ב-24 באוגוסט, שנת 79 לספירה, הר הגעש וזוב התפרץ ללא התרעה מוקדמת. רק יום לפני לכן נערכה בעיר פומפיי, שלמרגלות ההר, החגיגה השנתית לכבודו של וולקן, אל הנפחות והאש האחראי גם על הרי געש. דבר לא העיד על האסון הממשמש ובא, ותושבי האזור התנהלו בשגרת היום-יום. אבל לקראת הצהריים החל להיפלט ענן אדיר של עשן מלוע ההר, וסלעים געשיים הועפו לגובה עצום. האפר הוולקני והסלעים הלוהטים נעו במהירות עם הרוח לכיוון דרום-מזרח, מכסים בדרכם את העיר פומפיי ואת סביבתה, הורגים כל יצור חי שלא הספיק להימלט. 24 שעות נמשכה ההתפרצות האדירה, ובסיומה נקברו הערים פומפיי והרקולנאום תחת האפר, ונעלמו מעל פני האדמה. 1,700 שנים רבצו הערים מכוסות כליל, ואיש לא ידע היכן הן או מה בדיוק עלה בגורלן. ואז, איכר שחרש בשדהו נתקל בשרידים עתיקים. הוא הזעיק עזרה שבעקבותיה החלו חפירות נרחבות באזור. וכך נחשף עולם ומלאו, שנעלם בן רגע – רחובות, וילות נאות, בנייני ציבור מרשימים, מרחצאות, חנויות, מקדשים, אפילו בתי בושת. כיום, הר וזוב והערים העתיקות פומפיי והרקולנאום שנקברו תחת האפר הוולקני הם מאתרי התיירות המרתקים ביותר באיטליה. אם יש לכם רק יום אחד להקדיש לאזור, חלקו אותו בין ביקור בעתיקות פומפיי לטיפוס על הר וזוב, שהוכרז כפארק לאומי. גם אם תגיעו להר עם רכב או בטיול מאורגן, אין מנוס מלטפס לפחות חלק מהדרך ברגל, בעלייה תלולה למדי. אבל הטיפוס הזה, מכביד ככל שיהיה על מי שאינו בכושר גופני טוב, הוא חלק מהחוויה, כמו גם ההצצה ללוע ההר והנופים המרהיבים של מפרץ נאפולי שנפרשים מתחת.
בשל ההתפרצויות התכופות, אסור לטפס עד הלוע, אבל שירות מיניבוסים שפועל למרגלות ההר ייקח אתכם לגובה של יותר מ-3,000 מ', לאזור מרתק של סלעים שחורים, זרמי לבה קפואה, לועות קטנים הפולטים עשן. הקור השורר בגבהים מתחלף בתחושה של להט כשדורכים על סלעים חמים, ובחורף הניגוד המרהיב של סלעים שחורים ושלג לבן הופך את הביקור למיוחד אף יותר. את הסלעים השחורים של אטנה פוגשים שוב בעת ביקור בכפרים הסמוכים להר ובעיר קטניה – בריצוף המדרכות והכבישים וברעפי הגגות. אבל גולת הכותרת הוולקנית מצפה למי שייקח מעבורת או רחפת מצפון סיציליה אל האיים האאוליים (המוכרים גם בשם גם האיים הליפאריים). זוהי קבוצה של שבעה איים מופלאים, שכל אחד מהם הוא למעשה הר געש המיתמר מעל פני הים.
אי קטן בהרבה, אבל מעניין לא פחות, הוא סטרמבולי, שכל שטחו רק 13 קילומטרים רבועים, וכמה מאות התושבים המתגוררים בו דרך קבע מתפרנסים מחקלאות ומדיג. אבל הסיבה האמיתית להגיע לכאן היא הר הגעש, שגובהו 926 מ' מעל פני הים (ועוד יותר מאלף מטרים מתחת לפני הים) והוא מתפרץ דרך קבע בהתפרצויות דרמטיות, אבל בעלות עוצמה לא חזקה, כך שלא נשקפת סכנה למבקרים. עשן תמידי מיתמר משלושת הלועות של הר הגעש, ובעת התפרצויות גם נפלטים פרצי לבה רותחת ונשמעים קולות פיצוץ עמומים.
אפשר לטפס על ההר, אבל רק בלוויית מדריך מוסמך שמכיר היטב את השבילים ויודע מתי אפשר להתקרב ללוע ומתי זה מסוכן מדי. האמיצים, שיטפסו בשעות הלילה (שוב – רק עם מדריך!), יזכו למראות של אש ותמרות עשן, הצובעים את השמיים השחורים. את המחזה המפעים הזה ניתן לראות גם אם אתם שוהים בלילה באחד האיים הסמוכים. וולקנו, האי הדרומי ביותר בקבוצת האיים, נקרא על שמו של אל האש הרומי, שכן הקדמונים סברו כי לוע הר הגעש הוא בעצם ארובת הכבשן של וולקן. כבר שנים רבות שההר באי לא התפרץ, אולם אין זה אומר שהחיים שקטים ושלווים בוולקנו. מיד עם הירידה מהרחפת שמובילה אל האי יקבל את פניכם ריח עז של גופרית. הריח, המזכיר ביצים סרוחות, ילווה אתכם לאן שלא תלכו, אבל הניחוח הבולט הזה הוא חלק בלתי נפרד מחוויית הביקור פה, והוא גם מסמן את האטרקציות הפופולריות באי: אמבטיות בוץ וגופרית, מעיינות חמים וחופים שחורים, תוצאה של הפעילות הגעשית.
מי שבכל זאת רוצה קצת אקשן וולקני, מומלץ לו לצאת לטיול בחוף באיה די לוונטי, שם אפשר לראות אדי מים וגזים המתפרצים מבין סדקים בסלעים. קשה להפסיק להסתכל על המראה המלבב, אבל עשו זאת מרחוק ובזהירות – הטמפרטורה של האדים מגיעה ל-200 מעלות צלסיוס! |
תיירות וולקנית פופולרית באיטליה, ואין פלא. קשה לתאר את הריגוש שבטיפוס על הר געש פעיל, עם פלומת עשן שמיתמרת מהלוע. מהר וזוב ליד נאפולי, דרך הר אטנה בצפון סיציליה ועד האיים האאוליים הגעשיים – הצעה לטיול בעקבות הרי הגעש של איטליה פורסם 3.4.14 |
מונטנגרו בסרטון
Array
(
[country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 558
[name] => איטליה
[slug] => %d7%90%d7%99%d7%98%d7%9c%d7%99%d7%94
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 558
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 551
[count] => 578
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 551
[name] => אירופה
[slug] => europe
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 551
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 3867
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )