לינה ומלונות, אוכל ומסעדות, בילויים וקניות
אוכל
יקבים: צלול כיין
בארץ יש מעט מאוד אזורים שמזג האוויר השורר בהם מאפשר לייצר יין טוב, והרי ירושלים ביניהם. במבואות העיר פזורים יקבים רבים, מקצתם יקבי בוטיק קטנים ומקצתם מסחריים. וכמה מהם אף זכו לשם עולמי בזכות יינותיהם המשובחים.
אחד היקבים המוצלחים באזור זה ובישראל כולה הוא יקב קסטל שבמושב רמת רזיאל. הכרמים של היקב ניטעו בצפיפות, ולכן הגפנים מניבות ענבים מעטים וקטנים אך מרוכזים ואיכותיים במיוחד. שלושת היינות המופקים ביקב הם קסטל גרנד וין, בלנק דה קסטל ופטי קסטל. סיורים ביקב בתיאום מראש. טלפון: 02-5342249.
יקב סוסון ים שבמושב בר גיורא נוסד לפני כחמש שנים על ידי זאב דוניה. זאב נטע כרמים של ענבים מזני סירה וזינפנדל שאינם נפוצים בארץ. יש לתאם את הביקור בטלפון: 02-5709834 (לא כשר)
היקב הגדול ביותר באזור הוא יקב עמק האלה שבקיבוץ נתיב הל"ה. הבציר של ענבי היין נעשה רק בלילה ובאופן ידני כדי לשמור על טמפרטורת האשכולות ועל שלמותם. היין מיושן בחביות עץ אלון צרפתי, ושני היינות המפורסמים והמוצלחים של היקב הם מרלו 2002 ושרדונה 2003. סיורים ביקב בתיאום מראש. טלפון: 02-9994885 (כשר)
יקב קלו דה גת, שנוסד בשנת 2001 בקיבוץ הראל, הוא אחד היקבים היפים בארץ. היינות המומלצים של היקב הם סדרת קלו דה גת 2001 ו-2002, שרדונה 2003, ויינות סדרת הראל: סירה 2003 וקברנה סובניון 2003. אין סיורים בשבת, וביתר ימות השבוע יש לתאם את הביקור. טלפון: 02-9993505 (לא כשר)
יקבים קטנים יותר מצויים במנזרים דיר רפעת, לטרון ובית ג'ימאל ובמקומות רבים אחרים. רשימה של רוב היקבים אפשר למצוא באתר היין הישראלי.
תודה לאלדד לוי, עורך מדור היין במגזין על השולחן
לינה
בית הארחה יד השמונה
כתובת: יד השמונה
טלפון: 02-5343956
אתר אינטרנט
בראוניס צור הדסה
כתובת: רח' קטלב 219, צור הדסה
טלפון: 02-5340478, 050-8699028
המטבח של רמה
כתובת: נטף
טלפון: 02-5700954
אתר אינטרנט
מלון בלמונט
כתובת: קיבוץ צובה
טלפון: 02-5347079
אתר אינטרנט
מלון מעלה החמישה
כתובת: קיבוץ מעלה החמישה
טלפון: 02-5331331
מלון שורש
כתובת: שורש
טלפון: 02-5340262
אתר אינטרנט
נוף הרים
כתובת: מושב שואבה, ליד צומת שורש
טלפון: 02-5332869
אתר אינטרנט
עבדאללה קדיס
כתובת: רחוב הפול 31, אבו גוש
טלפון: 02-5340479, 052-2382325
רוז אוף קסטל רזידנס
כתובת: רח' זית 3, מבשרת ציון.
טלפון: 02-5341744
אתר אינטרנט
שלום פלאזה נווה אילן
כתובת: נווה אילן
טלפון: 02-5339339
אטרקציות ואתרים מומלצים
עין חמד
פינת חמד בדרך לירושלים, בסמוך לכביש ירושלים תל אביב. זהו גן לאומי, בו שרידים של מבצר צלבני, בעל שתי קומות. המבצר ניצב על מדשאה גדולה ומטופחת . גולת הכותרת של הגן היא המעיינות המפכים בו, והם שהעניקו לאתר את השם הלטיני "אקווה בלה", שפירושו "מים יפים".
טלפון: 02-5342741
אתר רשות שמורות הטבע והגנים
מנזר יוחנן במדבר
המנזר, הקרוי על שמו של יוחנן המטביל, שוכן במבנה ציורי במדרון הדרומי של נחל שורק ומשקיף לנופיה הפסטורליים של בקעת עין כרם. חצר המנזר מטופחת ובה נובע מעין (עין אלח'ביס). במקום ניתן לרכוש יין שמייצרים הנזירים. כדאי לשלב את הביקור במקום עם ביקור בעין כרם הסמוכה.
טלפון: 02-6416715, 02-6417411
יער הקדושים ואנדרטת מגילת האש
יער אורנים שניטע לזכר שישה מיליון יהודי אירופה שנרצחו בשואה. על פסגה ביער, ליד מושב כסלון, נמצאת אנדרטת מגילת האש, שנבנתה על ידי הפסל נתן רפופורט. האנדרטה עשויה ארד בצורת גוויל המתפתל כספרה 8, ועליה חקוקות סצנות מתולדות עם ישראל. גליל אחד מוקדש לתיאורי השואה וגליל אחר מוקדש לתקומת עם ישאל בארצו ולהקמת מדינת ישראל. מן האנדרטה נשקפת תצפית נפלאה על הרי ירושלים, השפלה ומישור החוף.
הר הרוח
ההר, השוכן באגף המערבי של הרי ירושלים, מתנשא לגובה של 772 מטר. כמו שניתן ללמוד משם המקום, בפסגתו נושבת רוח נעימה. חוץ מרוח, יש בפסגת ההר שרידים של מצודה קדומה ושרידי בוסתנים. מהפסגה נשקף נוף מרהיב של הרי ירושלים, השפלה, מישור החוף והר חברון. מקום מצוין לפיקניקים (אפשר להצטייד בגבינות בחוות הר הרוח הסמוכה).
גן לאומי הקסטל
אתר היסטורי בכביש מספר 1, ליד מבשרת ציון. ההר, הצופה באופן אסטרטגי על ירושלים, היווה במשך דורות נקודה חשובה. הרומים הקימו עליו מבצר, וכמוהם גם הצלבנים, שאת שרידי המבצר שבנו וקשתותיו ניתן לראות גם כיום. במלחמת העצמאות שוב עלתה חשיבותו של ההר, וקרבות עזים ניטשו במקום כחלק ממבצע נחשון. לאחר המלחמה נבנו בו בונקרים ותעלות בשל החשש מהתקפה מכיוון ירדן. הכניסה בתשלום.
מערת הנטיפים (שורק) בשמורת אבשלום
שמורה במורדות המערביים של הרי יהודה, על כביש 3855 הסמוך לבית שמש. המערה, המכונה גם מערת שורק, היא מערה קרסטית שנתגלתה במקרה בפיצוץ במחצבת הרטוב סמוכה. יופייה מרהיב, בזכות הריכוז הגדול של נטיפים וזקיפים מעוצבים להפליא בתוך שטח קטן יחסית. במקום יש מיצג שקופיות על התהליך בו נוצרו תצורות הגיר המרהיבות, וסיורים מודרכים.
שמורת המסרק
שמורת יער קטנה במערב הרי ירושלים בסמוך למושב בית מאיר. היא מיוערת בעיקר בעצי אורן ירושלים, ובחורש ים תיכוני. בעונת הפריחה גדלים בה סתווניות, סחלבים, לוטם שעיר ורקפות. בשמורה עוברים מסלולי הליכה בני חצי שעה עד שעה. בשטח היער ישנם שרידי ביצורים ממלחמת העצמאות ובסמוך לשמורה עובר המשכה של דרך הבורמה.
יד קנדי
אנדרטה לזכרו של נשיא ארצות הברית ג'ון פיצג'רלד קנדי, שנרצח ב-1963. יד קנדי ניצבת בראש הר עמינדב (832 מטר מעל פני הים) ממערב לירושלים. המבנה המיוחד בתכנונו של דוד רזניק מסמל גזע עץ כרות, ועשוי 51 פסי בטון בגובה של כשבעה מטרים כל אחד, לציון 51 מדינותיה של ארצות הברית. בתוך המבנה תבליט ראש של הנשיא ונר זיכרון, ומסביב לאנדרטה נטוע יער, שבו חלקה שננטעה על ידי בני משפחת קנדי בביקוריהם בישראל. הנוף מהאתר על הרי ירושלים עוצר נשימה.
נחל שורק ונחל קטלב
נחל קטלב הינו יובל אכזב של נחל שורק, הזורם בין צור הדסה למבוא ביתר. עובר בו מסלול הליכה של כשעתיים, בין מצוקים, מעיינות, עצי חורש ושלל עצי קטלב בעלי גזעים אדומים. שמורת נחל שורק כוללת גם את הנחל שאת שמו היא נושאת והן את יובלו. נחל שורק המפותל עובר בנוף הררי ומיוער, בין מצוקים. הצמחייה המגוונת כוללת חלמונית גדולה, מיני סחלבים שונים, מרווה משולשת, שנק, אלון, אלה ארצישראלית, קטלב, אגס סורי, אלון התולע, צבעוני ההרים ועוד.
מערת התאומים
ליד מושב זנוח נמצא נחל המערה, בו עובר מסלול בן כשלוש שעות הלוך ושוב אל מערת התאומים. ההליכה היא נעימה, ועוברת בחורש ים תיכוני ירוק, בערוץ הנחל ובין מעיינות ומפלונים. בחורש סביב צומחים אלת מסטיק, אלון מצוי, סתוונית ירושלים, קיסוסית קוצנית, מרווה משולשת, לוטם שעיר ולוטם מרווני. המערה מצויה במצוק הגיר שבגדתו השמאלית של הנחל, ובה כמה אולמות, מעיין ואוכלוסיית עטלפים בעלת כמה מאות פריטים. לביקור במערה יש להצטייד בפנסים.
מסלולים וטיולים
מסלולי טיול ממומלצים
עוד מסלולים
עין כרם
המסלול מתחיל במעיין מרים שליד רחוב המעיין, שם מחנים את הרכב וממשיכים ברגל בדרך התלולה העולה אל כנסיית הביקור. בקריפטה של הכנסייה יש ציורי קיר ופסיפס של מסע מרים אם ישו מנצרת לעין כרם. מכאן חוזרים למעיין מרים, עולים לרחוב עין כרם וממנו פונים ימינה ברחוב שביל החומה המוליך לכנסיית יוחנן בהרים המקושטת (נקראת גם יוחנן המטביל). מן הכנסייה חוזרים לרחוב עין כרם וחוצים אותו אל דרך רחוב האחיות ואל מנזר נוטרדאם של ציון, שבו גן יפה ובית קברות קטן (סגור ביום ראשון). אפשר לנסוע מכאן אל מאגר המים בית זית היפה שמצפון לעין כרם: בצומת כרם פונים ימינה ובפנייה הראשונה שאחריו שוב ימינה (יש שילוט לבי"ס עין הרים ובי"ס חקלאי עין כרם). מעט לפני עמדת השומר יש דרך עפר שבה פונים ימינה וממשיכים עד למאגר. מומלץ שלא לבוא בשבת, אלא אם התגעגעתם לכל עם ישראל.
משך: ההליכה – כרבע שעה, זמן הביקור במנזרים – כאוות נפשכם דרגת קושי: קל
אבו גוש
מסלול מתחיל במנזר הבנדיקטיני שברחוב מחמוד רשיד, שבסמוך לו מחנים את הרכב. במנזר יש גן נפלא וכנסייה צלבנית עם ציורי קיר שממנה אפשר לרדת אל הקריפטה שלה ואל מעיין הנובע בה (סגור בימים ראשון וחמישי). מן המנזר עולים עם הרחוב, עוברים על פני המסגד הראשי ומטפסים די בתלילות אל כמה מן הבתים של הגרעין ההיסטורי של הכפר. אפשר לעלות לאחת המרפסות לתצפית יפה. מכאן חוזרים אל הרכב ונוסעים על דרך השלום עד הפנייה ימינה לרחוב נוטרדאם. בקצה רחוב זה שוכנת כנסיית גבירתנו של ארון הברית שבה יש שרידים של כנסייה עתיקה יותר, ועל הצריח שלה מתנוסס פסל של מרים אם ישו (סגורה ביום ראשון).
משך: כשעתיים דרגת קושי: קל
משפחות: מבר גיורא לח'רבת בית עתאב
המסלול מתחיל מחניון בר בהר הסמוך למושב בר גיורא. ממערב לחניון יורדים מערבה בשביל המסומן אדום העובר בתחילתו בשטחים חקלאיים ומגיע לעין חוד, מעיין גדול ויפה. משם ממשיך השביל לעלות ועובר ליד מנהרה ארוכה שבקצה שלה יש בור שבדופנותיו גומחות. בקצה העלייה נמצאת ח'רבת בית עתאב שבה שרידי מבצר צלבני, קשתות, חומה ובית בד. מן החורבה ממשיכים לכיוון דרום-מזרח בשביל הכחול החוזר למושב בר גיורא ולבר בהר. יש להצטייד במפת סימון שבילים מספר 9 (מבואות ירושלים).
סימון שבילים: אדום בהלוך, כחול בחזור אורך: כארבעה קילומטרים משך: כשעתיים דרגת קושי: קל למי מיועד: לכל המשפחה .
משפחות: שמורת הר הטייסים
המסלול מתחיל באנדרטת חיל האוויר שבשמורת הר הטייסים. ליד האנדרטה יש עמדות שמע שמסבירות עליה. מהקצה השמאלי של רחבת ההנצחה עולים בגרם מדרגות עד לרחבה שסביבה ברושים. בקצה רחבה זו, מול המדרגות, יש עץ קטלב מדהים שנלחם עם הסלעים ויכול להם. מכאן הולכים שמאלה בדרך לא מסומנת ומגיעים לרחבה שלישית שמצד ימין שלה עולה גרם מדרגות. עולים בהן, והולכים בשביל ליד עצי החורש הטבעי היפים הגדלים שם. בקצה השביל מתחיל שביל אחר, קצר ומגודר, הנקרא "משעול הסחלבים" (לא משולט). בצדדיו פורחים בעונה המוני סחלבים, בהם סחלב הגליל, סחלב שלוש-שיניים, דבורנית, סחלב קדוש ועוד. יוצאים לכיוון מגדל התצפית של קק"ל, ממשיכים למטה בשביל הראשי, פונים שמאלה, וממשיכים ישר עד רחבת תצפית עם תבליט נוף. מתצפית זו נשקפים נפתולי נחל שורק, הרי חברון והרי יהודה. מהתצפית חוזרים בדרך שבה באנו עד לכביש אספלט, ובו פונים ימינה והולכים חזרה אל הרכב.
אורך: כקילומטר משך: כשעה דרגת קושי: קל למי מיועד: לכל המשפחה
המיטיבי לכת: מעין גיורא עד הר יעלה
המסלול מתחיל מחניון בר בהר הסמוך למושב בר גיורא. מדרום-מזרח לחניון יורדים בתלילות בשביל שחור לעין גיורא. בסוף החורף צצה לאורך הירידה פריחה יפה. מן המעיין יוצאים אל השביל הכחול ההולך מעל פיתולי נחל שורק. השביל די צר, ויש בו קצת בוץ ואבנים חלקלקות. לאחר כשני קילומטרים וחצי מגיעים לדיר א-שיח', קבר שיח' עם כיפות יפות ועמודוני שיש. מכאן ממשיכים מערבה עם השביל השחור העולה אל הר יעלה. שם, ליד אנדרטת הצ'לנג'ר, יש תצפית יפה המשקיפה על נוף נחל שורק. המסלול אינו מעגלי, וצריך הקפצת כלי רכב. יש להצטייד במפת סימון שבילים מספר 9 (מבואות ירושלים).
סימון שבילים: שחור, כחול ושוב שחור אורך: כשמונה קילומטרים משך: כארבע שעות דרגת קושי: בינוני למי מיועד: מיטיבי לכת.
סובב הר איתן
המסלול מתחיל ומסתיים בחניון הר איתן (מעגלי), והוא מקיף את ההר בקו גובה אחיד. רק בסופו יש עלייה ממושכת, וייתכן שמי שאינו בכושר טוב יצטרך לסיים אותו בהליכה. מן הצלע המזרחית של הר איתן נשקפים נוף נחל שורק ושכונת עין כרם, ומן הצלע המערבית נשקפים הר טייסים ונחל צובה. בתחילת האביב הדרך רצופה עצים מלבלבים ופרחים, ואפשר לעצור בבור המים איתן.
מיומנים בעלי כושר מעולה המעוניינים באתגר ובקושי יוכלו לפנות ימינה אחרי כארבעה קילומטרים מן החניון ולטפס בשביל השחור אל פסגת ההר, לתצפית מדהימה עד הים התיכון (בשביל יש כמה פיצולים, כדאי להיעזר במפה). אותו השביל גם יחזיר אתכם בירידה מהנה במיוחד אל הנקודה שבה עזבתם את השביל ההיקפי. יש להצטייד במפת סימון שבילים מספר 9 (מבואות ירושלים).
סימון שבילים: אדום אורך: כשמונה קילומטרים משך: שעה וחצי-שלוש שעות דרגת קושי: קל למי מיועד: מגיל שמונה ציוד חובה: קסדות ומים. בשבת אפשר לשכור אופניים וכיסא תינוק בחניון.
תודה לברוך גיאן, לדינה וינשטיין מרשות הטבע והגנים ולאיתן חברוני ממועדון רוכבי שמשון
תודה לברוך גיאן, לדינה וינשטיין מרשות הטבע והגנים ולאיתן חברוני ממועדון רוכבי שמשון
ברגל / מים מן הסלע
עשרות מעיינות פזורים בהרי ירושלים. בסמוך לחלקם התפתחו מערכות חקלאות שלחין מרשימות. הצעה לטיול רגלי העובר בכמה מהמעיינות האלה
ליד עין סטף נותרו שרידי מבנים גדולים שכמה מהם עתיקים, מהתקופה הרומית-ביזנטית, וכמה מהם מאוחרים, שרידי הכפר הערבי סטף שננטש בקרבות עשרת הימים | צילום: ברוך גיאן |
כתב: מנחם מרקוס
אל המעיינות הרבים שבהרי ירושלים אפשר להגיע בקלות ברכב רגיל, ברכב שטח או ברגל לשכשוך קצר ולכמה שעות של אוויר הרים, טבע ירוק ומים זכים וקרירים. מסלול ההליכה מתל צובה לעין חנדק הוא מעין הרחבה של השכשוך הזה לכדי טיול קלאסי במעיינות הנִקבה ובמערכות חקלאות השלחין הקדומות של הרי ירושלים (ראו מסגרת).
ההר היפה כל ימות השנה
המסלול מתחיל סמוך לקיבוץ צובה, לרגלי הר צובה. מרחבת החניה שלרגלי ההר נעלה ברגל במדרון המזרחי, ונחלוף על פני בית ערבי, שריד של הכפר א-סובא ששכן כאן פעם. אחריו נגיע לחומת מבצר צלבני, ונמשיך עם הדרך עד בריכת מים עגולה. בסמוך לבריכה מסתיימת דרך העפר, ושביל מסומן בירוק עולה ממנה שמאלה אל ראש ההר. כאן, בפסגה, מצויים שרידי מבנה גדול שברצפתו חפורים בורות מים, תעלות ואגן מרובע חצוב באבן. אלה שרידיו של הרפקטוריום (חדר האוכל) של מבצר בלמונט (Belmont, ההר היפה) שהקימו הצלבנים במאה ה-12, ושאת חומתו ראינו למטה. נטפס אל גג הבית הצמוד לרפקטוריום ממזרח, ושם נזכה בתצפית נהדרת לכל עבר: מצפון – רכס הר אדר, מעלה החמישה, אבו גוש, קריית ענבים, בית נקופה, מבשרת ציון ונבי סמואל. ממזרח – ירושלים, ממערב – השלוחות ההרריות היורדות אל השפלה, ומדרום – רכס עמינדב, הרי חברון, שלוחת נס הרים ועמק נחל שורק.
בתל צובה התגלו שרידים מתקופת בית ראשון, בית שני, התקופה הרומית והתקופה הצלבנית. עד מלחמת העצמאות ניצבו בראש התל בתי הכפר הערבי א-סובא. בקרבות עשרת הימים נכבש הכפר על ידי כוח צה"ל שהיה מורכב מעולים חדשים שהוטלו אל היעד הזה ימים אחדים לאחר שהגיעו למחנה האימונים בסרפנד (צריפין). לפקודה הראשונה (שלפי האגדות נאמרה ביידיש) הם שטפו בסערה את הכפר וכבשו אותו בלא נפגעים לכוחותינו. כמה חודשים אחרי כן הוקם לרגלי הגבעה קיבוץ הפלמ"ח צובה.
מתל צובה נרד מזרחה בשביל שסימונו ירוק אל כביש האספלט שלרגלי התל, נמשיך מזרחה כ-300 מטר ונפנה ימינה (דרומה) בדרך עפר המגיעה לחניון מוסדר. מכאן נמשיך עוד דרומה בשביל המסומן בירוק אל עין צובה.
המעיין עצמו נסתר מעט בשולי מטעי התפוחים של קיבוץ צובה, אך הדרך אליו משולטת וברורה. נרד בסולם ברזל אל חדר הנביעה של המעיין, הבנוי מאבני גזית יפות. המים נובעים משלושה מוקדים בפינות החדר וזורמים לאורך שישים מטר בנקבה תת קרקעית מדופנת באבני גזית, עד שהם יוצאים אל בריכה חיצונית. הנקבה מוארת וגבוהה, והמים מנוקזים בתעלות בצדדיה, כך שאפשר להתקדם בה בנוחות עד ליציאה אל הבריכה. מכאן נמשכת תעלה יפה המובילה את המים אל מאגר ענקי חצוב בסלע ומטויח, ומתחתיו, במורד עמק נחל צובה, משתרעת מערכת מדרגות שלחין שאליהן זרמו מי המעיין להשקיה.
טרסות להשכרה: גם אתם יכולים
מעין צובה נמשיך דרומה בדרך העפר המסומנת בירוק, ולאחר כ-500 מטר נגיע לצומת סטף. כאן תתאחד הדרך עם שביל ישראל ותחצה את הכביש דרומה על מדרונו של נחל שורק, אל עינות סטף. בדרכנו נעבור על פני טרסות חקלאיות, מטעי הזיתים של כפר סטף ורחבת תצפית בנויה שממנה נשקף נוף עמק שורק, מנזר יוחנן היפה הדבוק לצלע הנגדית של העמק וחלקות שלחין מעובדות. ברקע: ירושלים, שכונת עין כרם ורכס עמינדב.
נרד עם שביל ישראל אל עין ביכורה הנובע ממערה חצובה שבה נטיפים קטנים ויפים. מי המעיין המזרזפים מקירות המערה נקווים אל תעלה ברצפתה וממשיכים בנקבה אל בריכת אגירה. מן הבריכה נשלחים המים בתעלות אל הטרסות המפולסות.
מעין ביכורה נמשיך בשביל רחב ויפה אל עין סטף. גם כאן המים נובעים ממערה ונמשכים בנקבה אל בריכת אגירה. ליד עין סטף נותרו שרידי מבנים גדולים שכמה מהם עתיקים, מן התקופה הרומית-ביזנטית, וכמה מהם מאוחרים, שרידים של הכפר הערבי סטף שננטש אף הוא במהלך קרבות עשרת הימים. לאחר מלחמת העצמאות ניסו אנשי אצ"ל להתיישב בו ואף נתנו לו את השם העברי "ביכורה", אך הניסיון לא צלח, והכפר ננטש שוב. ביוזמת קרן קיימת לישראל טופח האתר ושוקמו מערכות המים והחקלאות שלו, וכיום, תמורת דמי חכירה סמליים תקבלו בעלות על כמה טרסות חקלאיות, ותוכלו לגדל בהן במו ידיכם את הסלט שתכינו בבית. דרך נפלאה להחיות את החקלאות הקדומה של הרי ירושלים.
מעין סטף נרד מזרחה עד לחניון הרכב שבאפיק נחל שורק, וממנו נפנה שמאלה (צפונה) בדרך העפר הצמודה לערוץ (סימוני שביל ישראל לאורכה). לאחר כקילומטר נגיע אל גשר הבטון שבמפגש נחל שורק עם ואדי יוסוף הבא מדרום. נעבור מתחת לגשר ונמשיך דרומה במעלה ואדי יוסוף. לאחר כ-250 מטר יתגלה לעינינו סכר ענקי מתוח לרוחב הוואדי. גובה הסכר כעשרה מטרים, והוא בנוי מאבני גזית ענקיות. סכר זה הוא בסיס מערכת השלחין הגדולה שבנחל, שניזונה בעבר ממי עין חנדק שאליו נגיע בהמשך.
השביל עוקף את הסכר משמאל, ממשיך במעלה הנחל ומגיע אל בריכת אגירה גדולה, צרה וארוכה שבדופנותיה שני פתחי נקבות. מפתחים אלה נובעים מי עין חנדק, וניכנס אליהם לאור פנסים. יפה במיוחד היא הנקבה בעלת הפתח הקטן שבקצה הדרומי: אורכה למעלה משבעים מטר, גובהה כשני מטרים וחצי, והיא מוצפת מים עד לגובה של יותר ממטר. המים נקיים וצלולים, ורק התנועה בתוכם מעכירה אותם מעט. בקצה הנקבה יש סכר קטן, ואפשר לדלג מעליו בקלות אל פנים הנקבה, שם נובע עין חנדק.
נצא מנקבת עין חנדק ונעלה חזרה לשביל של הנחל המביא אותנו אל חניון קטן ובו כמה ספסלים בסמוך לכביש אספלט ישן. מכאן יש ללכת כקילומטר מזרחה עד למרכז הרפואי הדסה שממנו יוצאת תחבורה ציבורית לירושלים.
מנחם מרקוס – גיאומורפולוג וגיאוגרף, מחבר ספרי טיולים ומסעות
המיוחדים של מסע אחר
המלצות מסע אחר על אתרים יחודיים ומקומות שונים מהמסלול הרגיל
הרי ירושלים: ג'יפים/ בורמה זה כאן
בזמן מלחמת העצמאות היתה הדרך לירושלים חסומה והעיר נותרה נצורה עד שנפרצה דרך חלופית. הצעה למסלול ג'יפים בעקבות לוחמים
דרך בורמה, שנפרצה על ידי חטיבת הראל וחטיבה שבע, נקראת על שם הדרך שסללו בנות הברית במלחמת העולם השניה בין סין לבורמה (כיום מיאנמר) כדי לעקוף את הצבא היפני | צילום: דורון הורוביץ |
כתב: מנחם מרקוס
ב-18 במאי 1948 השתלטו הירדנים על משטרת לטרון ועל המתחמים שסביבה, ובאחת שמו לאל את כל מאמצי חטיבת הראל לשמור על נתיב האספקה לירושלים, והעיר הוטלה במצור. בסוף מאי יצאו שלושה מלוחמי החטיבה ממשלטי הרכס שמעל שער הגיא ופתחו במסע לילי לעבר חולדה. בסוף המסע שיגרו הלוחמים מסר חשוב למפקדת החטיבה: מצאנו דרך עוקפת מדרום למשלטי הירדנים בלטרון.
כבר למחרת יצא ג'יפ ועליו מפקדי החטיבה לבדוק את הדרך, ומכאן התגלגלו הדברים במהירות: ג'יפים עמוסי תחמושת החלו לנוע בה בזהירות, ואחריהם משאיות עם אספקה. חטיבה שבע החלה להכשיר את הדרך, שנקראה דרך בורמה, למעבר כלי רכב גדולים ואִבטחה את מעבר השיירות תחת האש הירדנית. לאחר כחודש היתה הדרך לעובדה קיימת, וירושלים נחלצה מן המצור.
עם השנים הדרך היתה לנתיב טיולים יפה העובר בחלקו המערבי בין גבעות השפלה ובחלקו המזרחי על מתלולי הרי ירושלים. לאורכה ניצבים שלטים וציונים המגוללים את הסיפור ההרואי של הדרך ופורציה.
פסי מתכת נגד מדרון חלקלק
נתחיל את הסיור בצומת נחשון, וממנו ניסע מזרחה בכביש מספר 44 ונחלוף על פני היישובים צלפון, הראל וכפר אוריה. כקילומטר ממזרח לפנייה לכפר אוריה מסתעפת מהכביש שמאלה דרך סלולה אל מצפה הראל. נפנה שמאלה (צפונה) אל הדרך ולאחר כ-800 מטר נגיע אל הגבעה שבראשה מצפה הראל. מכאן מתחילה דרך בורמה המסומנת באדום.
מצפה הראל הוא מגדל תצפית אש של קק"ל שהוקם על גגו של מבנה מוארך ששימש בית ספר לילדי הכפר הערבי בית סוסין (כיום מושב תעוז). כאן נערך משפט השדה ליוסף טוביאנסקי, מהנדס בחברת החשמל של ירושלים שהואשם בבגידה, וכאן הוא הוצא להורג. לימים טוהר שמו של טוביאנסקי על ידי הפרקליט הצבאי הראשי. מהמצפה נחבור לדרך העפר המוליכה מזרחה, יורדת לעמק רחב, מעובד בחלקו, ונגיע לאחר קילומטר וחצי לחניון קטן בין עצי דקל ואקליפטוס. כאן נמצאים עינות סוסין, מקור המים של בית סוסין. נמשיך מזרחה בדרך בורמה, במעלה עמק מתון (מעלה התאנים) המכוסה יערות אורנים, ולאחר כשני קילומטרים נגיע לאוכף ובו צומת דרכי עפר: שמאלה ליישוב נווה שלום (סימון ירוק), ימינה למושב תעוז (סימון ירוק) וישר אל מסילת ציון, לשם נשים פעמינו.
הדרך יורדת מעט בתלילות לנחל מאיר. לאחר כמאתיים מטר נגלה בצדה את שרידי נתיב ה"שפאלות", פסי מתכת מחוררים שהונחו שם כדי למנוע החלקה של משאיות האספקה במדרון התלול. הסיפור כאן דרמטי יותר מכפי שנראה לעין: כשהחלו בפריצת דרך בורמה התברר שהמדרון אל נחל מאיר מסוכן למשאיות היורדות. הפתרון היה שמשאיות האספקה שעלו מחולדה עצרו בראש המדרון, והאספקה הועמסה על כתפי "מתנדבים" (ובעברית פשוטה: משתמטים מהצבא שנשלפו מבתי קפה בתל אביב בצו צבאי מיוחד ואולצו להשתתף במשימה). אלה ירדו לתחתית המדרון והעמיסו את האספקה על משאיות ריקות שהגיעו מהעיר הנצורה. רק מאוחר יותר הותקנו השפאלות בקטעים התלולים לאבטחת הירידה של המשאיות.
נמשיך עם הדרך בירידה. במפגש עם נחל מאיר נגלה קטע מ"צינור השילוח", קו אספקת מים שהניחו פורצי דרך בורמה מעינות סוסין אל ירושלים. דרך בורמה ממשיכה צפונה ומזרחה ומגיעה למפגש נחל מאיר עם נחל דרך בורמה, פונה דרומה ואחר כך צפונה במעין פרסה. נמשיך מזרחה במעלה נחל דרך בורמה דרך עין מסילה, מעיין החבוי בחפירה מדופנת באבני גזית (בערבית הוא נקרא עין צ'יבאן, מעיין הזבובים). בהמשך נגיע אל כביש מספר 38, מצפון לתחנת הדלק של פז.
יא משלטי
ליד תחנת הדלק נחצה את הכביש מזרחה. נחלוף על פני חניון דרך בורמה היפה ונמשיך עם הסימון האדום במעלה נחל דרך בורמה (המוכר כ"דרך הג'יפים"), לעבר שמורת המסרק ובית מאיר. לאחר כשלושה קילומטרים נזהה שלט המורה על שלוחת שיירות. מי שהגיע ברכב רגיל עד לכאן ימשיך מנקודה זו ברגל בדרך הפונה שמאלה. עלייה של כקילומטר לצפון-מערב תביא אותנו אל משלט 21, אחד מהמשלטים שבהם ישבו לוחמי חטיבת הראל כדי לאבטח את תנועת השיירות בכביש שער הגיא שמתחת. מהמשלט יש תצפית מרהיבה אל מורדות הרי ירושלים, השפלה ומישור החוף.
נמשיך מזרחה בדרך עפר המסומנת בירוק, ולאחר כקילומטר נגיע אל מצפה נהדר שהוכשר בצל עץ זית גדול. מתחתנו עובר כביש שער הגיא הדחוק בין רכס השיירות שעליו אנו ניצבים ובין רכס המשלטים שמעברו השני. ב-1948 לא עבר פה כביש מהיר אלא כביש צר שלערבים היה קל מאוד לחסום. על קטע כביש זה, משער הגיא ועד ירושלים, אמר יצחק רבין, מפקד חטיבת הראל במלחמת העצמאות: "מעולם לא היתה מלחמה כה עקובה מדם על שדה מערכה שאורכו עשרים קילומטר ורוחבו חמישה מטרים בלבד".
מן המצפה נמשיך בדרך מזרחה כשאנו חולפים על פני משלט 16. כאן הותקנה תצוגה קטנה של מודל וצילומים שנצרבו על לוחות מתכת, והיא מתארת את כיבוש הכפר בית מח'סיר (כיום בית מאיר) שתושביו היו חוסמים את הכביש בעת מעבר שיירות אספקה לירושלים. ממשלט 16 נמשיך עם הדרך הירוקה, ואיתה נרד חזרה לדרך בורמה ולרכב הממתין לנו בנקודת תחילת ההליכה (סך כל ההליכה כארבעה קילומטרים. ברכב 4X4 אפשר לעבור את המסלול הזה בנסיעה).
נותרה לנו נסיעה של עוד כ-600 מטר במעלה דרך בורמה עד לכביש שבין בית מאיר לשואבה, אבל לפני כן נעלה לשמורת המסרק ונסייר בחורשת האורנים העתיקים ובמבנה הקבר הגדול של שיח' אל-עג'מי, שלפי המסורת היה הספר של מוחמד, ובזכות קדושתו נשתמרו כאן העצים ולא נכרתו. כאן סופה של דרך בורמה, וכאן בא לסיומו גם הסיור.