תפריט עמוד

מסלול אופניים ממיתר ליער יתיר

שתפו:
• עונה מומלצת: סתיו, חורף ואביב. 

• התאמת המסלול: לכל המשפחה. 

• קושי המסלול: בינוני. הדרך טובה, אך יש בה עליות וירידות. 

• אורך המסלול: כעשרה קילומטרים. 

• משך המסלול: כשלוש שעות וחצי. 

• מפה: מפת סימון שבילים מס' 12, "דרום השפלה ושולי הר חברון".

• הגעה מצומת שוקת: מצומת שוקת ממשיכים בכביש 60 צפונה לעבר מיתר. חולפים על פני היישוב עצמו, וכעבור כשני קילומטרים פונים (בעיקול החד של הכביש לפני המחסום) ימינה אל יער מיתר. 

• המסלול אינו מעגלי, נדרשת הקפצת רכבים. 

• הקפצת רכב לנקודת הסיום: בצומת שוקת פונים ימינה ומיד שמאלה, אל כביש מס' 31 לעבר ערד. כעבור שישה קילומטרים, לאחר שחולפים על פני הכפר הגדול חורה משמאל, פונים שמאלה בביש מס' 316 המשולט בשלט בצבע חום לכיוון יער יתיר. כעבור 11 קילומטר מגיעים אל פנייה שמאלה לדרך עפר שמסומנת בצבע כחול. זוהי נקודת הסיום. 

ראשיתה של הדרך עוברת בנוף פתוח שבאביב מתהדר בפריחה נפלאה | הצילומים בכתבה: יותם יעקבסון

ראשיתה של הדרך הייתה בעבר בנקודה צפונית יותר, בה עובר כיום כביש המערכת של גדר ההפרדה. מסיבה זו, נפתחת ראשיתה באיגוף קטן של מיתר ומשם היא מתחברת אל הדרך הנופית, שמסומנת בסימון שבילים בצבע כחול.

ראשיתה של הדרך עוברת בנוף פתוח. בחורף מוריק האזור ובאביב מתהדר בפריחה נפלאה של פרחי בר, ביניהם שפע גדול של נוריות וצבעונים. בהמשך הדרך נכנס אל תחום נטיעות ואז גם מובטח יותר צל, שילווה אותנו עד סוף המסלול.

כעבור כמה קילומטרים מגיעה הדרך אל ערוצו של נחל אשתמוע וממנו מעפילה אל המורדות הצפוניים של הר חירן. אומנם הדרך עצמה אינה חולפת בשיא הגובה, אך ניתן בקלות להעפיל לפסגת ההר ולצפות ממנה צפונה, לעבר דרום הר חברון. נוף הגבעות הרכות, נופי הטרשים והכפרים הפזורים ביניהם מעורר צער רב על כך שבאזורים האלו כבר לא מטיילים היום. בתווך נמצא תוואי גדר ההפרדה, מודגש על ידי צירי טשטוש וגדרות. מבט דרומה ומערבה מאפשר תצפית לעבר פתחת באר שבע.

תחנה נוספת שכדאי לעצור ולסייר בה היא חורבת יתיר, הניצבת על גבעה שאותה מקיפה הדרך משלושת עבריה. יתיר מוזכרת אומנם כבר בספר יהושע כעיר כוהנים בדרום יהודה, אך רוב הממצאים בשטח מתוארכים לתקופה הביזנטית ומעליהם שרידים ערביים מאוחרים יותר. במרומי הגבעה נמצאים קברי שיח'ים ערביים, שיח' אצבע ושיח' עתירי, שעל שמו נקרא היער כולו. חלק מסורג האבן ששימש בעבר כחיץ בין הנאוס, אולם התפילה בכנסייה לבין האפסיס, מקום המזבח, משמש היום כמשקוף הכניסה לקברו של שיח' אצבע. מבין השרידים הביזנטיים בולטים בריכת מים, שרידי כנסייה, חלקי בית בד ושאר מבנים שביניהם פזורות לא מעט אבנים מגולפות.

מזרחית לחורבת יתיר ישנה פנייה שמאלה אל דרך הפטרולים הישנה, שמסומנת בצבע אדום. אנו לא נפנה בה ונמשיך בעקבות הדרך שמסומנת בצבע כחול, המתפתלת בין הגבעות המיוערות לעבר נקודת הסיום.

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות משפלת יהודה ומישור החוף הדרומי

פסטיבל האוכל הכפרי ה-23 במטה יהודה: המלצות טעימות
פסטיבל האוכל הכפרי ה-23 במטה יהודה: המלצות טעימות

בראנץ' על טהרת הסלואו פוד, יין ומאפים מול נוף כרמים, ארוחה אתיופית צמחונית בחווה חקלאית וארוחה קוצ'ינית בבית במושב - אלו הן רק כמה המלצות טעימות במיוחד לפסטיבל האוכל הכפרי ...

פורסם 6.3.23

סימי שאואר

כתובת ארמית בלכיש שנחשבה עתיקה התגלתה כתרגיל לתלמידים
כתובת ארמית בלכיש שנחשבה עתיקה התגלתה כתרגיל לתלמידים

לראשונה בארץ: נחשפה כתובת חשובה ונדירה הנושאת את שמו של המלך הפרסי דריווש הראשון, אביו של אחשוורוש. את החרס בן 2500 השנה שעליו נחרטה הכתובת בכתב ארמי, גילו מטיילים במקרה, ...

עודכן 5.3.23

יולי שוורץ | צילומים: באדיבות רשות העתיקות

טיול באשדוד – על המתוק, המלוח ומה שביניהם
טיול באשדוד – על המתוק, המלוח ומה שביניהם

תושבי אשדוד התקבצו אליה מכל קצות תבל והפסיפס האנושי המרתק הזה אחראי, בין השאר, למבחר קולינרי מפתה. אל שלל הטעמים המתוקים והמלוחים מצטרפים מקומות מסקרנים של אמנות ותרבות. קפצנו לביקור ...

עודכן 9.1.23

רותם בר כהן

שתפו: