הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים המבקרים באוסטרליה זקוקים לאשרת ביקור.
את הבקשה לאשרה ניתן להגיש דרך האינטרנט. ניתן להגיש בקשה גם דרך הדואר או דרך סוכנויות הנסיעות. יש להגיש את הבקשה לפחות חודש לפני תאריך הנסיעה המתוכנן.
שגרירות אוסטרליה בישראל
כתובת: יהודה הלוי 23, מגדל בנק דיסקונט, תל אביב
טלפון: 03-6935000
שגרירות ישראל בקנברה
כתובת: Turrana St 6, Yarralumla
טלפון: 61-2-62154500
איך להגיע
שדה התעופה הבינלאומי של סידני (Sydney Kingsford Smith International Airport) נמצא כשמונה קילומטרים מדרום למרכז העיר לחופו של מפרץ בוטאני. זהו שדה התעופה הבינלאומי הראשי של אוסטרליה כולה.
אין טיסות ישירות לסידני מישראל. רוב הטיסות עוצרות בדרך ביעדים שונים במזרח הרחוק, ולעתים באירופה או בארצות הברית.
משדה התעופה אפשר לנסוע למרכז העיר במונית, מיניבוסים או אוטובוסים מקומיים, אך הדרך הנוחה ביותר היא באמצעות הרכבת התחתית (Airport Link). הנסיעה בה אורכת כעשר דקות עד רבע שעה בלבד. הרכבת פועלת מדי יום בין השעות 01:00-5:00.
ניתן להגיע לסידני ממקומות שונים באוסטרליה באמצעות טיסות פנים, ברכב, באוטובוסים או ברכבות. אוטובוסים מגיעים לסידני מכל הערים הראשיות באוסטרליה, והם לרוב זמינים, מהירים וזולים מנסיעה דומה ברכבת. רכבת CountryLink מקשרת בין סידני ליעדים בניו סאות' וויילס, ויקטוריה, קווינסלנד וקנברה. רכבת Cityrail מחברת את העיר עם יעדים סמוכים באזור כמו ניוקאסל, ואילו רכבת האינדיאן פסיפיק מרחיקה מהעיר עד אדלייד, ברוקן היל ופרת'.
מתי להגיע
הקיץ, בחודשים דצמבר-פברואר, הוא העונה הטובה ביותר ליהנות בה מבילוי בחופים של סידני ומשלל פסטיבלים ואירועי חוצות. הסתיו (מרץ-מאי) יותר, אם כי פחות מתאים לבילוי בחופים. החורף (יוני-אוגוסט) קריר וגשום, אם כי לא קר במיוחד. האביב (ספטמבר-נובמבר) נעים מאוד, ומתאים לבילוי בחוץ ובאטרקציות הרבות של העיר.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
לשכת התיירות של סידני מפעילה שני מרכזי מבקרים בעיר, באזור הרוקס ובדארלינג הארבור, וכן נקודות מידע ברחבי העיר – בית העירייה (Town Hall ב-George St), בסירקולר קיי (צומת הרחובות Pitt ו-Alfred), בשדה התעופה, בקינגס קרוס, בקמדן ועוד.
מטבע
דולר אוסטרלי
הפרש שעות
סידני מקדימה את שעון ישראל בשמונה שעות.
תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של אוסטרליה היא 61. אזור החיוג של סידני הוא 02. כשמתקשרים לסידני בשיחת חוץ מישראל יש להוריד את האפס.
תחבורה
התחבורה הציבורית בסידני נוחה ויעילה, וכרטיסי הרכבות, האוטובוסים והמעבורות זהים ומאפשרים שילוב קל בין אמצעי תחבורה שונים. מידע על מחירי כרטיסים ולוח זמנים אפשר למצוא באתר. ניתן לרכוש סוגים מיוחדים של כרטיסים התקפים ליום, יומיים או יותר, שיוזילו את הוצאות התחבורה בעיר בביקורכם – כך למשל ה-SydneyPass, הכולל גם הנחות לאתרים מרכזיים בעיר ואת הרכבת לשדה התעופה; Day Tripper Ticket או חופשי-שבועי.
אתר האינטרנט של הרכבת, המפעילה רכבות עיליות (CityRail) ורכבות תחתיות.
אתר האינטרנט של מערכת האוטובוסים העירונית
הנסיעה במעבורת למאנלי כל כך יפה ושובת לב, שכדאי להצטרף אליה גם אם הגעתם לעיר עם רכב צמוד. נופי הנמל של סידני הנשקפים ממנה הם מהאטרקציות המוצלחות של העיר.
פרט לכל אלו פועלות בעיר מוניות, רכבת קלה ומונורייל. הרכבת הקלה היא התוספת החדשה למערך התחבורה בעיר והיא יוצאת מהתחנה המרכזית ההיסטורית אל צ'יינהטאון, דארלינג הארבור, קזינו סטאר סיטי, וונטוורת' פארק ושוק הדגים לאורך כל שעות היממה.
המונורייל בעלת המראה העתידני המשונה נוסעת במסלול מעגלי בן שמונה תחנות מדי כמה דקות.
אוטובוס תיירים בשם Sydney & Bondi Explorer מציע אלטרנטיבה נוספת למטיילים. האוטובוסים מאפשרים לרדת ולעלות באתרים אטרקטיביים באמצעות כרטיס התקף ליום או יומיים.
ניתן לשכור רכב במבחר אדיר של חברות השכרה בעיר ובשדה התעופה. אולם זכרו שבשעות העומס צפויים פקקים באזורים שונים בעיר והחנייה במרכז העיר יקרה. כמו כן, הנסיעה היא בצד שמאל של הכביש, הפוך מהנהוג בישראל.
לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל
סידני היא עיר נפלאה לגסטרונומיים. שפע המסעדות עצום, ובשל היותה מטרופולין קוסמופוליטי תוכלו לטעום בה ממטבחי כל העולם, במיוחד אלו של אסיה. לאוסטרלים ראש פתוח לשלב במטבח המקומי מצרכים אסייתים, פירות ים מקומיים, שיטות בישול אירופאיות ואפילו מנות ים-תיכוניות. התוצאה טעימה ומולטי-תרבותית. בצ'יינהטאון תמצאו מגוון מסעדות סיניות מסורתיות זולות ויקרות, בצ'טסווד (Chatswood) תמצאו מטבח סיני חדש יותר, בהברפילד (Haberfield) וליצ'הרדט (Leichhardt) מרוכזות המסעדות האיטלקיות, בפטרשאם (Petersham) האוכלוסייה והמטבח הפורטוגזים, אוכל יווני במאריקוויל (Marrickville), פירות ים ודגים טריים בשווקי הדגים של סידני, מסעדות כשרות בבונדיי (Bondi) ומנות ספרדיות לאורך רחוב גולבורן (Goulburn St). באשר תלכו תמיד תפגשו אופציות קולינריות משובבות חיך.
חודש אוקטובר הוא "חודש המזון הטוב" (Good Food Month), אירוע בחסותו של העיתון סידני מורנינג הרלד החוגג את מיטב היצע המזון והיין של אוסטרליה. בחודש זה כל המסעדות המפורסמות בעיתון מציעות דיל של ארוחת צהריים כולל קפה ויין או בירה במחיר אטרקטיבי, בתי מלון מציעים מחירים מיוחדים על קינוחים, ושלל אירועים קולינריים נוספים מתקיימים ברחבי העיר.
קניות
למידע על שופינג בסידני
אזור השופינג המפותח ביותר בעיר הוא ב-CBD, מרכז העיר. נסו את רחוב פיט (Pitt St) שחלקו הוסב למדרחוב בשם Pitt Street Mall, ולאורכו מרכזי קניות גדולים. מדרחוב מרטין פלייס (Martin Place) מציע חוויית קניות דומה, המתובלת בשפע של בניינים היסטוריים ואדריכלות יפה לאורכו. חלק מהקניונים המפוארים שוכנים במבנים ויקטוריאניים מהמאה ה-19 – למשל Strand Arcade האהוב ברחוב פיט, או בניין המלכה ויקטוריה (Queen Victoria Building) שברחוב ג'ורג'. ברחוב Castlereagh תמצאו את כל השמות הגדולים של האופנה, מוורסצ'ה דרך שאנל ועד קרטייה.
אזור הרוקס (The Rocks) הוא אתר קניות אופנתי ואהוב, בו ניתן למצוא גלריות רבות בהן מוכרים אמנים מיצירותיהם, חנויות עיצוב, אופנה ועבודות יד ואמנות. רוב החנויות מרוכזות ברחובות ג'ורג' (George St), פלייפר (Playfair St) וארגייל (Argyle St). בסופי שבוע בין השעות 17:00-10:00 מתקיימים שווקי מלאכות יד ואמנות ברוקס, הכוללים גם מופעים של אמני רחוב.
בדארלינג הארבור נסו את קומפלקס הארבורסייד (Harbourside) הכולל יותר ממאה חנויות, כולל חנויות מפעל. חובבי ימאות ושיט ימצאו את מבוקשם בחנות המוזיאון הימי הלאומי.
אזור נפלא וטרנדי לחובבי אופנה הוא שכונת פדינגטון (Paddington), במיוחד לאורך רחוב אוקספורד (Oxford St) שלאורכו חנויות בגדים ונעליים. משם אפשר להמשיך אל רחוב קווין (Queen St) בוולאהרה (Woollahra), המציע חנויות לממכר עתיקות, חנויות תכשיטים וגלריות.
פסטיבלים ואירועים
כמות ועושר הפסטיבלים וארועי התרבות בסידני מבלבלים ממש. אין רגע דל בעיר המקסימה הזו. להלן דוגמית קטנה על קצה המזלג מהפסטיבלים של סידני.
למידע מפורט על אירועים, פסטיבלים, אירועי ספורט, תערוכות והופעות בעיר: אתר האינטרנט
ינואר > פסטיבל סידני (Sydney Festival)
בעוד באטמוספרה הצפונית אנו מתעטפים במעיל מפני הקור, באוסטרליה הרחוקה הקיץ רק מתחיל. העיר סידני היפהפייה מציינת את העונה החמה בפסטיבל אמנות, תיאטרון, מחול ומוזיקה רחב מימדים, הנערך במשך שלושה שבועות קיציים. זהו פסטיבל התרבות הגדול ביבשת הדרומית, המושך מדי שנה כמיליון וחצי מבקרים, ומציע שלל מופעים ותערוכות בגלריות, אולמות, אצטדיונים ומתחת לכיפת השמיים ברחבי העיר.
המגוון המוזיקלי בפסטיבל רחב וכולל נציגויות מתחום הרוק, הפופ, היפ הופ, מוזיקה קלאסית, ג'אז, מוזיקת עולם ועוד. למטיילים דלי תקציב מציע הפסטיבל אירועים שונים שאליהם הכניסה חינם, כמו למשל הקרנות סרטים לכל המשפחה באצטדיון האולימפי.
ינואר > Big Day Out
כשמו כן הוא: יום נהדר להיות בחוץ, וליהנות משורה מרגשת של הופעות רוק של אמנים אוסטרליים ובינלאומיים. פסטיבל זה החל ב-1992 בסידני עם קהל בן 9,500 איש. מאז צמח לכדי אירוע ענק הנודד בין ערים שונות באוסטרליה ואוקלנד שבניו זילנד, ומארח את השמות הגדולים בעולם: בעבר הופיעו בו ביורק, איגי פופ והסטוג'ס, פרנץ פרדיננד, פריימל סקרים, רייג' אייגנסט דה מאשין, U2 ועוד רבים וטובים.
26 בינואר > מירוץ היאכטות בין סידני להוברט (Rolex Sydney Hobart Yacht Race)
אחת מתחרויות שיט היאכטות המפורסמות בעולם ולבטח הגדולה באוסטרליה. המירוץ נערך כבר יותר משישים שנים ויוצא באופן מסורתי מנמל סידני בתום חג המולד. הנמל מקושט ומלא המולה וקהל, המגיע לנופף לשלום ליאכטות הרבות היוצאות במסע המפרך שאורכו יותר מאלף קילומטרים בדרכן להוברט שבאי טזמניה. אתר התחרות מאפשר לעקוב אחר המשתתפות במהלך המירוץ.
פברואר-מרץ > מארדי גרא (Mardi Gras Festival)
גם לאוסטרליה יש פסטיבל מארדי גרא משלה, אלא שבניגוד לחגיגה בניו אורלינס, פסטיבל זה הינו במוצהר מאירועי הגאווה הגדולים בעולם. שלושה שבועות של חגיגות בלתי פוסקות לתרבות הגייז במרכז העיר סידני, הכוללות מסיבות, סרטים, תערוכות, הופעות מוזיקליות, מצעד ססגוני ועוד.
את הפסטיבל פותחת מסיבה בבית האופרה של סידני, ואחריה נערכת שורה אדירה של מסיבות והופעות ברחבי העיר.יומה האחרון של החגיגה הוא הסוער והצבעוני מכולם. בין השאר מתקיימת בו התהלוכה המפורסמת של הפסטיבל, שהינה חגיגת רחוב אקסטרווגנדית מפוארת, עם דראג קווינס עטורות נצנצים, אופנוענים, רקדנים, גברים שריריים, תחפושות מטורפות ובמות נוסעות מקושטות. ההשתתפות בתהלוכה לא כרוכה בתשלום. בליל אותו ערב נערכת המסיבה האחרונה במועדונים ואולמות שונים ברחבי העיר במקביל, בהשתתפותם של כעשרים אלף איש. הכרטיסים למסיבה זו נחטפים, ועל כן מומלץ להצטייד בהם מבעוד מועד.
מי שפספס את עונת הקרנבל האוסטרלי מוזמן לקפוץ ליבשת הדרומית באוקטובר, אז מתקיימת מסיבת ה-Sleaze הצבעונית, שהינה אירוע התרמה למימון המארדי גרא הבא.
אפריל > תצוגת חג הפסחא המלכותית של סידני
כמיליון בני אדם פוקדים מדי שנה את תערוכת חג הפסחא, שהינה למעשה יריד חקלאי ענקי המתקיים בפארק האולימפי של סידני. התערוכה כוללת פירות וירקות טריים, תוצרת אורגנית, מנות יוקרה, יינות מובחרים, גבינות משובחות, מיני מתיקה ועוד שלל מאכלים שישביעו כל רעב. לצד החלק הקולינרי מתקיימים תצוגות ותחרויות של חיות משק, יריד לונה פארק עם מתקנים לכל המשפחה, תצוגות זיקוקי דינור, מכירות פומביות, מופעים לילדים, להטוטי סקייטבורד ואופנועים, מופעי קרקס, להקות רוק ואינדי, תערוכות מלאכות יד ואמנויות, רודאו ועוד ועוד. הילדים יוכלו לצאת מהתערוכה עם מעין "שקית יום הולדת" מיוחדת לחג, המלאה בממתקים והפתעות (בתשלום נוסף).
יוני > פסטיבל הסרטים של סידני
פסטיבל הסרטים של סידני נחנך ב-1954 וכיום הינו הגדול ביותר באוסטרליה. שבועיים של הקרנות סרטים מקומיים ובינלאומיים, כולל פרמיירות נוצצות ומיטב הכוכבים.
יולי-אוגוסט > תערוכת הסירות הבינלאומית (Sydney International Boat Show)
אירוע נהדר לחובבי שיט: תצוגת ענק שבמסגרתה מוצגים מאות כלי שיט על פני חלל בן 28 אלף מטר רבוע. לצד התערוכה מתקיימים אירועים והופעות, כולל תחרות בניית סירות, סדנאות, תערוכה בנושא דיג ועוד ועוד.
ספטמבר > פסטיבל הריצה של סידני (Sydney Running Festival)
סידני לא מסתפקת במרתון הקלאסי בן 42.195 קילומטרים המיועדים לאצנים בכושר נפלא, ומציעה במסגרת פסטיבל הריצה גם חצי מרתון, ריצת משפחות בת ארבעה קילומטרים, ואת "ריצת הגשר" – המסלול הפופולרי ביותר העובר בחלקו על גשר הארבור המפורסם הצופה על הנמל, ומושך מדי שנה יותר מ-8,000 רצים.
31 בדצמבר > ראש השנה האזרחית (New Year`s Eve)
מסיבות לרגל הסילבסטר יתקיימו באתרים רבים אינספור בסידני ובאוסטרליה, אך כלום לא ישווה למראה המפורסם מכולם: חגיגת זיקוקי הדינור המרהיבה מעל לנמל סידני, כשברקע גשר הארבור המקושט אורות ובית האופרה המהולל. אי אפשר לבקר באוסטרליה בערב השנה החדשה ולהיות במקום אחר.
אטרקציות ואתרים מומלצים
מרכז העיר (CBD)
הלב המסחרי של סידני מכונה CBD, ראשי תיבות של Central Business District. זהו ה"דאונטאון" המקומי וכאן מתנשאים גורדי השחקים הגדולים ביותר בעיר בין מיטב החנויות והבוטיקים, שפע של מסעדות, ברים וחנויות כלבו גדולות. האתרים המפורסמים ביותר בסידני נמצאים במרחק הליכה ממרכז העיר, באזור הרוקס, דארלינג הארבור וסירקולר קיי הסמוכים. בדרך אפשר להתרשם מהבניינים הקולוניאליים היפים ברחוב Macquarie, ליהנות משופינג נפלא בחנויות הרבות, למלא את הבטן באחת המסעדות המצוינות או להשקיף על העיר מלמעלה.
מגדל סידני (AMP Sydney Tower) מתגאה בהיותו המבנה הגבוה בקו הרקיע של העיר והשני בגובהו באוסטרליה כולה, בגובה של מעט יותר מ-300 מטר מעל פני הקרקע. תצפית של 360 מעלות נשקפת ממנו, ובימים בהירים אפשר לראות עד להרים הכחולים שממערב לעיר. האמיצים מוזמנים לוותר על חלונות הזכוכית החוצצים ולצאת לטיול על הדק החיצוני בגובה של 260 מטר (עם ציוד מיוחד, כמובן). הכניסה בתשלום.
המוזיאון האוסטרלי (Australian Museum) ברחוב קולג' הוא מוסד וותיק. למעשה, הוא המוזיאון הראשון שנפתח ביבשת, ב-1827. במקום תצוגות מעולות בנושאי טבע, מדע ואנתרופולוגיה. מוזיאון סידני (Museum of Sydney) ניצב במקום בו שכן בעבר בית הממשלה הראשון ב-1788. כיום זהו מוזיאון מודרני מצוין המספר את סיפורה של העיר ותושביה השונים לאורך השנים. ספריית ניו סאות' וויילס (State Library of NSW) מחזיקה גם היא חלל תצוגות עם תערוכות בנושאי היסטוריה, תרבות ואמנות. לצדה שוכן בית הפרלמנט של ניו סאות' וויילס. חשבתם שתתחמקו בקצה העולם מקצת מורשת יהודית? ברחוב Castlereagh שוכן בית הכנסת הגדול (Great Synagogue) מ-1878 ובו המוזיאון היהודי.
קתדרלת סנט מארי (St Marys Cathedral) היפה ברחוב קולג' (College St) היא הכנסייה הקתולית הוותיקה באוסטרליה, והכנסייה הגדולה ביבשת. המבנה הנוכחי נבנה בסגנון גותי אנגלי במאה ה-19 ובחלקו בתחילת המאה העשרים. בית העירייה נמצא ברחוב ג'ורג' 483. הוא נבנה ב-1868 בסגנון רנסנס צרפתי. שימו לב לתיאטרון המדינה (State Theatre) המרשים מ-1929 ברחוב מארקט (Market St). במקום מתקיימים סיורים מודרכים למעוניינים להתרשם מעיצוב הפנים המפואר. שווה להציץ ברשימת המופעים מבעוד מועד, היות והוא מארח מופעי בידור ומוזיקה מכל רחבי העולם. בית הממשלה (Government House) הוא מבנה דרמטי נפלא נוסף, השוכן ברחוב Macquarie. הוא נבנה בין השנים 1845-1837 בסגנון התחייה הגותית, וכולל ריהוט תקופתי נהדר. במרכזי המידע של סידני תוכלו לברר על סיורים מודרכים ומסלולי הליכה בין הבניינים ההיסטוריים של אזור ה-CBD.
חובבי השופינג יתקשו בוודאי להתרכז בכל אלו מול השפע המסחרר של מרכזי קניות מכל עבר. האזור הפופולרי ביותר לבזבוז כסף מהנה הוא Pitt Street Mall, חלק מרחוב פיט שהוסב למדרחוב בין הרחובות מארקט (Market) וקינג (King) ולאורכו כמה מהקניונים המפורסמים של העיר. אחד מאלו הוא Strand Arcade, בניין ויקטוריאני שנפתח בסוף המאה ה-19. אתר קניות פופולרי נוסף הוא מדרחוב מרטין פלייס (Martin Place) הסמוך. בנוסף לחנויות תוכלו ליהנות מאדריכלות נהדרת לאורכו ובניינים היסטוריים, כמו למשל משרד הדואר הראשי של סידני במספר 1, בניין ניאו-קלאסי נהדר שהושלם ב-1891. קשה להאמין, אבל ברחוב זה ובסמוכים לו צילמו חלק מסצנות החוץ של הסרט "מטריקס" ב-1999. בניין היסטורי יפה נוסף שהפך למרכז קניות מהודר ויוקרתי הוא בניין המלכה ויקטוריה (Queen Victoria Building) ברחוב ג'ורג'. אל תשכחו להציץ בשעון המלכותי. במקום ניצבת גלריה ובה העתקים של תכשיטי הכתר, וכן פסל שעווה של המלכה. ברחוב Castlereagh תמצאו את כל השמות הגדולים של האופנה, מוורסצ'ה דרך שאנל ועד קרטייה.
שופינג בסידני
בחלקו המזרחי של מרכז העיר, מדרום לבית האופרה, שוכנים הגנים הבוטניים המלכותיים (Royal Botanic Gardens). גנים ירוקים ושלווים עם נופי נמל מקסימים, שנעים להתיישב בהם לפיקניק או לקריאת ספר רוגעת אחרי השיטוט באתרי הנמל או השופינג. הגנים הוקמו ב-1816 והם כוללים חממות, פסלי חוצות, גינות נושאיות (שרכים, ורדים ועוד), מבנים היסטוריים ועוד. בלשון היבשה בצפון מזרח הפארק, בסמוך לרחוב Mrs Macquaries, ניצב כסא חצוב בסלע ששימש את אותה גברת מאקווירי, אשת המושל בתחילת המאה ה-19, כעמדת תצפית מוצלחת על הנמל. כביש Cahill Expressway תוחם את הגנים מדרום, ומפריד ביניהם לבין הדומיין (The Domain), ריאה ירוקה שבה נערכים כמה מפסטיבלי החוץ הגדולים והמפורסמים של העיר. הכניסה לגנים ולדומיין חופשית, למעט החממה הטרופית (שקשה לפספס את פירמידת הזכוכית בה היא ממוקמת).
בדומיין שוכנת גלריית האמנות של ניו סאות' וויילס (Art Gallery of NSW). הגלריה מציגה תצוגות נהדרות של אמנות אוסטרלית ואבוריג'ינית, וכן אירופאית ואסייתית, ותערוכות נודדות מרחבי העולם. הכניסה חופשית, למעט תערוכות מיוחדות.
ריאה ירוקה נוספת היא הייד פארק (Hyde Park) שמדרום לגנים הבוטניים והדומיין, בסמוך לקתדרלת סנט מארי והמוזיאון האוסטרלי. במקום נמצא המוזיאון Hyde Park Barracks – מבנה היסטורי ששימש כמגוריהם של הנאשמים שהובאו לעיר מבריטניה (שגם נאלצו לעבוד בבנייתו).
הרוקס וסירקולר קיי (The Rocks & Circular Quay)
הגענו לחלק המפורסם ביותר של סידני. כי עם כל הכבוד למוזיאונים, לגורדי שחקים ולשופינג מפתה, היופי האמיתי של סידני מתגלה במפגש שלה עם הים, בדיאלוג של העיר עם הטבע. קשה לדמיין את סידני ללא הנמל שלה, נמל פורט ג'קסון (Port Jackson). הדרך הטובה להתרשם מהנופים הנפלאים שהוא מציע היא בנסיעה במעבורות היוצאות מסירקולר קיי לפרוור הנעים ושטוף השמש מאנלי (Manly). בדרכה הלוך וחזור נשקפים מהמעבורת נופי פרווריה וחופיה של סידני, בית האופרה, הגנים הבוטניים, גשר הארבור וקו הרקיע הנישא של סידני. המעבורת למאנלי, אותה תחבורה יומיומית עבור חלק מתושבי סידני, היא אחת האטרקציות היפות של העיר – אל תפספסו.
סירקולר קיי הסמוך לגנים הבוטניים הלאומיים, מצפון ל-CBD, הוא הנקודה בה עגנו הבריטיים כשהגיעו לאוסטרליה ב-1788. גם בימינו אנו הוא משמש כמזח חשוב, וממנו יוצאות מעבורות לפרברים השונים בעיר. מקום טוב לעשות בו היכרות עם העיר הוא בית המכס (Customs House) שבסירקולר קיי, בו יש תצוגות שונות על העיר כולל מודל מיניאטורי של סידני. מוזיאון נוסף בסירקולר קיי הוא מוזיאון הצדק והמשטרה (Justice and Police Museum).
היישוב האירופאי הראשון באוסטרליה נבנה בסמוך לצוק שזכה לכינוי "הרוקס". בשנות השבעים והשמונים של המאה העשרים היה זה אזור מוכה פשע ועלוב, אך במרוצת השנים שופץ ושוחזר לכדי רובע קולוניאלי אופנתי ומצודד, עם מבחר מסעדות, חנויות מהודרות, גלריות אמנות ופאבים הומי אדם שכיף לשוטט בו. הרוקס כיום הוא אתר תיירות פופולרי, וכדאי להתחיל את הסיור בו בקפיצה למרכז המידע לתיירים, שם תקבלו מידע על מסלולי הליכה באזור, סיורים מודרכים ואתרים מומלצים. בין גמיעת הבירות המקומיות לשיטוט בין חלונות ראווה ניתן לספוג מעט תרבות במוזיאון לאמנות מודרנית (Museum of Contemporary Art), שהכניסה אליו ללא תשלום. חובבי אמנות יכולים להמשיך לגלריית S.H Ervin. על "גבעת התצפית" (Observatory Hill) שוכן המצפה של סידני (Sydney Observatory), ובו מוזיאון אסטרונומיה קטן שהכניסה אליו חופשית. בלילה הכניסה בתשלום וכוללת תצפית בטלסקופ על השמיים הדרומיים וסרט תלת ממדי – לסיורים אלו יש להירשם מראש. Cadmans Cottage הוא אחד השרידים היחידים משנותיה הראשונות של ההתיישבות ברוקס, המשמש כיום כמוזיאון ואתר היסטורי. מוזיאון Susannah Palce מורכב מארבעה בתים המציגים את החיים של משפחה ממעמד הפועלים בסידני בין השנים 1990-1884. כדי ללמוד עוד על ההיסטוריה של השכונה, נסו את מוזיאון התגליות של הרוקס (The Rocks Discovery Museum).
אבל בואו נדבר על גולת הכותרת: בניין האופרה (Sydney Opera House) הוא מסמליה המפורסמים של היבשת. גגות המפרש הייחודיים בשילוב המיקום הנפלא המשקיף על הנמל, בסמוך לגנים הבוטנים ובסמוך לסירקולר קיי, מבהירים כיצד קיבל בזכות ולא בחסד את תהילתו. עיצובו נקבע בתחרות בין אדריכלים ב-1957, בה בלט הדגם שיצר הארכיטקט הדני יורן אוטסון מבית 232 הצעות נוספות. הבניין, בהשראת מפרשי היכטות המשייטות בנמל, התברר כמסובך לבנייה, שנמשכה 14 שנה ועלויותיה הלכו וגדלו, ומומנו מכספי הגרלת הלוטו הלאומית. מדי יום נערכים סיורים בפנים הבניין בתשלום, ואפשר גם לפקוד את המבנה באחת ממאות ההופעות הנערכות בו מדי שנה. וכמובן, אם שיחק מזלכם להגיע לעיר בתאריך בו מתחלפת השנה האזרחית, אל תעזו לפספס את מטח זיקוקי הדינור המסורתי הנערך כאן.
האייקון הבולט הנוסף בנמל הוא גשר הארבור (Harbour Bridge, או "הקולב", כפי שמכנים אותו בחיבה). אורכו 500 מטר, על פניהם חולפים שמונה נתיבי כביש מהיר, שתי מסילות רכבת, מסלול לאופניים ומסלול להולכי רגל, והוא נחנך ב-1932. פרט לתצפית הנשקפת מאלו, מוצעים כיום סיורי טיפוס לראש קימור הגשר, הנקודה הגבוהה בו המתנשאת לגובה 134 מטר מעל פני הים.
חברה המציעה סיורי טיפוס על הגשר
דארלינג הארבור (Darling Harbour)
נמל דארלינג היה מוקד הפעילות הימית בסידני במאה ה-19. בשנות השמונים של המאה העשרים שופצו הרציפים הישנים וכיום הפך האזור הישן למרכז בילוי, בידור וחיי לילה ואתר תיירות אהוב ופופולרי. הנמל מתפקע ממסעדות, בתי קפה, חנויות, פאבים ומועדונים מצליחים, ובסופי שבוע הוא עמוס במיוחד במבקרים היוצאים לבלות ולשוטט על הטיילת היפה המשקיפה למפרץ. במקום נמצא אחד משני מרכזי המבקרים של סידני, ובו אפשר לקבל את כל המידע על אופציות הבילוי והאתרים באזור.
מרכז המבקרים
ליד קצהו המזרחי של גשר פירמונט (Pyrmont Bridge) שוכן האתר המרכזי של דארלינג הארבור – האקווריום של סידני (Sydney Aquarium). האקווריום כולל מושבות פינגווינים וכלבי ים, תצוגות בעלי חיים תת מימיים מאזורים שונים בעולם (שימו לב לתערוכה אודות שונית המחסום הגדולה), יותר מ-12 אלף בעלי חיים וכן דרכי הליכה שקופות מתחת למים. בסמוך לאקווריום נפתחה אטרקציה חדשה בשם "עולם החי של סידני" (Sydney Wildlife World). כאן ניתן לראות יותר ממאה מיני חיות בר אוסטרליות בסביבות מחייה שונות – מהמדבר האדום של מרכז אוסטרליה ועד יערות הגשם הומי הפרפרים של קווינסלנד. יש גם "ארץ חושך" המוקדשת לבעלי חיים אוסטרליים הפעילים בשעות הלילה. ילדים יאהבו את המקום, במיוחד כשיוזמנו ללטף קואלה או להחזיק חרקים משונים בכף ידם.
ממול לאקווריום, בצדו השני של המפרץ, נמצא המוזיאון הימי הלאומי (Australian National Maritime Museum), המציג את היסטוריית הימאות האוסטרלית החל מימי האבוריג'ינים. ברציף 7 עוגנים כלי שיט היסטוריים השייכים למוזיאון, כמו "ג'יימס קרייג" היפהפייה מ-1874 וספינת הקיטור "ליידי הופטון" שהושקה ב-1902. הכניסה לתצוגות הראשיות חינם, כאשר הביקור בתוך הספינות הגדולות ובתצוגות מיוחדות כרוך בתשלום.
כלי השיט ההיסטוריים
סמוך לנמל דארלינג, מדרום, שוכן מוזיאון תחנת הכוח (Powerhouse Museum). תחנת הכוח הישנה, ששימשה בעבר את החשמליות של העיר, מארחת כיום תערוכות מעניינות ואינטראקטיביות בחלקן בנושאי מדע וטכנולוגיה, עיצוב, אמנויות דקורטיביות, מוזיקה, תחבורה, תעשייה וחקר החלל על פני שטח בן 20 אלף מטר רבוע.
מוזיאון אחרון ברשימה הוא מוזיאון הרכב ברחוב האריס (Harris Street Motor Museum), המציג יותר מ-160 מכוניות קלאסיות, אופנועים וכלי רכב נוספים. ביניהם נמצאת מכונית הפועלת על קיטור שהיתה שייכת למלך אדוארד.
אם חשקה נפשכם בקצת ירוק בעיניים, פנו אל גן הידידות הסיני (Chinese Garden of Friendship) בקצה הדרומי של דארלינג הארבור. זהו גן מעוצב בסגנון סיני, כולל ביתנים ציוריים, אגמים, מפלים קטנים ואפילו בית תה שליו. את האשליה הפסטורלית יקלקלו מעט גורדי השחקים של מרכז העיר שיציצו מעבר לאופק.
שוק הדגים של סידני (Sydney Fish Market) הוא שוק הדייגים הפעיל היחיד באוסטרליה. העסקים מתחילים ב-5:30 בבוקר מדי שני וחמישי, אבל אפשר לבוא בשעות מאוחרות יותר וליהנות מהשלל הטרי בדוכני הסושי והמזון ובמסעדות הדגים ופירות הים הסמוכות. במקום פועל בית ספר לבישול פירות ים.
אופציות הבידור שאחרי השיטוט במוזיאונים כוללות לא רק מועדונים, ברים, מסעדות, חנויות ובתי קפה. ילדים יאהבו את קולנוע ה-IMAX בעל המסך הגדול ביותר בעולם שעליו מוקרנים גם סרטים בתלת מימד, או את מתקן משחקי הלייזר M9. המבוגרים יעדיפו מן הסתם משחקים אחרים – אלו שמוצעים בקומפלקס הבידור סטאר סיטי (Star City), בו שוכן הקזינו היחיד בעיר.
צפון סידני
גן החיות טארונגה (Taronga Zoo) נמצא מעברו השני של החוף, מרחק הפלגת מעבורת בת כעשר דקות עד רבע שעה מסירקולר קיי (ניתן לרכוש כרטיס משולב למעבורת, אוטובוס וכניסה לגן). המיקום המבריק על גבעה בסמוך לנמל מבטיח נופים נפלאים תוך צעידה בשבילי הגן. איפה עוד תוכלו לתפוס בפריים אחד גם את בית האופרה של סידני וגם ג'ירפה אפריקאית? רכבל מסיע את המבקרים לראש הגבעה, ומשם הצעידה כולה בירידה בניחותא. בנוסף לבעלי החיים המצויים בכל גן חיות אחר, הגן היפה כולל גם חיות אוסטרליות רבות המסתובבות בחופשיות באזורים מיוחדים. כמו כן ניתן להחזיק ולהצטלם עם הקואלות שבמקום.
קינגס קרוס (Kings Cross)
למרות שמו, נדמה שבני מלוכה לא נוהגים להסתובב באזור זה של סידני. שכונה זו שממזרח לגנים הבוטניים, מחזיקה לעתים במוניטין מעט מפוקפק, היות ובעבר נודעה כרובע "האורות האדומים" של העיר. המצב השתפר ועל אף שחלק ממועדוני החשפנות עדיין כאן כדי להישאר, היא הרבה יותר סימפטית ובטוחה מבעבר. היא זוכה לפופולריות גדולה בקרב תרמילאים – בשכונה יש מבחר גדול של אכסניות, בתי קפה, מועדונים וחיי לילה שוקקים. האייקון הבולט ביותר במקום הוא מזרקת אל אלאמיין (El Alamein Fountain) הנראית כסביון ענק.
קינגס קרוס
בונדיי ביץ' (Bondi Beach)
אזור בונדיי נמצא במרחק של 11 קילומטר ממזרח למרכז העיר. חופי רחצה, שיזוף, טבע וגלישה נמצאים בשפע בסידני, אך המפורסם שבהם הוא חוף בונדיי, שאליו מגיעים כדי לראות ולהיראות ובשל סצנת החוף הממכרת. לאורך רצועת חול נהדרת זו בת ה-1.6 קילומטרים מפוזרים גלריות, מסעדות, פאבים, משתזפים וגולשים לרוב. זהו שיאה של סצנת החוף בעיר. אוכלוסיית אזור בונדיי היא תמהיל מעורבב של חובבי גלישה, קהילה יהודית וישראלית גדולה, תרמילאים, מפורסמים ומיליונרים. בחוף תוכלו ליהנות מגלישת גלים (אפשר לקחת שיעורים למתחילים, אם אתם מתפתים להצטרף לחגיגה), כדורעף חופים, ריצת ג'וגינג, רמפות סקייטבורד, רולר בליידס ושאר פעילויות ספורט, או סתם להתרווח על החול הלבן ולצפות בהתרחשויות. אופציה נוספת למתיחת הרגליים היא מסלול ההליכה מהקצה הדרומי של טיילת חוף בונדיי עד חוף קוג'י (Coogee) – שישה קילומטרים, כשעתיים הליכה. קו האוטובוס 353 יחזיר אתכם בחזרה לבונדיי בסוף ההליכה. בשל הקהילה היהודית הגדולה באזור, זה המקום לחפש בו מסעדות כשרות או פלאפל ושאר מטעמים שמזכירים את הבית.
מסלולים וטיולים
מסלולי טיול ממומלצים
מסלול טיול בסידני
הצעה לטיול רגלי בסידני, הגדולה והתוססת בערי אוסטרליה. המסלול עובר דרך האטרקציות המרכזיות בעיר, וכולל מונומנטים חשובים, מוזיאונים בולטים, פארקים ירוקים ותצפיות נוף מרהיבות
לכתבה המלאה
המיוחדים של מסע אחר
המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל
המיוחדים של מסע אחר: מחוץ למסלול
מאנלי (Manly)
אחת האטרקציות היפות של סידני היא השיט במעבורת החוצה את נמל סידני פורט ג'קסון בדרכה למאנלי, אחד הפרברים הצפוניים של סידני. אחרי ששטתם בנחת כחצי שעה והגעתם, אל תמהרו לשוב על עקבותיכם. מאנלי היא שכונה קומפקטית ושלווה, עם חוף זהוב יפה ונינוח ומסלולי הליכה בפארק לאומי של נמל סידני. ביוני מתקיים כאן פסטיבל היין והאוכל של מאנלי, ובאוקטובר מהדהדים בה צלילי פסטיבל הג'אז הבינלאומי.
על חוף מאנלי קוב (Manly Cove Beach), ממש ליד המזח בו עוצרות המעבורות, שוכן האתר "עולם האוקיינוס" (Oceanworld Manly). האקווריום הענקי כולל 4.5 מיליון ליטר מים, שבהם שוחים כרישים, צבי ים, דגי חשמל ויצורי ים נוספים. תעלה שקופה באורך 110 מטר חוצה את האקווריום ומאפשרת הצצה על חיות האוקיינוס. אם הקרבה הזו לא מספיקה לכם ויש בידכם רישיון צלילה בינלאומי, אתם מוזמנים להצטרף לחוויית הצלילה בבריכת הכרישים.
הפארק הלאומי נמל סידני (Sydney Harbour National Park) הוא שמורה בת 4,000 דונם הכוללת חופים, מפרצים, לשונות יבשה, איים ומבנים היסטוריים. אחד מאלו הוא תחנת ההסגר (The Quarantine Station) הישנה, בה מתקיימים סיורי רוחות רפאים. מסלולי הליכה יפים חוצים את האזור.
הפארק האולימפי של סידני (Sydney Olympic Park)
קשה להאמין, אך בעבר היה אתר הפארק האולימפי בהומבוש ביי (Homebush Bay) אתר תעשייה ופסולת מזוהם. לאחר שזכתה בכבוד לארח בשטחה את משחקי האולימפיאדה בשנת 2000, שיקמה עיריית סידני את האזור במופת של תכנון סביבתי ירוק השומר על סטנדרטים קפדניים של איכות הסביבה. הכפר האולימפי בו התגוררו הספורטאים, למשל, השתמש באנרגיה המופקת ממקורות סולריים המנצלים את אנרגיית השמש. גג הסופרדום עשוי מנייר ממוחזר וגם מגרש זה משתמש באנרגיות ירוקות. הדשא באצטדיון האולימפי מושקה ממי גשם ולחות שנאגרים על גג האצטדיון.
במקום נערכים סיורים מודרכים באתרים האולימפיים, חלקם בעקבות רגעי השיא של האולימפיאדה. אפשר לשכור אופניים לטיול בשביל בן 35 קילומטר סביב האתר, פארק Bicentennial ולאורך הנהר הסמוך.
מחוץ לעיר
ממערב לעיר מתנשאים ההרים הכחולים (The Blue Mountains), שהינם חלק מהרכס החוצה הגדול המפריד בין רצועת החוף למישורים שממערב. שמם ניתן להם בשל הערפל בגוון הכחלחל הפוקד מפעם לפעם את האזור, ומקורו בשמן שפולטים העצים במקום. שמורת ההרים הכחולים מציעה נופים לרוב, מסלולי הליכה נהדרים , שיט בנהרות, רכיבה על אופניים וטיפוס הרים.