• נקודת התחלה: חניון הלילה של עמק ססגון • נקודת סיום: חניון הלילה של נחל רחם • אורך המסלול: 16 קילומטר • משך הטיול: שמונה שעות • דרגת קושי: בינוני • מים: בכניסה לפארק תמנע והטמנה בחניון הלילה של נחל רחם • לינה: בחניון הלילה של נחל רחם • מפת סימון שבילים: מספר 20 (הרי אילת)
הר תמנע בנוי מסלע גרניט ובו מחדרים מגמאתיים אדומים של פורפיר (כדי להבין את המושגים יש כמובן ללכת את המסלול הגיאולוגי ולא לפסוח על השלטים), עם התרוממותו של ההר עלו גם שכבות אבן גיר וחול שהמים המחלחלים בהן יוצרים את תצורות הנוף המרהיבות כמו עמודי שלמה, הפטרייה והקשתות. הטיפוס הוא קשה למדי אך מרהיב ביופיו ומזכיר מאוד את הר שלמה בהרי אילת. כשאנו מגיעים לאחר שימוש ביתדות ברזל סמליים לפסגה השטוחה אנו פורקים את התרמילים על ה"טבלה האופקית של אבן החול" ומכינים לנו כוס קפה אל מול הנוף הפראי המרהיב. בגובה 453 מטר וכמאתיים מטר מעל בקעת תמנע, הביטוי "הוד קדומים" לא נראה כקלישאה מופרכת. לאחר שאנו יורדים מההר בשביל התלול אנו פוגשים שני מטיילים הולכים לטיול שבת ברגל. הבחורים, שאחד מהם צועד יחף, לומדים במכון השלום ללימודי הסביבה הממוקם בקיבוץ קטורה ביחד עם סטודנטים פלשתינאים וירדנים. במרחבי הזמן הגיאולוגי הארוכים, הסכסוך האזורי הארוך והבלתי פוסק שלנו נראה כתהליך שגוי, אולי חזון אחרית הימים יתגשם דווקא מכיוון הדאגה המשותפת לסביבה?
אנו סוטים משביל ישראל אל עבר עמודי שלמה שתמיד כדאי לבקר בהם שוב. העמודים נוצרו מפעילות של מי גשם על סדקים אנכיים והם יצרו על ידי העמקתם את עמודי המצוק. אבל, חמש השנים האחרונות שאני מבלה בחבישת ספסלי האוניברסיטה העברית בירושלים גורמים לי להתרגש דווקא ממקבץ האבנים הדל של האתר הפולחני הקדום – המקדש המצרי הקדום לאלה חתחור. המקדש הוקם ב-1300 לפנה"ס וכנראה חרב ברעש אדמה ושוקם מחדש על ידי אוכלוסיה אחרת שיש המזהים אותם עם המדיינים. האזור משופע בשמות מקראיים אך כמובן שאין שום קשר וזיקה היסטוריים באזור הזה למלך שלמה או לדמות הנשית המקראית תמנע, שהייתה פילגשו של אליפז ואמו של עמלק(בראשית לו יב). על תמנע מסופר בתלמוד, במסכת סנהדרין: "תמנע בת מלכים היתה…ורצתה להתגייר. באתה אצל אברהם יצחק ויעקב ולא קבלוה. הלכה והייתה פילגש לאליפז בן עשו. אמרה מוטב תהא שפחה לאומה זו ולא תהא גבירה לאומה אחרת … יצא ממנה עמלק שצער את ישראל. מאי טעמא? שלא היה צריך לרחקה". זכתה תמנע המקראית וועדת השמות העניקה לה את אחד מהיפים באתרי ארצנו. אך מה שאולי יותר מבוסס היסטורית היא טענת החוקרים שמכרה הנחושת הראשון בעולם הוקם דווקא כאן והמלכים משושלות הפרעונים, מרעמסס סתי הראשון בשושלת ה-19 עד לרעמסס החמישי בשושלת ה-20 פעלו כאן. כיום ניתן רק לדמיין את העולם האקזוטי אך האכזרי שבו עבדים כרו את הנחושת והובילו אותה בשיירות אל המפרץ הטבעי בגי'זרת פרעון, דרומית לאילת של היום. המקום ננטש כשהמצרים הקדמוניים נסוגו משליטתם בארץ ישראל. אנו חוצים את הכביש הראשי של הפארק ונפגשים עם השביל בדרכו דרומה ממערב להר חכליל. בפרק עכשווי יותר של ניצול משאבי העולם, פעלו כאן מכרות תמנע המודרניים והכרייה נעשתה במחפורות עמוקות שבתחתיתן נחשפה עפרת הנחושת ובכריה תת קרקעית במנהרות שאורכן עשרות קילומטרים. אי כדאיות כלכלית גרמה להפסקת הכרייה באופן סופי ב – 1984 , אך בשנים האחרונות עקב זינוק במחירי הנחושת ישנה יוזמה כלכלית לחידוש הכרייה. ההליכה בין המכרות הפתוחים הנטושים באזור הר כחליל היא ייחודית ומסקרנת. אנו יוצאים מפארק תמנע וממשיכים לנחל רחם, מהגדולים בנחלי הרי אילת. בנחל הרחב המשובץ עצי שיטה, אנו מבחינים במתקן ברזל שנבנה כמקום קינון בניסיון נואש להציל את אוכלוסיית עוזניות הנגב, העוף הדורס שנכחד לחלוטין מנופי הנגב מאז 1989. אנו הולכים מערבה בדרך 4X4 של הנחל עד לחניון הלילה. בחניון אני פוגש את ראובן הפנר, פקח רשות שמורות הטבע. דמות ידועה, ייחודית וצבעונית המוכרת לרבים באילת ובערבה. את ראובן אני מכיר שנים רבות מכיוון שאחי נחום לב ז"ל היה חברו הטוב ביותר. ראובן מראה לי את המתקן המיוחד שבנה בחניון הלילה כדי לאפשר הטמנת מים מסודרת ללא השארת בקבוקי פלסטיק ריקים המתגוללים בחוץ ואני מקווה שגם בחניוני הלילה האחרים יאמצו את "הפטנט" הזה שימנע לכלוך רב.
להמשך שביל ישראל:
|
שמעון לב מתחיל לראות את הסוף. הוא מטייל בבקעת תמנע היפהפייה, ובהמשך מבקר במצפור עין עברונה שנבנה לזכרו של אחיו, נחום, שנהרג בתאונת דרכים עודכן 20.6.19 |
אביב בישראל - ממעוף הציפור
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 374
[name] => אסיה
[slug] => asia
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 374
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 3476
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 413
[name] => הערבה
[slug] => %d7%94%d7%a2%d7%a8%d7%91%d7%94
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 413
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 402
[count] => 119
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 402
[name] => ישראל
[slug] => israel
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 402
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 374
[count] => 2779
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )