תפריט עמוד

שבעת פלאי תבל החדשים

שתפו:

ב-2007 נבחרו בליסבון שבעת פלאי תבל החדשים. השביעיה הזוכה: החומה הסינית, פטרה בירדן, הקולוסיאום ברומא, טאג' מהאל בהודו, מאצ'ו פיצ'ו בפרו, פסל ישו בריו, צ'יצ'ן איצה במקסיקו. כל מה שרציתם לדעת עליהם השבוע בפרויקט המיוחד

עודכן 6.10.24

בתום תהליך שנמשך כחמש שנים נבחרו בשנת 2007 בליסבון שבעת פלאי תבל החדשים. השביעיה הזוכה כוללת את החומה  הסינית שאורכה יותר מחמשת אלפים קילומטרים, העיר הנבטית בת אלפיים השנה החצובה בסלע פטרה בירדן, עיר האינקה המסתורית מאצ'ו פיצ'ו בפרו, הקולוסיאום, זירת הגלדיאטורים הענקית שהכילה חמישים אלף צופים ברומא, המאוזוליאום שהקים השאה המוגולי באגרה שבהודו לזכר אשתו האהובה ומוכר בשם הטאג' מהאל, פירמידת המאיה הגדולה בצ'יצ'ן איצה שבמקסיקו ופסל ישו שניצב מעל העיר ריו דה ז'ניירו בברזיל.

לקריאה נוספת:

שבעה אתרים אלה גברו על 12 יעדים אחרים, מפורסמים לא פחות, שפזורים בכמה יבשות. העובדה הבולטת בבחירה היא הפופולריות של הפרויקט באמריקה הלטינית. שלושה אתרים מבין השבעה ניצבים ביבשת זו. אירופה הצליחה הרבה פחות. רק אתר אחד הגיע לשביעיה למרות ששישה מועמדים הוצגו מן היבשת. יותר משמונים מיליון מצביעים השתתפו בתהליך ההצבעה ונתנו את קולם בדואר אלקטרוני או בהודעת טקסט בטלפון הסלולרי.

הספינקס והפירמידות בגיזה. האתר היחיד ששרד מן הרשימה הקודמת

הספינקס והפירמידות בגיזה. האתר היחיד ששרד מן הרשימה הקודמת

שבעת פלאי העולם העתיק נבחרו בידי הפילוסופים היווניים לפני יותר מאלפיים שנה. האיזכור הראשון של הרעיון הועלה בידי הרודוטוס כבר במאה החמישית לפני הספירה. את רשימת פלאי העולם העתיק כפי שאנו מכירים כיום ניסחו בימי הביניים והיא מכילה שבעה אתרים באזור הים התיכון. רק הפירמידות במצרים שרדו מן הרשימה העתיקה. ששת האחרים הם הגנים התלויים בבבל, פסל זיאוס באולימפיה, מקדש האלה ארטמיס באפסוס, המאוזוליאום של האליקארנסוס בעיר בודרום, פסלו הענק (קולוסוס) של הליוס ברודוס והמגדלור באלכסנדריה.

היוזמה החדשה, שמשכה הרבה מאוד תשומת לב, היא של השווייצרי ברנרד וובר, שמגדיר עצמו כיוצר סרטים, אוצר אמנות, טייס והרפתקן. וובר אסף קבוצת מומחים, חלקם אדריכלים וחלקם אנשי שיווק, כדי לקדם את תהליך הבחירה הממושך של שבעת פלאי העולם החדשים. הגוף שהקים וובר הצהיר שמשימתו "לשמר ולהגן על התרבות האנושית בעולם". הסיסמה שאימץ הארגון היא "המורשת שלנו היא עתידנו". וובר מצהיר שחצי מכל הכנסותיו יוקדשו לשימור ושיקום אתרים היסטוריים ברחבי העולם.

האתר פרסם את האתרים והערים שבהן ניצבים המועמדים הסופיים, וערך מסע הופעות מלווה במערך יחסי ציבור מסיבי בין 21 האתרים שברשימה. גולשים שנרשמו באתר האינטרנט של "שבעת פלאי העולם החדשים" הוזמנו להצביע ללא תשלום.

תווית היוקרה הזו עשויה קרוב לוודאי למשוך למקומות אלה מיליוני מבקרים. האינטרס הכלכלי של המקומות, כולם אתרי תיירות פופולריים, ברור. מי לא רוצה לראות את פלאי תבל?

אלה שבעת האתרים שנבחרו:

החומה הסינית הגדולה

החומה הסינית עמדה במקומה כאשר נבחרו פלאי העולם העתיק אבל היוונים לא הכירו אותה. אורכה של החומה, כששת אלפים קילומטרים, מעניק לה מקום של כבוד כפרויקט הנדסי מרשים במיוחד גם היום.

החומה הסינית הגדולה

החומה הסינית הגדולה

העיר הנבטית פטרה, ירדן

אלה ששרו "הסלע האדום" לא שיערו שהם מייחלים להגיע אל אחד משבעת פלאי תבל. הבחירה של פטרה, העיר החצובה בסלע בדרום ירדן היא הנציגות היחידה של אזורנו ומעוררת תקוות לתיירות שתפרח גם במזרח התיכון.

העיר הנבטית פטרה | צילום: Sergey_Bogomyako, שאטרסטוק

העיר הנבטית פטרה | צילום: Sergey_Bogomyako, שאטרסטוק

הטאג' מאהל, הודו

קשה לחשוב על מתנת אהבה גדולה ומרשימה יותר. קשה גם לחשוב על אתר יפה יותר שהוקם בנסיבות עצובות יותר. הטאג' מהאל נהפך כבר מזמן לאתר התיירות המושך ביותר בהודו, בייחוד בלילות ירח מלא.

הטאג' מאהל בהודו

הטאג' מאהל בהודו

הקולוסיאום ברומא

חמישים אלף צופים התגודדו באמפיתיאטרון הענק הזה לפני אלפיים שנה. רומא הותירה שרידים בנויים רבים מאוד, אבל אף אחד מהם אינו מרשים כמו המבנה הענק והעגול של הקולוסיאום בלב העיר.

הפירמידה בצ'יצ'ן איצ'ה, מקסיקו

פירמידת המדרגות היא השריד הבולט ביותר לתרבות המאיה שפרחה באזור חצי האי יוקטן במקסיקו לפני שהגיעו לכאן הכובשים הספרדים. מקדש שמש, לוח שנה ענק או אתר פולחן?

הפירמידה בצ'יצ'ן איצה

הפירמידה בצ'יצ'ן איצה

פסל ישו בריו דה ז'ניירו, ברזיל

האתר הצעיר ביותר מבין פלאי תבל החדשים. כבר בגיל שבעים נכנס לרשימה אחת עם העתיקים והגדולים ביותר. מה הופך את הפסל שחולש על ריו דה ז'ניירו פופולרי כל כך?

פסל ישן הגואל החולש על ריו דה ז'ניירו | צילום: Donatas Dabravolskas , שאטרסטוק

פסל ישן הגואל החולש על ריו דה ז'ניירו | צילום: Donatas Dabravolskas , שאטרסטוק

מאצ'ו פיצ'ו, פרו

אין כמעט דבר שעשוי למשוך אותנו יותר מגילויה של עיר מסתורית בלב ההרים. לחץ התיירים שזורמים כיום לעיר האינקה בהרי האנדים בפרו מאיים על שלמות האתר, אבל הפופולריות של מאצ'ו פיצ'ו רק גואה.

מאצ'ו פיצ'ו, עיר האינקה האבודה בפרו

מאצ'ו פיצ'ו, עיר האינקה האבודה בפרו

אתרים שלא נבחרו הם:

האקרופוליס באתונה, האלהמברה בגרנדה, איה סופיה באיסטנבול, הקרמלין במוסקבה, טירת נוישוויינשטיין בגרמניה, מגדל אייפל בפריז, אתר סטונהג' בדרום אנגליה, מקדש קיומיזו בקיוטו שביפן, בית האופרה בסידני, אוסטרליה, מקדשי אנגקור בקמבודיה, חומות טימבוקטו במאלי שבאפריקה, הפסלים באי הפסחא שבאוקיינוס השקט, ופסל החירות בניו יורק. הפירמידות במצרים, שנכללו תחילה בתהליך, הוצאו ממנו בעקבות מחאה של שר התרבות המצרי שסבר שאין זה מכובד שאתר שנכלל ברשימת פלאי תבל כבר לפני אלפיים שנה צריך לעמוד לבחירה מחודשת.

זריחה בסטונהנג'



רשימת האתרים המועמדים היתה מאוזנת מאוד. יש בה נציגים לכל היבשות, לכל הדתות ולכל התרבויות. אי אפשר לחלום על רשימה שהיא יותר "פוליטקלי קורקט" מנקודת השקפה אירופית, מרשימה זו. אלא שההגדרה "פלאי העולם החדשים" מעט בעייתית. רק שניים מבין עשרים ואחד המועמדים (בית האופרה בסידני ופסל ישו בברזיל) נבנו במאה העשרים. שלושה אתרים (פסל החירות, האייפל והקרמלין) נבנו במאה התשע עשרה. כל האחרים נבנו לפני יותר ממאתיים שנה. הכללת הפירמידות בגיזה, סטונהג' באנגליה והחומה הסינית כפלאי העולם החדשים(!) נשמעת מוזרה. מעטים מבין האתרים הם הישג הנדסי מרשים. קשה לראות בפסל החירות בניו יורק, למשל, הישג אדריכלי, הנדסי או אנושי מרשים במיוחד.

בטקס שנערך בליסבון לקחו חלק השחקנים ג'ניפר לופז, הילארי סוואנק ובן קינגסלי. עוד השתתפו הכדורגלן כריסטיאנו רונלדו, האדם הראשון על הירח ניל ארמסטרונג והאדם הראשון שהקיף את העולם בכדור פורח – ברטראן פיקאר.

 

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: