רמת הגולן הוא השטח הכמעט אחרון בארץ שבו ניתן עדיין לראות את חיות הבר, וזאת מהסיבה שעדיין קיימים בו שטחים פתוחים גדולים המאפשרים את הקיום הזה. כמה אויבים איתם מתמודדים בעלי החיים בגולן: האחת – כוונתה של מדינת ישראל להכפיל את כמות המתיישבים בגולן, דבר שיצמצם את גודל השטחים הפתוחים ויכחיד את חיות הבר. הפיתוח חייב להיעשות בחוכמה בכדי להגיע למינימום פגיעה בבעלי החיים.
השנייה היא דילול האוכלוסיות של בעלי החיים, מירי באימוני הצבא ופגיעה מפגזים ורסיסים למיניהם.
הסיבה השלישית המדגישה את בעיית חיות הבר פעילות הלילה, היא בני האדם שהתרגלו להאיר את הלילות בעוצמות אור חזקות ביותר מבלי להבין את הנזק שאנו גורמים לבעלי החיים פעילי הלילה. חוסר מודעות זה של בני האדם לעולם המתקיים בחסות החשיכה גורם נזק רב לבעלי החיים ומצמצם את אזור הציד שלהם. עופות לילה יוצאות לצוד, חזירים שועלים ודורבנים מחפשים את מזונם בחשכה, ואם תשמעו את קרקורי הצפרדעים דעו שהם בעיצומו של טקס חיזור. הארת השטחים הפתוחים הורסת את פעילות הלילה ומשבשת את חיי בעלי החיים. תהליך זה נקרא "מדבור" – משמע הפיכת תאי שטח אלו למדבריים מבחינת פעילות לילה של בעלי החיים.
צילום סרטון: יואב יעקובי
לקריאה נוספת:
שלושת הסיבות הללו תלויות אך ורק באדם, החייב ללמוד לחיות לצד הטבע ולשמר אותו לדורות הבאים. בקצב הנוכחי מצב בעלי החיים רק מחמיר מיום ליום ולכן לפני שיהיה מאוחר אני מזמין אתכם לספארי לילה בו נצפה מבלי להפריע לפעילי הלילה בגולן.
לבעלי החיים בטבע יש לוח זמנים שונה זה מזה. חלק פעילים ביום ויש כאלה הפעילים בלילה. פעילי הלילה מעדיפים לפעול בשעות הדמדומים והחשיכה בגלל מספר סיבות. האחת בכדי להיתקל במינימום טורפים פעילים, והשנייה בגלל תנאי מזג האוויר, למשל במדבריות יעדיפו בעלי החיים לפעול בשעות הקרירות של הלילה מאשר בחום השמש.
לפעילי הלילה חושים יעילים המקלים עליהם בפעילות הלילה. לחלקם עיניים מחזירי אור – מנגנון שעוזר להם לקלוט אור טוב יותר. מבנה העין של פעילי הלילה בנוי כך שקיימת שכבה מחזירת אור מאחורי רשתית העין המשמשת לשיקוף האור וכך מגבירה את כמות האור הנתפסת ברשתית דבר המשפר משמעותית את ראיית הלילה. יש המכנים שכבה זו "זוהר העין". אצל בני האדם מנגנון זה לא קיים ולכן ראיית הלילה שלנו לקויה.
לחיות אחרות יש אוזניים גדולות לאתר קולות ורחשים מהסביבה, למשל שועלים, ארנבות, וחתולי ביצות.
החוש הנוסף המשמש את פעילי הלילה הוא חוש הריח.
גורם מרכזי המשפיע על פעילי הלילה הוא מאור הירח. בליל ירח מלא יש סיכוי שנראה פחות בעלי חיים מלילה חשוך ללא ירח. העדפת פעילי הלילה למקסימום עלטה.
רוצים לפגוש את בעלי החיים בסביבתם הטבעית ולהתרגש? ובכן לשאלה "מה עושות האיילות בלילות?" או "מה עושים פעילי הלילה בלילות?", נוכל לענות בספארי לילה ובעזרת פנסים.
חשוב לעשות טיול כזה עם מדריך מיומן ובהפרעה מינימלית לחיות הבר
מה בדרך כלל פוגשים בלילה בחשיכה:
צבאים
צבאים רבים מצויים בצפון רמת הגולן. הם חיים בעדרים ואוכלים צמחים קלים לעיכול וידועים ביכולת לפתח מהירות גבוהות.
הצבי הוא חיה יפה ואצילית, זריזה, מהירה מאוד ויכולה לפתח מהירות של כ-80 קמ"ש ויכולת ניתור של כ 2.5 מטר. שעות הפעילות מתחלקות לשעות הבוקר המוקדמות אחה"צ ושעות הלילה.
הזכר מסמן את הטריטוריה ע"י "תחנות ריח" (ערמת גללים המזכירה שוקולד קליק) וניתן לזהותו בזכות הקרניים הגדולות, הנקבות נעות בעדרים של נקבות בין הטריטוריות יחד עם העופרים שנולדים בהיריון שנמשך כחצי שנה.
שועלים
השועל חי בשטחים הפתוחים בחורש, ביערות ובקרבת מקורות מים ורבות האגדות סביב פקחותו.
השועל אוכל כל וחיי בטריטוריה שגודלה תלוי בכמות המזון ובפיזורו בשטח. השועל מכריז על טריטוריה בהשמעת נביחות, עיקר פעילותו בלילה וביום מסתתר במחילות שחפר לעצמו.
השועל חיי בזוגיות או במשפחה של כ-6 פריטים ורק נקבה אחת מזדווגת. ההיריון נמשך כחודש וחצי והגורים נולדים עיוורים למשך שבועיים. בגיל חצי שנה נעשים הגורים עצמאיים ובגיל עשרה חודשיים מגיעים לבגרות מינית. תוחלת החיים הממוצעת של השועל בטבע כשלוש שנים.
זאבים
הזאב הוא חיה חכמה וחמקמקה שקשה ונדיר לפגוש בה. הזאב חיי בלהקות ויודע לזהות אדם ממרחק של כקילומטר, בארץ הזאב חושש מאוד מבני האדם ועוד לפני שהספקנו לזהותו יחמוק ויעלם.
בגולן יש כ-200 זאבים והם נחשבים לטורפי על. גופו של הזאב בנוי לריצה ארוכה עם בית חזה קטן ושרירי רגליים חזקים. פרוות הזאב עשויה משתי שכבות. חיצונית, עשויה משערות קשות ששומרים ממים ולכלוך, והשכבה הפנימית עבה ושומרת חום. הזאב מחליף את הפרווה באביב ובסתיו.
הזאב חיי במבנה חברתי של זוג הורים וצאצאים. גודל להקה נע בין 5 ל-11 פריטים. הזאב היא חיה טריטוריאלית שסימון הטריטוריה מתבצע ע"י הטלת שתן ועשיית צרכים.
ההיריון נמשך כ-60 יום, הגורים נולדים עיוורים וחרשים ורק אחרי כשבוע נפקחות העיניים והאוזניים. בהמלטה יש כ-6 גורים בממוצע.
אורך חייו של הזאב בטבע כ-10 שנים בממוצע.
הזאבים צדים בלהקות, וזה מאפשר להם להתגבר על בעלי חיים גדולים מהם למשל עגלים.
ברמת הגולן הזאבים נמצאים בסכנה מתמדת כתוצאה מקונפליקט הקיים בין מגדלי הבקר והזאבים, אלו האחרונים טורפים עגלים ומסבים נזקים רבים לבוקרים בגולן, ואלה, בעידוד המדינה, מקבלים אישור לצוד זאבים ואף מקבלים תשלום של כ-2000 ש"ח לכל זאב שצדים.
דורבנים
הדורבן הוא המכרסם הגדול בישראל גדל בארץ בטבע החופשי ונקרא כך בשל הדורבנות (הקוצים) המכסים את גופו. אורכו כ-90 ס"מ ומשקלו כ-13 ק"ג, גר במחילות שהוא חופר לעצמו.
בשעת סכנה זוקף הדורבן את קוציו ויוצר רעש איום בריטוט הקוצים.
הדורבן צמחוני ואוכל פקעות ושורשים ואף גזעי עצים עד כדי גרימת מוות לעץ.
הדורבן הוא פעיל לילה. ביום הוא נמצא במחילות שחפר לעצמו. מחילה יכולה להגיע לאורך של כ-15 מטרים ולה יותר מפתח אחד. הדורבן חכם ובונה לעצמו מחילה נוספת לחירום למקרה שיגלו את מקום המסתור שלו.
לדורבן חוש ריח מפותח, עיניים ואוזניים קטנות וחוש שמיעה מפותח מאוד. הדורבן מסמן את שבילי התנועה שלו בהפרשת חומר מפי הטבעת על עצמים בדרך.
הדורבן חי בזוג ואין כאן גרושין, זוג לכל החיים. הדורבן אף הרחיק לכת ומקיים יחסי מין מספר פעמיים בלילה וזאת למטרת שימור הזוגיות ולא בהכרח לרבייה. בזמן קיום יחסי מין עולה הדורבן בזהירות על גב הנקבה, אין הוא יכול להיצמד לגופה בגלל הקוצים, אך איבר מינו הינו באורך של כ-40 ס"מ, ומאפשר לבצע את הרבייה.
ההיריון נמשך כשלושה חודשים ובלידה יוצאים בדרך כלל שני גורים שאחרי שלושה חודשיים נהפכים לעצמאים ואחרי שנה מגיעים לבגרות מינית.
חזירי בר
היונק הגדול בארץ, צבעו אפור ופרוותו גסה. הראש גדול מאוד וחרטום מאורך המסתיים בחוטם פחוס. לזכרים חיטים תחתונים היכולים להגיע עד כ-20 ס"מ ועליונים מעוקלים כלפי מעלה, אלה משמשים להגנה או תקיפה ולנבירה בקרקע בחיפוש מזון. אצל הנקבות החטים קטנים יותר ובאופן כללי הזכר גדול ממדים מהנקבה.
הרבייה מתבצעת לאורך כל השנה וההיריון נמשך כ-4 חודשים, ובממוצע יש בכל המלטה כשבעה גורים.
הנקבות חיות בעדרים עם הגורים ולזכר יש טריטוריה משלו אותה הוא מסמן בשתן וגללים.
משקלו של הזכר יכול להגיע לכ-250 ק"ג לעומת הנקבה שמשקלה הוא כ-100 ק"ג. החזיר מגיע לאורך של כ-2 מטרים והנקבה לכ-1.5 מטרים לא כולל הזנב.
תוחלת החיים בטבע כ-13 שנה.
חתולי ביצות
רמת הגולן זו חגיגה עבור חתול הביצות. יש ריבוי מאגרי מים וערוצי נחלים, שם הוא יכול לשהות ולחפש את טרפו.
חתול הביצות דומה לחתול הבית אותו אנו פוגשים באזורי מגורינו, רק שחתול הביצות גדול ממנו. הזכר מגיע למשקל ממוצע של כ-9 ק"ג והנקבה לכ-6 ק"ג. אורך זנבו כשליש מאורך גופו. צבעו חום בהיר, צהוב בהיר רגליו ארוכות ושריריות המאפשרות לו לרוץ מהר ביבשה וגם לשחות טוב כאשר נזקק לחציית נחלים או מאגרי מים. חתול הביצות מחפש את מזונו בסבך בקרבת ערוצי הנחלים ומאגרי מים, עיקר מזונו אלו מכרסמים קטנים, עופות, צפרדעים ודגים.
בעת הציד נעזר חתול הביצות בחוש הראיה, השמיעה והריח. החתול מתקרב בשקט לטרף וברגע אחד מזנק ובעזרת שיניו החדות והחזקות טורף את טרפו. בעת סכנה נימלט החתול בשחייה למקורות מים.
הריון אצל חתולי הביצות נמשך כ-3 חודשים ובהמלטה יוצאים בין 2 ל-4 גורים. ההמלטה מתבצעת בסבך או בסדקי סלעים.
גיריות הדבש
גירית הדבש היא חיה פראית וקשוחה המסוגלת להתמודד עם טורפים גדולים ממנה וזה בזכות אומץ ליבה. לגירית גפיים וגוף חסונים המסייעים בהישרדות, ועל אלה מצטרפים טפרים באורך של כ-4 ס"מ המשמשים להגנה ולפתיחת כוורות הדבש.
הגירית ניזונה מחרקים, מכרסמים קטנים, נחשים, לטאות, פגרים ודבש.
אורך גוף הזכר כ-70 ס"מ לעומת הנקבה כ-60 ס"מ. הזכר שוקל כ-10 ק"ג והנקבה כ-6 ק"ג.
בטבע קל מאוד לזהות גיריות בגלל צבען הבולט. חלקן התחתון שחור ואילו ראשן ולאורך הגב ישנו פס לבן אפור בולט מאוד.
הגירית חיה בבדידות ומפגשים מתקיימים לצורכי רביה בלבד. ההזדווגות מתרחשת לאורך כל השנה. ההיריון נמשך כ-6 חודשיים ובהמלטה יש בדרך כלל שני גורים. הגורים נולדים חרשים ועיוורים ואחרי כ-3 חודשים נגמלים מההנקה ובגיל שנה עד שנה וחצי מגיעים לבגרות מינית.
תנשמת
בלילה צבעה הלבן של התנשמת בוהק למרחקים כשפרצופה תחום נוצות לבנות מזכיר צורת לב, המאפשר לנתב את הצלילים לפתחי האוזניים.
צבעה גופה העליון חום זהוב, פרצופה וביטנה לבנים, רגלה ארוכה והטפרים מחודדים ומעוגלים כלפי מטה. המקור קטן ומעוגל.
במשך היום שוהה התנשמת במקומות חשוכים בזוגות או בבדידות.
לתנשמת חוש שמיעה מפותח במיוחד והיא רגישה מאוד לצלילים. במקרה של סכנה תסמר את נוצותיה תשמיע קולות נשיפה ונשימה ותקיש במקורה. בלילה בעט הציד התנשמת במעוף חרישי בגובה נמוך מחפשת את טרפה בעזרת הראיה ובעיקר בעזרת השמיעה המפותחת הנובעת מפתחי שמיעה אסימטריים, כך שפתח שמאל גבוה יותר מפתח ימין, דבר הנותן לה יתרון שמיעתי עצום.
התנשמת לוכדת את הטרף ברגליה ובולעת אותו מבלי ללעוס. כיום משמשות התנשמות כמדביר ביולוגי כנגד מכרסמים בשדות. בעזרת תיבות קינון המפוזרות בשטח פתרו החקלאים את בעיית המכרסמים.
תקופת הקינון באביב והתנשמת מטילה כ-7 ביצים הגוזלים בוקעים אחרי שלושה שבועות של דגירה, אחרי חודשיים עוזבים הגוזלים את הקן ואחרי כשנה מגיעים לבגרות מינית. גוזל שלא שורד ומת משמש כמזון לשאר האחים בקן.
***
יש עוד הרבה חיות פעילות לילה שנפגוש בטיולנו הלילי. רבות ההפתעות וההתרגשויות במהלך המפגשים המפתיעים במהלך ספארי לילה. בנוסף, אחרי כל ההתרגשות נעצור בתצפית מטורפת על העמק ועם מדורה קטנה תפוחי אדמה מרשמלו קפה והמון סיפורים נהנה מהשקט.
יואב יעקובי – מדריך טיולי ג'יפים, טיולים לכל המשפחה וטיול ויה פראטה במצוק מנרה.
פרטים על טיולים עם יואב כאן >>
אייל ברטוב – צלם טבע ותיק, במאי סרטים ומדריך טיולים
אתר