בשנת 1910 שדרות רוטשילד נראו לגמרי אחרת: שתי שורות של בניינים נמוכים, חלקם עדיין בבנייה, ובתווך משטח חולי רחב ידיים, שנראה כמו מדבר שומם, ובמרכזו בניין קטן ומשושה עם גג מחודד – הקיוסק הראשון של תל אביב, שהתנוסס בגאווה בלב מה שיהפוך לשדרה הכי מפורסמת בעיר. מים רבים זרמו מאז בירקון, העיר העברית הראשונה גדלה והתפשטה לכל הכיוונים, גם למעלה, ושדרות רוטשילד השתנו אף הן. את החולות השוממים החליפו שבילי אופניים, ספסלים, עצים מצילים ובתי קפה אופנתיים. במקום שבו עמד הקיוסק הראשון נבנה לפני שנים אחדות קיוסק חדש, בעיצוב דומה, שמתפקד כבית קפה זעיר עם שם לועזי. ככה זה בעיר שממציאה את עצמה ללא הרף: העבר המפואר, שהלך והתפורר עד כמעט נשכח מלב, מקבל לפתע זריקת מרץ וחיים חדשים, עם רמז למה שהיה פה פעם וקריצה לעולם הגדול.
שדרות רוטשילד: כך הכל התחיל אם נלך לאורך שדרות רוטשילד מדרום לצפון – מרחוב הרצל עד כיכר הבימה – נגלה לא מעט ציוני דרך ראויים לתשומת לב. בית מס' 16 היה ביתם של צינה ומאיר דיזינגוף, ראש העירייה הראשון. בבית הזה הכריז דוד בן גוריון על הקמת המדינה ב-14 במאי 1948. כיום נמצאים כאן מוזיאון בית התנ"ך והיכל העצמאות, שבו אפשר להתרשם ממוצגים שונים הקשורים לתקופה ולהאזין להקלטה של טקס הכרזת המדינה (שדרות רוטשילד 16, טלפון: 03-5177760).
בצד המערבי של השדרה אפשר לראות כמה בתים מקסימים בסגנון בינלאומי אקלקטי. יפים במיוחד הבתים שמספרם 23 עד 29. בבית מס' 23 גרה משפחתו של אליהו גולומב, מבכירי ההגנה, שערך בביתו מפגשים חשאיים רבים בנושאים שהשתיקה יפה להם, כמו מבצעי העפלה והקמת ישובי חומה ומגדל. כיום נמצא כאן מוזיאון ההגנה, וביקור בו מאפשר הצצה מעניינת לחיים בתל אביב הצעירה. שימו לב גם לאריחי בצלאל המקסימים שמעטרים את בית מס' 29, שהיה ביתה של משפחת לדרברג. ככל שמתקדמים צפונה, השקמים והדקלים שמעניקים לשדרה מראה אוריינטלי, מתחלפים בעצי פיקוס גדולים וכבדי ענפים, שיוצרים אווירה אירופית. האזור הזה, בין מאז"ה ובלפור, עמוס ברוכבי אופניים ויש בו שני בתי קפה נעימים שנטועים ממש בלב השדרה. אם גם לבכם הולך אחרי קסמם של הקיוסקים-קפה הללו, למה שלא תעצרו להפסקה נינוחה? בלב תל אביב, ובעיקר בשדרות רוטשילד, איטיות מתקבלת בעין יפה. שתו משהו, אכלו דבר מה, עלעלו בעיתון, הקשיבו לשיחות מסביבכם.
בית מס' 82, שנבנה בתחילת שנות השלושים, מהווה את אחת הדוגמאות המוצלחות ביותר לאדריכלות בינלאומית (באוהאוס), שכה מאפיינת את תל אביב. שימו לב למבנה האחורי, דמוי האונייה, עם החלונות העגולים והמרפסות המחוררות. לידו, במס' 84, נמצא בית אנגל, הראשון בארץ שנבנה על עמודים. תכנן אותו זאב רכטר (אביו של האדריכל יעקב רכטר), שיישם בבתים שבנה את רעיונותיו המודרניסטיים של לה קורבוזיה. הבית אמנם אינו משופץ, אולם כדאי לעצור לידו, שכן הוא מהווה דוגמה מרתקת לאדריכלות תל אביבית.
בשדרות רוטשילד 124, בהצטלבות עם רחוב בר אילן, נמצאת הישיבה התיכונית בר אילן, במבנה לבן וישר קווים בסגנון הבינלאומי, מתחילת שנות השלושים. זוהי הישיבה הראשונה בישראל שמשלבת לימודי דת עם לימודי מדעים ואמנויות. השדרה מסתיימת בכיכר הבימה, ובאחד ממתחמי התרבות החשובים בעיר, שכולל את בית הבימה, היכל התרבות, ביתן הלנה רובינשטיין וגן יעקב. מכאן יוצאות שתי שדרות נוספות, קצרות יותר ונוצצות פחות, אבל בהחלט ראויות לביקור. מבט על שדרות רוטשילד מגוגל סטריטס:
לחצו להגדלה שדרות בן ציון ושדרות ח"ן חוזרים לכיכר הבימה והפעם פונים צפונה לשדרות ח"ן. חן רב שורה על השדרה הזאת, שנקראת על שמו של חיים נחמן ביאליק (היחיד שעל שמו קרויים שני רחובות בתל אביב – שדרות ח"ן ורחוב ביאליק). השדרה מחברת בין כיכר הבימה לכיכר רבין, ומשני עבריה ניצבים בתי דירות מטופחים ושמורים היטב, שמשרים עליה אווירה של מהוגנות ואיפוק. קשה להחמיץ את פסלה של סיגל פרימור, שנמצא במרכז השדרה מול בית מס' 39, שנראה כמו נדנדה עתידנית בוהקת. לקראת סוף השדרה, בגוש הבניינים האחרון לפני כיכר רבין, יש כמה חנויות ובתי קפה. בקצה הצפוני ביותר, ממש מול כיכר רבין ובניין העירייה, עמד בעבר "ביתן הפרחים", מבנה מרתק מבחינה אדריכלית, שעיצב יעקב רכטר בשנות השישים, ואשר שימש כחנות פרחים עד שננטש וחיכה בסבלנות ליד אוהבת שתשקם אותו. אלא שלמרבה הצער בשנת 2009 עיריית תל אביב החליטה להרוס אותו לטובת רציפוּת שביל האופניים. חבל שאיש לא השכיל לעצור את מעשה האיוולת הזה.
שדרות בן גוריון ושדרות נורדאו: זוהר צפוני בהצטלבות עם רחוב אדם הכהן נמצאת אנדרטה לזכר שלוש ההרוגות בפיגוע בפורים 1997, במה שהיה אז בית קפה אפרופו (היום זהו בית קפה אחר). בית מס' 17 עמוס בזיכרונות מסוג אחר: כאן גרו במשך יותר משלושים שנה פולה ודוד בן גוריון, שקנו, תמורת 350 לירות ארץ ישראליות, את הבית בן שלוש הקומות בשנת 1931. בצוואתו כתב ראש הממשלה הראשון "מצווה אני למדינת ישראל את ביתי בתל אביב", ומאז הוא פתוח למבקרים (ללא תשלום). כדאי מאוד להיכנס ולהתרשם מהרהיטים הפשוטים ומהמוני הספרים הגודשים את המדפים, אות ומופת לימים בהם "הצנע לכת" היתה דרך חיים ולא רק סיסמה ריקה מתוכן (בית גוריון 17, טלפון: 03-5221010). מול בית מס' 12, סמוך לכיכר אתרים, שגם בימי תפארתה נראתה מוזנחת למדי, ניצב פסלו היפה של גדעון גרץ, "קשר גורדי". כאמור, לאורך השדרה, ומשני צדדיה יש בתי קפה אופנתיים רבים, שבהם אפשר למלא מצבורים ולהשקיף על הקהל הנכון לצדכם וזה החולף מנגד. אם אתם חובבי מיצים, בבר המיצים תמרה, שניצב בלב השדרה, תמצאו מבחר מסחרר של מיצי פירות וירקות בשלל שילובים מעניינים. ליד רחוב בן יהודה, תזכורת מהעבר: קיוסק אמיתי, שלא הפך לקפה טרנדי, עם שלט שמייחל לביאת המשיח ותפריט הכולל נס קפה ולחמנייה עם גבינה צהובה. אם תמשיכו צפונה ברחוב בן יהודה תגיעו לשדרה הצפונית ביותר של תל אביב, שדרות נורדאו. השדרה עוברת ממערב למזרח, מגן העצמאות עד רחוב אבן גבירול, ויש בה שבילי אופניים, ספסלים ועצים. בצד המזרחי נטועים עצי פיקוס מצלים, בצד המערבי יש שורות של דקלים, ובקטע שבין דיזנגוף לסוקולוב – הפתעה: צמחי סוף שנשתלו בצפיפות. בצד הצפוני, בין רחוב הירקון ובן יהודה, נבנו בשנות השלושים מעונות עובדים ח', בתכנונו של האדריכל אריה שרון. בבית מס' 30 גרו המשורר נתן אלתרמן ואשתו השחקנית רחל מרקוס. אם השיטוט בשדרות התל אביביות הותיר אתכם רעבים, תוכלו לעצור ב"פלאפל שלמה ובניו" בלב שדרות נורדאו למנה משביעה וזולה. אם, לעומת זאת, אתם רוצים להתחכך בגלמור עירוני (ובאותה הזדמנות אולי להיתקל בסלב או שניים), רדו דרומה ברחוב יהושע בן נון לרחוב בזאל העמוס בבתי קפה, מעדניות וחנויות מעצבים אנינות. לקריאה נוספת:
|