אם כביש פתוח עושה לכם טוב בלב, אתם סקרנים במהותכם, אוהבים ללמוד ומתעניינים בעולם ובבני אדם ומחפשים עיסוק שיביא את כל זה לידי ביטוי – מקצוע מורה הדרך עשוי להיות בדיוק בשבילכם. במקצוע הזה לא תסבלו מדלקות בשורש כף היד בגלל שימוש במחשב ולא תראו קלסר או מהדק סיכות, אבל בהחלט תידרשו ליכולת למידה מהירה, כישורי תקשורת מעולים, מרץ, אלתור, יצירתיות וסבלנות אין-קץ לבני אדם וסיטואציות אנושיות.
איך נראה היומיום של מורה הדרך?
תעודת מורה הדרך מאפשרת הדרכת תיירים וישראלים בכל מקום בארצנו הקטנטונת, שאולי אינה מרשימה בממדיה, אבל היא צומת תרבותי, דתי, היסטורי, ארכיאולוגי, בוטני וזואולוגי ומה לא. כל מי שלמד, ולו מעט, את סיפורי הארץ, יודע שרבים מרחיקים לנסוע לקרחונים, הרים ותרבויות זרות – ולא שמים לב לאוצרות שממש כאן, מתחת לאף. המקצוע הוא מגוון וכולל הדרכת תיירים וישראלים בקבוצות קטנות וגדולות, משפחות ובשנים האחרונות לא מעט יחידים. גם סוגי הטיולים מגוונים והם נעים מסיורים חד-יומיים בנושא דת ותרבות, דרך קבוצות בנות שבוע ויותר של בני נוער, צליינים ואחרים. יש מי שמתמחים בטיולי שטח ובנישות שונות, כגון תיירות יין, קולינריה וכדומה. את מקצוע מורה הדרך ניתן (ואף מומלץ) לשלב עם עיסוק במקצועות אחרים, כדי לשמור על ההתלהבות, החיוניות ולהימנע משחיקה.
למי מתאים להיות מורה דרך?
בראש ובראשונה המקצוע מתאים למי שניחן בסקרנות רבה, לצד יכולת למידה מצוינת. מורה הדרך, במיוחד בעידן הגוגל, נדרש להיות מסוגל להכיל ידע רב, אבל לתמצת ולמסגר אותו בצורה סיפורית ומעניינת עבור השומעים. מורה הדרך אמור לתת את הערך המוסף והחוויתי שעמדת הסברה אוטומטית, שלט, מפה או דף אינטרנט לעולם לא יוכלו לתת. כישורים בין-אישיים ויכולת לנווט בין גורמים שונים בשטח ולאלתר במידת הצורך – כשאתר סגור, כשיורד פתאום גשם או כשהגלגל התפנצ'ר, הם כמעט בגדר חובה. שפות זרות, בדגש על ארצות שמהן מגיעה תיירות נכנסת בכמויות נכבדות, הן בונוס משמעותי ומסייעות בכניסה למקצוע.
מה לומדים בקורס?
קורס מורי דרך, גם למי שלא מתכוון לעסוק במקצוע בסופה של ההכשרה, הוא אחת ממסגרות ההכשרה האינטנסיביות והייחודיות למבוגרים בשוק. הסטודנטים יוצאים לעשרות ימי סיור בכל הארץ וחורשים אותה לאורכה ולרוחבה, בכל עונות השנה ובכל מזג אוויר. בנוסף לסיורים, מוקדשות שעות רבות בכיתה ללימוד נרחב של התקופות השונות, ההיסטוריה והארכיאולוגיה של א"י ועוד. בנוסף, מוקדש בקורס זמן לנושאים מעשיים כמו עבודה עם תיירים, סוכני תיירות וכן מתודיקה וכישורי עמידה מול קהל.
עבודת מורה הדרך יכולה להיראות קלילה ומהנה ("ועוד משלמים לך על זה כסף?" אני נשאלת לעתים), אבל חשוב לא לטעות ולהבין שמדובר במקצוע לכל דבר ועניין, שכרוך לא פעם בשעות ארוכות מחוץ לבית, בצורך להתחדש ולחדש כל הזמן ולהיות שירותי ואדיב ללקוח – גם כשלא שתית קפה בבוקר והאוטובוס איחר.
לסיכום, אם אתם מכורים לטיולים וסיורים, חובבי סיפורים ואנקדוטות ועצמאיים בנשמתכם, כדאי לשקול בחיוב להצטרף לקורס הבא.
____
קלרה אונגר – מורת דרך עצמאית ורכזת קורס מורי דרך בבית הספר לתיירות בחיפה