מידע מעשי לויילס
הכנות - ויזה, איך מגיעים, מתי נוסעים, בריאות ועוד
כל מה שצריך לדעת כשמתיישבים לתכנן את הטיול: מידע על שגרירויות ונציגויות קונסולוריות, אשרות והיתרים נדרשים, איך מגיעים ליעד, מתי הכי כדאי לנסוע, האם צריך חיסונים, כללי בטיחות מומלצים ועוד
אשרות ושגרירויות
ישראלים הנוסעים לבריטניה אינם זקוקים לאשרת כניסה.
שגרירות בריטניה בישראל
כתובת: רחוב הירקון 192, תל אביב
טלפון: 7251222-03
שגרירות ישראל בבריטניה
כתובת: 2 Palace Green, לונדון
טלפון: 79579500-20-44
דואר אלקטרוני: info@london.mfa.gov.il
איך להגיע
אפשר לטוס לקארדיף, בירת ויילס, דרך לונדון. אופציה נוספת היא להגיע לויילס ברכבת או אוטובוס מערים אחרות באנגליה.
מתי כדאי להגיע
נעים לטייל בויילס בחודשים החמים יותר – מאפריל עד ספטמבר. עם זאת, יולי-אוגוסט עלולים להיות עמוסים בשל חופשת הקיץ של בתי הספר.
חיסונים
אין צורך בחיסונים.
מידע כללי - כסף, תקשורת, תחבורה ועוד
לשכות תיירות, מטבע מקומי בשימוש, הפרש השעות בין היעד לבין שעון ישראל, קידומת טלפון בינלאומית, אמצעי תחבורה מומלצים ונפוצים, מידע למטיילים עם מוגבלויות ועוד
לשכות תיירות
לשכת התיירות של ויילס
מרכזי מידע לתייר בויילס
מטבע
לירה שטרלינג (פאונד)
הפרש שעות
ויילס מאחרת את שעון ישראל בשעתיים.
תקשורת
קידומת החיוג הבינלאומית של בריטניה היא 44.
תחבורה
נהיגה: הנסיעה באנגליה היא בצד שמאל של הכביש. מושב הנהג בצד ימין, תיבת ההילוכים נמצאת משמאל לנהג ואילו מיקום כל הילוך בתיבה הפוך מזה שאנו רגילים לו. בכיכר: הנתיב הקיצוני משמאל הוא נתיב היציאה מהכיכר.
אוטובוסים: חברת "National Express" מנפיקה את כרטיס "Discount Coach Card", המקנה שלושים אחוז הנחה בנסיעה בינעירונית. זכאים לו בעלי כרטיס סטודנט בינלאומי (של איסתא), בני 25-16 ובני חמישים ומעלה. אפשר להשיגו במשרדי החברה בתחנות אוטובוס מרכזיות, או בטלפון: 808080-08705
כרטיס "Explorer Pass" של חברת נשיונל אקספרס מאפשר נסיעה ללא הגבלה בתוך פרק זמן מוגדר. הוא נועד לתיירים, ויש לקנותו מחוץ לאנגליה, בסוכנויות הנסיעות בארץ.
מידע נוסף על אוטובוסים באנגליה:
רכבות: כרטיסי רכבת מומלץ לרכוש מראש בתחנות הרכבת, או לפחות בקופה לפני הנסיעה. כרטיס שנקנה ברכבת עצמה הוא היקר ביותר. בירור לוחות הזמנים בטלפון 484950-08457. כרטיס "BritRail Pass" מאפשר נסיעה ללא הגבלה בכל הקווים (כרטיס "EurailPass" אינו תקף בבריטניה).
לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
פסטיבלים ואירועים
בעיירה הקטנה היי-און-ווי 1,500 תושבים ומעל 40 חנויות ספרים משומשים. | צילום: משה שי |
מאי-יוני > פסטיבל וואי
נשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון כינה את פסטיבל וואי "הוודסטוק של השכל". זהו פסטיבל ספרות, המתקיים בעיירה הקטנה היי-און-וואי (Hay-on-Wye), שבה 1,500 תושבים ומעל 40 חנויות ספרים משומשים. לצד אירועי הספר מתקיימים בפסטיבל מופעים מוזיקה, תצוגות אמנות, מופעי תיאטרון ויריד אוכל.
יוני-אוגוסט > פסטיבל קארדיף
הפסטיבל הגדול ביותר בעיר הבירה של ויילס, הכולל מופעי מוזיקה, תיאטרון רחוב, יריד סוער, פסטיבל לילדים, קונצרטים ועוד בחודש שלם של חגיגות.
יולי > האייסתווד הבינלאומי של קלאנגולן
האייסתווד (Eisteddfod) הוא חגיגה של תרבות, שירה, ריקוד ומוזיקה וולשיים המתקיימת במקומות שונים במדינה. בעיר קלאנגולן (Llangollen) שבצפון-מזרח וויילש הפך האייסתווד לפסטיבל בינלאומי, המתקיים מאז שנת 1947. בחגיגה ענקית זו משתתפות מעל ארבעים מדינות מרחבי העולם, במעין מסיבת פולקלור ענקית.
אוגוסט > האייסתווד
בניגוד לגרסתו הבינלאומית הנערכת בעיר קלאנגולן ביולי, מדי שנה באוגוסט נערך פסטיבל האייסתווד בגרסה וולשית למהדרין, כפי שהיה כשהחלה המסורת הזו בשנת 1176. פסטיבל הפולקלור השמח הזה נערך מדי שנה במיקום אחר ברחבי וולש, ומושך מעל 150 אלף חוגגים.
אוגוסט-ספטמבר > מארדי גרא
פסטיבל הקהילה הגאה הגדול בויילס נערך מדי שנה בקארדיף.
אטרקציות ואתרים מומלצים
קארדיף (Cardiff)
טירת קארדיף – מרשימה מתקופת רומא העתיקה ועד ימינו . | צילום: מישה זותה |
העיר קארדיף שוכנת בדרום-מערב ויילס. ב-1955 הוכרזה כבירת ויילס. בעבר כלכלתה נשענה על הפחם שהופק בסביבתה והופץ בעזרת נמל העיר, עד סגירת המכרות בשנות השמונים של המאה העשרים. כיום זוהי עיר נעימה ותוססת, שעל אף היותה הגדולה בויילס אין בה תחושה של עיר גדולה מדי. יש בה עתיקות מתחילת המילניום שעבר לצד אחד מאצטדיוני הספורט החדשים והטובים באירופה, והיצע נאה של מסעדות ותרבות, מהאופרה הוולשית ועד לסצנת רוק מקומית, שהולידה להקות כמו הסטריאופוניקס ומאניק סטריט פריצ'רז.
מרכז המידע לתיירים
שעות פתיחה: ראשון 16:00-10:00, שני-שבת 18:00-9:30
כתובת: The Old Library, The Hayes
נקודת הציון הבולטת בעיר היא טירת קארדיף (Cardiff Castle) בחלק הצפוני של מרכז העיר. כבר במאות הראשונות של המילניום שעבר עמד במקום מבצר רומאי, שכיום נותרו ממנו רק שרידים. במאה ה-12 הוקמה כאן מצודה נורמנית. במשך המאות הבאות התווספו עוד ועוד מבנים לטירה, בהם מבנים בסגנון ניאו-גותי. פנים הטירה מרשים אף הוא, וכולל ציורי קיר נפלאים ותקרות מעוטרות, נברשות מהודרות ורצפות עץ מבהיקות. הטירה שוכנת בשטחו של פארק ביוט (Bute Park), ריאה ירוקה ובה מסלולי הליכה ורכיבה על אופניים.
מדרום לפארק ביוט נמצאת גאוות העיר – אצטדיון המילניום (Millennium Stadium). ההיכל האדיר הושלם ב-1999, בדיוק בזמן לארח את אליפות העולם בראגבי באותה שנה. כיום הוא מארח שלל אירועי ספורט חשובים, כולל משחקי כדורגל וראגבי בינלאומיים, וכן הופעות רוק גדולות, מהרולינג סטונס ועד מדונה. גם אם אינכם פוקדים את אחד מהאירועים הללו, ניתן לערוך סיור מודרך באצטדיון.
המוזיאון הלאומי (National Museum) מציג תערוכות בנושאי טבע, ארכיאולוגיה ואמנות. באוסף כלולים יצירות אמנות של בוטיצ'לי, מונה, מאטיס, סזאן, רנואר, אל גרקו ואחרים.
מפרץ קארדיף השתנה בצורה ניכרת מאז שימש כנמל פחם חשוב. האזור שופץ להפליא בסוף המאה העשרים, וכיום הוא מתהדר בטיילת יפה שלצדה שלל אתרים ומסעדות. את מרכז המבקרים של המפרץ ניתן לזהות בקלות, בזכות מבנהו הבלתי שגרתי, הדומה לשפופרת ענקית, שהקנה לו את הכינוי "The Tube". במרכז נערכות תצוגות שונות וכן יש בו מודל של כל אזור המפרץ. מהמפרץ יוצאים סיורי שיט שונים – מספינות מהירות לחובבי האדרנלין, ועד סירות מהודרות המכילות מסעדה יוקרתית ומועדון ריקודים. ילדים ישמחו לבקר בטכניקווסט (Techniquest), מוזיאון מדע נהדר ובו כ-160 תצוגות אינטראקטיביות ופלנטריום. אולם הכינוסים של ויילס נמצא בבניין ה-Pierhead. בסמוך למפרץ נמצא מרכז המילניום של ויילס (Wales Millenium Centre), היכל ענק, המשמש כמקום משכנן של שבע חברות, בהן האופרה הלאומית של ויילס.
אזור ביוטטאון (Butetoen) שמצפון למפרץ היה בעבר מרכז הסחר בפחם. כיום זוהי שכונה נעימה ומשופצת. הבניין המסחרי העיקרי הפך למרכז תרבות ובידור, ששמו מעיד על עברו – The Coal Exchange. מרכז ההיסטוריה והאמנות המקומי (Butetown History & Arts Centre) סוקר את העבר של האזור.
הכנסייה המעניינת בעיר היא קתדרלת לאנדאף (Landaff Cathedral), שהוקמה ב-1107 והנה העתיקה בויילס כולה.
מצפון לעיר נמצאות שתי טירות מעניינות נוספות – טירת קוץ' (Castell Coch) מהמאה ה-19, הבנויה על חורבותיה של מבנה ימיביניימי ומרוהטת בסגנון גותי-ויקטוריאני, וטירת קארפילי (Caerphilly Castle) מהמאה ה-13. במערב העיר נמצא המוזיאון ההיסטורי הלאומי (St Fagans National History Museum) – מוזיאון פתוח מתחת לכיפת השמיים בשטחה של טירת סנט פאגאן, ובו כשלושים מבנים היסטוריים מקומיים, שהובאו לכאן בשלמותם. בנוסף מתקיימים באתר תערוכות ומופעי פולקלור שונים.
פארקים לאומיים בויילס
מבין 14 הפארקים הלאומיים בבריטניה, שלושה שוכנים בויילס, בהם הפארק השני בגודלו בממלכה כולה.
הפארק הלאומי חוף פמברוקשייר (Pembrokeshire Coast National Park) שוכן לאורך חופי דרום-מערב ויילס. בשטחו בן ה-620 קילומטר רבוע אפשר למצוא מושבות ציפורים ועופות מים, גבעות ירוקות, צוקים, חופים חוליים, נופים נהדרים, אתרים ארכיאולוגים וכן את אחד ממסלולי ההליכה המובחרים בממלכה הבריטית. אזור פמברוקשייר שמחוץ לפארק מעניין אף הוא בזכות עשרות מצודות וטירות עתיקות השוכנות בו, וכן פארקים מחוזיים, כנסיות מימי הביניים, כפרים ציוריים וקברים פרהיסטורים. האטרקציה המרכזית בפארק היא נתיב חוף פמברוקשייר
(Pembrokeshire Coast Path), הכולל 299 קילומטר הנמתחים לכל אורך רצועת החוף. פעילויות אחרות שמציע האזור כוללות סיורי שיט, רכיבה על אופניים, רכיבה על סוסים, גלישת גלים, גלישת רוח, חתירה בקאנו וכמובן שלל מסלולי הליכה, קצרים וארוכים. הפארק כולל מספר איים, הנושאים שמות שהוענקו להם על ידי הוויקינגים ששטו באזור בין המאה השמינית לעשירית. האי סקומר (Skomer) נגיש ומרתק בזכות קיומן של מושבות עופות ים על שטחו, ביניהם תוכי הים שובי הלב המשונים למראה, וכן מושבת כלבי ים. עונת הקינון היא בין אפריל לאוקטובר.
צפונית לקארדיף משתרע הפארק הלאומי ברקון ביקונס (Brecon Beacons National Park) על פני 520 קילומטר רבוע. פני שטחו מגוונים וכוללים רכסי הרים שונים, כרי דשא בהם רועים כבשים, צוקי אבן דרמטיים הקורצים למטפסים, תעלת מים, מערות אבן גיר ועיירות מקסימות. כל אלוו בשילוב הקרבה לקארדיף יוצרים פארק פופולרי במיוחד. בפארק יש מבחר מסלולי הליכה וכן מסלולים נהדרים עבור אופני הרים. נסו את מסלול טאף, Taff Trail, היוצא מהעיירה ביקונס ויורד דרומה עד קארדיף, ומתאים הן להולכים ברגל והן לרוכבי אופניים. מסלול ארוך נוסף העובר בפארק הוא אופאס דייק (Offa`s Dyke Path), החוצה את ויילס כולה מצפון לדרום ועובר דרך מזרח ברקון ביקונס. מספר עיירות שוכנות בשטח הפארק, בהן היי-און-וואי (Hay-on-Wye). עיירה קטנה זו בהרים השחורים מכונה "בירת הספרים המשומשים של העולם", וחובבי הספרות יוכלו לבלות שעות בחיפוש מציאות בעשרות חנויות הספרים שבה.
בחורף מצדיק הפארק הלאומי סנודוניה (Snowdonia National Park) את ה"סנו" (שלג) שבשמו, עת הפסגות הגבוהות שבו מכוסות כסות לבנה מבהיקה. זהו הפארק השני בגודלו בבריטניה כולה, והוא משתרע על שטח של 2,131 קילומטר רבוע בצפון-מערב ויילס. עוד שיא בו מחזיק הפארק הוא פסגת סנודון (Snowdon), על שמה הוא נקרא, המתנשאת לגובה של 1,085 מטר מעל פני הים, והינה הפסגה הגבוהה ביותר בויילס ובאנגליה גם יחד. ואכן מסלולי ההליכה והטיפוס לפסגה זו ואל חברותיה הם האטרקציה המרכזית של הפארק, ומי שמתעצל להפעיל את השרירים יכול להגיע לפסגה הגבוהה גם ברכבת קיטור ישנה ומקסימה. בפארק יש שלל פעילויות אחרות, בהן רפטינג, רכיבה על סוסים ועל אופניים, חתירה בקאנו ועוד. פרט לפסגות כולל הפארק חופים, עמקים, אגמים , יערות ומפלים. הפארק מנוקד בעיירות וכפרים נאים, טירות ומצודות ואתרי מכרות ישנים שהוסבו לאתרי תיירות.
כתבה: יעל רגב