פזורות בקתות (refugios) המיועדות למטפסים ולמטיילים ברגל. הן פשוטות, זולות, וישנים בהן בחדרים משותפים על דרגשי עץ ארוכים. לעתים השירותים נמצאים מחוץ לבקתה, ובדרך כלל יש מקלחות חמות. יש להקפיד למלא אחר הוראות המקום, ומומלץ להיעזר בידע הרב של בעלי הבקתות. אם הגעתם לבקתה שאין בה מקום – יש בקתות שיאפשרו להקים לידן אוהל וליהנות משירותיהן (יין ספרדי טוב, ארוחת ערב חמה וחברת מטיילים נעימה). בין ספטמבר ליוני כדאי לוודא מראש שהבקתה המבוקשת פעילה. מחיר: 14-8 אירו לאדם, והאוכל יקר בגלל קשיי האספקה.

אתרי מחנאות
אתרי המחנאות ברכס הפירנאים (גם בצרפת וגם בספרד) ממוקמים בדרך כלל ליד כבישים, במקומות שהכביש מצטלב עם מסלול טרנס-פירנאי. האתרים בנויים בסטנדרט גבוה ביותר. יש שירותים ומקלחות רבים, נקיים למדי ומתוחזקים להפליא. גם משטחי הלינה מכוסחים היטב ונוחים.

בפירנאים הספרדיים יש אתרי מחנאות רבים מאוד (מסומנים באוהל שחור על רקע לבן בתוך ריבוע כחול), אלא שרבים מהם אינם רואים בעין יפה הקמת אוהלים. הם מיועדים בעיקר לחניה של כלי רכב או של קרוונים, ובדרך כלל מציעים גם חיבור לחשמל, שירותים, מקלחות קרות וספסלים לפיקניק. ברבים מהאתרים יש חדר כביסה בשירות עצמי ובתשלום סמלי (אין מכונות ייבוש). בכולם יש ברים לשתייה חריפה וחמה, וברבים יש מסעדה המגישה אוכל לא יקר. רוב האתרים פתוחים רק ממאי עד ספטמבר, ובשיא עונת התיירות הם מלאים עד אפס מקום. מחיר: חלקת דשא ללינה בשק שינה תחת כיפת השמים תעלה אירו אחד, חלקה קטנה לאוהל תעלה 5-2 אירו, וכשיורד גשם אפשר ללון בבקתות (cabins) תמורת 12 אירו לחדר.

שימו לב: בספרד מותר להקים אוהל גם לא במחנה מסודר, ובלבד שיהיו באוהל פחות מעשרה אנשים, שהוא לא יעמוד באזורים עירוניים ושלא יהיה קרוב לאתר מחנאות (ברדיוס של קילומטר לפחות). כדאי לשאול את המקומיים לפני הקמת האוהל. בפארקים הלאומיים אורדסה והר פרדידו, אייגואסטורטס ופוסטס-מלדטה מותר להקים אוהלים רק באזורים המיועדים לכך.

את אתרי המחנאות אפשר למצוא במפה "Mapa de Camping" הניתנת חינם בלשכות התיירות הגדולות, או בספר "Guía de Campings" שנמכר בחנויות ספרים תמורת כ-6 אירו. מידע נוסף ורשימת אתרי קמפינג לפי אזורים מצויים באתר: www.vayacamping.net

לינה כפרית
מקומות הלינה בכפרים מכונים בכלליות Turismos Rurales. יש בתים פרטיים המשכירים חדרים, יש דירות או קוטג'ים שלמים להשכרה שאינם מציעים שירותים נוספים, ויש בתי חווה המציעים לינה וארוחת בוקר (Casas Rurales). טווח המחירים שלהם רחב, וכדאי להזמין מקומות מראש. אפשר להשיג ספרים ורשימות של כל אפשרויות הלינה הכפרית במשרדי נסיעות באזור המבוקש.

מלונות
בתי המלון הם אפשרות הלינה היקרה מכולן. המלונות מסומנים ב-H, מדורגים בכוכבים (5-1) ומסווגים לפי מחיריהם: AL – מעל 90 אירו ללילה בחדר זוגי, A – 90-70 אירו, B – 70-60 אירו, C – 60-50 אירו, D – 50-25 אירו, ו-E – 25 אירו ומטה.
באתר www.hotelsspain.com אפשר למצוא רשימה של מלונות ולהזמין מקום. לעתים אפשר לקבל דרכו הנחה. באתר www.pyreneesaccommodation.com מופיעים מלונות באנדורה ובפירנאים הקטלאניים לפי אזורים וערים.

פרדורים
בספרד פרושה רשת ממשלתית של בתי מלון השוכנים בבתים היסטוריים, בטירות או במנזרים ששוקמו והוסבו למקומות לינה, ונקראים פרדורים (paradores, מסומנים באות P). הם מדורגים בכוכבים (5-3), והאווירה והאוכל בהם נפלאים. רשימה מלאה של הפרדורים, כולל מחירים, אפשר למצוא באתרי האינטרנט האלה:
www.parador.es  
www.paradores-spain.com
 

חדרים להשכרה ופנסיונים
fondas הם חדרים זולים הנמצאים בדרך כלל מעל ברים או מסעדות (מסומנים ב-F לבן על ריבוע כחול). גם מקומות המסומנים camas (מיטות) אוhabitaciones (חדרים) או dormer i esmorzar/menjar (בקטלוניה) מציעים חדרים בבתים פרטיים או מעל ברים, ומחוץ לעונה יפנו אליכם נציגיהם בתחנות רכבת ואוטובוסים. אין לזלזל באפשרויות אלה, הן בדרך כלל זולות.
חדרים לא יקרים תמצאו גם בבתי אירוח (casa de huespedo, מסומנים CH) ובפנסיונים 
(pensiones או hospedaje). מחיר: 25-15 אירו לאדם

הוסטָלים
מלונות קטנים, יקרים במעט ונפוצים, הם Hs) hostal) ו-HsR) hostal residencia) .הוסטלים אלה מדורגים בין כוכב אחד לשלושה, ומחיריהם משתנים מאוד לפי המיקום והשירותים המוצעים בהם.

אכסניות נוער
רמתן של אכסניות הנוער (albergues juveniles) אינה גבוהה במיוחד. לעתים הגישה אליהן אינה נוחה, ובכמה מהן יש שעת סגירה בלילה. באחדות אפשר לשכור חדרים זוגיים (חדר לשניים יעלה כמו בהוסטל של כוכב אחד). לפעמים יבקשו מכם כרטיס חבר, ואפשר להנפיקו בארץ או באכסניות עצמן. מחיר: 18-9 אירו לאדם בחדר משותף, כולל ארוחת בוקר.

לינה בצרפת

בקתות הרים
רוב בקתות ההרים פתוחות רק מיוני עד ספטמבר. איכותן אינה אחידה: יש בסיסיות ויש נוחות יותר המציעות אפילו מקלחת חמה. רובן מגישות ארוחות חמות (ויקרות ביחס לתמורה). מחיר: 13-10 אירו. מדריך לבקתות ולבתי הארחה מצוי באתר www.gites-refuges.com.

מחנאות
בצרפת יש אלפי אתרים לאוהלים או לקרוואנים, רבים מהם פתוחים רק ממאי עד ספטמבר. הלינה באתרים אלה היא כמובן הזולה ביותר, והתשלום עבור ילדים מתחת לגיל 12 נמוך במידה ניכרת. ארגון הגג של האירוח הכפרי בצרפת נקרא ז'יט דה פראנס (Gîtes de France), והוא אחראי גם ל-1,100 אתרי מחנאות בחוות (קמפינג א-לה פֶרם), כך שלמידע ולהזמנות אפשר להיעזר באתר האינטרנט של הארגון, או בלשכות התיירות המקומיות בצרפת או באתר www.campingfrance.com.

אירוח כפרי: ז'יט ד'אטפ ושמבר ד'אוט
אירוח באווירה כפרית ושלווה תמצאו בז'יט ד'אטפ (gîte d'étape). אלה הם בתי הארחה בכפר או בחווה המיועדים בעיקר למטיילים ולרוכבים. ברוב הבתים הללו יש מטבח קטן לשירות עצמי, 15 מיטות לפחות, שירותי כביסה, מקלחת ושירותים. בדרך כלל מוגשת גם ארוחת ערב חמה. לא כולם פתוחים בכל השנה. מחיר: 13-8 אירו לאדם, לא כולל ארוחה.
שמבר ד'אוט (chambre d’hote) הם חדרי אירוח בבתים פרטיים המציעים גם ארוחת בוקר ולעתים אוכל מסורתי טוב. מחיר: כ-17 אירו לאדם ללילה. אפשר לקבל מידע ולהזמין מקומות דרך ארגון ז'יט דה פראנס (באתר האינטרנט הנזכר למעלה).

מלונות
בכל עיירה כמעט יש מלון זול אחד והרבה יקרים. בתי המלון בצרפת מדורגים בכוכבים (4-1), וליוקרתיים ביותר מתוספת האות L. עם זאת, פעמים רבות הקשר בין מספר הכוכבים לרמתו של המלון מקרי בהחלט (רבים מהם פשוט איומים). מלונות רבים נסגרים למשך חודש אחד בין מאי לנובמבר. למשפחות מומלץ לוודא שאכן מקבלים חדר משפחתי ולא חדר זוגי שהוסיפו בו מיטות. 3,000 מלונות בצרפת (מקצתם כפריים) שייכים לארגון לוז' דה פראנס (Logis de France) ועומדים לפיכך בתנאי שירות ובתקנים נאותים. טלפון: 33-1-45848384.

מלונות דירות
באתרי סקי בחורף בלבד אפשר למצוא מלונות דירות להשכרה לתקופות ממושכות (שבוע לכל הפחות). זוהי אפשרות לינה משתלמת ומומלצת למשפחות ולקבוצות. רשת אירופית עם נציגות מכובדת בצרפת היא Citadines Apparthotels.

אכסניות נוער
יש אכסניות נוער (auberges de jeunesse) בביאריץ, בַּיון, פאו וטרבס, אבל הלינה בהן משתלמת רק ליחידים (לקבוצות של שניים ומעלה הן יעלו כמו מלון בסיסי). כדי ללון באכסניות נוער יש להיות חבר בהתאחדות אכסניות הנוער העולמית (אפשר להצטרף במקום), והשהייה מוגבלת לשלושה לילות מקסימום.

לינה באנדורה
מערך הלינה באנדורה דומה מאוד לזה שבשכנותיה, הן מבחינת מגוון האפשרויות והשירותים והן מבחינת המחיר. מלונות ומלונות דירות אפשר למצוא בערים ובעיירות המרכזיות. באתרי סקי אפשר למצוא דירות נופש מאובזרות להשכרה וגם אפשרויות לינה אחרות כמו מלונות.
בקתות ההרים ואתרי המחנאות שלאורך מסלולי הטיול דומים לצרפתיים ולספרדיים, ובכפרים, בעיקר באלה הסמוכים לאתרי סקי, אפשר למצוא בתי הארחה בבעלות משפחתית. 
 


קניות
מדינת דיוטי-פרי
אחת האטרקציות התיירותיות באנדורה היא שופינג. במדינה הזעירה אין מכס, ופירושו של דבר שאלכוהול, מוצרי אלקטרוניקה, ציוד סקי ומוצרי צריכה רבים אחרים נמכרים בה במחירים נמוכים יחסית. אבל אליה וקוץ בה. אם חשבתם לקנות באנדורה את כל הוויסקי שתצליחו לסחוב, באיחוד האירופי דאגו לסכל את מזימתכם. עם הצטרפותה של ספרד לאיחוד ואחרי משא ומתן הסכימה אנדורה להקצות מכסות לטובין היוצאים ממנה, וכך הוגבלו כמויות האלכוהול, הטבק, החלב ומוצרים אחרים שתייר יכול להוציא מן המדינה בלי להכריז עליהם.

 

אטרקציות ואתרים מומלצים


חמשת המומלצים בפירנאים

טרק בשמורת אייגואסטורטס
השמורות הן החלקים היפים ביותר בפירנאים, ואייגואסטורטס היא מהמרשימות שבהן. ההולכים בה זוכים לראות את הרכס במיטבו: פסגות ועמקים, כפרים ואגמים, עצים וסחלבים.

בסאלו
עיירה ימי ביניימית קטלאנית במזרח הפירנאים הספרדיים, עם בתי אבן, גשר נאה, כנסייה מעוטרת ומקווה יהודי קדום.
עוד על בסאלו במסלול: מזרח הפירנאים – הצד הספרדי.

מערת ניו
ציורי קיר קדמוניים של ביזונים, יעלים וסוסים שצויירו לפני אלפי שנים ונשמרו בצורה מדהימה מעטרים את קירותיה של מערת ניו (Grotte de Niaux), אחת מרבות בפירנאים הצרפתיים. יש להזמין מקום מראש.

קרקס גוורני
העמק הקרחוני היפהפה, המושלם בצורתו העגולה, הוא תופעת הטבע העיקרית בפארק הלאומי של הפירנאים שבצד הצרפתי.

סקי באנדורה
אתרי הסקי של הנסיכות הקטנה מעולים לגולשים מתחילים ובינוניים, יש בהם שלג רב ורך ומתקנים רבים, גם לסנובורד.

מסלולים וטיולים

מסלולי טיול ממומלצים

הליכה בפירנאים / אהבת ההליכה


שלושה שבילים עיקריים חוצים את הפירנאים ממזרח למערב. ההליכה לכל אורכם נמשכת שבועות ארוכים. מנחם מרקוס, איש שמעדיף ללכת ברגל, מציע מידע כללי להולכים ושני מסלולים קצרים יותר

כתב: מנחם מרקוס

בשנת 1974 יצאתי עם חבר למסע הראשון שלי ברכס הפירנאים. מסע רגלי רצוף של 600 קילומטר ב-27 יום. מעט מאוד ידענו אז על הפירנאים, וגם המפות היו גרועות למדי, ובכל זאת מצאנו את האתרים והנופים היפים ביותר ברכס: אגמי שמורת אייגואסטורטס, פסגת הר אנטו המכוסה קרחונים, עמק אסטוס, קניון אניסקלו, מפלי אורדסה ורכס וינמל. לימים גיליתי שהדרך שהלכנו עוקבת די בקפדנות אחרי המסלול חוצה הפירנאים GR11, אבל אז הנתיב הזה עוד לא סומן בשטח או במפות. מתברר שהאינטואיציה שלנו היתה טובה.

מחוף לחוף
היוצאים לטיול ברכס הפירנאים יכולים לבחור בין שלושה מסלולים שחוצים אותו מן הים התיכון ועד האוקיינוס האטלנטי. כולם מסומנים בשטח (סימון אדום-לבן) ובמפות הטופוגרפיות. הראשון הוא נתיב H.R.P (Haute Randonnée Pyrénéenne) הנמשך מחופי הים התיכון ועד לכפר הקטן לסקון (Lescun) שבמערב הפירנאים הצרפתיים. זהו מסלול אתגרי שכמה מהקטעים שלו עוברים במרחק ניכר מיישובים וממקורות אספקה. משך ההליכה במסלול זה הוא 50-45 יום.

הנתיב השני הוא GR10 (Grand Randonnée 10) הצרפתי העובר לאורך כ-850 קילומטר במורדות הצפוניים של הרכס, והנתיב השלישי הוא GR11 (Gran Recorrido 11) הנפלא העובר ברובו בתחומי ספרד, וחוצה את כל שמורות הטבע ושכיות החמדה של הפירנאים הספרדיים. בקטעים מסוימים, בעיקר בקטעים הגבוהים ביותר של הרכס, שלושת הנתיבים הללו משתלבים זה בזה. בעזרת מפות מפורטות אפשר לתכנן מסלול שיעבור בין שלושתם, וכך יעקוף את המקטעים הקשים יותר של H.R.P.

מלבד אלה יש בהרי הפירנאים שבילים אזוריים אחרים, למשל GR7 החוצה את אנדורה מצפון לדרום, ונתיב הצליינים המפורסם GR65 החוצה את הפירנאים הבסקיים מלורד 
(Lourdes) שבצרפת, דרך מעבר רונססוואיֵס (Roncesvalles) ועד לעיירה סנטיאגו דה קומפוסטלה (Santiago de Compostela) שבצפון-מערב ספרד.

שמורות טבע
בצד הצרפתי של רכס הפירנאים נמצא הפארק הלאומי של הפירנאים (Parc National des Pyrénées), הגדולה בשמורות הטבע של הרכס. זוהי רצועה נופית יפהפייה המשתרעת לאורך מאה קילומטר, מהכפר הציורי לסקון ועד קרקס הקרחונים של טרומוז 
(Troumouse). בשמורה זו מתנשאות אחדות מהפסגות הגבוהות בפירנאים, בהן פסגת וינמל (Vignemale), אך התופעה המפורסמת מכולן בתחום השמורה הזאת היא קרקס הקרחונים האדיר של גוורני (Gavarnie), שבו מצוי גם הגבוה במפלי אירופה: מפל גוורני שגובהו למעלה מ-400 מטר.

בין השמורות שבצדו הספרדי של רכס הפירנאים כדאי לציין את השלוש היפות מכולן: הפארק הלאומי ד'אייגואסטורטס אי אסטני דה סנט מאוריסי (Parque Nacional d'Aigüestortes I Estany de Sant Maurici) שבפירנאים הקטלאניים (ראו פירוט בהצעת המסלול הראשונה), הפארק הלאומי אורדסה והר פרדידו (Parque Nacional de Ordesa y Monte Perdido, ראו פירוט בהצעת המסלול השנייה) ושמורת הטבע פוסטס-מלדטה (Parque Natural Posets-Maladeta) השוכנת בסמוך לגבול שבין קטלוניה (Cataluña) לארגון (Aragón), ממערב לו. כאן מזדקר רכס פוסטס-מלדטה האדיר המגיע לשיאו בפסגת אנטו (Aneto) שגובהה 3,404 מטר מעל פני הים. זהו בעצם שיא הגובה של רכס הפירנאים כולו. רכס מלדטה מכוסה בקרחונים משני עבריו, והתצפית מראשו מעניקה את תמונת הנוף הפראית והיפה ביותר בפירנאים. במורדותיו הדרומיים של הרכס נח לו היפה באגמי האזור, אגם קרגואניה (Cregüeña).

ישן מפני חדש
לא כל היישובים והכפרים בפירנאים הם אטרקציות למטיילים. בעבר הרחוק כל כפר באזור היה חגיגה אמיתית של בנייה מסורתית באבן מקומית ומפגש עם רועי צאן בהרים הגבוהים, אך כיום רבים מהכפרים המסורתיים הללו היו למרכזי תיירות וסקי, והבנייה המודרנית הסינתטית פלשה גם לתוכם. ובכל זאת, כמה כפרים עתיקים נותרו יפים להפליא: הכפר אנסו (Ansó) בפירנאים הבסקיים הוא כפר עתיק שזה אלף שנה שלא השתנה בו דבר: בתים עשויים אבני צפחה; סמטאות צרות הנפתחות לכיכרות קטנות, ובהן יושבים בסקים קשישים בכובעי ברט ענקיים ושותים קפה קטן עם כריכי חזיר מעושן; כנסייה רומנסקית מדהימה מהמאה העשירית לספירה; שלווה מופלאה המופרת רק על ידי שאון מימיו הזורמים של נהר ורל (Veral).

לכאן הגענו עמוס ואני באותו מסע מטורף, מותשים מעשרים ימי הליכה רצופה לאורך רכס הפירנאים ורטובים מגשם שלא פסק כל היום. כומר חביב הכניס אותנו לכנסייה הנהדרת הזאת, כיבד אותנו בעוגיות ובקפה, ולאחר מכן פסק שמכיוון שאנחנו "דוס חודיוס דה חרוסלם" (שני יהודים מירושלים) אנו ראויים לשמוע את מקהלת ילדי אנסו בשירי הודיה נוצריים. אחרי 25 שנה הצלחתי לאתר את הכומר הזה, עדיין חי ובועט, ושנינו כמעט בכינו מהתרגשות.

לפני שנתיים גילינו כפר עתיק נפלא בשם אסטאון (Estaón) השוכן כעשרים קילומטר ממזרח לכפר אספוט (Espot) שבשער המזרחי של הפארק הלאומי אייגואסטורטס. הכפר נעזב לפני שנים ועמד על סף התפוררות עד שאנשים בעלי יוזמה מברצלונה רכשו את בתיו מבעליהם ושיקמו את הכפר בלי לשנות דבר ממראהו העתיק. ההולכים במסלול GR11 בדרכם לאייגואסטורטס יעברו בכפר הנהדר הזה.


פירנאים ברגל (מסלול 1): בין הרים ואגמים
מסע רגלי של שלושה ימים בשמורת הטבע אייגואסטורטס מגלה את תמצית היופי הפירנאי: מתלולים ירוקים, אגמים מלוא העין ומעברי הרים בגובה 2,500 מטר

מטיילים בפירנאים. החוצים את רכס הפירנאים לאורכו יכולים לבחור בין שלושה מסלולים: H.R.P שעובר סמוך לקו פרשת המים, שעובר סמוך לקו פרשת המים, GR11 הספרדי ו-GR10 הצרפתי | צילום: שמעון לב

יום 1: מאספוט לבוהי
עם בוקר נצא מן הכפר אספוט (Espot) באחד הג'יפים היוצאים ממשרד הפארק של שמורת אייגואסטורטס. ניסע במעלה עמק אסקריטה (Escarita), דרך יער יפה להפליא שפסגתו המחודדת של הר אנקנטטס (Encantats) צופה עליו מדרום, ואחרי כשבעה קילומטרים נגיע אל קצהו המזרחי של אגם סנט מאוריסי (Sant Maurici) המכותר במתלולים מיוערים שמהם יורדים לתוכו פלגי מים. כאן נפרדים מן ההסעה ופונים שמאלה (דרומה) בדרך העפר העולה לבקתת ארנסט מיפרה (Ernest Mallafré). נחלוף על פני הבקתה ונמשיך מערבה בשביל רחב לאורך גדתו הדרומית של האגם, בתוך יער יפהפה שבחודשים יוני-יולי פורחים בו סחלבים רבים.

לאחר כקילומטר השביל עולה מן האגם, חוצה פלג מים תלול ומגיע אל כתף טופוגרפית הנישאת מעל קצהו המערבי של האגם לגובה של אלפיים מטר מעל פני הים. מכאן יש תצפית נהדרת על האגם. עוד שני קילומטרים של עלייה מערבה לאורך פלג מים יפה של ערוץ פורטרו (Portarró) ואנו בשער אספוט (Portarró d'Espot), אוכף הררי המשקיף מגובה 2,424 מטר על נופו המרהיב של עמק סנט ניקולאו (Sant Nicolau) היורד אל הכפר בוהי (Bohi). בעמק יש שני אגמים: אגם רדו (Redo) העגול הממלא קרקס גלציאלי (עמק שנוצר מהתחפרות קרחון במדרון סלע), ואגם יונג (Llong) הצר והמוארך שבקרקעית העמק. מסביב מתנשאות פסגות מחודדות של גרניט ועליהן שדות שלג מבהיקים.

השביל חוצה את שער אספוט ויורד בסדרת פיתולים מערבה אל תוך העמק ואל אגם יונג, שבקצהו המערבי נמצאת בקתת המטיילים אסטני יונג (Estany Llong). מהבקתה השביל יורד לדרום-מערב ולאחר כקילומטר וחצי מגיע אל קרקעיתו השטוחה והרחבה של עמק סנט ניקולאו המכוסה באחו ירוק. ההליכה במורד סנט ניקולאו פסטורלית ונפלאה: הנחל זורם בפיתולים בזרימה שקטה וחלקה, עצים גבוהים מלווים אותו, ומדי פעם הרוח נושבת על פני המים ומקמטת אותם לאלפי גלים קטנים. זוהי בעצם משמעות שמה של השמורה כולה: אייגואסטורטס פירושו "המים המנשבים".

עוד כשני קילומטרים של הליכה באחו הנפלא הזה, ואנו בתחנת ההסעה של הפארק: רחבת חניה קטנה, בקתת מידע ותצפית יפהפייה אל המשך העמק ואל אגם יברטה 
(Lleberta) שבקרקעיתו. מכאן נמשיך ברכב של הפארק הלאה מערבה ונגיע אל הכפר הקטן בוהי, שבו נלון.

היום הראשון
אורך המסלול: כ-13 קילומטר
משך המסלול: שבע-שמונה שעות
נקודת התחלת הליכה: אגם סנט מאוריסי
נסיעות: בבוקר נוסעים מהכפר אספוט לאגם סנט מאוריסי, ובסוף היום מעמק סנט ניקולאו לכפר בוהי. שתי הנסיעות ברכבים של פארק אייגואסטורטס.
לינה לפני היציאה לדרך: באספוט יש כמה בתי מלון (למשל Saurat, Roya, Lapalmira) וכן אתר מחנאות נוח ששמו Solau הנמצא כ-500 מטר ממערב לבתי הכפר. בכפר יש גם מינימרקט לרכישת מצרכי מזון, ולידו נמצא משרד הפארק של אייגואסטורטס.
הגעה לאספוט: יש להגיע אל הכפר ערב לפני היציאה למסלול. מברצלונה יוצא פעמים אחדות ביום אוטובוס אל העיירה ויאייה שבעמק ארן (Aran). נוסעים באוטובוס זה ויורדים ממנו כ-11 קילומטר אחרי העיירה יאבורסי (Llavorsi), בתחנת הדלק שבמסעף הכביש העולה לאספוט. משם יש שירות הסעה במעלה עמק אסקריטה היפה עד לאספוט.
לינה בסוף היום: בבוהי יש כמה וכמה פנסיונים נוחים, למשל:
Fondevila – טלפון: 34-973-696011
Beneria – טלפון: 34-973-696030
Pey – טלפון: 34-973-696036
Pascual – טלפון: 34-973-696014

יום 2: מבוהי לאגם רסטנצה
עם אור ראשון ניסע מן הכפר בוהי צפונה במעלה העמק היפה נוגרה דה טור (Noguera de Tort), ובדרכנו נחלוף על פני מלון מפואר, קלדס דה בוהי (Caldes de Bohi) שמו, שבו יש מרחצאות מים חמים. לאחר כשלושה קילומטרים נגיע אל רחבת חניה לרגלי סכר בטון ענקי: סכר קוויירס (Cavallers).

ניפרד מן הרכב ונעלה בשביל ברור אל פינתו הימנית העליונה של הסכר, שם יתגלה לנו מאגר המים העצום קוויירס. השביל נמשך צפונה לאורך גדתו המזרחית של המאגר עד לקצהו הצפוני, ומשם אנו ממשיכים לכיוון צפון-מזרח במעלה העמק העילי של נוגרה דה טור בנוף מרהיב של רכסי גרניט ועצי מחט גדולים. לאחר כשני קילומטרים נגיע אל אגם נגרה (Negre) ואל בקתת המטיילים חואן ונטוסה (Juan Ventosa) שלחוף האגם. זהו מקום נפלא למנוחה קטנה, ואפשר גם להזמין כאן משקה חם.

מבקתת ונטוסה נמשיך צפונה בשביל העולה במתינות אל שני אגמים יפים: אגם קלוט 
(Clot) ואגם טרווסני (Travessani). השביל עובר בין שני האגמים וממשיך צפונה עד לאגם הנהדר מנגדס (Mangades) הנתון בתוך קרקס קרחונים יפה. בחופו הדרומי של אגם זה השביל מתפצל לשני נתיבים: ימינה (מזרחה) אל מעבר קלדס (Caldes) ואל אגמי קרקס קולומרס 
(Colomèrs), ושמאלה (לצפון-מערב) אל אגם מונגס (Monges) ואל מעבר קרסטדה 
(Crestada). אנו נלך בשביל השמאלי. ליד אגם מונגס השביל פונה צפונה ועולה מעט בתלילות אל מעבר קרסטדה שגובהו 2,475 מטר מעל פני הים. במעבר השביל נפגש עם הנתיב הספרדי GR11. מכאן כבר לא רבה הדרך אל בקתת רסטנצה שבה נלון, אך בטרם נלך אליה נעלה צפונה בשביל ברור עד לפסגה החרוטית שמעל המעבר, פסגת מונטרדו 
(Montardo) שגובהה 2,833 מטר. העלייה מעייפת (כשעה) אך אינה כרוכה בקושי טכני. המראה ממונטרדו הוא מהמם ממש: בדרום – הרכס העצום של בסיברי (Besiberri), במערב – האגמים מר (Mar) וריוס (Rius), ומעבר להם רכס מלדטה (Maladeta) המקורחן ופסגת אנטו (Aneto), הגבוהה בפסגות הפירנאים. במזרח – הקרקס הקרחוני של מונטרדו, האגם שבמרכזו ועשרות אגמים אחרים מלוא העין. אין ספק, המראה מפסגת מונטרדו נותן מושג אמיתי על חבל האגמים הנהדר הזה של שמורת אייגואסטורטס.

נחזור מן הפסגה דרומה אל מעבר קרסטדה ונרד כלפי צפון-מערב בשביל GR11. לאחר כקילומטר וחצי נגיע אל האגם היפה המכונה דת' קפ דת' פורט (Deth Cap Deth Fort). השביל נמשך לאורך חופו הצפוני של האגם, ולאחר כ-500 מטר נגיע איתו אל סכר בטון קטן בקצהו הצפוני-מערבי של האגם. מכאן השביל יורד מערבה בצמוד לפלג מים סוער שיש בו מפלים יפים, ומגיע אל אגם רסטנצה (Restanca) היפה הממלא את קרקעיתו של קרקס קרחונים עגול. כאן, ליד סכר הבטון הגדול הסוגר על האגם מצפון, נמצאת בקתת רסטנצה.

היום השני
אורך המסלול: כ-11 קילומטר
משך המסלול: כשבע שעות
נקודת התחלת הליכה: סכר קוויירס
נסיעות: בבוקר נוסעים במונית מהכפר בוהי לסכר קוויירס (כשמונה קילומטרים). אין נסיעה בסוף היום, מגיעים ברגל למקום הלינה.
לינה: בקתת רסטנצה, אפשר להזמין ארוחות ערב ובוקר. טלפון: 34-608-036559.

יום 3: מבקתת רסטנצה למנהרת ויאייה
נצא בשעת בוקר מבקתת רסטנצה כשפנינו מערבה. נתיב GR11 יוצא מן הבקתה והולך תחילה על גבי הסכר הענקי. בקצהו הצפוני-מערבי של הסכר יש מסעף שבילים. אחד פונה ימינה ויורד דרומה, אנו נבחר בשביל השני שהוא ההמשך של נתיב GR11. תחילה נעלה כמאה מטר אל כתף הררית המפרידה בין קרקס אגם רסטנצה ובין העמק העילי של ריוס, ואחר כך נרד מערבה אל עמק ריוס. מקרקעיתו של העמק מצפה לנו עלייה מתונה מערבה בשביל נוח שחלקו אף מרוצף אבנים. לאחר כשלושה קילומטרים במעלה עמק ריוס נגיע לחופו הצפוני של אגם ריוס. זהו אגם נפלא בעל צורה לא מוגדרת, והוא מוקף במתלולי גרניט. אין עצים בגובה זה, וגדות האגם עוטות רק אחו ירקרק של עשב.

השביל GR11 נמשך מערבה לאורך חופו הצפוני של אגם ריוס ומגיע אל מעבר ריוס שגובהו 2,336 מטר. מכאן הוא יורד לעבר מנהרת ויאייה (Túnel de Vielha), אך אנו ניפרד ממנו ונלך בשביל אחר, ברור בשטח אך לא מסומן, שפונה מן המעבר ועולה לצפון-מערב אל מעבר רדון (Redon, גובה 2,427 מטר).

מהמעבר נרד מערבה אל אגם רדון העגול והמופלא שחבוי לחלוטין בין קירות סלע תלולים הסוגרים עליו במין אמפיתיאטרון טבעי נהדר. דוגמה קלאסית לעמק קרחוני מושלם. מאגם רדון יורד שביל ברור בכיוון דרום-מזרח, ולאחר כקילומטר הוא נפגש עם שביל GR11 שבו נרד דרומה בתלילות עד לקרקעית עמק ברנקה דל הוספיטל (Barranca del Hospital). מכאן ואילך ההליכה מערבה במורד העמק נוחה למדי. השביל צמוד לפלג מים ועובר בין עצי יער ענקיים ויפים. לאחר כקילומטר נגיע אל גשר בטון החוצה את פלג הנחל, וממנו נמשכת מערבה דרך עפר סחופה. נמשיך בה עד לשביל היורד מן הדרך שמאלה, אל אכסניית הוספיטל דה ויאייה הסמוכה לפתחה הדרומי של מנהרת ויאייה.

באכסניה יש בית קפה ומסעדה, אך הלינה בה אינה מומלצת משום שאולם השינה ממוקם במרתף אפלולי ונותן תחושה של קסרקטין. לפיכך ניסע מהאכסניה צפונה במונית שנזמין מויאייה או באוטובוס הבא מהעיירה לרידה (פרטים על התחבורה הציבורית אפשר לקבל באכסניה) עד לעיירה ויאייה היושבת על גדות נהר גרון (Garonne). בעיירה זו נמצא שפע בתי מלון, אכסניות, מסעדות ובתי קפה. וכאן מסתיים מסענו בן שלושת הימים בפארק הלאומי אייגואסטורטס.

היום השלישי
אורך המסלול: כ-11 קילומטר
משך המסלול: שש-שבע שעות
נקודת התחלה: בקתת רסטנצה
נסיעות: בבוקר אין נסיעה, מתחילים ללכת ממקום הלינה. בסוף היום נוסעים במונית או באוטובוס מאכסניית הוספיטל דה ויאייה אל העיירה ויאייה.
לינה: במלון או באכסניה בעיירה ויאייה. למחרת אפשר לנסוע בתחבורה ציבורית מויאייה ללרידה ומשם לברצלונה


פירנאים ברגל (מסלול 2): כשהטבע משתעשע בקרקס
מסע של יומיים המתחיל בפארק אורדסה המרהיב שבספרד וממשיך לצרפת, אל קרקס גוורני – עמק קרחוני מושלם בצורתו העגולה ומוקף מצוקי סלעים זקופים 

הפארק הלאומי של הפירנאים הוא רצועה נופית יפהפייה המשתרעת לאורך מאה קילומטר בצד הצרפתי של הרכס | צילום: דובי טל

יום 1: מקניון אניסקלו לטורלה
יום ההליכה הארוך הזה מוקדש לשני הקניונים הענקיים של הפארק הלאומי אורדסה והר פרדידו: קניון אניסקלו (Añisclo) וקניון ארסס (Arazas). בשל אורך המסלול נצא השכם בבוקר מהעיירה איינסה (Aínsa), ניסע בכביש A138 צפונה ונתחבר לכביש העולה לאורך נהר ולוס (Vellos) לעבר קניון אניסקלו. לאחר כשני קילומטרים וחצי הכביש הצר חוצה את הנהר על גבי גשר בטון אל גדתו השמאלית (הדרומית), וכמה מאות מטרים אחר כך מתחיל הקניון הענקי של ולוס. הכביש צר למדי ומחייב נסיעה איטית וזהירה. הוא נמשך על מצוק סלע אנכי בגובה של 150-100 מטר מעל לנהר, ובהמשך הוא יורד בהדרגה אל קו המים. עומק הקניון הוא כמה מאות מטרים, ובקרקעיתו מים צלולים ובריכות טבעיות גדולות. חורש סבוך של עצים רחבי עלים, קיסוסים ושרכים מכסה את מדרונות העמק. לאחר כשמונה קילומטרים של נסיעה בקניון נגיע אל רחבת חניה בצד עיקול חד בכביש, וכאן נעצור את הרכב.

מרחבת החניה נחזור כמאתיים מטר במורד הכביש עד למסעף השביל הרחב היורד אל קניון אניסקלו. במסעף השביל ניצב שלט גדול של רשות הפארקים, ובו מידע על הקניון. השביל חוצה את הקניון על גבי גשר עתיק יפהפה. מתחתיו חתור נקיק סלע בעומק שמונים מטר וברוחב כמה מטרים, ובקרקעיתו זורמים מימיו הצלולים של הנהר. סמוך לגשר העתיק נבנה גשר בטון שעליו עוברת דרך השירות של הפארק. נתחבר לדרך הזאת ונרד בה אל קרקעית הקניון. בדרכנו נעבור מתחת לגומחת סלע גדולה בקירו הימני של הקניון, שבה נמצאים שרידי הקפלה הנזירית הקדומה סן אורבס (San Úrbez). מן הקפלה יורדים עד לקרקעית הקניון ועולים צפונה על שביל ברור ומסומן.

העלייה בקניון אניסקלו היא חוויה נהדרת: עומק הקניון הוא כקילומטר, ובחלקו התחתון הוא צר ביותר ועמוק (זהו הגרגנטה, מעוק צר שהמים חותרים בקרקעית הקניון). מצוקים ענקיים זקופים בונים את חלקו העליון, ובהם אפשר לזהות לפי כתמי הלשלשת הלבנים את אתרי הקינון ואת דרגשי המנוחה של עופות דורסים. לעתים אפשר לצפות כאן בפרסים הדואים מעל הצוקים. סימן ההיכר שלהם הם מפרצים עמוקים באברות הכנפיים. גם נשרים הם חזון נפרץ במצוקי אניסקלו.

הליכה של שמונה קילומטרים במעלה הקניון תביא אותנו אל העמק העילי שלו, שם הוא משנה את צורתו והופך לעמק רחב בעל חתך בצורת U, עדות לפעולה של קרחון שעיצב אותו. כאן פוגש שביל קניון אניסקלו את שביל GR11 המפורסם. נפנה בשביל זה ונעלה בו לצפון-מערב. זוהי עלייה תלולה במעלה עמק פון בלנקה (Fon Blanca) – מגובה 1,700 מטר עד מעבר גוריס (Góriz) שבגובה 2,340 מטר – על פני שלושה קילומטרים וחצי בלבד.

ממעבר גוריס מתגלה תמונת נוף מן היפות בפירנאים: מתחתינו נפער קרקס קרחוני אדיר – קרקס סואסו (Soaso) – המוקף בצוקי סלעים משלושה עברים, ובקרקעיתו זורם נהר ארסס. מעל הקרקס מתנשאת פירמידה מושלגת ומקורחנת, זהו הר פרדידו המתנשא לגובה של 3,353 מטר מעל פני הים, והוא השלישי בגובהו בהרי הפירנאים.

ממעבר גוריס נרד אל העמק העילי של עמק ארסס, המוכר יותר כפארק הלאומי אורדסה. השביל יורד תחילה מערבה בסדרת פיתולים, לאחר כקילומטר וחצי הוא פונה צפונה אל בית ההרים גוריס, וממנו הוא יורד דרומה אל קרקעית העמק. אבל אנחנו לא נלך במסלול הארוך הזה אלא בשביל מקצר ברור היורד היישר מערבה אל המפל הגדול המכונה קולה דה קביו (Cola de Caballo, זנב הסוס), העליון במפלי ארסס. ממפל זנב הסוס נמשך מערבה שביל רחב ונוח למדי, שביל הפארק של אורדסה. לאחר כשני קילומטרים של הליכה על שביל הפארק נגיע אל סדרת אשדים גבוהים ויפים הקרויים גרדס דה סואסו (Gradas de Soaso). השביל ממשיך מכאן במורד נהר ארסס, ובמהרה נבלע בתוך יער נהדר של עצים רחבי עלים. עוד קילומטר במורד ונגיע אל מפל יפהפה הצונח בין קירות זקופים של נקיק צר. זהו מפל אסטרצ'ו (Estrecho, מֵצַר). השביל יורד תחילה אל ראש המפל הזה, ובהמשך אל מרפסת התצפית שבתחתיתו. מכאן הוא יורד מרחק קצר אל מפל קואבה (Cueva, המערה), ואחריו מגיע אל אשד רחב וסוער בנהר, מפל אריפס (Aripas).

ממפל אריפס הולכים עוד כקילומטר וחצי במורד הארסס ומגיעים אל פתחו של קרקס הקרחונים קוטטוארו (Cotatuero). מן השביל אפשר לראות את מפל המים קוטטוארו שבראש הקרקס. מכאן עוד כחצי קילומטר ירידה במעבה יער אל רחבת החניה הגדולה ואל המסעדה שבשער פארק אורדסה. כאן ממתין הרכב, ואיתו ניסע אל הכפר טורלה שמדרום לשער הפארק, לשהיית לילה. כפר זה יפה להפליא בזכות הרובע העתיק שלו, שבתיו מכוסים וילונות אדומים של פרחי גרניום, הכנסייה העתיקה שבמעלה הכפר וגשר האבן העתיק, גשר גלרה (Galera) שמו, הנטוי מעל נהר ארסס הגועש.

היום הראשון
אורך המסלול: כ-22 קילומטר
משך המסלול: כעשר שעות. יש להתחיל את המסלול השכם בבוקר.
נקודת התחלה: יוצאים בנסיעה מהעיירה איינסה, מתחילים ללכת מרחבת החניה שבמעלה הכביש של קניון ולוס.
הקפצת כלי רכב: מנקודת ההתחלה של מסלול ההליכה ייסע הרכב לצפון-מערב ויחלוף על פני הכפרים הקטנים נרין (Nerín) ופנלו (Fanlo), וירד מערבה עד למפגש עם כביש N260 בתחום הכפר הקטן סרביסו (Servisé). מסרביסו ימשיך צפונה בכביש N260 במעלה עמק נהר ארה ויחלוף על פני העיירה הקטנה ברוטו (Broto). נסיעה של עוד ארבעה קילומטרים צפונה יביאו אותו לכפר טורלה, וממנו ימשיך בכביש המוביל אל הפארק הלאומי אורדסה. שם ימתין במגרש החניה הגדול שבשער הפארק, ולשם יגיעו המטיילים בסוף המסלול.
שימו לב: בחודשים אוגוסט וספטמבר אין כניסה לרכב פרטי לשער הפארק, ולכן על הרכב להמתין בחניון הגדול שבכניסה לטורלה, ליד תחנת ההסעה של שירותי הפארק. המטיילים יגיעו לכאן בהסעה משער הפארק.
לינה לפני היציאה לדרך: באחד המלונות בעיירה איינסה.
לינה בסוף היום
אתרי מחנאות בטורלה:
ריו ארה (Riu Ara) – מתחת לבתי הכפר, ליד גשר גלרה העתיק
אורדסה (Ordesa) – ליד מלון אורדסה, כשני קילומטרים מצפון לטורלה
סן אנטוניו (San Antonio) – כ-500 מטר מצפון לאתר המחנאות אורדסה.
מלונות בטורלה ובקרבתה:
Edelweiss – כתובת: Avda. Ordesa, s/n. 22376 , טורלה. טלפון: 34-974-486173.
Abetos – כתובת: Ctra. de Ordesa s/n. 22376, טורלה. טלפון: 34-974-486448.
La Posada – כתובת: Los Arcos, s/n. 22370, ברוטו. טלפון: 34-974-486336.

יום 2: ממעבר בוחרלו לפונט ד'אספניה
עם בוקר נוסעים במונית מטורלה אל אתר המחנאות בוחרלו (Bujaruelo) שמצפון-מערב. זהו מקום קסום על גדת הנהר, ובו שרידי מנזר בשם סנט ניקולס דה בוחרלו (Sant Nicolas de Bujaruelo), גשר אבן יפה הנטוי בקשת מעל המים הצלולים, אתר מחנאות גדול ואכסניה קטנה ויפה. מגשר בוחרלו העתיק הסמוך לאכסניה מסתעפים כמה נתיבים. אנו נלך בשביל הברור העולה מן הגשר לכיוון צפון-מזרח, אל מעבר בוחרלו, הידוע גם בשם מעבר גוורני (Gavarnie). נחצה את נהר ארה (Ara) אל גדתו המזרחית על גבי הגשר, ומכאן נעלה בסדרת סרפנטינות (פיתולים) אל עמק לפסוסה (Lapazosa).

לאחר כקילומטר וחצי של הליכה בחורש צפוף נגיע אל קו המתח הגבוה הנמשך מבוחרלו לגוורני ואל מסעף שבילים. נבחר בשביל הראשי הפונה מזרחה ועולה אל מעבר בוחרלו. נעלה בו עלייה מתונה לאורך צלעו הדרומית של עמק לפסוסה, ולאחר כקילומטר וחצי נגיע אל "בקתת החשמל", מבנה קטן שהקימה חברת החשמל הספרדית במהלך התקנת קו החשמל מבוחרלו לגוורני (הקו מספק חשמל מספרד לצרפת – עסק כלכלי למהדרין). מבקתת החשמל השביל נמשך מזרחה עוד כשני קילומטרים עד למעבר בוחרלו שגובהו 2,273 מטר מעל פני הים. מן המעבר מתפצלים שלושה נתיבים: כביש אספלט צר יורד במקביל לקו החשמל אל העיירה גוורני, שביל אחר יורד מזרחה אל עמק טורט (Tort), ושביל שלישי עולה מזרחה אל מעבר סרדט (Sarradets). נלך בשלישי.

השביל רחב וברור וההליכה בו נוחה. הוא עולה תחילה בשיפוע מתון לגובה כמה עשרות מטרים, ולאחר מכן נמשך בקו גובה אחיד. לאחר כשני קילומטרים וחצי נגיע אל מתחת לקרחון טאיון (Tallon) המשופע ולעוד פיצול שבילים. נעלה על השביל הראשי הפונה לצפון-מזרח ונטפס במעלה עמק תלול שבו זרימת מים. מפעם לפעם צריך לחצות את הפלג. בחודשים יוני ויולי קטעים ניכרים מהמעלה הזה מכוסים בשלג, ואל הקושי שבחציית פלג המים מצטרף גם הקושי של הטיפוס בשלג (עם זאת, אין כאן כל בעיה טכנית של ציוד טיפוס וכדומה). לאחר כ-800 מטר של עלייה נגיע אל אוכף סרדט שבגובה 2,587 מטר. מכאן נגלה לראשונה ממזרח את חלקו העליון של קרקס גוורני. מעל הקרקס מזדקרת פסגת מרבורה (Marboré) לגובה של 3,252 מטר. מדרום תתגלה פרצת ברצ'ה דה רולנד (Brecha de Roland), מעבר טבעי ברכס פרדידו, שאותו חוצה שביל הנמתח מקרקס סואסו שבצד הספרדי אל קרקס גוורני שבצד הצרפתי.

ממעבר סרדט פותחים בהליכה קלה עד אכסניית ההרים סרדט. אל האכסניה צמודה ממזרח מרפסת רחבה שהיא נקודת תצפית מרהיבה אל צוקי גוורני העליונים, אל פסגת מרבורה ואל קרחון ברצ'ה דה רולנד היורד מן הפרצה שברכס. אפשר לשלב בישיבה הנפלאה הזאת במרפסת גם קפה או ארוחה קלה ממטבח האכסניה.

מן האכסניה נרד מזרחה בשביל ברור המסומן בגלי אבנים. לאחר כ-800 מטר נגיע אל שפתו המערבית של קרקס גוורני, קרקס קרחוני מושלם בצורתו העגולה ומוקף מצוקי סלע זקופים לחלוטין שגובהם 1,500-1,000 מטר. היישר מולנו נגלה את מפל גוורני, הגבוה במפלי אירופה, והוא ילווה אותנו מכאן ועד לעיירה גוורני. מנקודת התצפית הזאת על קרקס גוורני ומפליו השביל יורד לצפון-מזרח. הירידה תלולה, אך השביל ברור ואין בו סכנה. קטע השביל האחרון מכונה "הסולם של סרדט", אך למרות השם אין כאן אלא כרכובי סלע נטויים. יש לרדת בקטע זה לאט ובזהירות. לאחר כשלושה קילומטרים של ירידה מהאכסניה, אגב איבוד גובה של כ-900 מטר, נגיע אל קרקעיתו של קרקס גוורני. נעלה תחילה מזרחה בשביל ברור עד לרגלי מפל גוורני העצום, ומכאן נרד צפונה כקילומטר ונגיע לפונדק הוטליה די סירק (Hotlier de Cirque) שבו יש מסעדה ובית קפה ובקומה השנייה גם חדרי לינה. מהוטליה די סירק נרד בשביל רחב במורד עמק גוורני, ולאחר כשעה נגיע אל העיירה הקטנה גוורני. המקום שופע מסעדות, חנויות מזכרות, בתי מלון קטנים ואתרי מחנאות אחדים. כאן ממתין לנו הרכב.

מגוורני ניסע צפונה בכביש D921 הנהדר, במורד הקניון של נהר גוורני. לאחר כעשרים קילומטר נגיע אל לוז סן סובה (Luz saint Sauveur), כפר יפה ובו כנסייה גדולה וגשר קשתות על הנהר. מכאן עוד כעשרה קילומטרים במורד עמק גוורני, ואנו מגיעים לעיירה הקטנה סולום (Soulom). נסיעה של כעשרה קילומטרים נוספים על הכביש המסתעף מכאן דרומה ועולה בעמק נהר קוטרט (Cauterets) תביא אותנו אל העיירה היפה קוטרט. זוהי עיירה תיירותית למהדרין, ובה מוזיאון יפה עם תצוגה של טבע הרי הפירנאים.

מקוטרט נמשיך דרומה עוד כשני קילומטרים עד לחניון עם מסעדה ומבנה מרחצאות נטוש בשם לה ראייר (La Ralliére). מכאן הכביש עולה במעלה העמק שבו זורם נהר מרקדו (Mercado). לפני הנוסעים יתגלו כמה מפלי מים נהדרים. לאחר נסיעה של כארבעה קילומטרים נגיע אל מגרש החניה הגדול של פונט ד'אספניה (Pont d'Espagne, גשר ספרד). הנמרצים יותר יכולים לעלות ברגל כשעה וחצי מחניון לה ראייר בשביל GR10 המצוין ההולך על גדת הנהר הצפונית ועובר דרך כל המפלים היפים של מרקדו עד פונט ד'אספניה.

בסמוך למגרש החניה שבקצה הכביש יש מבנה גדול ובו תחנת מידע. כאן נוכל להזמין מונית שתיקח אותנו לעיירה קוטרט ללינה.

היום השני
אורך המסלול: שבע-שמונה שעות
משך המסלול: כעשרה קילומטרים
נקודת התחלה: יוצאים בנסיעה מהכפר טורלה, מתחילים ללכת מאתר המחנאות בוחרלו.
הקפצת כלי רכב: הרכב נוסע מאתר המחנאות בוחרלו דרומה אל טורלה, וכקילומטר וחצי מדרום לכפר יפנה שמאלה (מערבה) אל כביש N260 המגיע לצומת ביסקס (Biescas). בצומת יפנה ימינה (צפונה), חולף על פני הפנייה לפנטיקוסה (Panticosa) וממשיך צפונה עד למעבר פורטלה (Portalet). מן המעבר ימשיך צפונה עד לצומת או בון (Eaux Bonnes) הסמוך ללרון (Larun), וכאן יפנה ימינה (מזרחה) לכביש D918. לאחר 38 קילומטר הוא יגיע אל העיירה ארז'לה גזוזט 
(Argelés Gazoste), וממנה יעלה דרומה אל העיירה גוורני. שם יסיימו המטיילים את המסלול.
לינה: באחד המלונות שבקוטרט או באחד מאתרי המחנאות היפים המצויים כשלושה קילומטר מצפון לה.


 מנחם מרקוסגיאומורפולוג וגיאוגרף, מחבר ספרי טיולים ומסעות, בהם "אוויר הרים", מדריך למסלולי ההליכה הטובים בהרי אירופה בהוצאת מסע אחר

מערב הפירנאים / צל הרים ואנשים


ככל שממשיכים מערבה ברכס הפירנאים לכיוון האוקיינוס הולכים ההרים ונעשים נמוכים. אנחנו בארצם של הבסקים. יש כאן אוכל מצוין, עיירות נעימות, חוף אטלנטי, וגאווה מקומית

הנמל של סן סבסטיאן. קשה לפספס ארוחת דגים משובחת באחת המסעדות שלידו | 
צילום: נלי שפר

כתב: דני ססלר

לאזור הפירנאים הגעתי בגלל הבסקים. אני מסוגל להצהיר בלב שלם שאני אוהב אותם. אולי מפני שהם האנדרדוג הסביבתי, גם בצרפת וגם בספרד. אולי בגלל שרובם אנשי הר. ואולי מפני שאהבות בסיסיות וראשוניות מקורן לעתים בפרטים הקטנים, האישיים. אל הבסקים התוודעתי דרך כוס קפה קטנה שהוגשה לי. "זה קפה בסקי", ציינו בפני אז. ספלון הקפה הכיל, פרט לקפה שחור וחזק, גם אגוז מלך שלם ששהה בקפה וספג את טעמו. אולי זאת הסיבה.

הבסקים הם בדלנים. דבר שתורם לבידולם, ולכן גם למסתוריותם, היא השפה הבסקית (הנקראת אאוּשקַרָה) שאינה דומה לשום שפה אירופית אחרת וגם מוצאה לוט בערפל. יש הגורסים שמוצא השפה הבסקית הוא קווקזי או מהשפות הלא-ערביות של צפון אפריקה. שוחחתי פעם עם בעל חנות ספרים קטנה בסן סבסטיאן (San Sebastián) שנמצאת בצד הספרדי של ארץ הבסקים. עיניו נפקחו בשמחה כשאמרתי לו שאני ישראלי. "אתם הישראלים דומים לנו", הוא אמר בקנאה, "כל הכבוד לכם ששימרתם ככה את השפה שלכם. זה המעשה הכי פטריוטי והכי מרשים שיכולתם לעשות במהלך ההיסטוריה שלכם".

נכנסים אל ארץ הבסקים
בכניסה לחלק הצרפתי של ארץ הבסקים, במערבו של רכס הפירנאים, נמצאת סן ז'אן פייה דה פור (Saint Jean Pied de Port). העיירה הקטנה ממוקמת במעבר ההררי קול דה רונסבו (Col de Roncevaux), על דרך עולי הרגל הנוצרים שפניהם מועדות אל מרכז העלייה לרגל סנטיאגו דה קומפוסטלה. העיירה העתיקה נעימה מאוד, תושביה מסבירי פנים, וכדאי לעצור בה ולשוטט בסמטאותיה הצרות ובין בתיה המטופחים. ברוב הבתים, הבנויים על גדות נהר ניב (Nive), מוצבים עציצים שפורחים באביב ובקיץ. אפשר להישאר כאן ללילה (רוב מקומות הלינה יעלו כעשרים-שלושים אירו ללילה), או להמשיך בדרך לצפון-מערב, אל באיון (Bayonne). 

לשכת מידע בסן ז'אן פייה דה פור
כתובת: 14 Place de Gaulle
טלפון: 33-5-59370357

כשמגיעים לבאיון, הדבר הראשון שעושים הוא להסתובב ברחובותיה הצרים. בחלקם אפשר להבחין עדיין בפינות של כנסיות ובתים בני מאות שנים. בסמטאות האלה אפשר לנשום ולחוות את האווירה האמיתית של עיר צרפתית-בסקית על חוף האוקיינוס האטלנטי, בלי מכוניות או אופנועים. 

לשכת מידע בבאיון
כתובת: Place des Basques
טלפון: 33-5-59460146

בביקור באזורי הבסקים קשה להימנע מהמתח השורר בינם ובין הצרפתים או הספרדים, תלוי באיזה צד של הגבול נמצאים. בבאיון למשל נתקלים מדי פעם במודעות ובפוסטרים המספרים בשבח "העצמאות הבסקית" ובכתובות גרפיטי לאוּמניות המכריזות "חופש לאומה הבסקית". טענתם של הבסקים היא כמובן ראשוניותם באזור.

אחד הדברים היותר מוזרים בעיר הזאת הוא שלטי הרחובות וציוני המקום. רובם כתובים בשלוש שפות: צרפתית, בסקית ודיאלקט צרפתי שאיש לא משתמש בו ומעטים מבינים את הכתוב בו. כששאלתי את אחד המקומיים במקום לפירוש השפה, הוא צחק, הוסיף תנועת ביטול בידו והסביר לי ש"הצרפתים האלה מנסים לרכך מעט את ההיסטוריה ולהוכיח את חזקתם על השטח עוד מימים עברו. הם מנסים לשכתב את ההיסטוריה של האזור".

בבאיון מומלץ לבקר בקתדרלת סנט מארי (Sainte Marie) שנבנתה במאה ה-14 וממוקמת במרכז העיר, ובמוזיאון בונא (Bonnat) לאמנות שנמצא בבניין מונומנטלי מהמאה ה-19, ובו אוסף מרשים מיצירותיהם של רובנס, אל גרקו, טיציאן, דגה ועוד. 

קתדרלת סנט מארי
כתובת: Rue de la Monnaie 

מוזיאון בונא

שעות פתיחה: המוזיאון סגור בימי שלישי
כתובת: 5 Rue Jacques, Laffitte
טלפון: 33-5-59590825

אחד המקומות היותר מהנים לבקר בו הוא השוק המקומי שממוקם על גדות נהר ניב. הנהר מקורו בהרי הפירנאים, והוא נשפך לתוך נהר אדור (Adour) שזורם במרכז באיון. בשוק הצבעוני אפשר למצוא מבחר נאה של גבינות מקומיות ונתחי בשר, בעיקר הַאם. גם אם לא מתכוונים להביא לארץ את המוצרים האלה, מומלץ לקנות את הלחם המקומי ולהכין כריך באיוני טיפוסי: שתי פרוסות לחם, נתחי גבינה, כמה פרוסות הַאם ועלי חסה טריים. בהתחשב בעובדה שנמצאים על גדות הנהר, השילוב של האוכל המקומי עם הנוף הרגוע יוצר זמן איכות.

מצד שני, בקצה השוק מצד שמאל, כשגבכם אל הנהר, מכינה הגברת מַסְטִיס מאכלי שוק מקומיים נפלאים. אחד המאכלים שטעמתי הוא מרק מבשר כבש עם שעועית, מנה שהיא ארוחה שלמה במחיר של שניים-שלושה אירו.

סן סבסטיאן: אימפריית יורדי הים והדייגים
העיר המרכזית בצד הספרדי היא סן סבסטיאן, שבבסקית נקראת דונוסטיה (Donostia). היא ממוקמת על חוף המכונה לה קונצ'ה (La Concha, קונכייה), וזה עיקר חִנהּ. הטיילת במקום יפהפייה ומובילה אל הנמל הישן ואל תצפית מרהיבה על הר אורגול (Urgull). מרכז העיר העתיק 
(El Antiguo) היה בעבר חלק ממצודה, ולמרות עתיקותו זהו חלק מלא חיים של העיר התוססת, ומותר ללכת בו רק ברגל. כנסיית סן ויסנטה (San Vicente) שנבנתה עוד במאה ה-16 היא המבנה העתיק בעיר. כשעומדים מחוצה לה אי אפשר לתאר את החלל הפנימי שלה. צריך להיכנס לתוכה כדי להאמין וכדי להעריך את יופיה הארכיטקטוני המרשים כל כך שמפתיע את המבקרים בה, בעיקר אחרי שראו את חזיתה הצנועה. 

לשכת מידע בסן סבסטיאן
כתובת: Reina Regente 3
טלפון: 34-943-481166

הרובע העתיק של העיר גובל בנמל היפה שלידו מצויות שורות של בתים קטנים ומסעדות דגים שקשה לפספס בהן ארוחת דגים משובחת. לא רחוק משם שוכנים המוזיאון הימי והאקווריום, זכר לכך שסן סבסטיאן היתה פעם אימפריית יורדי ים ודייגים, וגם כיכר קונסטיטוסיון (La Plaza de la Constitución), שבה נמצא מבנה הספרייה העירונית. וכמו בכל עיר נמל עתיקה, אחד המקומות היפים בה הוא השוק, הנקרא כאן לה ברטשה (La Bretxa), ובו מוכרים סוחרי דגים ודייגים המוכרים את מרכולתם הטרייה. 

המוזיאון הימי
כתובת: Paseo del Muelle 24 

האקווריום
כתובת: Plaza Carlos Blasco de Imaz

מסן סבסטיאן אפשר לצאת לטיול חוף מלבב ברכב. יוצאים מהעיר ונוסעים מערבה לאונדרטה (Ondarreta) שנמצאת על חוף הים, וחוצים את אזור איגלדו (Igeldo). בכל האזור היפה הזה פזורות מסעדות קטנות שרובן משובחות, אך האטרקציה העיקרית היא הברים הקטנים המתמחים במשקה סיידר. היכנסו לאחד מהם ושתו את המשקה הזה, שהוא המרענן הרשמי של האזור. ואז הלאה, לכיוון החוף של עיירת הקיט אוריו (Orio), שבו נמל דייגים כמו בגלויות. כדאי לטייל לאורך נהר אוריאה (Oria) החוצה את העיירה במחזה אירופי קלאסי.

מאוריו נוסעים בכביש N634 ויורדים לכיוון זראוץ (Zarautz). חוף הים כאן הוא מהיפים שיש (ובחודש אוגוסט גם מהעמוסים), וסמטאות העיר העתיקה יפהפיות. ממשיכים בדרך הכפרית והציורית שמספרה C550 לכיוון מיגאס (Meagas) ולגראטה גיין (Garate Gain), משם נשקף נוף (סליחה על הביטוי) עוצר נשימה. אם תהיו בחברת אדם אהוב, תאהבו אותו יותר. הייתי שם דקה לפני הזריחה, ואף שראיתי כבר זריחות בחיי, מראה הכפר גטריה (Getaria) בזריחה הותיר אותי עצוב מעט. "יפה, לא?", נשאלה השאלה מימיני. ואני, נעתקו לי המילים.

גטריה הוא כפר דייגים, ושווה לצאת לסיור רגלי ורגוע ברחובותיו העתיקים. אפשר לאכול שם מצוין, והיין המקומי הנקרא Txakoli (רק הספרדים יודעים לבטא את שמו כהלכה) הוא קליל ומשובח. בגטריה כל מה שצריך כדי לאכול טוב הוא לבחור את אחת המסעדות שבאזור המפרץ, לחדד חושים ולהיכנס. אוכלים בדרך כלל את מה שמציעים, ומציעים תמיד את "פירות העונה". וכשהם אומרים פירות, הכוונה כמובן לפרי הים. אם אינכם יראי שמים, הזמינו מנת דיונון מבושל בצירו (עם הדיו). מצד שני, כל פרי ים עונתי יעשה את העבודה. בכפר זה מומלץ ללון במלון אזקו (Azcue) שלו גן נחמד וציורי, 15 חדרים נעימים ואפשרות לארוחת בוקר. אם עוד לא הייתם בירח דבש, זה המקום לעשות בו חזרה גנרלית. 

לשכת מידע בגטריה
כתובת: Parque Aldamar 2
טלפון: 34-943-140957 

מלון אזקו

כתובת: Alto de Meagas
טלפון: 34-943-830554 


דני ססלר במאי טלוויזיה, מבקר מסעדות וטייל-טועם ותיק

 

מזרח הפירנאים - הצד הצרפתי / המהפכה הצרפתית


הצד הצרפתי של מזרח הפירנאים מוכר פחות לתיירים (ואפילו לצרפתים) ולא בצדק. יש בו עיירות מקסימות, שווקים קטנים, מסעדות ויקבים. והכל מזמין לטיול לפני בוא מבול התיירים 

אאוס. הכפר הבנוי על צלע הר נמצא ברשימת הכפרים היפים בצרפת | צילום: גילי סופר

כתבה: עפרה ריזנפלד

ההרים הם החלום. משם עפים. אחד הנופים המרגשים שראיתי מימי התגלה במעלה כביש צר ומפותל שהוביל אל הר בפירנאים. פיתוי מקרי שהזדמן בדרך ונענינו לו. לאור הדמדומים נמתחו צללים ארוכים ומפתיעים ברכותם על צלע ההר שממול, ובתוך כתמי הצבע הירוקים-צהובים-חומים, אפשר היה בקושי להבחין בעדר כבשים. דִנדוּן בודד של פעמון על צוואר פרה באוויר השקוף הביא את המראה לכדי שלמות.

אבל הפירנאים הם לא רק הרים ולא רק חלומות, ויש להם שני צדדים – ספרדי וצרפתי. מלחמות קשות התחוללו עליהם, ומה שנותר מהן עכשיו הוא רומנטיקה: ערי מבצר עתיקות, בתי אבן, חומות, מנזרים. המסע הזה מתחיל על כביש N116, בנקודת הגבול פוִויסֵרְדַה 
(Puigcerda) הצמודה לעיירה הצרפתית בורג מדאם (Bourg Madame), לעבר פרפיניאן (Perpignan), בירת הפירנאים המזרחיים שבצד הצרפתי.
באתר לשכת התיירות יש מידע על מזרח הפירנאים בצרפת, כולל לינה, מסעדות ועוד. דרך האתר תוכלו לקבל חינם גם מדריך מעולה (באנגלית, אם מבקשים) ובו מידע רב.

אחד המקומות שכדאי להתעכב בהם הוא מון לואי (Mont Louis), עיירת מבצר קטנה ומתוקה (עיר המבצר הגבוהה בצרפת). קודם כל לשבת על החומה, לשתות יין ולהתבשם מהנוף – 360 מעלות של הרים שטופי מים ומקושטים בשלג-עד בקצותיהם. מסלולי טיול ברגל מקיפים את המבצר, ובכמה מהם יש שילוט עם שמות ההרים שמסביב ואפילו עם מיני הציפורים והצמחים. אפשר לבקר במפעל הקרמיקה המקומי שבו שורפים את הכלים בתנור ענקי המופעל באנרגיה סולרית.

קצת נמוך יותר, בהמשך הדרך, יושבת וילפראנש דה קונפלן (Villefranche de Conflent), גם היא מוקפת חומה, ואת סיפורי מלחמותיה המרתקים אפשר וכדאי לשמוע ממדריך מקומי. קונפלן הוא שם האזור, וילפראנש פירושו עיר פטורה ממסים. במאה ה-11, כשנבנתה במקום האסטרטגי, בתוך ערוץ הנחל, היה זה יישוב ספר שהוכרז בו על פטור ממסים כדי למשוך בעלי מקצוע שנדרשו לבנייתו. האבן המקומית ששימשה לבנייה היא ורודה – זאת רואים מיד בגשר שבכניסה, שמתחתיו שוצף הנחל. כל העיירה היא שני רחובות מקבילים, כנסייה מעניינת וכיכר השוק שלפניה. אם יש כוח ואמביציה, אפשר לטפס במאות המדרגות אל המצודה הנוספת שמעל וילפראנש, או לצאת לטיול ברכבת הצהובה, המיוחדת למקום, שמגיעה עד לגובה של 1,500 מטר דרך נקיקים ומדרונות שקשה מאוד להגיע אליהם ברגל. 

לשכת המידע של וילפראנש דה קונפלן

כתובת: place d'Église
טלפון: 33-4-68692296

עוד עיירה ימי ביניימית בהמשך הכביש היא פראד (Prades), שבכיכר המרכזית שלה מתמקם כל יום רביעי שוק הפשפשים האזורי הנייד. שוק פשפשים אחר, גדול יותר, נפתח בכל שבת בשמונה בבוקר בשדרה המרכזית של פרפיניאן, מתחת לעצי הדולב הענקיים, ומתקפל בצהריים.

פרפיניאן, העיר הגדולה ביותר באזור, גם היא עיר מבצר. מרכז העיר הוא החלק העתיק, אבל גם עתיק היא מילה יחסית – תקופות שונות מיוצגות בחן רב בבתים וברחובות. על שרידי החומה מתנוסס הדגל הקטלאני, פסים צהוב-אדום, שאינם אלא זהב ודם לפי האגדה: זהב המגן של המלך ודמו האדום.

קשה להמליץ על מסלול אחד של טיול באזור. כדאי להשתקע בו לכמה ימים ופשוט לשוט – במכונית, ברגל, באופניים או בקרוואן. פרפיניאן יכולה להיות נקודת המוצא. 

לשכת מידע בפרפיניאן

כתובת: 16 Av. des Palmiers
טלפון: 33-4-68515253 

לשכת מידע נוספת

כתובת: Palais des Congrès, Place Armand Lanoux
טלפון: 33-4-68663030 

המוזיאון לאמנויות יפות

כתובת:16 rue de l'Ange
טלפון: 33-4-68354340

שבעת המינים
ככל שעולים בהרים הצמחייה נעשית נמוכה יותר. ובהתאמה, ככל שיורדים פוגשים מגוון עשיר יותר של צמחים. הכרמים של הפירנאים המזרחיים, המניבים את יינות לנגדוק רוסיון (Languedoc Roussillon) המעולים, תופסים את רוב השטחים המעובדים מן ההרים עד לים – זהו האזור שבפינה הצפונית-מערבית של הים התיכון.

בשל המיקום המיוחד, מזג האוויר אביבי כל השנה – העננים שטים עד להרים כדי להמטיר עליהם, כך שהמים הרבים יורדים מההרים, לא מהשמים. ומכיוון שזה המצב, הצמחייה הים-תיכונית המוכרת מישראל מופיעה שם בשפע שהלוואי עלינו. שקדיות, תאנים, זיתים, ענבים, דובדבנים, והכל, כמו הדשא של שכנו של השכן – לא רק ירוק יותר אלא גם גבוה ומניב יותר.

את התוצרת אפשר למצוא בשווקים המקומיים. אחד היפים שבהם נמצא בסֵרֶה (Céret), עוד עיירה מקסימה ביותר, המונחת על שפת הנהר טֶש (Tech). במשך השבוע היא יפהפייה ומנומנמת, ובשבת היא מתעוררת: במעלה הרחוב הראשי נפתח שוק הומה אדם, מלא כל טוב, ותזמורות מנגנות בבתי הקפה שבכיכר הקטנה, המקושטת בשמשיות אדומות-צהובות, צבעי הדגל הקטלאני. כזכור, השמש זורחת ברוב ימות השנה, כך שכמעט תמיד יושבים שם אנשים רבים, המוזיקה משובחת ושמח מאוד. 

לשכת המידע של סרה

כתובת: 1 Avenue Georges Clémenceau
טלפון: 33-4-68870053

בסרה יש גם מוזיאון חשוב לאמנות מודרנית המציג את עבודותיהם של אמנים שפעלו באזור, בהם פיקאסו, שתרם עשרות יצירות לעיירה, וחבריו בראק, חואן גריס, שאגאל, קיסלינג ואחרים. בתקופות שהאמנות הפלסטית עסקה באור ונוף, נמשכו אמנים רבים אל האור המיוחד שבמזרח הפירנאים. עבודותיו של הפסל אריסטיד מאיול, בן דורו של אוגוסט רודן, מפארות את רחובותיה של פרפיניאן, ובעיר נמצא גם המוזיאון לאמנויות יפות (Musée des Beaux-Arts Hyacinthe Rigaud) המציג מיצירותיו. בעיירת החוף המקסימה קוֹליוּר (Collioure) מוצגות ברחובות רפרודוקציות של ציוריהם של אחדים מגדולי האימפרסיוניסטים, במקומות שבהם עמדו האמנים וציירו. כך אפשר לראות את הנוף כפי שהוא במציאות וכפי שראה אותו האמן. 

מוזיאון לאמנות מודרנית בסרה

כתובת: 8 Bd Maréchal Joffre
טלפון: 33-4-68872776 

לשכת המידע של קוליור

כתובת: Place du 18 Juin
טלפון: 33-4-68821547

כמה כפרים באזור נמצאים ברשימת הכפרים היפים בצרפת (יש דירוג כזה), אחד מהם הוא אאוס (Eus), כפר הבנוי על צלע הר, בראשו כנסייה יפה והוא מלא אווירה.

ללכת על המים
מוזר איך העולם עוד לא גילה את חבל הארץ הזה. התיירים מעטים יחסית לפרובנס, ולכן הם נבלעים בשטח ואין תחושת צפיפות בשום מקום, אלא אם מחפשים אותה, כמובן: בעיירה ארז'לה סור מר (Argelés sur Mer), שיש בה המון חניוני קרוואנים, צפוף מאוד. אבל חניוני קרוואנים אפשר למצוא בכל מקום, על שפת נהרות ואגמים, מתחת לעצים, על גבעות והרים. החניונים מדורגים בכוכבים, ובחלקם אפשר לשכור קרוואן נייח, שהוא, אגב, אפשרות דיור זולה בחיק הטבע, וכולם מותאמים גם לנכים. מכיוון שיש מודעות גדולה לאיכות הסביבה ואין מפעלי תעשייה או זיהום אחר, כדאי לחשוב על האופציה הזאת. אם אתם מגיעים ביאכטה, תוכלו לבחור אחד מכמה מעגנים, שהגדול שבהם נמצא ליד ארז'לה סור מר.

שפע המים מזמן סוגי בילוי נוספים: ספורט מים על חוף הים ובמקווי המים, חופי רחצה ומעיינות מרפא. מעיינות חמים נובעים מן האדמה במקומות רבים באזור, וחלקם מנוצלים לספא במלונות. מלון מרחצאות ישן, גדול וידוע, לה רויאל (Le Royal), נמצא בעיירה מולי לה באן (Molitg les Bains), שהיא עוד פנינה קטנה. 



עפרה ריזנפלד
– סופרת ועיתונאית

 

מזרח הפירנאים- הצד הספרדי / צהוב-אדום עולה


טיול שמתחיל בים התיכון, עולה ומטפס בהרים ועובר בין עיירות ציוריות וכפרים מתוקים, דרך עיר עם מרכז יהודי קדום ובקרב תושבים קטלאנים עם תרבות, שפה, דגל צהוב-אדום ושפע של גאווה לאומית

ג'ירונה. מצד אחד זו עיר עתיקה, מצד שני זו עיר חיה ונושמת ומלאת חיים, עם גשרים העוברים מעל לנהר, מדרחוב תוסס, ילדים וחנויות מלאות כל טוב | צילום: ברוך גיאן

כתב וצילם: ברוך גיאן

"לצערי, בברצלונה מדברים ספרדית, לא קטלאנית", אמרה קטי, בעלת הבית שבו התגוררנו בשהותנו בקטלוניה, והכריזה: "אנחנו קטלאנים המדברים בשפתנו וגאים בה ובתרבות שלנו". ואני חשבתי לתומי שברצלונה היא מרכז התרבות הקטלאנית.

אל הבית של קטי הגענו אחרי שהות של חמישה ימים בצד הצרפתי של מזרח הפירנאים, כדי להמשיך את הטיול באזור הקטאלני – אלא שהפעם מן הצד הספרדי של הרכס. הבית שלה נמצא בכפר קטן בשם לה פונטטה (La Fonteta), לא רחוק מג'ירונה (Girona), העיר הגדולה באזור. מיד כשהגענו לשם נתקלנו בלאומיות הקטלאנית, והיא נראתה בולטת בצד הספרדי הרבה יותר מאשר באחיו הצרפתי. הדגלים, השפה, החמור – סמל קטלאני אופייני שמופיע על סטיקרים ברבות מן המכוניות – וגם דברים שאמרו לי המקומיים, כל אלה שכנעו אותי שלפחות מבחינה תרבותית, ספרד נהדפה מחבל ארץ זה.
עונה מומלצת: אביב וסתיו, אם כי בשל הקרבה לחוף גם בקיץ נעים.
משך הטיול: לג'ירונה הקדשנו יום ולטיול בין העיירות יומיים.

מתחילים בים התיכון
"אני ממליצה לכם", אמרה קטי, "להתחיל בשעות אחר הצהריים בביקור בנמל הדיג של פלמוס (Palamos)". וטיפ של מקומי מאמצים בלי התלבטות. הנמל הצבעוני ומלא החיים הוא האזור ההומה ביותר של העיר פלמוס, היושבת לחופו של הים התיכון. אחר הצהריים הדייגים שבים מן הים, מתקנים את רשתותיהם ומוכרים את שללם. בתוך זמן קצר מגיעים הקונים: בעלי חנויות ומסעדות שרוכשים מן הדגה הטרייה. שעת ערב הגיעה והתיאבון גבר. התיישבנו באחד המזנונים שבהם מוכרים ארוחות דגים במחיר סביר, ונהנינו ממאכלי ים טריים. 

לשכת מידע בפלמוס

כתובת: Paseo del Mar
טלפון: 34-972-600550

למחרת נסענו אל ג'ירונה, עיר המחוז הגדולה. אבל לפני שיצאנו לדרך, עצרנו מוקדם בבוקר בבר לה מורנטה (La Moreneta) שנמצא בין לה ביסבל (La Bisbal) ופונטטה. מרתה הצעירה, הרוח החיה של המקום, מגישה שתייה ומזון קל לחקלאים, לשוטרים ולעובדי חברת החשמל שעוברים בבר מדי בוקר לפתוח בו את היום. כאן שתיתי לראשונה קוֹרְטָדוֹס, קפה חזק וטעים במיוחד שמוגש עם הרבה חלב.

הבית של הרמב"ן
המשכנו אל ג'ירונה, עיר עתיקה ונעימה המציעה הליכה לאורך נהר, חציית גשרים, חנויות נאות וגם מורשת יהודית נכבדה. בעיר התקיימה קהילה יהודית מפותחת, עם בית מדרש שהיה אחד ממרכזי הקבלה החשובים בעולם ושממנו יצא רבי משה בן נחמן – הרמב"ן. על שמו הוקם בלב האזור שהיה הרובע היהודי של העיר מרכז בונאסטרוק סה פורטה
(Bonastruc ça Porta, שמו של הרמב"ן בקטלאנית), הכולל מוזיאון ששם לו למטרה להציג את אורח חייהם ומורשתם של היהודים בקטלוניה.

כשעומדים בשעריו של המבנה (הנקרא גם בית יצחק סגי נהור) לא רואים את ייחודו, אך בפנים זהו מבנה אדריכלי מעניין, ובו עליות, ירידות ויציאה לחצר מרכזית יפה מעוטרת בצמחייה ופתוחה לשמים, שברצפתה מצויר מגן דוד גדול. במקום יש גם אוסף מרשים של מצבות עם כתובות יהודיות. 

לשכת מידע בג'ירונה

כתובת: Rambla de la Llibertat 1
טלפון: 34-972-226575 

מרכז בונסטרוק ספורטה
כתובת: C/ Força 8
טלפון: 34-972-216761

בחלק העתיק של העיר נמצאת הקתדרלה, ובה יצירות אמנות יפות, בהן שטיח קיר עם רקמה מעודנת להפליא המתארת את הבריאה. היצירה מוצגת בתאורה מיסטית שגרמה לי לתחושה של ניתוק מהעולם. 

קתדרלה

כתובת: Plaça de la Catedral

לפי התכנון היינו אמורים לבקר בג'ירונה רק שעתיים-שלוש ולברוח חזרה אל הטבע, אבל פשוט נשאבנו לאווירה המיוחדת של העיר, ובסופו של דבר בילינו בה יום שלם. מצד אחד זו עיר עתיקה (ואני מת על ערים עתיקות), ומצד שני זו עיר חיה ונושמת ומלאת חיים, עם מדרחוב, ילדים, חנויות מלאות כל טוב ומזנונים עשירים. פינה מתוקה שאהבתי היא חנות השוקולד גלוקי (Gluki) המסוגננת המציעה מיני שוקולדים מצוינים במחירים לא גבוהים, מה שהופך אותה למקום מעולה להצטייד בו במתנות הביתה ובתענוגות קטנים להמשך הדרך. 

גלוקי – חנות שוקולד
כתובת: Santa Clara 44
טלפון: 34-972-201989

טיפ קטן בעניין אוכל: בעידן האירו נעשו המסעדות, בעיקר בערים, יקרות להחריד. אבל כמו בכל ספרד, גם בקטלוניה פזורים ברים רבים, ובהם מצאנו ארוחות קלות וזולות: טוסטים מלחם לבן טרי שלידם מונחות עגבניות טריות ובקבוק יין מקומי. לפי המנהג הקטלאני מורחים את העגבניות במשיכות קלות על הלחם הקלוי, כבסיס לגבינה או לבשר שיבואו אחר כך. קצת מלח ופלפל שחור, וקיבלתם מעדן.

אומרים שהיה פה שמח
עיירה, נהר וגשר הם סיבה טובה לביקור. אז יצאנו לדרך שמתפתלת בנוף הררי מיוער ובין עיירות עתיקות וציוריות. ראשונה היתה בסאלו (Besalú), עיירה ימי ביניימית שבתיה ורחובותיה מטופחים. בכיכר החופש (Plaça de la Llibertat) נמצאת כנסיית סנט פרה
(Església de Sant Pere) שאת חזיתה מקשטים אריות מגולפים. קינון הסנוניות בשולי המבנה היה מראה מרענן. בבסאלו יש גם מקווה ששימש את היהודים בימי קדם. 36 מדרגות מוליכות אליו, ותקרתו קמורה. מן הרחבה הסמוכה למקווה יש תצפית נאה על הגשר ועל נהר פלובייה (Fluvià). 

לשכת מידע בבסאלו

כתובת: Plaça de la Libertat 1
טלפון: 34-972-591240

יום לפני שהגענו אל בסאלו נסענו לברצלונה להשתתף בחג הלאומי הקטלאני לה מרסה
(La Merce) המתקיים בסוף השבוע האחרון של ספטמבר. חגגנו שם עם המון רב, אולי רב מדי. כשהגענו לבסאלו, העיירה היתה מעוטרת עדיין בדגלי קטלוניה, זכר לחגיגות האתמול. לו ידענו שחוגגים את החג גם בעיירות הקטנות כדוגמת העיירה בסאלו, היינו מעדיפים להישאר בהן; מן הסתם קל יותר להגיע בהן קרוב אל הריקודים, אל המופעים, אל הדוכנים ואל מגדלי האנשים המטפסים זה על זה כמנהג הקטלאנים בזמנים של שמחה. אנחנו בבסאלו ראינו רק את האפטר פארטי. נראה שהיה פה שמח.

בין הרים ובין כפרים
מבסאלו המשכנו בדרך הנופית לאולוט (Olot), עיירה שוקקת ומלאת חיים, אולי בגלל קרבתה לשמורה של הר הגעש גרוטשה (Garrotxa). אמנם אין בה אתרים ייחודיים, אך היא מצאה חן בעינינו בגלל החיוניות שלה; רחובותיה מלאי אדם, חנויות, מאפיות ובתי קפה שהזכירו לנו את השכנה מצפון. 

לשכת מידע באולוט

כתובת: Bisbe Lorenzana 15
טלפון: 34-972-260141

יצאנו מאולוט בנסיעה לעיירה שונה ממנה, חביבה ומנומנמת, סנט ז'ואן דה לס אבדסס 
(Sant Joan de les Abadesses). הכנסייה הרומנסקית שלה ידועה בעבודות אמנות ייחודיות, ובעיקר בפסל העץ "ההורדה מן הצלב". שעה הספיקה לנו לסייר ברחובותיה, להלך על הגשר היפה שעובר מעל לנהר טר (Ter) ולהשקיף בניחותא על החלקות החקלאיות שלרגליו. 

לשכת מידע בסנט ז'ואן דה לס אבדסס

כתובת: Plaça de la Abadía 9
טלפון: 34-972-720599

המשכנו לריפול (Ripoll), עיירה שייחודה במנזר הבנדיקטיני שבנה רוזן ברצלונה במאה התשיעית לספירה כפנתיאון למלכים ולאצילים מן האזור. הכנסייה העומדת שם היום נבנתה במאה ה-19 במתכונת הכנסייה הקדומה. השריד המקורי היחיד מן המנזר החשוב הוא שער הכנסייה. השער מתוארך למאה ה-12, וקבועים בו תבליטים נאים ששיני הזמן ניכרות בהם. כדי להבין מה רואים בהם אפשר להיעזר במדריך מישלן ספרד המפרט את כל חלקי התבליט, ובעזרתו ההתבוננות נעשית משעשעת ומחכימה. חלקים רבים מהתבליט מוקדשים לתנ"ך, למשל ליציאת מצרים ולסיפורי דוד ושלמה. 

לשכת מידע בריפול
כתובת: Plaça Abat Oliba
טלפון: 34-972-702351 

המנזר הבנדיקטיני
כתובת: Plaça Abat Oliba

מריפול המשכנו בדרכנו דרך אזור מיוער ונפלא, וחלפנו על פני העיירה קמפרודון 
(Camprodon). העיירה יושבת על מפגש הנהרות ריטורט (Ritort) וטר, ובלטו בה הבתים הצבעוניים והגשר הקשתי היפה. ברווזים שטו בנהר, וילדים האכילו אותם. 

לשכת מידע בקמפרודון

טלפון: 34-972-740936

הדרך המשיכה ולקחה אותנו אל הכפר בג'ט (Beget). הכביש אל הכפר מפותל, לעתים צר מאוד, מפחיד אפילו לנוכח התהום שנפערה לרגלינו, ובשילוב עם מראות הנוף ההררי והמיוער היה אזור זה לאחד מהיפים שראינו. בקצה הכביש היה מונח הכפר הקטן, יושב בעמק ומוקף נוף ירוק, ובו בתי אבן בעלי גגות רעפים. כנסיית הכפר הרומנסקית בנויה בסגנון מלא קסם ולא מצועצע. היא והגשר הקטן שמעל לנהר מוסיפים לכפר חן רב. בדרך חזרה, מרחק קילומטרים אחדים, עצרנו לצד הכנסייה ברוקברונה (Rocabruna). בסביבתה מצאנו שיחי פטל עמוסי פרי עסיסי. בסוף ספטמבר היו פירות הפטל אדומים, שחורים כמעט, וטעמם טעם גן עדן.


ברוך גיאןצלם, מורה לצילום, מורה דרך ומנחה סדנאות צילום בארץ ובחו"ל

 

המיוחדים של מסע אחר

המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל

פעילויות אתגריות בפירינאים


בשורה משמחת לכל מכורי האדרנלין: בפירנאים כל אחד ימצא את מבוקשו – מסקי וסנובורד ועד טיפוסי הרים, צוקים וקרח, מטיולים באופניים או על גב סוסים ועד גלישה, רחיפה, חתירה ותעופה 

למי שהליכה, טיפוס או רכיבה אינם מספיקים לו, הפירנאים מציעים גם אפשרויות ריחוף שונות, ממצנחי רחיפה ועד מטוסי אולטרלייט | צילום: דובי טל

סקי: אנדורה מלכת השלג
מדרונות הפירנאים מתונים יחסית (לעומת רכס האלפים לפחות), בדרך כלל יש בהם שלג טוב – כלומר הרבה שלג שנשאר רך ולא קופא – ואין בעיות ממשיות של ערפל שיכול להרוס את היום לכל גולש נוצץ-עיניים. לאורך הרכס יש אתרי סקי קטנים וזולים יחסית, אבל מלכת השלג היא בלי ספק אנדורה, שהפכה בשנים האחרונות יעד סקי פופולרי. היא מציעה את התנאים הטובים ביותר לגלישה בפירנאים, מבחינת אורך המסלולים, כמוּתם והמתקנים שבאתריה.

המדרונות מעולים לגולשי סקי מתחילים ובינוניים, ומשתלמים עבורם גם מבחינת המחיר (בהשוואה לאתרי סקי אחרים באירופה), אך הם אינם מספקים אתגר הולם למקצוענים. אם אתם מג'עג'עים את צעדיכם הראשונים על מגלשי סקי – אתר אורדינו ארקליס (Ordino Arcalis) שבאנדורה הוא המקום לעשות זאת. אם אתם כבר יודעים לגלוש, גרנד ולירה (Grand Valira) הוא האתר (למעשה, אלו שני אתרים מחוברים) הטוב ביותר באנדורה ובפירנאים בכלל, ובו נמצא המגוון הרחב ביותר של מסלולים ומתקנים.

אפשר לרכוש חבילת סקי הכוללת גם לינה, אבל המלונות באנדורה אינם ברמה גבוהה במיוחד, ואולי מוטב להפריד בין הסקי למקום הלינה, ולשכור דירה באזור.

הזמן המתאים לצאת לחופשת סקי בפירנאים הוא מסוף דצמבר ועד אמצע מרץ (כדאי להביא בחשבון את זמני החופשות של האירופאים כדי להימנע מצפיפות מעיקה).

טיפ לדרך: גופים רבים מוכרים ביטוחים זולים המגבילים את מחירו של יום אשפוז. חשוב לשים לב שאין הגבלה כזאת ושהביטוח כולל הרחבה לסקי. זה עולה מעט יותר, אך חוסך כסף רב אם נזקקים לאשפוז.

באתר זה תוכלו למצוא קישורים לאתרי סקי באנדורה, ובהם מידע על אופי המסלולים ואפשרות לרכוש סקי פס.
עשרות קישורים לאתרי סקי שונים בפירנאים.


סנובורד: אח קטן ולוהט
הסנובורד, אחיו הקטן וחד-המגלש של הסקי, נעשה להיט בפירנאים, בעיקר באנדורה. אתר הסקי גרנד ולירה הוכשר גם לסנובורד, והוא מתאים במיוחד משום שעולים בו בכיסאות (נוח יותר לאנשי הסנובורד). האתר כולל גם "פאן פארק", מקום שבו חובבי סנובורד יכולים להשתעשע ולשפר ביצועים. הפארק מספק מתקנים שתפקידם להחליף את האתגרים האורבניים העומדים בפני גולשי סקטבורד. כמה מהמתקנים הם פשוטים, כמו ספסלים או מעקות, ואחרים מיוחדים יותר, כמו "האף-פייפ", משטח מעוגל הנראה כחצי צינור שרוחבו מגיע לעשרות מטרים, ומקצוענים מוצאים את סיפוקם בירידה ובעלייה בו.

טיפ לדרך: במחשבה אם לקנות ציוד בארץ ולהיגרר איתו לאתר או לשכור/לקנות ציוד באתר – כדאי לדעת שעלות הובלת ציוד כזה במטוס היא כשמונים דולר לאדם.

עוד צעד קדימה: באתרי סקי מסוימים, למשל גרנד ולירה או פאל ארינסל (Pal Arinsal) שבאנדורה, אפשר לשכור מזחלת שלג רתומה לכלבים ולדהור איתם במורדות המושלגים כמיטב המסורת האסקימואית.


אופניים: יותר דרך בפחות זמן
היתרון המובהק שיש לטיול אופניים על פני טיול בהליכה הוא היכולת לגמוא מרחקים גדולים יותר בזמן קצר יותר. הפירנאים מאפשרים רכיבה נעימה לאלה המבקשים מדרונות צנועים בתלילותם, ואפילו מישורים נרחבים, אבל גם מסלולים אתגריים קשים יותר הדורשים כושר וסבולת. בצד הצרפתי אפשר למצוא מסלולים המתאימים לכל הרמות: החלק המזרחי מאפשר רכיבה קלה, למשל מסלול אספרה (Aspres, כ-85 קילומטר) או דונז'ון קטרה (Donjons Cathares, 105 קילומטר), ואילו במרכז הפירנאים המסלולים אתגריים יותר. אפשר לרכוב גם בנתיבים של הטור דה פראנס, מרוץ האופניים המפורסם, העוברים בכמה מקומות בפירנאים ובעיקר באזור מעבר טורמלה (Tourmalet).

ענף הרכיבה בצד הספרדי אינו מפותח כמו זה בצד הצרפתי, אך גם שם מספר המטיילים שבאים לרכוב על אופניהם במשעולי ההרים הולך וגדל.

אתר אינטרנט ובו מידע רב למעוניינים לצאת לטיולי אופניים בפירנאים, כולל פירוט מסלולים ומידע על הטור דה פראנס.

 


טיולי סוסים: רגוע, חסון, ירוק
אם רוצים להגיע לנופים אלפיניים או למקומות קטנים ומיוחדים, אבל הליכה לשם נראית מעייפת והתרמיל כבד מנשוא, יש פתרון: טיול רכוב על סוסים. טיול כזה מרחיב את האפשרויות הנופיות בפירנאים עבור מטיילים שאינם טרקרים, כאלה שלא היו מגיעים לשם בהליכה. טיולים כאלה גם נחשבים "ירוקים", כלומר פועלים יחד עם הטבע ולא פוגעים בו. יתרה מכך, מי שרכב על סוסים מכיר את תחושת הרוגע שמגיעה ככל הנראה עם חוסנו של הסוס (שגם נושא את כל הציוד: מאוכל ועד אוהל).

חוות הסוסים ברכס מציעות טיולים קצרים של כמה שעות (כ-12 אירו לשעה), טיולים הנמשכים יום שלם (כשישים אירו) ואפילו טיולים האורכים כמה ימים (עם לינה בקמפינג או באכסניות הרריות בדרך). כל אחד יכול לצאת לטיולים מסוג זה, ואין צורך בניסיון קודם ברכיבה.

עוד צעד קדימה: אפשרות שקצת קשה להגיע אליה, והיא מיועדת רק ליודעי רכוב, היא להצטרף לעובדיהן של כמה מחוות הסוסים בחורף ובקיץ ולהעביר איתם סוסים בין שטחי מרעה מרוחקים.

חברת Equi Libre מוציאה טיולי סוסים ברמות שונות.


טיפוס הרים: עד הקצה 
רכס ארוך ומשונן כמו זה של הפירנאים מבטיח פסגות משובבות לב לאוהבי טיפוס (מקצתן גבוהות יותר מ-3,000 מטר מעל פני הים). למרות גובהו הנמוך יחסית של הרכס, גם מקצוענים ימצאו אתגרים בפסגותיו. פיקו דה אנטו (Pico de Aneto), פסגת הרכס המתנוססת לגובה 3,404 מטר מעל לפני הים, היא יחסית קלה לטיפוס אך עדיין דורשת מיומנות. המסלולים המומלצים לטיפוס נמצאים בשמורות הטבע המרשימות אייגואסטורטס, אורדסה, מלדטה, אוט גארון, ואל ד'אור, בפארק הלאומי של הפירנאים ועוד.

טיפ: כדאי לזכור שהדירוג הנהוג בטיפוס הרים משתנה במידה ניכרת מעונה לעונה ועולה מאוד בחורף הקר השורר באזור. טיפוס לפיקו דה אנטו בזמן סופה עלול להיות קשה מאוד ואף מסוכן.

עוד צעד קדימה: הרכס מציע גם טיפוס צוקים (לא לחסרי ניסיון בתחום) וגלישה למערות (שחלקן הן מהעמוקות בעולם).

מידע על פסגות, כולל גובה, ציוד, מסלולים, בקתות בדרך ועוד.
אתר נוסף ובו מידע על מסלולי טיפוס (באתר מצויים 94 מסלולים בצד הספרדי ו-63 בצד הצרפתי).


שיט: המון מים, המון אפשרויות
שפעת המים בפירנאים, בעיקר בפרוש האביב, יוצרת המון הזדמנויות לרפטינג ולחתירה בסירות קאנו ובקיאקים. נוגוארה פאיארסה (Noguera Pallaresa) שבקטלוניה הוא אחד המקומות הפופולריים ברכס כולו, אם לא האהוב שבהם, בקרב שייטי קיאקים וחובבי רפטינג. לא מעט מקומות שמתאימים לסוגי השיט השונים נמצאים באזור אַרַגוֹן שבצד הספרדי, ובהם אסרה 
(Esera), סגרה (Segre), ורל (Veral) וארה (Ara). בצד הצרפתי תמצאו אפשרויות רבות לרפטינג ולשיט בקאנו ובקיאקים לאורך נהר טֶט, באזור ארייז', אספה ואחרים.


אוויר: הפירנאים מלמעלה
האפשרויות העומדות בפני אוהבי תחושת הריחוף הן דאונים, מצנחי רחיפה, מטוסי אולטרלייט ועוד. פעילויות אוויריות כאלה אפשר לעשות באתרים שונים בפירנאים. אחד המעולים שבהם הוא עמק אסרה שבארגון שבו מומלץ מאוד להשקיף על הפירנאים מן האוויר.
 


תודה לבעז קניאל, למאיר אברהם ולאלון הוד על עזרתם הרבה.

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד


אשרות ושגרירויות

ישראלים הנוסעים לצרפת, לספרד ולאנדורה אינם זקוקים לאשרת כניסה.
אחרי שנכנסים לאחת משלוש המדינות אפשר לעבור ביניהן בלי ביקורת דרכונים.

שגרירות ספרד בישראל
כתובת: רח' דניאל פריש 3 פינת דובנוב, תל אביב
טלפון: 03-6965218/9/0

שגרירות ישראל בספרד
כתובת: Velazquez 150/7, מדריד
טלפון: 34-91-7829500/55

שגרירות צרפת בישראל
כתובת: טיילת הרברט סמואל 112, תל אביב
טלפון: 03-5245371

שגרירות ישראל בצרפת
כתובת: 66 Avenue Champs Elysees, פריז
טלפון: 33-1-40765500


איך להגיע
בטיסה: נמלי התעופה הבינלאומיים הקרובים לפירנאים שמגיעות אליהם טיסות ישירות מישראל הם ברצלונה שבספרד (יש טיסות מדי יום) ומרסיי שבצרפת (יש טיסה פעם בשבוע).
נמלי תעופה של טיסות פנימיות בצד הספרדי יש בסן סבסטיאן בברצלונה ובלרידה, ובצד הצרפתי בביאריץ, בטולוז, ובפרפיניאן.
ברכבת: רכבות סדירות יוצאות מפריז לפרפיניאן, לטולוז, לביאריץ וללורד דרך טולוז.
ממדריד יוצאות רכבות סדירות לברצלונה וללרידה.


מתי כדאי להגיע
לסקי – מינואר עד אמצע מרץ.
להליכה, רפטינג, אופניים וכדומה – מאפריל עד דצמבר. מאפריל עד יוני מעברי ההרים עדיין עלולים להיות חסומים, ולכן מוטב לצאת לטיולים רגליים מיוני ואילך. מאמצע יוני עד סוף אוגוסט האזור כולו עמוס מאוד בנופשים מצרפת ומספרד, ומתחוללות בו סופות רעמים תכופות.


בריאות וחיסונים
התברואה ברכס הפירנאים (בכל שלוש המדינות) גבוהה למדי, ואין צורך לקבל חיסונים מיוחדים לפני הנסיעה. עם זאת, בשל גובהו הרב של האזור כדאי להיוועץ ברופא בעניין מחלת גבהים ולהצטייד בתרופות מתאימות. בטיול עצמו כדאי לטפס בהדרגה, להרבות בשתייה (לא תה או קפה) ולהיות ערניים לתסמיני המחלה (כאבי ראש, הקאות ודיסאוריינטציה).

 

 

 

שתפו: