תפריט עמוד

מידע מעשי למוסקבה

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד


אשרות ושגרירויות

ישראלים הנוסעים לרוסיה אינם זקוקים לאשרת כניסה.  

שגרירות רוסיה בישראל
כתובת
: רחוב הירקון 120, תל אביב
טלפון: 03-5226736/44 

שגרירות ישראל במוסקבה
כתובת: Bolshaya Ordinka 56, Moscow
טלפון: 7-495-2306700


איך להגיע
בין ישראל למוסקבה יש טיסות ישירות שאורכן כשש שעות. כל הטיסות הבינלאומיות נוחתות בשדה התעופה הבינלאומי שרמטבו-2 (Sheremetevo-2). טיסות פנים ברוסיה וטיסות בינה לבין המדינות החברות לשעבר בברית המועצות נוחתות בארבעה שדות תעופה נוספים במוסקבה. אפשר להזמין באמצעות סוכני הנסיעות בארץ הסעות משדה התעופה לבית המלון ובחזרה, הזולות יותר ממחיר המונית. תחבורה ציבורית מקשרת בין שדות התעופה למרכז העיר. מוסקבה מקושרת לערים רבות ברוסיה ומחוצה לה באוטובוסים וברכבות.


מתי כדאי להגיע
מאי-יוני וספטמבר הם החודשים הטובים ביותר לביקור במוסקבה. חודשי הקיץ, יולי-אוגוסט, נוטים להיות עמוסים במיוחד והינם גשומים. בחורף העיר נראית ציורית תחת כסות השלג, אך הקור עז.

 

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד


מטבע

המטבע הרוסי הוא רובל, המתחלק למאה קופקות. בנקים, כספומטים ומשרדי החלפת כספים קיימים בשפע ברחבי העיר.


הפרש שעות
רוסיה מקדימה את שעון ישראל בשעה אחת


תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של רוסיה היא 7, והקידומת של מוסקבה היא 095 (יש לחייג את הספרה אפס גם אם מחייגים מחוץ לרוסיה).


תחבורה
מטרו: אמצעי התחבורה הנוח והמהיר בעיר הוא המטרו (Metro). הרכבת התחתית פועלת בעיר משנת 1935. לאורך רשת המטרו כ-150 תחנות המשרתות כתשעה מיליון בני אדם מדי יום. תחנות המטרו מפתיעות בניקיונן וביופיין היוצא דופן, עם עיטורי שיש, ציורי קיר ונברשות, פרי יצירתם של אדריכלים, ציירים ופסלים. כל הנסיעות במטרו עולות באותו מחיר קבוע, יהיה אשר יהיה המרחק בו נוסעים. ניתן לרכוש אסימון בודד לכל נסיעה, או כרטיס מגנטי לעשרים או לשישים נסיעות במחיר מוזל פר נסיעה. השילוט במטרו כולו ברוסית, אך מפת הקווים הגרפית נוחה לשימוש. תדירות הרכבות גבוהה יותר באמצע השבוע (כל מספר דקות), ושעון התחנה מודיע על זמנה המיועד של הרכבת הבאה.
אוטובוס, אוטובוס חשמלי וחשמליות: נוחים לשימוש במקומות אליהם רשת המטרו אינה מגיעה, במיוחד באזורים המרוחקים ממרכז מוסקבה. תחנות האוטובוסים מסומנים באות הקירילית A, תחנות האוטובוסים החשמליים (Trolley buses) באות T, והחשמליות 
(Trams) באותיות TP. לשלושת אמצעי התחבורה ישנם כרטיסי תחבורה משולבים, שאותם ניתן לקנות בתחנות המטרו, בקיוסקים ואצל הנהג. עם העלייה לאוטובוס, לאוטובוס החשמלי או לחשמלית יש לנקב את הכרטיס במכונה שבאמצעי התחבורה המבוקש.
מוניות: רבות מהמוניות המסיירות בכבישי מוסקבה אינן מוניות מורשות. אפשר לעצור מוניות בהינף יד או מראש בטלפון, וכדאי לסכם על המחיר מראש אם אין מונה.

 

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות


אוכל

במוסקבה יש שפע של מסעדות ממטבחים שונים, ממסעדות רוסיות ואוקראיניות ועד אסיאתיות, אירופאיות, אמריקאיות ומקסיקניות, וכמובן, מזללות מזון מהיר ומקדונלדס.
עוד על מסעדות ואוכל בעיר

אטרקציות ואתרים מומלצים

הכיכר האדומה (Krasnaya Ploshchad)

הכיכר האדומה – אחד מסמליה המוכרים ביותר של רוסיה. | צילום: גאלינה בארסקיה

כיכר מרוצפת רחבת ידיים באורך של כ-400 מטר, שבלוויית מגדלי קתדרלת ואסילי הקדוש הסמוכה מהווה את התמונה המפורסמת והמוכרת ביותר של מוסקבה. בסוף המאה ה-15 פקד איוואן השלישי על הריסת מבני העץ שהיו במקום כדי לפנות את השטח עבור עריכת שוק, והכיכר נקראה בהתאמה "כיכר המסחר" (Torgovaya). שמה שונה במרוצת השנים פעמים נוספות עד שקיבלה את שמה הנוכחי, שלו, על אף המקובל לחשוב, אין קשר לצבעה של הכיכר או הזיהוי של הצבע האדום עם הקומוניסטים. אחד מפירושיו של שם התואר שהודבק לה היה ברוסית "היפה", אך עם הזמן תורגם במשמעותו הנוספת, "האדומה". הכיכר היתה מקום כינוס וחגיגות לצד הוצאות להורג ומצעדים צבאיים.

סביב הכיכר נמצאים חומת הקרמלין על מגדליה מהמאה ה-15, קתדרלת ואסילי הקדוש מהמאה ה-16, פסלם של קוזמה מינין והנסיך דימיטרי פוז'ארסקי מהמאה ה-19, המוזיאון ההיסטורי והמאוזוליאום של לנין. הכיכר יפה במיוחד בשעות הערב.


הקרמלין (The Kremlin)
הקרמלין (ברוסית: מבצר) היה בעבר מקום מושבם של המלכים, אחר כך מבצרם של המנהיגים הקומוניסטים וכיום ביתו של נשיא רוסיה ומוזיאון ענק. הקרמלין הוא לבה הפוליטי של מוסקבה מזה שנים רבות, ומכאן נוהלה ברית המועצות כולה בעבר. המתחם ממוקם על גבעת בורוביצקי 
(Borovitsky) שמעל נהר מוסקבה, ממערב לכיכר האדומה, ומוקף חומות ומגדלים שנבנו במהלך המאה ה-15. המתחם כולו הינו אתר מורשת עולמי של אונסק"ו.

אתרים מרכזיים במתחם הקרמלין
בית האוצר (Armoury Chamber; Oruzheynaya Palata) נמצא בדרום מערב הרקמלין בבניין מ-1851, ומכיל אוסף מרתק של אוצרות הצארים והכנסייה – ביצי פברז'ה יקרות ערך, כסאות המלכים, כתרים, שמלות, זהב, כסף ויהלומים. בבניין ממוקמת תערוכה נפרדת ומעניינת של אבנים טובות.
קתדרלת העלייה לשמיים (Assumption Cathedral; Uspensky sobor) נבנתה ב-1479 כתחליף לכנסיית אבן מ-1326 שהיתה במקום. פנים הכנסייה מרשים ביותר, ובו ציורי קיר מהשנים 1943-1642. כיום זו אינה קתדרלה פעילה, כי אם מוזיאון.
ארמון הפטריארך (Patriarch`s Palace; Patriarshy dvorets) הסמוך משמש אף הוא כיום כמוזיאון, העוסק באמנות והתרבות של רוסיה במאה ה-17. הארמון נבנה בין השנים 1655-1653 עבור הפטריארך ניקון. לידו נמצאת כנסיית 12 השליחים ובה איקונוסטאזיס (מחיצת עץ מעוטרת באיקונות) יפה מצופה זהב.
מגדל הפעמונים של איוואן הגדול (Ivan the Great Bell Tower; Kolokolnya Ivana Velikogo) חולש על קו הרקיע של הקרמלין במגדליו עטורי הכיפות המוזהבות. ליד המגדל ניצב פעמון הצאר (Tsar kolokol) העצום שמשקלו 202 טון. פעמון זה, שהוא הגדול בעולם, מעולם לא הגשים את ייעודו ולא השמיע אף צלצול. לגורל דומה זכה תותח הצאר (Tsar pushka) הסמוך שמשקל לועו כארבעים טון ואורכו 5.34 מטרים, אך הוא מעולם לא שימש לירי.
כנסיית הצגת הגלימה (Tserkov Rizpolozhenia) נבנתה בשנים 1485-1484 בסגנון רוסי ליד קתדרלת העלייה לשמיים. בתוכה ניצבת תערוכה של גילופי עץ עתיקים.
קתדרלת המלאך מיכאל (The Archangel`s Cathedral; Arkhangelsky sobor) נבנתה בשנים 1508-1505 במקומה של כנסייה ישנה יותר מהמאה ה-14. היא בנויה בסגנון רוסי עם השפעות ונציאניות, וקבורים בה שליטים רבים, ובהם איוואן האיום ופטר הגדול. בקתדרלה ציורי קיר מעניינים מהמאה ה-17.
קתדרלת הבשורה (Annunciation Cathedral; Blagoveshchensky sobor) היתה כנסייתם המרכזית של הצארים במשך שנים רבות. היא נבנתה במאה ה-15 ומכילה איקונות נודעים, איקונוסטאזיס פרי יצירתו של תיאופאנס היווני, פרסקאות וציורי קיר.
בית הנשקייה (Arsenal) נשלם ב-1736 והוא מוקף במאות תותחים.
ארמון הקרמלין (Kremlyovsky Dvorets Syezdov) הוא מבנה שיש ובטון ענק שהושלם ב-1961. בעבר אירח את הקונגרסים של המפלגה הקומוניסטית, ואילו היום מארח אירועי תרבות שונים.
ארמון טרם (Terem) נבנה במאה ה-17 עבור הצאר מיכאל פיודורוביץ', וכיום הינו חלק ממגורי הנשיא.

הכניסה לקרמלין היא בתשלום. קופות הכרטיסים נמצאות במגדל קוטאפיה (Kutafiya) שבגינת אלכסנדרובסקי (Aleksandrovskiy Sad), בבית האוצר ובכיכר הקתדרלה, והן פתוחות בין השעות 16:00-9:30 פרט ליום חמישי.
שעות פתיחה: 17:00-10:00, סגור בימי חמישי.


קתדרלת ואסילי הקדוש (Vasilia Blazhennogo sobor)
הכנסייה המפורסמת החולשת על נופה של הכיכר האדומה במגדליה הצבעוניים – ללא ספק, הבניין המזוהה ביותר עם מוסקבה. קתדרלת ואסילי הקדוש נבנתה בהוראתו של איוואן האיום בין השנים 1561-1555 לציון נצחונו המזהיר על הטטארים המונגולים בקאזאן. הקתדרלה מצטיינת בעיצוב רוסי צבעוני ומושך עין. במרכזה קפלה אחת גבוהה סביבה ארבע קפלות מעוטרות בכיפות דמויות בצל בשלל גוונים, ועוד ארבע קפלות קטנות. גם המבנה הפנימי של הקתדרלה אינו סובל ממחסור בצבע, עם ערב רב של ציורי קיר, עיטורים ופרסקאות.


המאוזוליאום של לנין (Mavzoley VI Lenina)
במרכז הכיכר האדומה למרגלות חומת הקרמלין שוכן קברו של המנהיג ולדימיר איליץ' לנין. זהו מבנה קובייתי אדום מגרניט שנבנה ב-1930 ובו שמורה גופתו החנוטה. לנין עצמו ביקש להיקבר בסן פטרבורג, אולם יורשו סטאלין העדיף להשאיר את גופתו במוסקבה ולבנות סביבה אנדרטה מפוארת עבור אבי הקומוניזם. כאשר סטאלין נפטר הוצבה גופתו לצד זו של לנין, אולם ב-1961 היא הועברה לקבר אחר מחוץ למבנה בהוראתו של חרושצ'ב.
שעות פתיחה: 13:00-10:00, סגור בימי שני ושישי.


תיאטרון בולשוי (Bolshoi)
התיאטרון הרוסי המפורסם ביותר שהוקם באמצע המאה ה-19, אחרי שקודמו נחרב בשריפה. כאן פועלים התיאטרון והבלט הנודעים של רוסיה, וכאן עלתה לראשונה היצירה "אגם הברבורים" של צ'ייקובסקי ב-1877. המקום מצדיק ללא ספק את שמו שפירושו "הגדול". התיאטרון שוכן בכיכר התיאטרון (Teatralnaya ploshchad) מצפון לקרמלין ולכיכר האדומה.


מנזר נובודביצ'י ובית הקברות (Novodevichy Monastyr)
מנזר זה, ברובע חמובניקי מדרום מערב למרכז העיר, הוא מהיפים במנזרי מוסקבה. המנזר נוסד ב-1524, ובמאה ה-17 התווספו אל המבנה המקורי בניינים נוספים בהוראתה של סופיה. כשאחיה, פטר הגדול, התבגר, הדיח אותה מעמדת השלטון והיא נכלאה במנזר עד ליום מותה.

בלב המתחם ניצבת קתדרלת סמולנסקי (Smolensky Sobor), שהינה גרסה מוקטנת של כנסיית הבשורה שבקרמלין. מעליה נישאים חמישה מגדלים עם כיפות בצליות בזהב ובכסף. פנים הקתדרלה מפואר ומעוטר בפרסקאות ואיקונות. במתחם יש מספר כנסיות נאות, מגדל פעמונים ותצוגות שונות, והוא מוקף חומות וצריחים.

בית הקברות נובודביצ'י הצמוד למתחם המנזר ומשמש כמקום מנוחתם האחרונה של כמה המי ומי של מוסקבה: צ'כוב, חרושצ'וב, סטניסלבסקי, גוגול, ראיסה גורבצ'וב, פרוקופייב, אייזנשטיין ועוד.


הגלריה הלאומית טרטיאקוב (State Tretyakov Gallery)
מוזיאון לאמנות ברובע זאמוסקבורצ'יה (Zamoskvorechie) שמדרום לקרמלין, סמוך לפארק גורקי (Gorky). זהו אוסף נהדר של אמנויות יפות רוסיות ובעיקר איקונות רוסיות, שאצר הסוחר פאבל טרטיאקוב. המבנה תוכנן על ידי האדריכל ואסנצוב בתחילת המאה העשרים בסגנון טירה בויארית. במתחם נמצאת כנסיית ניקולאי הקדוש. אחרי הביקור בגלריה כדאי להמשיך אל הפארק הירוק, ובו לונה פארק ואגמים. לא רחוק נמצאת גלריית טרטיאקוב החדשה, ובה אוסף של אמנות רוסית מהמאה ה-19, ולידה גן פסלים וכנסיית יוחנן הקדוש הלוחם.
כתובת: 10 Lavrushinsky Pereulok.


ארבאט (Arbat)
רובע הנמצא ממזרח למרכז העיר, משני צדי נהר מוסקבה. מדרחוב אוליצה ארבאט 
(Ulitsa Arbat) הידוע נמתח לאורך כקילומטר ורבע, ומומלץ לטייל לאורכו. בעקבות שיפוץ שעבר המדרחוב בשנות השמונים הפך לחביב התיירים, על הבתים המפוארים העתיקים לאורכו, בתי הקפה והחנויות, ומופעי הרחוב המנעימים את זמנם של המשוטטים בו.

ברובע זה שוכן מוזיאון פושקין לאמנויות היפות (Pushkin Fine Arts Museum) הנהדר, ובו אוסף נרחב של יצירות אירופאיות, כולל ציורים של רמברנדט, פיקאסו, דגה, ואן גוך, מונה, מאטיס ורנואר. בצמוד אליו נמצא מוזיאון האוספים הפרטיים (Museum of Private Collections).
כתובת: Volkhonka 12.


קיטאי גורוד (Kitai Gorod)
קיטאי גורוד הינו אזור עתיק של העיר המופרד מהקרמלין על ידי הכיכר האדומה. באזור זה יש כנסיות ומנזרים רבים, בהם מנזר ההתגלות (Bogoyavlensky Monastyr), כנסיית השילוש הקדוש של ניקיטניקי (Tserkov Troitsy Nikitnikakh), כנסיית גיאורגיוס הקדוש (Tserkov Georgiya), קתדרלת כל הקדושים על הקולישקה (Khram vsekh svyatikh na Kulishkakh) ועוד.


תחנות המטרו של מוסקבה
תחנות המטרו של מוסקבה שונות עד מאוד מהתחנות הסטנדרטיות, התכליתיות והפשוטות של הרכבת התחתית בניו יורק או בלונדון. העיצוב בהן מפואר ומהודר, עטור בשיש, בנברשות, בפסיפסים, בקשתות ובציורי קיר, והכל מצוחצח לתפארת.

בין התחנות המומלצות לביקור: טגאנסקאיה (Taganskaya) העטורה ביצירות זהב וחרסינה כחולה של גיבורי מלחמה; קייבסקאיה (Kievskaya) שהאולם שלה מרשים בפסיפסים המתארים אירועים היסטוריים וגיבורי תרבות; מאיאקובסקאיה 
(Mayakovskaya) המעוצבת בשיש ופלדה; נובוסלובודסקאיה (Novoslobodskaya) עמוסת הויטראז'ים הצבעוניים; נובוקוזנצקאיה (Novokuznetskaya) ובה פסיפסים נאים לצד תבליטים צבאיים; פלושצ'אד רבוליוצי (Ploshchad Revolyustii) בה ניצבים פסלי ארד רבים; קומסומולסקאיה (Komsomolskaya) המהודרת עם עיטורי זהב, טיח ופסיפסים; וברינקדנאיה (Barrikadnaya) בעלת השיש האדום והתבליטים ההיסטוריים. 

כתבה: יעל רגב  

 

 

שתפו: