תפריט עמוד

פעילויות קיץ לא שגרתיות בישראל

שתפו:

החופש הגדול הוא זמן נהדר לצאת למסע היכרות מעמיק עם ישראל: התנדבות משפחתית, טיול רגלי של כמה ימים, חפירות ארכאולוגיות, מפגשים עם מגוון תרבויות. ליקטנו כמה הצעות לפעילויות קיץ מרתקות ולא שגרתיות, שלא מצריכות דרכון או כרטיס טיסה

עודכן 2.4.24

לא חייבים לעבור בנתב"ג בשביל לצאת למסע משפחתי מיוחד. החופש הגדול הוא הזדמנות נהדרת לגלות את הארץ לעומק ולמצוא עוד טיולים בישראל. יש המון דברים שאפשר לעשות עם הילדים (וגם בלעדיהם) בשביל להכיר רבדים נוספים של הארץ, כאלה שאנחנו לא נחשפים אליהם מדי יום: התנדבות משפחתית, חפירות ארכאולוגיות, טיולי הליכה ארוכים, להכיר תרבויות אחרות. הנה כמה רעיונות לפעילויות מהנות ופחות שגרתיות:

עוד טיולים בישראל

חפירות ארכאולוגיות למשפחות

השתתפות בחפירה ארכאולוגית תגרום לילדים להרגיש כמו אינדיאנה ג'ונס ליום אחד. הילדים יכולים להיות שותפים במשימות חפירה שונות, בהתאם לגילם וליכולתם, מניפוי האדמה ושטיפת חרסים ועד לחפירה במכושים ובטוריות. חשוב לזכור שזוהי עבודה פיזית קשה, הנערכת בחום כבד ומתחילה בשעות בוקר מוקדמות, וחשוב לא פחות לדעת שלפעמים החופרים מוצאים חרסים ולפעמים הם מעלים חרס בידם, כלומר לא מוצאים דבר. אבל, כפי שמספרת ד"ר אורית פלג ברקת ממשלחת החפירות לחורבת מדרס באוניברסיטה העברית, "זה כיף גדול למצוא דברים חבויים באדמה והילדים מתלהבים יותר מכולם".

צוואר מעוטר של פך מהתקופה הממלוכית שנחשף בחפירות בחורבת מדרס | צילום: טל רוגובסקי

צוואר מעוטר של פך מהתקופה הממלוכית שנחשף בחפירות בחורבת מדרס | צילום: טל רוגובסקי

ישנן כמה אפשרויות להתנדבות בחפירות ארכאולוגיות ביחד עם הילדים:

חוגים לארכאולוגיה באוניברסיטאות מקיימים חפירות ארכאולוגיות בקיץ ומחפשות מתנדבים, גם משפחות. האוניברסיטה העברית, למשל, מחפשת מתנדבים, גם משפחות עם ילדים מגיל 7 ומעלה, לחפירות בחורבת מדרס בשפלת יהודה. לדברי ד"ר פלג ברקת,  בשנים הקודמות נחשפו במקום מקדש רומי, מונומנט קבורה דמוי פירמידה מהתקופה הרומית, מקווה טהרה מימי מרד בר כוכבא ועוד. החפירות יתקיימו מה-16 ביולי ועד ה-10 באוגוסט, בימים שני-שישי, בשעות 12:30-5:30. יש צורך למתנדבים במיוחד בשבוע הראשון של החפירה, בשבוע הזה יש אפשרות ללון (בתשלום) במכינה הקדם צבאית בקיבוץ בית גוברין.

פרויקט סינון העפר בעמק צורים

פרויקט סינון העפר בעמק צורים

מי שמחפש חוויה קלילה עם אופי תיירותי יותר, יכול לבקר בגן הלאומי עמק צורים, שם מתקיימת באופן קבוע פעילות למשפחות הכוללת סינון עפר. בשנים קודמות התגלו במקום ראשי חצים בבליים, חותם של המלך חזקיהו, תכשיטים, אבני פסיפס ומטבעות. ההשתתפות בתשלום, 25 שקלים למבוגר ו-19 שקלים לילד מגיל חמש.

רשות העתיקות, רשות הטבע והגנים והחברה להגנת הטבע מקיימות מפעם לפעם ימי חפירה, וכדאי לעקוב אחרי הפרסומים.

ילדים יכולים להשתתף במגוו משימות בחפירה הארכאולוגית, מניקוי חרסים ועד לעבודה עם טוריות | צילום: ורד בוסידן, רשות העתיקות

ילדים יכולים להשתתף במגוו משימות בחפירה הארכאולוגית, מניקוי חרסים ועד לעבודה עם טוריות | צילום: ורד בוסידן, רשות העתיקות

טרקים משפחתיים

אחת הדרכים הכי טובות להכיר את הארץ היא דרך הרגליים, וטרק שכולל הליכה ארוכה ולפעמים גם לינה בשטח מספק חוויה מיוחדת במינה. הנה כמה הצעות לטרקים ישראליים:

שביל ישראל. שביל ישראל, השביל הארוך בארץ , מתח לאורך 1,030 ק"מ מדן ועד אילת. זהו שביל שמאתגר גם מטיילים מנוסים, אבל אפשר בהחלט ללכת הליכה יומית בכמה מהמקטעים הקלים שלו, ואפילו לחלק כמה מהמקטעים הארוכים ליומיים הליכה. הקטע הראשון של השביל, מבית אוסישקין לתל חי, הוא אחד הקצרים, הקלים והיפים ביותר. אורכו של המסלול כ-13.3 ק"מ והוא עובר לאורך פלגי הדן וכולל כניסה לשמורת נחל שניר והליכה בתוך המים הצוננים של הנחל, לפני שהוא מסתיים בעלייה מתונה לתל חי ולאנדרטת האריה השואג. אפשר לעשות את המסלול בכיוון ההפוך ולסיימו בטבילה מרעננת בשמורת תל דן. מקטע נוסף אשר נחשב לקל (גם אם ארוך יחסית – 27.4 ק"מ) הוא לאורך הירקון, ממקורות הירקון בגן לאומי תל אפק, ועד למקום בו נשפך הירקון לים, בסמוך לנמל תל אביב. זהו מסלול שמשלב טבע ועיר ומראה שלא צריך להתרחק מהמרכז בשביל לחוות טבע פראי, עם פינות מבודדות בסבך הצמחייה ליד הנחל. אפשר לקנח את המסלול בבילוי בנמל תל אביב או ברחצה בחוף מציצים הסמוך.

טיול רגלי ארוך מאפשר להכיר את הארץ באופן מעמיק ויסודי

טיול רגלי ארוך מאפשר להכיר את הארץ באופן מעמיק ויסודי | צילום: שאטרסטוק

• שביל הגולן. שביל באורך 130 ק"מ, החוצה את רמת הגולן. השביל מחולק ל-15 מקטעים, שאורכם הממוצע כשמונה ק"מ – עם ילדים מומלץ ללכת מקטע אחד ביום. בכמה אזורים יש רצף של מקטעים קלים יחסית, כך שאפשר לטייל במשך כמה ימים וללון בחניונים או בצימרים לאורך הדרך. למשל, מקטעים 9-6 של המסלול, מחניון עין זיון ועד לחניון דליות, הם בדרגת קושי קלה, ועוברים בחורש ים תיכוני, שטחי מרעה עם פרות וסוסים, מעיינות ונחלים.

מסע מים לים. עם ילדים גדולים ומיטיבי לכת אפשר לצאת למסע מים לים, אותו מסע מיתולוגי שנהגו לעשות בתנועות הנוער. המסלול מתחיל בחוף אכזיב ומסתיים בכנרת. אורכו של המסלול כ-70 ק"מ והוא עובר דרך נחל כזיב ונחל עמוד. נהוג לעשותו בארבעה ימים עם לינת שטח.

שביל הכולן עובר בין שדות ושטחי מרעה | צילום: שאטרסטוק

שביל הגולן עובר בין שדות ושטחי מרעה | צילום: שאטרסטוק

התנדבות למשפחות

בשנים האחרונות יותר ויותר משפחות יוצאות לחופשת התנדבות בחו"ל, אבל  גם בארץ לא חסרות אפשרויות של התנדבות למשפחות. הנה כמה הצעות להתנדבות, כאלה שיספקו גם חיבור לסביבה ולטבע:

לקט ישראל, ארגון של הצלת מזון, מחלק לנזקקים כ-15,000 טון של מזון מדי שנה. בין השאר, מתנדבי הארגון אוספים מחקלאים ירקות ופירות טריים, שצורתם החיצונית נפגמה בשל פגעי מזג אוויר, אבל איכותם וטעמם טובים. בארגון מציעים שתי אפשרויות התנדבות למשפחות: קטיף ירקות בשדות של בנימינה, קבוצת שילר ונהלל – אפשר להצטרף עם הילדים (מגיל שש ומעלה) לקטיף ובאותה הזדמנות להראות הם שירקות מגיעים מהאדמה ולא מהמדף בסופר… חשוב להדגיש שבשונה מקטיף עצמי בתשלום, כאן לא תצאו עם התוצרת, שכולה מיועדת לנזקקים. אפשרות נוספת היא התנדבות במרכז הלוגיסטי ברעננה, שם ילדים מגיל שמונה יכולים להשתתף במיון של ירקות ופירות.

קטיף תפוזים בלקט ישראל. גם ילדים מוזמנים | צילום: לקט ישראל

קטיף תפוזים בלקט ישראל. גם ילדים מוזמנים | צילום: לקט ישראל

התנדבות ביערות קק"ל – פעילות ההתנדבותית נוספת שמחברת לטבע ולאדמה נעשית ביערות. מרבית משימות ההתנדבות אמנם מיועדות לגילאי 16 ומעלה, אבל מפעם לפעם מציעים בקק"ל גם פרויקטים של התנדבות למשפחות עם ילדים צעירים יותר. אפשרות המיועדת לקבוצות (למשל, כמה משפחות) היא השתתפות בתכנית "יערן ליום אחד", הכוללת עבודה משותפת עם יערני קק"ל, במשימות כמו ניסור וגיזום ענפי עצים ופריצת שבילים.

החברה להגנת הטבע מארגנת מפעם לפעם ימי ניקוי חופים ומזמינה משפחות להצטרף. כדאי לעקוב אחרי הפרסומים.

מפגש עם תרבות אחרת

כדי לפגוש אנשים מתרבויות אחרות או כאלה המנהלים אורח חיים שונה, לא צריך להרחיק לחו"ל. במרחב המצומצם שלנו חיים זה לצד זה דתיים וחילונים, בני דתות שונות, אנשים שהגיעו לכאן מכל קצות תבל. בארץ יש גם לא מעט יישובים ייחודיים, בהם אנשים חיים אורח חיים שונה משלנו, והחופש הגדול הוא הזדמנות נהדרת לפגוש אותם. הנה כמה אפשרויות:

אירוח דרוזי. בשנים האחרונות האירוח הדרוזי נמצא בפריחה והשהות בצימר של משפחה דרוזית מאפשרת להכיר את אורח החיים של המארחים וליהנות מהאוכל המצוין שמוגש ברוחב לב. אירוח דרוזי נפוץ ביישובים בכרמל, בגליל ובגולן. מומלץ לבחור ביישוב שמציע, מלבד צימרים, גם מרכזי מבקרים ופעילויות המאפשרות להרגיש את החוויה הדרוזית. הכפר בית ג'אן, ששוכן בלב שמורת הרי מירון, הוא מעצמה תיירותית. מלבד נופים עוצרי נשימה ומזג אוויר קריר גם בקיץ, יש בו מוקדי עניין למבקרים כמו המעבדות של ד"ר דבור ומפעל הסבונים איה נטורל, המייצרים מוצרים קוסמטיים מצמחי הגליל וחושפים טפח נוסף של התרבות המקומית.

בית ג'אן. ללון בצימר מקומי ולהכיר את התרבות הדרוזית

בית ג'אן. ללון בצימר מקומי ולהכיר את התרבות הדרוזית | צילום: ד"ר אבישי טייכר, cc-by 3.0

• אירוח בדואי. מפגש מרתק עם התרבות הבדואית צפוי למי שיגיע לאחד ממאהלי האירוח הפזורים באזור הר הנגב. במאהלים האלו אפשר לשתות תה וקפה, לשמוע את סיפורם של הבדואים, לרכב על גמל ולפעמים גם להישאר ללון. במאהל של עיד אלקשחר בסמוך לעבדת, תוכלו לאכול, ללון, לצפות בכוכבים ולשמוע על גרמי השמיים. טלפון: 055-8960315. בוואדי אריכא, בכפר רועים מסורתי בין שדה בוקר למצפה רמון, אפשר להתארח באוהל של סלמאן, לשמוע סיפורים מרתקים על החברה הבדואית, לאכול ארוחת ערב ולהישאר לישון. בכפר עצמו ניתן להשתתף במגוון סדנאות בבתי התושבים כמו בישול, טוויית חוטים והכנת בובות. פרטים נוספים בטלפון 054-6001357.

אירוח במאהל בדואי

אירוח במאהל בדואי | הצילום באדיבות תיירות הר הנגב

• ישובים ייחודיים. ברחבי הארץ פזורים ישובים שתושביהם חיים קצת אחרת, ברובם אפשר ללון בחדרי אירוח ותוך כדי כך להיחשף באופן אקראי או יזום (במסגרת סדנאות למשל) לאורח החיים הייחודי. למשל, בישוב האקולוגי כליל בגליל המערבי, אין רחובות או גדרות והחשמל מופק מאנרגיה סולארית; בכפר האמנים עין הוד אפשר להשתתף בסדנאות, כמו קרמיקה, עיטור חרבות ועוד; בצוקים שבערבה אפשר להתארח בבקתות בוץ ולהשתתף בסדנאות בנייה בבוץ; בעזוז, סמוך לגבול עם מצרים, תגלו איך זה לחיות בישוב הכי נידח בארץ, שאין בו גן ילדים או מכולת ובלילה אין תאורת רחוב, אבל יש בו שמיים זרועי כוכבים.

טיולים בישראל – המדריך המלא

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות מישראל

אילת עם הילדים: ים של חוויות (כולל הדרך)
אילת עם הילדים: ים של חוויות (כולל הדרך)

דריה מעוז משתפת בחופשה משפחתית מהנה באילת שחוותה ממש לאחרונה. הטיול מתחיל מהדרך – אפשר לנסוע מכביש ים המלח ולחזור דרך מצפה רמון (או ההפך). באילת בחרה המשפחה ראשית לצלול ...

עודכן 21.10.24

ד"ר דריה מעוז | צילומים: דריה מעוז

מגונדרות, יפהפיות וחזקות: ביקור בחוות האלפקות
מגונדרות, יפהפיות וחזקות: ביקור בחוות האלפקות

רפי קלמר ביקר בחוות האלפקות בהר הנגב ונזכר שהתאהב בהן לראשונה כבר בטיול בדרום אמריקה. 17 שנים עברו ועדיין נשארו הגעגועים ללאמות ולאלפקות, והמפגש איתן בחווה הקרובה למצפה רמון היה ...

עודכן 4.9.24

רפי קלמר | צילומים: דניאל בר וחיים רבייה

נדודים 1: איכה אמשיך לנדוד?
נדודים 1: איכה אמשיך לנדוד?

אחרי קרוב לארבע שנות 'מבוא לנדודים' בקרוואן בארץ ישראל, הבשיל בי הרצון להמשיך את המסע האישי שלי אל מרחבי העולם כולו. ארבע שנים, מאז ראשית ימי הקורונה, עפתי כמו פרפר ...

עודכן 29.8.24

רונן רז | צילומים: רונן רז

שתפו: