ברוכים הבאים לאֶשקאדי – "ארץ הבאסקים" בשפת אנשיה. ארצו של העם הבאסקי, המתפרשת במערב רכס הפירנאים, לשפת הים האטלנטי, נחלקת בין שתי מדינות – ספרד וצרפת – אך היא אינה צרפתית ואינה ספרדית. היא באסקית, ובתור שכזו היא ייחודית, מסתורית משהו. היא שומרת על אופייה הנבדל, על תרבותה העתיקה ועל שפתה הייחודית, שמקורותיה בלתי ידועים. השפה הבאסקית היא המאפיין העיקרי של האומה: באסקי הוא "מי שדובר באסקית". השאיפה הבאסקית לעצמאות אינה נחלת הכלל, ורבים הבאסקים שמגנים את פעילותה של ETA, המחתרת הבאסקית. גם אם אפשר להיתקל בסממנים לאומניים בכפרי החבל ובעיירותיו, הרי שהיום זהו חבל ארץ מזמין ומתויר. הגסטרונומיה היא מרכיב מהותי בחיי העם הבאסקי וחלק מזהותו הלאומית. לצד המטבח העממי, שאפשר לטעום ממנו בכל עיירה ובכל נמל דיג, צמח בחלק הספרדי של ארץ הבאסקים, ובעיקר בעיר סן סבסטיאן וסביבותיה, מטבח עילי ייחודי – המטבח הבאסקי החדש – ששמו הולך לפניו. מסרדין ועד דיונון הדגים הפופולריים ביותר הם המרלוזה (merluza) – סוג נפוץ של בקלה, הטונה – לבנה או אדומה (מתוך העונה הארוכה של הטונה – בדרך כלל ממאי עד אוקטובר – יש כמה שבועות שבהם פילה הטונה עסיסי כמו בשר בקר משובח), הצ'יפורה (dorada), האנשובי והסרדינים – הנצלים על האסכלה בכל נמל דיג. לאורך החופים אוכלים לובסטרים (misera) ולנגוסט מקומיים, בדרך כלל על הפלאנצ'ה, וגם חסילונים ולנגוסטין. ואולם, את המטבח הבאסקי מאפיין יותר מכל הדיונון – צ'יפירוי (txipiroi) בבאסקית. החיות הקטנות מוגשות ממולאות, עם פלפלונים אדומים מוקפצים, ברוטב הדיו השחורה. כך נוצרים בצלחות תמונות יפות ושילובי צבעים מרשימים. לצד מאכלי הים בולטים הפלפלונים. הפלפלון, ממתוק ועד חריף כאש, הוא המאפיין העיקרי של התיבול הבאסקי (לצד השום). בכפר אספלט (Espelette) שמצפון לפירנאים תלויים הפלפלים כמרבדים אדומים על חזיתות הבתים לייבוש בשמש, והמחזה מרהיב. השעועית (alubias) אופיינית גם היא, וכמוה גם פטריות הבר למיניהן, בעיקר אורניות. בעל החיים המספק מסורתית את צרכיו של האיכר העני הוא החזיר. בארץ הבאסקים מגדלים גם חזירים שחורים החיים בתנאי בר־למחצה וניזונים מערמונים ובלוטים. בשרם שמן פחות וניחוחי יותר מבשר חזירים רגילים. הז'אמבון של באיון (Jambon de Bayonne) הוא מותג אזורי המוכָּר כטוב ביותר בצרפת. זהו ז'אמבון cru, כלומר "חי": הטיפול בבשר אינו כולל בישול או עישון. ממרקים אותו מדי פעם בתערובת של מלח, פלפל ותבלינים, ומניחים לו להתייבש באוויר הפתוח עד 18 חודשים. ובצד הספרדי מייצרים, כמובן, את החאמון הידוע.
ארץ גבינות ויין ואם כבר דיברנו על יין: היין הממש־באסקי היחיד בחלק הצרפתי הוא אירולֵגי (irouleguy), שהוא יין אדום, ובספרדי – צ'אקולי (txakoli), יין לבן בעל תסיסה טבעית עדינה, שלוגמים צעיר, בעיקר כאפריטיף או כליווי לפינצ'וס (הטאפאס הבאסקיים). ובל נשכח את יינותיו של חבל ריוחה אלאווסה (Rioja Alavesa) שבתחומי ארץ הבאסקים. גם הסידרה (sidra), שיכר התפוחים, הוא ספציאליטה באסקי־ספרדי מסורתי. סן סבסטיאן: צפיפות של כוכבי מישלן המטבח העילי היצירתי של סן סבסטיאן, המכונה "המטבח הבאסקי החדש", מקדש את המסורות הקולינריות של העם הבאסקי, אך על פי דרכו הייחודית. הוא נולד בראשית שנות השבעים, כתגובה מודעת למטבח החדש בצרפת, שפרץ שנים אחדות לפניו. בעוד המטבח החדש מצפון לפירנאים התנער מהעבר ומכלליו, הבאסקים שיוו למורשת שלהם לבוש חדש ומקורי. הם לקחו מתכונים מסורתיים, פירקו אותם לגורמים, ומאותם מרכיבים גיבשו מנות בצורות ובטעמים חדשים, המרמזים עדיין על המסורת.
היום, נושא הדגל במטבח הספרדי העילי בכלל ובמטבח הבאסקי בפרט הוא חואן מארי ארסאק. המטבח שלו עונתי מובהק, והתפריט של מסעדתו, Restaurante Arzak, בעלת שלושת כוכבי המישלן, עובר ממוצר למוצר – טונה, מיני ירקות, אנשובי, קלמארי – וכל מוצר משמש כשהוא בשיאו. התפריט משתנה כמעט מדי יום, והארוחה המצוינת רצופת הפתעות. כאן תוכלו להבין את מהות המטבח הבאסקי, במיוחד כאשר ארסאק מגיש מנה מסורתית ולצידה את הפרשנות החדשנית שלו לאותה מנה. עם כל היצירתיות, הוא מעוגן לגמרי במסורת הבאסקית. על המנות הנפלאות תשלמו עשרים־שלושים אחוז פחות ממה שתעלה ארוחה ברמה דומה בצרפת.
ועוד משהו שאסור להחמיץ: שווקים. השניים העיקריים בסן סבסטיאן הם לה ברֶצ'ה שבעיר העתיקה ושוק סן מרטין המקורה, המגוון להפליא, שבמרכז העיר.
סביב סן סבסטיאן: שוק, נמל, פסטיבל
בילבאו: לא רק גוגנהיים גם בבילבאו נשמרת מסורת סיבוב הברים בחבורה. חלקי העיר המשופעים ביותר בבתי פינצ'וס הם כיכר Campuzano ורחוב Garcia Rivero הקצר, רחוב Poza Licenciado פינת רחוב Areilza; הגזרה של רחוב Disputacion והמדרחוב מעבר לכיכר Federico Moya, והרחובות שליד גני Albia הסמוכים. וכמובן, הרובע העתיק. בעיר העתיקה בקרו במרקטו דה לה ריברה (Mercado de la Ribera), שוק מזון רב קומתי בתוך בניין מעניין מ־1930 בסגנון אר דקו מפואר.
בסן ז'אן ובעיירות הצמודות לה, סוקואה (Socoa) וסיבּור (Ciboure), כמה מסעדות עממיות טובות, המתמחות בין היתר במרק המרקים הזה: טאברן באסק (Taverne Basque) וביסטרו ארנצאלאק (Arrantzaleak) בסן ז'אן; בנמל הדיג של סוקואה מומלצת Pantxoa; ובסיבור בקרו במסעדת שה דומיניק (Chez Dominique).
| ||||||||
|
לעם הבאסקי, היושב לאורך חופי האוקיינוס האטלנטי משני עברי הגבול הצרפתי־ספרדי, מורשת קולינרית ייחודית וטעימה. סיור מגרה בארץ הבאסקים: דגים טריים צלויים בקרן רחוב, בתי פינצ'וס תוססים ומסעדות עטורות כוכבי מישלן פורסם 21.8.11 |
טירת הנשרים בדרום צרפת
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 551
[name] => אירופה
[slug] => europe
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 551
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 3868
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 635
[name] => הפירנאים הצרפתיים
[slug] => %d7%a4%d7%99%d7%a8%d7%a0%d7%90%d7%99%d7%9d
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 635
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 630
[count] => 41
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 630
[name] => צרפת
[slug] => france
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 630
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 551
[count] => 389
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )