לאחר שניצח את הטיטאנים וביסס את שלטונו כמלך האלים – כך מספרת המיתולוגיה היוונית – התפנה זאוס לחלק את הארץ בין האלים השונים. הליוס, אל השמש, שנפקד מרשימת האלים שביניהם חולקה הארץ, פנה לזאוס בבקשה שיעניק גם לו נחלה. הוא ביקש משליט האלים כי הארץ אשר תצוץ מן הים תינתן לו. בעודו מדבר עלה מתוך הים אי זרוע פרחים, האי רודוס, ואל השמש הפך לשליטו. רודוס הוא אי של שמש. עם 300 ימי שמש בשנה, חופים מצוינים, הרים מיוערים ועיר עתיקה ציורית, אין פלא שמגיעים אליו תיירים במספרים דמיוניים – בעיקר גרמנים, בריטים וסקנדינבים, שצמאונם למשקה זול גדול לא פחות מתאוותם לשמש. גם ישראלים לא מעטים נבלעים בקלות בהמולה הכללית.
אם אפשר, כדאי לפצל את השהות באי בין שתי נקודות לינה – העיר רודוס ונקודה נוספת בדרום. רוב בתי המלון הגדולים נבנו כבר בימי השלטון האיטלקי (1943-1912), והם ממוקמים ברצועת החוף של העיר רודוס ובפרבריה שבחוף המערבי. בתי מלון קטנים ואנושיים יותר נבנים כיום בעיקר לאורך החוף המזרחי של האי, שטמפרטורת מי הים שלו חמימה יותר והרוחות הנושבות בו חלשות יחסית.
בהמשך הדרך דרומה, אפשר לוותר על ביקור בחוף פליראקי (Falieaki). עדיף להמשיך אל "חוף אנטוני קווין" בלדיקו (Ladhiko), שם צולמו סצינות אחדות של הסרט "תותחי נווארון", בהשתתפות השחקן המפורסם. ממשיכים עוד כחמישה קילומטרים, ומגיעים אל הצטלבות כבישים, מערבה לאפטה פייס (Epta Pygies; ראו בהמשך) ומזרחה לחוף קולימביה (Kolimbia). מדובר באתר שהיה בימי האיטלקים חווה להדרכה חקלאית, ואילו כיום הוא משמש כמרכז נופש קטן. כביש בטון ארוך מטפס בהמשך אל מנזר צמביקאס (Tsambikas), מבנה לבן הניצב בפסגת צוק געשי עצום ושחור. בכל שנה, בשמונה בספטמבר, מגיעות לכאן נשים וזוחלות על ברכיהן במעלה המדרגות אל הכנסייה, כסגולה בדוקה למתקשות ללדת; בכפוף למסורת, הילדים שנולדים הודות לכך נקראים צַמבּיקו וצַמבּיקה. בהמשך הכביש נמצא כפר הפרדסים (ומוקד התיירות) ארכאנגֶלוס (Archangelos), שעליו חולשת מצודה חרבה למחצה. שימו לב לפסיפס שברחבת הכנסייה; הוא עשוי מחלוקי אבן, כמקובל באיים. החוף הטוב באזור הוא חוף כַראקי (Charaki), שלידו מעגן דייגים וחורבות המצודה הצלבנית פרקלוס (Ferakos). זוהי המצודה הראשונה שבנו ההוספיטאלרים באי, בחוף שבו נחתו במסעם מקפריסין.
לינדוס: ים ועתיקות עודפי המבקרים גולשים מלינדוס אל פפקוס (Pefkos), מעבר לחצי אי קטן: ספק כפר שקט, ספק אתר נופש על שפת חוף חולי חמים ונפלא, על רקע הגבעות של דרום האי.
המערב הפראי דרומה מיאליסוס, בגבעה ליד החוף, נחשפו שרידי העיר הדורית קאמירוס (Kamiros). האתר שווה ביקור, למרות שמשהו מרשים במיוחד אין כאן: אנשי העיר, שהיו חקלאים וקַדרים ממוצא כרתי-מינואי, נטשו אותה לטובת רודוס המתפתחת. מהמעגן של כפר הדייגים סקאלה קמירו (Skala Kamirou) מפליגות מדי יום סירות אל האי כאלקי (Chalki). באמצע הדרך (דרומה) בין סקאלה קמירו לכפר הבא, קריטניה (Kritinia), נמצאת המצודה הצלבנית הבלתי נמנעת קאסטלו (Kastello), יפה, גם אם מתפוררת.
פרפרים ושלווה בדרום ליד סורוני (Soroni), מדרום לנמל התעופה של האי ולעיר רודוס, מסתעף מזרחה כביש, העובר בחורשות האורן ומוביל אל אתר התיירות היחיד באזור, עמק הפרפרים פטלודס (Petaloudes; "פרפרים" ביוונית). הרטיבות והצמחייה הים תיכונית מושכות לכאן בעונת הרבייה (יוני-אוגוסט) אלפי פרפרים צבעוניים השייכים למין דובון מנוקד (Callimorpha quadripunctarea); המראה מרשים באמת, אבל גם בלי הפרפרים זוהי פינת חמד של ירק וקרירות. כדי להימנע מהצפיפות, כדאי להקדים או להגיע לפני הסגירה.
הכביש הראשי דרומה מוביל אל כפר הכרמים אמבונאס (Embonas), הנמצא מול הר אטאווירוס החשוף, ויורד ממנו – דרך קניון מיוער – אל החוף המערבי. מיטיבי הלכת מוזמנים לנסות את כוחם בטיפוס בשביל התלול, המעפיל מאמבונאס אל פסגת הר אטאווירוס (1,215 מטר מעל פני הים), הנקודה הגבוהה ביותר באי. במקום יש שרידים דלים של מקדש שהוקם לכבוד האל זאוס, ונוף מדהים כפיצוי (הדרך אורכת כשעה ורבע). מהפסגה אפשר לרדת (מהלך שלוש שעות) אל איוס איסידורוס (Agios Isidoros), כפר מסורתי, השוכן במורד המזרחי של ההר. מכאן מובילה דרך עפר גרועה מערבה, 12 קילומטר אורכה, אל לארמה (Laerma) ואל מנזר תארי (Thari) הסמוך, הנמצא בלב יער האורן. האזור שמדרום לקו לינדוס-מונוליתוס הוא עולם דל תיירים, המתאפיין בכפרים קטנים, בחופים נידחים ובאווירה רגועה. במערב, מדרום למונוליתוס, ההרים והיערות מתחלפים בגבעות חשופות ובחופים שוממים. באזור יש מנזרים נידחים, כמו מנזר סקיאדי (Skiadi) – שבו חוגגים בשבעה ובשמונה בספטמבר את הנס של פסל הבתולה, שעל פי המסופר הזיל דם אחרי שדקר אותו חייל עות'מאני. אחרי ביקור בינאדי (Genadi) שבחוף המזרחי, כדאי לסטות מכביש החוף מערבה, ולנסוע עד למצודה הצלבנית והכנסייה הביזנטית, המעוטרת בציורי קיר מהמאה ה-14, באסקליפיו (Asklipio). דרומה משם נמצא הכפר מוסאנגרוס (Mossangros), השוכן בראש גבעה נישאה. מזרחה משם נמצא חוף הדיונות פְּלימירי (Plimiri), ובו טברנות. הכבישים שעוברים לאורך החוף המזרחי והמערבי של האי נפגשים בקַטַוויה (Katavia) – כפר ים תיכוני מאובק, שממנו מדרימה דרך עפר אל קצה האי, כף פרסוניסי (Prassonissi, "אי ירוק" ביוונית). מדובר בגבעה גבוהה המחוברת לאי עצמו על ידי לשון יבשה. משני צידיה יש חופי חול מפתים, היפים לשריצה ולסובלה (מנגל). את תחושת סוף העולם ממתנות כמה טברנות חוף נחמדות. בחורף, הים מציף את לשון היבשה, והכף הופך לאי של ממש.
ואיך אפשר בלי חופים? פליראקי (Faliraki) אפאנטו (Afantou) צמביקאס (Tsambikas) ינאדי (Genadi) פרסוניסי (Prassonissi) |
מצאתם דיל נהדר לרודוס? לא חייבים להישאר ליד הבריכה במלון. לצד חופים הומי תיירים, ברודוס יש גם חופים בתוליים, שרידים ארכיאולוגיים, הרים מיוערים, עיר עתיקה ציורית וטבע מקסים. הצעה לטיול ברודוס עודכן 1.6.18 |
המנזרים התלויים של מטאורה
Array
(
[area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 544
[name] => רודוס
[slug] => %d7%a8%d7%95%d7%93%d7%95%d7%a1-%d7%a7%d7%95%d7%a1-%d7%95%d7%90%d7%99%d7%99-%d7%94%d7%93%d7%95%d7%93%d7%a7%d7%a0%d7%a1
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 544
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 542
[count] => 63
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 551
[name] => אירופה
[slug] => europe
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 551
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 3870
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 542
[name] => יוון
[slug] => greece
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 542
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 551
[count] => 352
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )