תפריט עמוד

מידע מעשי לטוסקנה

הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד

כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד


אשרות ושגרירויות

ישראלים הנוסעים לאיטליה אינם זקוקים לאשרת כניסה.

שגרירות איטליה בישראל
כתובת: המרד 25, תל אביב
טלפון: 03-5100080

שגרירות ישראל באיטליה
כתובת: VIA MICHELE MERCATI 14, רומא
טלפון: 39-06-36198500


איך להגיע
טיסות מישראל יוצאות לרומא ולמילאנו. מהן אפשר להמשיך בטיסת פנים אל פירנצה או פיזה, או להמשיך ברכב שכור, ברכבת או באוטובוס.


מתי כדאי להגיע
בטוסקנה נעים לבקר באביב ובסתיו (מאי-יוני, ספטמבר-אוקטובר). אם באים בקיץ – עדיף לבוא ביולי החם אך השוקק אירועים מאשר באוגוסט הלוהט והשומם מאירועים (וגם המקומיים יוצאים אז לחופשות ומקומות רבים סגורים). בזמן פסטיבל המוזיקה בפירנצה (מאי-יוני) יש אתרים ומופעים בעיר שהכניסה אליהם היא בחינם.


בטחון
יש מקרים רבים של גניבות, בעיקר של תיקים, ארנקים ומצלמות. השגיחו על חפציכם במקומות הומים ובתחבורה ציבורית עמוסה.

 

 

מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד

לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד


לשכות תיירות

אתר לשכת התיירות של טוסקנה


מטבע
אירו.
ניתן למשוך מזומנים גם בכספומטים ובבנקים, המצויים בכל עיירה.


הפרש שעות
שעון איטליה מאחר את שעון ישראל בשעה אחת.


תקשורת
הקידומת הבינלאומית של איטליה היא 39. בשונה ממדינות אחרות, יש להשאיר את הספרה 0 בקידומות האזוריות גם בחיוג מהארץ.


מפות
מפות טובות (בקנ"מ 1:400,000, 1:800,000, 1:1,000,000 ועוד) תמצאו בחנויות ספרים וטיולים. באיטליה יש גם אטלס דרכים נוח לשימוש.


חירום
טלפון של המשטרה: 113.


יהדות
בתי כנסת קיימים בפירנצה, בסיינה, בפיטיליאנו, ובפיזה, ובחלקם נערכות תפילות שבת (יש לוודא מראש). 
אתר הקהילה היהודית בפירנצה

 

 

 

לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות

אוכל
פשטות מענגת
מעדנים רבים בטוסקנה התחילו כמאכלי איכרים עניים. הם פשוטים, אבל איכותיים: המוצרים חייבים להיות טריים, שמן הזית מעולה והגבינות משובחות. מדריך למטייל במטבח הטוסקני
לכתבה המלאה »



יין – גאווה ודעה קדומה
מורשת עתיקה, מערכת חוקים, אקלים מתאים ואדמה טובה חברו בטוסקנה ליצירת יין משובח. אילו גלגולים עבר הקיאנטי, מה מציעים מותגים אחרים ובאילו יקבים כדאי לבקר ולטעום
לכתבה המלאה »

 


לינה
למה כדאי ללון בשולי פירנצה, מה מקבלים בבית חווה, מה כדאי לבדוק לפני שמזמינים מקום לינה
לכתבה המלאה »


קניות
ומה לוקחים הביתה?
למי שרוצה להביא מתנות לאהובים שנשארו מאחור (או לעצמו), מומלץ לקנות את הדברים המיוחדים לאזור. למשל, עדיף להימנע מהחבילות המתבקשות של פסטה צבעונית באריזות מתנה מהודרות – הן כבדות, יקרות, וטעמן לא עולה על זה של הפסטות הרגילות. במקומן עדיף לקנות את הפסטות המקומיות, כמו אטריות פיצ'י האופייניות למונטפולצ'יאנו ופיאנצה.

צנצנות דבש וריבה לסוגיהם יכולות להיות מתנה מושלמת, וכך גם שמן זית טוב, בתנאי שאתם יודעים מה מקורו ושלא קלקלו אותו בעשבי תיבול או תבלינים אחרים. התרחקו גם מחמאת הכמהין ומשמן הכמהין לסוגיהם; לרוב הם מיוצרים עם חומרי טעם.

אבל הכי כיף להביא גבינות. רוב הגבינות הטוסקניות המובחרות עשויות מחלב כבשים הרועות באחו. מומלץ לקנות גבינות מאזור קרטה זנזה (Crete Senese), שבין סיינה למונטפולצ'יאנו. גם גבינות הפקורינו (pecorino) המקומיות, שמיוצרות בחוות קטנות, בהחלט שוות טעימה – והן טעימות עוד יותר כשאוכלים אותן בבית. בחרו אחת מהגבינות, או פשוט קנו באקראי פקורינו מיושנת-למחצה מפיאנצה. איתה אי אפשר לפספס.

ממליצה: בת' אילון
 


עם הילדים
כיכר הקאמפו, שהיא תמציתה ושיאה של סיינה, הילדים יכולים להתרוצץ בחופשיות (הכיכר סגורה לכלי רכב) ולהאכיל את היונים בזמן שההורים יושבים להנאתם באחד מבתי הקפה הסמוכים. אחר כך כדאי לעלות למגדל השעון לתצפית על העיר, ולקנח בגלידה באחת הגלידריות (gelateria) שסביב הכיכר.

טיפוס על המגדל במוזיאון העירוני של סן ג'ימיניאנו. מאתגר, אבל שווה את המאמץ.

טיפוס על המגדל הנטוי בפיזה הוא חוויה מסעירה למדי לילדים. תחושת הנטייה חזקה מאוד בראש המגדל, וזה מאפשר לילדים לפחוד קצת, וכידוע – אין טוב מזה.


אירועים ופסטיבלים
מרץ-יוני> פסטיבל המוסיקה והתיאטרון של פירנצה (Maggio Musicale Fiorentino)
במסגרת הפסטיבל מתקיימים קונצרטים ואופרות של תזמורות ולהקות בינלאומיות.

פברואר-מרץ> קרנבל פירנצה
כולל תהלוכת תחפושות מימי הביניים וקרבות מים ברחובות העיר. באותו זמן מתקיים קרנבל בויארג’יו, במהלכו מסיעים ברחובות עיר החוף בובות נייר ענקיות בדמויות פוליטיקאים ומפורסמים.

2 ביולי, 16 באוגוסט> פסטיבל הפאליו בסיינה
ראשיתו של פסטיבל הפאליו (Palio) שמתקיים פעמיים בשנה עוד בימי הביניים. בבסיס האירוע עומדת היריבות הוותיקה בין 17 הקונטראדות (הרבעים) של סיינה, והדרך ליישובה היא באמצעות מרוץ סוסים קצר ועוצר נשימה סביב הכיכר המרכזית. המרוץ עצמו נמשך דקה-דקה וחצי, אך החגיגות המלוות אותו, התהלוכות הצבעוניות של כל קונטראדה ברחובות, שמחת המנצחים ותוגת המפסידים – כל אלה נמשכים ימים ושבועות לפני ואחרי האירוע. בתקופת הפאליו הומה סיינה ממבקרים, כך שמומלץ להזמין מקומות לינה זמן רב מראש.

 

אטרקציות ואתרים מומלצים


עשרת המקומות המומלצים בטוסקנה

1. גלריית אופיצי בפירנצה – הגלריה החשובה בפירנצה, ואחת החשובות בעולם, מעניקה הזדמנות מופלאה לראות את המעבר הגאוני של האמנים האיטלקים ממבשרי הרנסנס אל הרנסנס.

2. כיכר הקאמפו בסיינה – הכיכר דמוית הצדף, היא הפנינה של העיר ומהווה מודל לסיינה כולה: האווירה הימי-ביניימית נשמרה בה להפליא, ובה בעת היא גם עיר תוססת עם חנויות, בתי קפה וחיים עכשוויים. 

3. סן ג'ימיניאנו – עיר קטנטנה, אינטימית, שנראית כמו בימי הביניים, אולי כי לחלקים גדולים בה אין כניסה למכוניות. קו הרקיע שלה מעוטר ב-14 מגדלים.

4. דרך הקְרֶטֶה – הדרך הלירית היוצאת מסיינה לכיוון פיאנצה, ולאורכה תמצית הנוף הטוסקני: זיתים, ברושים ורצועות קרקע הנראות כשטיחים ירוקים וחומים. יפה כמו בתמונות. 

5. מתחם כיכר הסיניוריה, הארמון העתיק והגשר ועתיק – בלב פירנצה נמצא מתחם הכולל את הכיכר מעוטרת הפסלים של טובי האמנים, את הארמון העתיק, שהיה מרכז השלטון הפלורנטיני במשך מאות שנים, ואת הגשר העתיק, מסמליה הייחודיים של פירנצה. 

6. מנזר סן מרקו בפירנצה – צירוף של אמנות ודת שבא לידי ביטוי בציוריו של הנזיר והצייר בן המאה ה-15 פרא-אנג'ליקו, המוצגים בחצר ומקשטים את תאי ההתבודדות של הנזירים.

7. יקבים במחוז קיאנטי – בדרך מסיינה לסן ג'ימיניאנו יש הזדמנות מקסימה לראות את המסורת הוותיקה של הפקת היין המפורסם, ובעיקר לגלות שלא מדובר במוזיאון של חיי העבר, אלא ביקבים חיים ופעילים.

8. לוקה – עיר מקסימה ששמרה על התוואי המקורי של העיר העתיקה, ונראית כמו פירנצה קטנה: כנסיות יפות, חומות שנשמרו היטב, כיכר שבנויה כמו אמפיתיאטרון רומאי.

9. פיטיליאנו – עיירה יפהפייה היושבת על מצוק נישא, שכונתה "ירושלים הקטנה" בשל הקהילה היהודית התוססת שישבה כאן בעבר. הנקודה היהודית מעניינת – בית הכנסת, המערה שבה אפו מצות, היקב והמקווה.

10. מנזר מונטה אוליבטו מג'ורה – המנזר המרהיב יושב בגבעות של סיינה, הוא ידוע בזכות הפרסקאות של לוקה סיניורלי וסודומה, המצטיינים בפרטים מציאותיים ומתארים את חיי בנדיקטוס הקדוש.

מסלולים וטיולים

מסלולי טיול ממומלצים

פירנצה למתחילים / אמנות לעם


עשרת המקומות המומלצים לביקור ראשון בפירנצה, בירת טוסקנה וערש הרנסנס 
לכתבה המלאה »

 

דרום / טוסקנה תחתית

מדרום לסיינה נמצאים כל היסודות של טוסקנה – יין משובח, אידיאל רנסנסי, ציורי קיר, חומות עתיקות ושרידים אטרוסקיים. הצעה למסלול בן כמה ימים המגיע עד לדרום הרחוק 

פיטיליאנו. מתונססת מעל מצוק הטוף | צילום: דובי טל

כתבה: דיצה קמפלר

לכתבה המלאה>>

פיזה / חוק המשיכה


רבים מקדישים לפיזה רק כמה שעות. זו טעות, כי יש לה הרבה להציע מלבד המגדל הנטוי. למשל, טיול לאורך הנהר, כנסייה ושוק, כיכרות נאות ואווירה חיננית ומזמינה 

 

כתב: משה גלעד

לכתבה המלאה>>

 

סן ג'ימיניאנו / מגדלי קסם


איש אינו ידוע בוודאות מדוע נבנו מגדלי האבן המעטרים את קו הרקיע של העיירה סן ג'ימיניאנו. הסמטאות והחומה העתיקה רק מוסיפות למסתורין 

מגדליה של סן ג'ימיניאנו הקנו לה את הכינוי "מנהטן של ימי הביניים" | צילום: דורון הורוביץ

כתבה: חגית פורת

לכתבה המלאה>>


 

סיינה - כמו מניפה


סביב הקאמפו, כיכר העיר המקסימה, פזורים בתי קפה ומסעדות, הלאה משם – בכנסיות ובמוזיאונים – מוצגות יצירות אמנות מאסכולת סיינה. וגם מחוץ לעיר יש כמה אתרים שכדאי לבקר 

לכיכר הקאמפו, לבה וסמלה של סיינה, צורת מניפה בעלת תשע גזרות | צילום: דורון הורוביץ

כתבה: דיצה קמפלר

לכתבה המלאה>>

המיוחדים של מסע אחר

המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל

פירנצה למתקדמים / טעם של עוד

 

עשרה מקומות נוספים, נהדרים וקצת פחות מוכרים, לביקור מתקדם בעיר

פונטה קיו וגשרים נוספים על נהר הארנו | צילום: טל גליק

המוזיאון לה ספקולה: טבע עתיק 
לה ספקולה (La Specola) הוא מוזיאון טבע, אלא שהוא עתיק למדי (נוסד בשנת 1775), כך שבאים אליו לא ממש כדי ללמוד על טבע, אלא כדי להתרשם מהדרך שבה למדו זאת בעבר. במוזיאון, השוכן לא רחוק מפאלאצו פיטי (Palazzo Pitti), אפשר לראות אוסף עתיק של פוחלצים, אבל הצביון הייחודי של המקום הוא ללא ספק במודלים אנטומיים של בעלי חיים ובני אדם, שפוסלו במאות 18-17 משעווה צבעונית. אל תטעו: לא מדובר במודלים היבשושיים והדידקטיים הזכורים משיעורי הביולוגיה, אלא במודלים בעלי ערך אמנותי של פסלים, שלא רואים כמותם בשאר אירופה. חלקם מזעזעים למדי, ומשווים למוזיאון מראה של מרתף אימים. 

מיקום: Palazzo Torrigiani, Via Romana 17.
טלפון: 39-055-2288251
הכניסה בתשלום (אין תור). 

הפרסקו של פרוג'ינו: הסעודה האחרונה
ברחבי העיר יש כמה אתרים ששימשו בעברם מנזרים, ושבחדרי האוכל שלהם צויר, כמקובל, פרסקו של הסעודה האחרונה – מראה שכדאי לצפות בו, במיוחד אם אתם חובבי אמנות ושבעתם מן המוזיאונים הגדולים. אחד מהפרסקאות היפים הוא זה של פרוג'ינו, מחשובי הציירים של הרנסנס. המנזר לשעבר נסגר והפך לבית מגורים, ומאחר שלא נהוג לנתק את הפרסקאות מן הקירות שעליהם צוירו, הפך המקום לאתר תיירות קטן (הוא נמצא בקרבת תחנת הרכבת ונוח להגיע אליו ברגל). חובה לאוהבי פרוג'ינו. 

מיקום: Via Faenza 42.
מחיר: הכניסה חינם (אין תור).
אתר המוקדש לצייר

מוזיאון פייטרה דורה: תמונות מאבנים יקרות
כשאומרים "פסיפס" חושבים על אוסף אבנים קטנות המוצמדות ליצירת תמונה. שכחו מזה לחצי שעה, והיכנסו למוזיאון הקטן פייטרֶה דוּרֶה (Opificio delle Pietre Dure, "סדנת אבנים יקרות"). המוזיאון מציג אמנות ייחודית לפירנצה: תמונות פסיפס ורהיטים יפהפיים עשויים מאבנים צבעוניות משויפות, חלקן יקרות. המוצגים, בני המאות 19-16, היו שייכים לדוכסים של פירנצה. במוזיאון, שממוקם ליד הגלריה של האקדמיה, תוכלו לראות גם את כלי היצירה ואת שיטות העבודה. 

מיקום: Via degli Alfani 78.
טלפון: 39-055-2651357 
מחיר: כניסה בתשלום, אין תור. 

תיאטרון פרגולה: קונצרט באולם עתיק
כל מי שאולם קונצרטים בשבילו הוא היכל התרבות, מוזמן לחוויה ייחודית: להאזין לקונצרט או לצפות במחזה בתיאטרון פרגולה (Pergola), שנבנה במאה ה-18. בתיאטרון מופיעים אמנים מן השורה הראשונה, והם מעניקים קונצרטים מצוינים במחירים נמוכים מאלה הנהוגים בארץ. חוץ מהמופע, הביקור עצמו הוא חוויה של מסורת ויופי: התיאטרון הקטן מעוצב כמיטב המסורת האיטלקית ומקושט בעיטורי זהב ובציורי קיר.

מיקום: Via della Pergola 18/32.
טלפון: 39-055-0763333 

מנזר סן מרקו: נזיר וצייר
במנזר סן מרקו (San Marco) התגורר הנזיר פרא-אנג'ליקו (האח של אנג'ליקו), שהיה נזיר וגם אחד הציירים החשובים במחצית הראשונה של המאה ה-15. במנזר הזה הוא גם צייר את רוב ציוריו, שנושאים כמובן אופי דתי. בקומת הקרקע נמצא כיום מוזיאון המציג את ציוריו, ובקומה השנייה אפשר לראות את ציורי הקיר שלו בתאי ההתבודדות של הנזירים. פרט לחוויה הכמעט קולנועית של הביקור בתאים, ניתן לבקר גם בחדר הספרייה, שבו כתבי יד מאוירים מהמאות  16-13. 

מיקום: Piazza San Marco 3, Via G. La Pira 1 (בקרבת הדואומו).
מחיר: הכניסה בתשלום מעל גיל 18 (כמעט אין תור).

מבצר בלוודרה: תצפית פנורמית
מרחק חצי שעה הליכה מפיאצלה מיכלאנג'לו, נקודת התצפית המפורסמת של העיר, נמצא מבצר בלוודרה (Forte Belvedere), שנבנה כדי להגן על העיר מפני התקפות או לפחות לצפות אותן מספיק זמן מראש. הוא אמנם מפורסם קצת פחות, אבל מעניק למבקריו נקודת תצפית מלהיבה אף יותר ממה שתראו מן הכיכר: 360 מעלות, המלאות בנופי פירנצה וסביבותיה. ההליכה לשם מאמצת מעט (יש עליות וירידות), אך התצפית שווה את המאמץ. 

מיקום: Via San Leonardo.
מחיר: הכניסה חופשית, אלא אם מוצגת במקום תערוכה.

פאלאצו פיטי: אמנות שימושית
פאלאצו פיטי (Palazzo Pitti), הארמון שנבנה עבור הבנקאי לוקה פיטי, היה שיאו של מאמץ ראוותני להתחרות בעושרה ובכוחה של משפחת מדיצ'י, אשר שלטה בפירנצה. סופו של הסיפור טרגי-קומי (תלוי מי המספר): לוקה פיטי האומלל ירד מנכסיו בשל בניית הארמון, ונאלץ למכור אותו. למי? למשפחת מדיצ'י, כמובן.

בארמון המתויר מוצגים כמה אוספים, ונמצאת בו גלריית תמונות המציגה את אחד מאוספי הציורים הגדולים באירופה (בין היתר יצירות של טיציאן, רפאל ופרוג'ינו). בעוד שבמוזיאונים חשובים אחרים בעולם, המטרופוליטן בניו יורק, למשל, עברו לשיטת הצגת תמונות כשהן מסודרות בשורה ישרה במסדרונות ארוכים, מוצגים ציורי הגלריה הזאת כפי שהוצג אוסף פרטי בעבר: התמונות תלויות מן התקרה ועד לרצפה בחדרים מפוארים עם וילונות כבדים, טפטים ושטיחים.

עד כאן החלק המפורסם, אבל בארמון ישנם אוספים נוספים, קטנים יותר. אחד היפים שבהם מציג אמנות שימושית (Museo degli Argenti): חפצים יפים לבית, כלי כסף וסרוויסים מרשימים, פסלי שנהב וכסף, כלי איפור עתיקים ועוד, המונחים בין ציורי קיר ורהיטים עתיקים. הסיור במקום נמשך כשעה. 

מיקום: Piazza de Pitti 1.
טלפון: 39-055-2388611
מחיר: הכניסה בתשלום. בדרך כלל התור איננו ארוך במיוחד, לכל היותר חצי שעה.

גני בובולי: פירנצה בירוק
הגנים היפהפיים, השייכים לארמון פיטי וצמודים אליו, הם מקום נפלא לסיים בו את היום, או לעצור לאתנחתא באמצע השוטטות. השטח גדול הממדים נחשב למעין מוזיאון תחת כיפת השמים, וקשה להחליט ממה להתחיל: מהחלקים המעוצבים לעילא בתכנון ארכיטקטוני לכל דבר, או דווקא בפינות החמד הפראיות שיוצאות מן הקווים המסודרים; לשוטט בין הפסלים הרבים או להלך על גדת האגם המלאכותי שבלבו אי קטן; ואולי דווקא להתחיל ב"מערה" שעיצב ברנרדו בואונטלנטי (ובה פסלים של בצ'ו בנדינלי, "המתחרה" של מיכלאנג'לו).
בגן יש גם מסעדת תיירים טובה אך יקרה, וממנה נשקף נוף יפה של העיר.

מיקום: Piazza Pitti 1 (מעבר דרך פאלאצו פיטי).
טלפון:
39-055-294883
מחיר:
כניסה בתשלום. אין תור בכניסה לגנים.

ממליץ – אביב פירסט – ישראלי שחי בפירנצה ועוסק בשימור ציורים

מוזיאון גליליאו: הטלסקופים של גליליאו
על תרומתו למדע של גליליאו גליליי, מדען בן המאה ה-16 שנולד בפיזה ועבר לפירנצה, אפשר ללמוד במוזיאון המדע שקרוי על שמו (Museo Galileo). מוצגים בו שני טלסקופים ומטוטלת שבנה גלילאו ושחזורים לניסויים שבעזרתם הוא ניסח חוקי מכניקה, גילה ארבעה ירחים סביב כוכב צדק, ודבק בתיאוריה כי כדור הארץ סובב סביב השמש, בניגוד לדעה שרווחה בזמנו. מלבד אלה מציג המוזיאון בתערוכה רכב שנבנה לפי תרשימים של לאונרדו דה וינצ'י, והוא נחשב למעשה לרכב הנע באופן עצמאי הראשון בעולם. כן מוצגים במוזיאון נושאים מדעיים, מכשירי מדידה עתיקים, מיקרוסקופים, שעונים, מפות עתיקות ועוד. כיף גדול לילדים ולמבוגרים חובבי מדע. 

מיקום: Piazza dei Giudici 1
טלפון:
39-055-265311

ממליץ – נעם דהאן

חנויות outlet: גוצ'י להמונים
בפירנצה ובסביבתה מציעות חנויות אאוטלט מותגים איטלקיים נחשקים, כמו גוצ'י, פראדה וארמאני במחירים אטרקטיביים. לחנויות הללו, אגב, נוהרים בעיקר תיירים, בעוד המקומיים נוהגים שלוות נפש מרשימה אל מול שמלת קיץ של דולצ'ה וגבאנה בחצי המחיר.