היערכות לקראת חופשה, טיול או נסיעת עסקים בחו"ל מחייבת להשקיע זמן ומחשבה בתכנון מוקדם. לפני שהכיף מתחיל, הנה שבעה דברים שאתם חייבים לזכור, בלי קשר לאורך הטיול או למה אתם מתכננים לעשות ולראות בו.
1. דרכון
הגעתם לשדה התעופה נרגשים לקראת הטיסה ומגלים ש… הדרכון לא בתוקף או שהוא עומד לפוג עוד חודש או חודשיים והמדינה שאליה אתם טסים דורשת דרכון בתוקף של לפחות שישה חודשים (נכון לגבי מדינות רבות בעולם). סקר מראה שלכ-25% מהישראלים הטסים זה קרה לפחות פעם אחת בעשור האחרון. לא נעים.
אמנם זה לא אומר שלא תוכלו לטוס, אבל הטעות הזאת תעלה לכם ביוקר. על פי נתוני רשות האוכלוסין, נכון לכתיבת שורות אלו, הוצאת דרכון חדש או חידוש דרכון פג תוקף תעלה לכם בין 155 ל-250 שקל באינטרנט (הסכום הנמוך יותר מתייחס לחודשים נובמבר עד פברואר, הסכום הגבוה לחודשים מרץ עד אוקטובר). בלשכה הוצאת דרכון או חידושו עולה 270 שקל. לעומת זאת, הוצאת דרכון זמני בנתב"ג עולה בין 825 ל-1,105 שקל – וכזכור, זהו דרכון זמני בלבד, לרוב לתקופה של 12 חודשים, כך שכמה חודשים אחרי שתחזרו מהנסיעה תצטרכו לשלם שוב עבור הוצאת דרכון חדש.
שורה תחתונה: תמיד בדקו מספיק זמן לפני הנסיעה שהדרכון שלכם בתוקף לפחות שישה חודשים ממועד הטיסה.
2. אשרת כניסה
לפני נסיעה ליעד חדש שאתם לא בהכרח מכירים, חשוב לבדוק האם ישראלים זקוקים לאשרת כניסה (ויזה). אל תסמכו על הטיול הגדול שעשיתם אחרי הצבא או על דברים שחברים או בני משפחה אומרים לכם, בדקו בעצמכם מה נדרש – אפשר לעשות זאת באינטרנט או בפנייה ישירה לשגרירות הרלוונטית. יש מדינות שדורשות ויזה אבל מנפקות אותה בשדה התעופה ביעד ויש כאלה שדורשות הוצאת ויזה בישראל.
אם גיליתם שצריך אשרת כניסה למדינה אליה אתם טסים, בדקו מה נדרש לעשות כדי לקבל אותה וכמה זמן מראש צריך להתחיל את התהליך. חשוב להשאיר מרווח מספיק של זמן, למקרה שהוצאת הוויזה מתעכבת בשגרירות או בחברה המטפלת בכך. אם לא דאגתם לאשרה, במקרה הטוב לא יאפשרו לכם לעלות על הטיסה בישראל, במקרה הרע תטוסו חצי עולם רק כדי לגלות שאתם לא מורשים להיכנס למדינה וצריכים לחזור את כל הדרך בחזרה.
כמה מדינות הדורשות אשרת כניסה מבעלי דרכון ישראלי: ארצות הברית, הודו, וייטנאם, אוסטרליה, אתיופיה, ארמניה, בוליביה, מדגסקר.
שורה תחתונה: ברגע שהחלטתם על יעד נסיעה, בדקו האם צריך אשרת כניסה והתחילו בתהליך הוצאתה כדי לוודא שתקבלו אותה בזמן.
3. ביטוח נסיעות
למרות שאף אחד לא אוהב לחשוב על מחלה או פציעה לפני חופשת החלומות, ביטוח נסיעות חיוני לא רק למי שמתכנן לעסוק בספורט אתגרי או לטייל במדינות נידחות עם תשתיות לא מפותחות. גם בנסיעה קצרה לעיר בירה אירופית אפשר ליפול ולשבור רגל או ללקות בדלקת גרון חמורה שמחייבת טיפול אנטיביוטי דחוף. ביטוח נסיעות שעולה כמה שקלים ביום יבטיח שלא תאלצו לשלם מאות ואלפי שקלים (לעתים אפילו עשרות אלפי שקלים אם נדרש אשפוז) על טיפול רפואי בחו"ל.
אין הבדל משמעותי בין קניית ביטוח נסיעות ישירות באינטרנט או דרך סוכן ביטוח, המחיר דומה וכך גם הכיסוי, השיקול צריך להיות איך נוח לכם יותר להתנהל הן בזמן הרכישה והן בהמשך, אם תזדקקו להפעיל את הביטוח. בכל מקרה, חשוב לשים לב לשינויים שחלו לאחרונה: הביטוח הבסיסי כבר לא מכסה אובדן או נזק לכבודה או ביטול של הנסיעה מסיבות רפואיות. על הסעיפים האלה מוסיפים תשלום (לרוב לא גדול) המבטיח כי תפוצו במקרה שהמזוודה שלכם אבדה או ניזוקה או במקרה שאתם נאלצים לשנות את תאריך הטיסה או לבטלה מסיבה רפואית הנוגעת לכם או לקרוב משפחה ישיר (הורה או ילד).
שורה תחתונה: אל תשכחו לרכוש ביטוח נסיעות והקפידו לבדוק מה הביטוח מכסה ומה צריך להוסיף לחבילת הבסיס. אם אתם יוצאים לחופשת סקי או מתכוונים לשלב ספורט אתגרי בחופשה, חשוב להוסיף את הסעיפים האלה לביטוח הבסיסי. לתרמילאים היוצאים לטיול באסיה או דרום אמריקה חשוב לרכוש ביטוח מיוחד הכולל גם חילוץ והצלה.
4. מט"ח
במהלך השהות בחו"ל תוכלו לשלם במזומן (במטבע המקומי) או בכרטיס אשראי בינלאומי. גם לבעלי כרטיס אשראי בינלאומי, תמיד מומלץ לקחת גם כסף מזומן. הכסף הזר שלקחתם ישמש לתשלומים ראשוניים מיד עם הנחיתה, כמו הגעה אל המלון או למרכז העיר, ובהמשך לקניות במקומות שבהם לא מקבלים אשראי, בין אם אתם נמצאים במדינה שבה השימוש באשראי לא נפוץ או שאתם אוהבים לקנות בשווקים ובחנויות מקומיות בכפרים נידחים.
יש כמה אפשרויות לקניית מט"ח לפני הנסיעה, בבנק, בדואר, בסוכנויות צ'אנג' ובשדה התעופה. הדרך הקלה, המהירה והנוחה ביותר היא קניית מט"ח בדיגיטל – שירות של בנק הפועלים, המשרת את כלל לקוחות הבנקים, שמאפשר להזמין מט"ח באינטרנט מתוך מגוון של עד 30 מטבעות (מדולר ואירו ועד לין יפני ודולר ניו זילנדי), לבחור את סוג השטרות המועדפים (גדולים, קטנים או שילוב של השניים) והכסף יחכה לכם באחד מדלפקי הבנק בשדה התעופה – בטרמינל 3 או 1, 24 שעות ביממה, שבעה ימים בשבוע.
שורה תחתונה: יש לכם מספיק דאגות וטרדות לפני הנסיעה, רכישת מט"ח בדיגיטל תחסוך כאב ראש נוסף.
5. מזוודה או טרולי?
ענף התעופה משתנה במהירות מסחררת בשנים האחרונות, והיום בחברות רבות – בכל חברות הלואו קוסט ובלא מעט חברות תעופה סדירות – המחיר הבסיסי של הכרטיס לא כולל מזוודה. אם אתם נוסעים לסוף שבוע קצר או שאתם צעירים שמסתפקים בשתי חולצות טי וזוג ג'ינס, טרולי שעולה אתכם למטוס יספיק.
אבל אם אתם נוסעים לתקופה ארוכה, לנסיעת עסקים שמחייבת חליפות ייצוגיות, ליעד המצריך לבוש חורפי כבד וחם או שאתם חולמים על מסע שופינג מסחרר – אין ספק שתזדקקו למזוודה, בין אם מחירה כלול בכרטיס או שתיאלצו לשלם תוספת מחיר. לכן חשוב לדעת שהזמן הטוב ביותר להוסיף מזוודה הוא בזמן הזמנת הכרטיס עצמו. מיד אחרי שסיימתם להזמין את כרטיס הטיסה ולשלם עליו, הוספת מזוודה תעלה יותר והתשלום הגבוה ביותר יהיה בשדה התעופה עצמו, אם הופעתם עם מזוודה למרות שקניתם כרטיס שאינו כולל מזוודה. אז תידרשו להוסיף עשרות רבות ואפילו מאות שקלים, לפעמים יותר ממה שכרטיס הטיסה עצמו עלה!
שורה תחתונה: אם הנסיעה שלכם מצריכה מזוודה, אל תשכחו לבדוק לפני הזמנת כרטיס טיסה באינטרנט האם המחיר כולל מזוודה. אם אתם צריכים להוסיף מזוודה, עשו זאת בשלב הזמנת הכרטיס כדי לחסוך כסף.
6. טיפים לאריזת מזוודה
אתם לוקחים אתכם מזוודה לנסיעה? הנה כמה טיפים מהירים לאריזה יעילה:
- חולצות טריקו, מכנסי כותנה וחצאיות כדאי לגלגל בצורה הדוקה, דבר החוסך מקום מבלי לגרום לקמטים.
- חולצות מכופתרות כדאי לקפל ולהניח במארז אל קמט.
- את הגרביים אפשר לדחוס לתוך הנעליים, דבר שעוזר לשמור על צורת הנעל וחוסך מקום.
- אפשרות שונה: ארזו את הבגדים בשקיות ואקום, שמפחיתות באופן משמעותי את הנפח שהם תופסים במזוודה. אפשר לקנות שקיות כאלה בחנויות לציוד טיולים.
7. טיפים לאריזת טרולי
אם החלטתם לוותר על מזוודה ולהסתפק בטרולי חשוב שתדעו שהחוקים הנוקשים לגבי מה מותר ומה אסור לעלות למטוס חלים כמובן לא רק על תיקי יד אלא גם על טרולי. פירוש הדבר שלא תוכלו לקחת אתכם לנסיעה מספרים או פצירה לציפורניים וגם לא נוזלים בנפח של 100 מ"ל ויותר. זה אומר שתיאלצו לוותר על הבושם החביב עליכם ועל שמפו, סבון נוזלי או קרם גוף בגודל סטנדרטי.
ברוב חברות התעופה מותר לעלות למטוס כמה בקבוקים קטנים של נוזלים, שהנפח הכולל שלהם מגיע ל-100 מ"ל (הדרישה הנפוצה היא לארוז אותם בשקית שקופה עם סוגר ולהניח מחוץ לטרולי על המסוע שבו נבדקים תיקי היד). לפני הנסיעה אפשר לקנות ברשתות הפארם בקבוקי פלסטיק קטנים ולמלא אותם או לקנות בחו"ל מוצרי רחצה ולהשאיר אותם שם בסוף הטיול. אם אתם נוהגים לקנות מוצרי בישום וקוסמטיקה בחו"ל, תיאלצו לוותר על ההרגל במקרה שאין לכם מזוודה או לקנות את המוצרים בחנות הדיוטי פרי שבשדה התעופה, שם יארזו אותם באופן כזה שהם יעברו בשלום את הבדיקה הביטחונית של מטען היד.
דבר נוסף שחשוב לבדוק: גודל הטרולי שמותר לעלות למטוס שונה מחברה לחברה וכך גם המשקל המותר, שיכול לנוע משישה ועד עשרה ק"ג – הבדל משמעותי מאוד, שחשוב לדעת מראש. אם הגעתם לשדה התעופה עם טרולי גדול מהמידות המצוינות באתר החברה או במשקל יתר, תידרשו לשלוח אותו לבטן המטוס ולשלם על כך כאילו היה מזוודה רגילה. כל המידע לגבי החומרים שאסור לעלות למטוס, גודל התיק או הטרולי והמשקל המקסימלי נמצא באתר האינטרנט של חברת התעופה.