מייקל משך בידית ומילא את הכוס. "תטעמי", ציווה והוסיף בגאווה לא מוסתרת, "זה אֵייְל משובח. לא כמו הלאגר, שכולה גזים פקוקים בבקבוק". לגמתי מעט, והמרירות העזה שפשטה בגרוני גרמה לפני להתעוות בגועל. "ההבנה של זרים בבירה", נאנח מייקל בצער מעושה, "שווה להבנה של
נזיר במין". מהנשים הסקסוניות לביטר אייל
הבהונות ליד האח וללגום בירה. אלה היו, למעשה, "הפאבים השכונתיים" הראשונים בהיסטוריה הבריטית. בסביבות המאה השביעית הוקמו בבריטניה הפאבים הרשמיים הראשונים – בתים ציבוריים (public houses) שבהם השקו בעלי הבית את הבאים מבחוץ. בימי הביניים הקימו גם הכנסיות פאבים, כדי שיהיה לאורחיהן היכן לשתות, לאכול וללון, ובבתי האחוזות היה האייל חלק משכרם של העובדים. במאות הבאות היה לאייל תפקיד מרכזי בחגיגות ובירידים, וכלות צעירות נהגו להגישו לאורחיהן בתמורה למתנות שהביאו. מכיוון שבבישול האייל המים מורתחים, האמינו שהוא תרופה בדוקה נגד שתיית מים מזוהמים – אמתלה מצוינת לשתות בירה בבוקר, בצהריים ובערב. באייל של הבוקר, שכונה "בירה קטנה", היו אחוזי האלכוהול נמוכים, לכן היו שבים לפאב בשעות הערב ומשלימים את יתרת האחוזים. ההתלהבות מהאייל לא פסחה גם על בית המלוכה. הוא הוענק למלכים זרים כשי, והמלך הנרי השמיני אף הכריז שבירה "תמיד היתה עניין שהמדינה אמורה לעסוק בו", ושלט ביד רמה באיכותה ובמחירה. בתו מרי הראשונה (בלאדי מרי) ניסתה, ללא הצלחה, להגביל את מספר הפאבים. בתו המלכה אליזבת הראשונה, לעומתה, נהנתה מאייל משובח כל בוקר. אפילו הילדים נהגו לשתות מדי בוקר כרבע גלון של אייל מתובל באזוב, לענה, מרווה ורוזמרין, ולחיזוק הגוף היו שותים אייל עם עוף, שרי, פירות ותבלינים. לפני כמאה שנה החלה הלאגר הגרמנית לאיים על מעמדו הרם של האייל. טעמה של הלאגר נחשב בקרב האנגלים נחות מטעמו של האייל, אבל כיוון שחיי המדף שלה ארוכים יותר, היא השתלטה בהדרגה על השוק הבריטי ודחקה את רגליו של האייל. מבשלות האייל החלו נסגרות בזו אחר זו, והמבשלות הגדולות רכשו את הקטנות. לשיכר האנגלי נשקפה סכנת הכחדה, שחלפה בזכות קבוצת אוהבי אייל מושבעים שהחליטה ב־1971 לצאת להגנת האייל הישן והטוב.
היא הוקמה ב־1993 על ידי שני צעירים שוחרי המשקה הפופולרי, המייצרים כיום שבעה סוגי אייל ומוכרים לפאבים שבסביבה כמאה חביות בשבוע. מבשלת האייל הגדולה ביותר באיזור שבו אני גרה היא "ברקספיר'ס ברורי" "סוד ההצלחה של המבשלה", הסביר לי אחד העובדים, "טמון במים המשובחים המשמשים לבישול הבירה, שאותם אנחנו שואבים מבאר עתיקה הנמצאת בלב המבשלה". לבישול הלאגר, העדינה יותר מהאייל, דרושים מים רכים, כלומר דלי סידן ומגנזיום. לבישול האייל, לעומת זאת, דרושים מים קשים, כמו אלה שקיימים באיזור. עובדים אחרים במבשלה אומרים שההצלחה תלויה לא פחות מכך בענפי הצינית ובדבקון הלבן המחוברים במסמר לקורה שבחצר. הם מאמינים כי כל עוד יקפידו, מדי חג מולד, להדק אותם היטב לקורה, תמשיך המבשלה לשגשג.
האופייני. השמרים אחראים גם לנטייה של האנגלים לשתות בירה חמה. "זהו מיתוס", רטן פול, עובד המבשלה וחובב אייל מושבע. "האייל המוגש בפאבים אינו חם – הוא פשוט חם יותר מהלאגר. ייצור הלאגר נעשה בטמפרטורה של חמש עד תשע מעלות צלזיוס ואילו האייל מיוצר בטמפרטורת החדר, בין 16 את האייל האמיתי לעולם ישאבו במשאבה ידנית. אם מעל למשאבה יש מתג, הלקוחות יידעו שמדובר בתרמית. כל טעות קטנה, כמו צנרת בלתי נקייה, והם מיד יבחינו. שלושה שבועות מהיום שהגיע למרתף הפאב, האייל כבר מקולקל. הכל עניין של דיוק. ואהבה. אהבה שהייתי עדה לה בתחנות הבאות במסעי. את שתיית הבירה בפאב האנגלי מאפיינים כללי התנהגות סבוכים וקודים שמשמשים כר נרחב למחקרים אנתרופולוגיים. רובם נוצרו כדי לסייע לאנגלים המאופקים לתקשר עם זולתם. לדוגמה, משקאות אפשר להזמין רק מהבר, כי שם קל יותר להיקלע לשיחה ספונטנית מאשר כשמזמינים את המשקאות מהשולחנות. וגם אם נדמה שליד הבר האנגלים שוכחים את נימוסיהם ונדחפים בלי תור, אסור להאמין למראה עיניים. כל יושב פאב אנגלי מודע היטב לתור הבלתי נראה המשתרך ליד הבר, ואוי לו למי שינסה לדלג עליו.
התור הלך והתמשך. רשימת ההזמנות היתה ארוכה. הלקוחות היו עסוקים בטקס "קניית סיבוב", שבו כל אחד מזמין משקאות לעצמו ולאחרים, ובתמורה מצפה שהם, בתורם, יזמינו משקה עבורו. הטקס הזה אינו ייחודי לאנגלים; בתרבויות רבות מטרת טקסי השתייה היא לעודד אינטראקציה חברתית, והענקת מתנות מסייעת למניעת אלימות. יחד עם זאת, את האנגלים מייחדת המשמעות העצומה, הדתית כמעט, שהם מעניקים לטקס. מי שלא משתתף בחילופי הגומלין האלה כופר באחד הכללים המקודשים של הפאב האנגלי. המריבה הקולנית של חבורת הגברים המשיכה בלהט. "כל עוד הבעת הפנים שלהם רגועה", אמר מייקל, "והם ממשיכים תוך כדי מריבה לקנות סיבוב זה לזה, אני יודע שהכל בסדר". מריבות כאלה שכיחות בפאבים האנגליים, וגם הן אינן אלא מנהג נוסף המאפשר לגברים להתעניין באחרים ולבטא רגשות. הוויכוחים, כמו גם משחקי המלים והבדיחות, הם לעיתים קרובות תחרותיים ואגרסיביים, וקניית סיבוב במהלך ויכוח היא מעין לחיצת יד סמלית, המוכיחה שלמרות חילופי האגרופים המילוליים, הם עדיין חברים. גילוי עניין יתר בכסף נחשב כאן לוולגרי, וזו גם הסיבה לכך שבאנגליה לא מקובל לתת דמי שירות לפאבליקן ולצוות עובדי הפאב. במקום דמי שירות, נהוג להציע להם משקה – מחווה אישית וידידותית, שמשקפת יחס שוויוני. ההימנעות מאזכור המלה "כסף" באה לידי ביטוי גם באופן שבו מציעים לעובדי הפאב את המשקה. לעולם אין משתמשים בהטיה של הפועל "לקנות", אלא שואלים בשקט, שלא כל הפאב ישמע: "ואחד בשבילך?". וכשמזמינים מישהו לפיינט בירה אין אומרים "האם אני יכול לקנות עבורך משקה?", אלא "האם אני יכול להביא לך משקה?", או בנוסח המקוצר, המקובל עוד יותר: "מה שלך?".
וההערכה של הקבועים שלו הוא לא קיבל עם הרשיון לממכר משקאות. הוא רכש אותם בזכות כישוריו כמארח וכמנהיג השבט. בראש שבט הקבועים ניצב הפאבליקן. אחריו בסולם ההיררכי נמצאים השרים – עובדי הפאב האחרים, שכמו הפאבליקן נמצאים גם הם תמיד במרכז האינטראקציה החברתית. תחתם נמצאים אנשי השבט – מהחבר הרגיל ועד לזקן השבט או הלוחם. הלוחמים יוצאים לקרבות של משחקי קליעת חיצים, פול, קריקט או כדורגל, שבהם הם מייצגים את הפאב שלהם מול פאבים אחרים. אחרי קרב שנערך בפאב זר, המכונה "משחק חוץ", זוכים הלוחמים השבים לקבלת פנים חמה, טפיחות על השכם ומשקאות חינם. כשהם מפסידים בקרב, הם זוכים בנוסף לתלונות גם לסימפתיה ולכריכים. המסורת האנגלית של משחקי הפאב משפרת את האינטראקציה החברתית ומגבירה את תחושת השייכות. הערב הגיע לסופו. מייקל צלצל בפעמון הצמוד לקיר, והכל זינקו ממקומם, מזמינים משקה אחרון. הזמנתי את מייקל לסיבוב נוסף. הוא מזג חצי פיינט, המתין כדקה כדי שהבירה תתחמם וטעם האייל יתחזק, לגם וצמצם את עיניו בהנאה. לגמתי גם אני מפיינט הביטר שנח לפני כל הערב. כעת כבר ידעתי מה ההבדל בינו לבין הלאגר, והבנתי טוב יותר את האנשים שסביבי. אבל כשהטעם המר היכה בגרון, שוב לא הצלחתי לעצור את עווית הגועל שקימטה את פני.
|
הפאב השכונתי הוא אחד המוסדות החשובים ביותר בבריטניה, ובלעדיו אי אפשר לטעון להיכרות עם הממלכה ותושביה. מה ההבדל בין בירה לאגר לאייל; האם הבריטים מעדיפים באמת את הבירה שלהם חמה; מי הם הפאבליקנים, הלוחמים ואנשי השבט; למה אסור לשתות אייל אם מעל למשאבה יש מתג ומה צריך לעשות כשהמוזג מצלצל בפעמון. סיבוב פאבים, מבשלות שיכר ומדריך נימוסי פאב למתחילים פורסם 29.1.07 |
אזור האגמים באנגליה
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 551
[name] => אירופה
[slug] => europe
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 551
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 3868
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 580
[name] => בריטניה
[slug] => united-kingdom
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 580
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 551
[count] => 343
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )