תפריט עמוד

ציורי קיר בתל אביב – טיול בציור

שתפו:

בדומה לברלין, ניו יורק, מקסיקו סיטי וערים גדולות אחרות, גם ברחבי תל אביב פזורים ציורי קיר ססגוניים. הצצה לכמה מציורי הקיר הפיראטיים האלה חושפת כתמי צבע באזורים הכי אפורים של העיר

פורסם 14.9.14

לפני חודשים אחדים נסעתי ברחוב אליפלט בתל אביב לכיוון יפו כשלפתע תפסו את עיני כמה ציורי קיר בסמטאות ממול. עצרתי את הרכב והחלתי פוסע אל תוך הסמטאות ושם, כמו מתוך סרט מצויר, החלו לצוץ עוד ועוד קירות מעוטרים בצבעים עזים. הסגנונות שונים, אבל כולם מוסיפים המון צבע וחיים לשטח האפור שבו הם נמצאים. בשבתות ובחגים המראה יפה עוד יותר, שכן דלתות המחסנים ובתי העסק סגורים ואז הציורים נגלים במלוא תפארתם. אפשר לראות את הציורים האלה על גבי קירות, גדרות, ארונות חשמל וטלפוניה ואפילו משולבים עם עמודי תאורה וטלפון. תמיד מדברים על ציורי הקיר בברלין ובניו יורק, אבל בעיני הקירות המצוירים שלנו מרשימים לא פחות.


ציור קיר בכרם התימנים, מאחורי מסעדת מגנדה


לחישות מצוירות ברחוב אברבנאל בדרום תל אביב


הכותב לצד ציור צבעוני במיוחד. הציורים אינם מוגבלים לקירות בלבד ואפשר לראותם על ארונות חשמל, גדרות ועוד 

גרפיטי, בהגדרה, זה כתובות וציורים הנעשים על גבי רכוש (ציבורי או פרטי), לרוב ללא רשות של בעלי הרכוש. מסיבה זאת גרפיטי נחשב לעברה על החוק. אבל בעוד שיש הרואים בגרפיטי אקט של ונדליזם, אחרים רואים בציורים על הקירות סוג של אמנות עממית – אמנות רחוב. מעניין לציין כי קית' הרינג, אחד האמנים העכשוויים המצליחים בארצות הברית, החל את דרכו כצייר גרפיטי ודמותו של "התינוק הזוהר" שלו, שקישטה בסוף שנות ה-70 תחנות רבות של הרכבת התחתית בניו יורק, הפכה אותו למפורסם, לא רק בין ציירי הגרפיטי אלא בעולם העיצוב והאמנות בכלל.


מחשבות מרירות – ציור קיר ברחוב המחוגה


על אף שגרפיטי אסור על פי חוק, ציירי רחוב רבים נוהגים לחתום על יצירותיהם, בדומה לאמנים ממסדיים

כן ונדליזם, לא וונדליזם, אין ספק שציורי הקיר מוסיפים צבע ואווירה לאזורים האפורים של דרום תל אביב. ומי שצריך הוכחה נוספת למעמדם, הרי שמדי פעם מתקיימים בעיר סיורים מסודרים בעקבות הגרפיטי.


ציור ליד רחוב אברבנאל

ציור על בית בפינת הרחובות הירקון ונחמיה. שימו לב לשלוב המעניין של הצמחייה בתוך הציור

את הריכוז הגדול ביותר של ציורי גרפיטי אפשר למצוא בין הרחובות אילת, אליפלט ואבארבנל בדרום תל אביב. אבל לא רק שם ניתן למצוא אותם, צריך פשוט להסתובב ולפקוח עיניים. מעט צפונה משם, באזור כרם התימנים, יש ציורי קיר נוספים, וכך גם באזור הדולפינריום ליד הים ובשוק הפשפשים ובאזור תיאטרון נוגה ביפו. בהדרגה, הציורים האלה מתפשטים גם לתוך מרכז העיר. אחד מציורי הקיר המרשימים ביותר בעיר נמצא בפינת הרחובות הירקון ונחמיה.


הבית המצויר בפינת הרחובות הירקון ונחמיה

מאז שגיליתי את ציורי הקיר התל אביביים אני מרבה לטייל באזורם, לצלם אותם ולבדוק מה התחדש, מה נוסף ומה השתנה. חבר ששמע על העניין שלי בציורי הקיר, סיפר לי שגם בשדרות יש ציורי גרפיטי רבים. נסעתי דרומה ונשביתי בקסם. הציורים בשדרות צוירו על גבי מיגוניות הפזורות ברחבי העיר, חלק מפרויקט שבוצע בשנת 2010 על ידי עשרות אמני גרפיטי מניו יורק לאות הזדהות עם תושבי העיר. במשך יומיים של עבודה נצבעה העיר לא רק בצבע אדום, ואם אתם באזור שווה להיכנס לשדרות ולחפש את הציורים האלה. הנה אחד לדוגמה:


גרפיטי על מיגונית בשדרות, חלק מפרויקט הזדהות עם תושבי העיר

מי שרוצה להכניס קצת צבע לחיים, מומלץ לו שייצא לטייל עירוני כדי לראות את הקירות הצבעוניים.

לקריאה נוספת:

אמנות על הקירות 
אמנות על הקירות
מוזיאונים משובחים הם חלק בלתי נפרד מכל חופשה עירונית, אבל יש לא מעט מקומות בהם האמנות הכי טובה נמצאת דווקא מחוץ לכותלי המוזיאונים, ברחובות העיר. הנה כמה ערים ששווה לבקר בהן אם אתם אוהבים אמנות רחוב
 
 

 

יפו החדשה ישנה

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: