מסעדות מזון מהיר משתמשות בכמות עצומה של כלים חד פעמיים ביום, כלים שעשויים מחומרים שאינם מתכלים ומצטברים במזבלות. לא ניתן לעשות בהם שימוש חוזר משום סוג. ב־1998 הזדהמה ארצות הברית ב־890 אלף טונה צלחות וכוסות נייר. ההערכה היתה שעד 2002 תצטבר בטייוואן אשפת צלחות וכוסות חד פעמיות במשקל של 54,545 טונה בשנה. לכן ב־2002 הכריזה ממשלת טייוואן מלחמה על שקיות וכלים חד פעמיים מפלסטיק, ואסרה לחלוטין את השימוש בהם. יש הטוענים ששימוש בכלים חד פעמיים עדיף משימוש בכלים רב פעמיים. תהליך הייצור שלהם צורך פחות אנרגיה (בספל זכוכית, למשל, צריך להשתמש מאתיים פעם כדי שהשימוש בו יהיה חסכוני באנרגיה לעומת כוס חד פעמית). בנוסף לחיסכון באנרגיה, שטיפת כלים היא גם בזבזנית במים. ולמרות זאת לכלים רב פעמיים יש יתרון מובהק אחד – הם לא יוצרים אשפה באותן כמויות. הכלים של ארתשל עמידים ומבוֹדדים כמו כלים של פלסטיק מוקצף, שמשמשים את רשתות המזון המהיר למיניהן, אלא שהכלים של ארתשל מתפרקים לחלוטין בערימת קומפוסט, וכך מתאפשר שימוש חוזר בהם. הם מתפרקים גם בסביבה ימית ואינם רעילים ליצורים החיים בה. ניסוי שדימה את התנאים הנוצרים כאשר הכלים נזרקים לצד הכביש גילה שהכלים התפרקו בתוך שישים־תשעים יום, כלים של קרטון רק התחילו להתפרק וכלי פוליסטרין לא הראו שום סימני פירוק. כדי למחזר את הכלים של ארתשל יש להוסיף אותם לערימת קומפוסט כדי לאפשר להם להתפרק. קימפוסט אפשר לעשות במסגרת ביתית, בערימה של זבל אורגני מסוגים שונים, או במסגרת תעשייתית, ענף שנמצא בחיתוליו – בארצות הברית כולה יש כרגע רק 45 מתקני קימפוסט תעשייתיים. כאשר מוצרי ארתשל נזרקים לפח רגיל ומוצאים את דרכם למזבלה, הם מתפרקים בקצב איטי יותר מאשר בערימת קומפוסט, משום שמזבלות לא מספקות את התנאים הדרושים לפירוק טבעי של חומרים אורגניים – לחות וחמצן. למרות זאת מחקר שנעשה באוניברסיטת אריזונה מוכיח כי לאחר שנה הם תפסו הרבה פחות מקום במזבלה מאשר כלים של נייר או פוליסטרין. "כלים חד פעמיים הם נגע שרצוי לבער", אומר שלומי בן ארוש מארגון אדם טבע ודין. לדבריו, רוב הכלים החד פעמיים מיוצרים מפוליסטרין, פלסטיק דק. שלא כפוליאתילן, שממנו מייצרים בקבוקי שתייה, הוא לא נשלח למחזור מסיבות כלכליות – לא כדאי מספיק להשקיע במחזורו. לכן, הוא מסביר, אם כבר משתמשים בכלים חד פעמיים, מוטב שיהיו פריקים ביולוגית. החדרת הכלים לוותה בפרויקט הסברה אינטנסיבי על הכלים – הועברו מזכרים והודעות בדואר האלקטרוני ונתלו פוסטרים כדי להסביר לעובדים את תפקודם של הכלים ולעודד אותם להשתמש בהם. אנשי הניקיון עברו הכשרה מיוחדת. גם רשת מסעדות המזון המהיר מקדונלדס התעניינה במוצרי ארתשל וביקשה ממנה לייצר לה אריזה לביג מק, אחד ההמבורגרים הפופולריים של הרשת. ארתשל הקדישה שנתיים להתאמת האריזה שלה לצרכים של מקדונלדס. לאחר הרצה נסיונית במאה סניפי הרשת בשיקגו אושרו ב־2001 המוצרים לתפוצה רחבה בסניפי מקדונלדס ברחבי ארצות הברית. התפוצה של מוצרי ארתשל הולכת וגדלה. ב־2001, שיווקה רשת הכלבו האמריקאית וולמרט צלחות ארתשל בתשעים מסניפיה, בעיקר בצפון מערב ארצות הברית. ב־2003 עלה המספר ל־1,200 סניפים. מלבד מקדונלדס ומשרד הפנים האמריקאי, משתמשים במוצרי ארתשל גופים רבים בעלי מודעות סביבתית, ובכללם אוניברסיטת קורנל, משרדי האי.פי.איי (הסוכנות האמריקאית להגנה על הסביבה) וחברת הקייטרינג סודקסהו. האסטרטגיה העסקית של ארתשל בנויה על מכירת זכויות הייצור לחברות אחרות בתמורה לתמלוגים. החברות הגדולות שמשתמשות בטכנולוגיה שהגתה ופיתחה ארתשל מפיצות, או מתכננות להפיץ, את המוצרים בקנה מידה גדול הרבה יותר משמסוגלת חברה קטנה כמוה. לכן התפוצה של מוצרי ארתשל בעולם הולכת וגדלה – יש, למשל, תוכנית להחדיר קערות אטריות של ארתשל למלזיה ולסינגפור. |
הכלים החד פעמיים נראים תמימים, אבל הם אחראים למיליוני טונות של פסולת לא מתכלה. חברת ארתשל מציעה אלטרנטיבה: היא מייצרת כלים מחומרים מתכלים. מקדונלדס כבר בתמונה פורסם 7.8.11 |
Array
(
)