בסתיו, עם רדת הגשמים הראשונים, מתחילה עונת המסיק. זה הזמן לקחת את כל המשפחה לטיול בגליל בין עצי זית שופעי פרי ובתי בד מקומיים שבהם מפיקים שמן זית איכותי
עצי הזית קשורים קשר עמוק ורב שנים לאזורנו. מקורו של הזית במזרח התיכון וממצאים ארכיאולוגיים מצביעים על כך שכבר לפני 6,000 שנה הפיקו בארץ ישראל שמן מפרי הזית. הזית מוזכר פעמים רבות בתנ"ך, בין השאר, בסיפור תיבת נוח כשענף של זית שנשאה היונה במקורה סימן שהמבול תם. הזית הוא גם אחד משבעת המינים שבו התברכה הארץ. מהמזרח התיכון הובאו עצי הזית על ידי סוחרים פיניקים למדינות שונות באגן הים התיכון. כיום יצרניות שמן הזית הגדולות בעולם הן יוון, איטליה וספרד. בישראל מגדלים כ-9,000 טון זיתים למאכל ומייצרים כ-7,500 טון שמן זית.
פרי עץ הזית. הזיתים שנמסקו נשלחים לכבישה או לבית הבד להפקת שמן | צילום: שאטרסטוק
קטיף הזיתים, המסיק, נעשה בסתיו, לאחר הגשמים הראשונים. הזיתים שנמסקו עוברים תהליך כבישה כדי שיהיו טובים לאכילה או נשלחים לבית הבד לצורך הפקת שמן זית. בעונה זו יפה במיוחד לטייל בגליל, בין מטעי הזיתים שופעי הפרי ובבתי הבד ולהשתתף באירועים השונים המתקיימים במהלך פסטיבל ימי ענף הזית – פסטיבל שנתי שנערך מסוף אוקטובר עד אמצע נובמבר.קחו אתכם את הילדים לביקור בבתי בד שם תוכלו כולכם ללמוד על תהליך הפקת השמן ולטעום זיתים ושמני זית בטעמים שונים.
כמה בתי בד בצפון הארץ שמתקיימות בהם פעילויות מיוחדות בתקופת המסיק:
•משפחת ג'השאן מהכפר מג'אר מארחת במרכז המבקרים במושב כלנית שבגליל התחתון מטיילים שרוצים לחוות את תהליך ייצור השמן ולטעום מעדנים גליליים. הפעילות מתקיימת בסופי שבוע בתקופת המסיק, 24 באוקטובר עד 15 בנובמבר 2014, פרטים נוספים בטלפון: 050-7881481
•בית הבד אל זייתון בפקיעין פותח את דלתו בעונת המסיק ומבקרים יכולים ללמוד על תהליך הפקת שמן הזית. לתיאום ביקור: 04-9974155, 050-8228100
מטע זיתים. עץ הזית קשור קשר הדוק ורב שנים לאזורנו | צילום: אלי בצרי
• משפחת אסייג ממושב ברק בחבל תענך מזמינה מבקרים אל בוטיק זית רענן, הכולל סיור והדרכה בכרם הזיתים שלהם וכן טעימה של זיתים כבושים במבחר טעמים. פרטים נוספים בטלפון: 04-6499593, 052-9270604
•בית בד גלילי בבית לחם הגלילית מתמחה בהפקת שמנים אורגניים מהזיתים במטע המשפחתי. בעונת המסיק מתקיימת פעילות מיוחדת הכולל סיור מודרך בכרם הזיתים, התנסות במסיק, הבאת הזיתים לבית הבד וצפייה בהפיכתם לשמן. ולקינוח -טעימות משמן הזית. הפעילות (בתשלום) מתקיימת בסופי שבוע, באמצע השבוע נדרש תיאום טלפוני. מותנה במינימום משתתפים. פרטים בטלפון: 052-6154411
מזקני עצי הזית בגליל. למרות גילו המופלג, הוא עדיין מלא חיים ורעננות | צילום: עדי אדר
•בית הבד ארץ גשור בקיבוץ גשור שבדרום רמת הגולן מתמחה בייצור שמן זית זני ואיכותי, שזכה לפרסים בינלאומיים. בית הבת המודרני מאפשר להכיר את תהליך הייצור, כולל טעימות וזיהוי זנים. בשונה מהמסיק הידני שאפשר לראות ברבים ממטעי הזיתים המשפחתיים בגליל, כאן המסיק נעשה באופן ממוכן, וגם זאת חוויה מיוחדת ומרתקת לכל המשפחה. הפעילות מתקיימת במהלך השבוע, סגור בשבתות, והיא כרוכה בתשלום. לפרטים ותיאום ביקור: 04-6764036, 04-6764097
•משפחת טויסטר מגדלת זיתים ומייצרת שמן זית מאז ראשית המאה שעברה. בית הבד המשפחתי נמצא במושב גבעת יואב, שבדרום רמת הגולן, וביקור בו כולל צפייה בסרט תיעודי על חיי המשפחה והקשר שלהם לאדמה ולזיתים. עוד תוכלו להריח ולטעום שמן זית טרי שזה עתה הופק. פתוח כל השבוע, בתיאום מראש בטלפון: 04-6763403, 052-3261767
שמן זית. בישראל מייצרים כ-7,500 טון של שמן זית | צילום: שאטרסטוק
•בית בד ויקב גורן, על כביש הצפון 899 בגליל המערבי, זוכה כבר כמה שנים ברציפות במקום ראשון בתחרות בינלאומית לשמן זית. במרכז מבקרים תוכלו לשמוע הסברים על תהליך ייצור שמן הזית, תלמדו על סגולותיו הבריאותיות וגם איך מבדילים שמן זית מקורי לשמן מזויף.. מלבד שמן זית כתית מעולה אפשר לרכוש במקום גם זיתים, דבש, טחינה גולמית, ליקרים המיוצרים במקום, יינות ומוצרי קוסמטיקה על בסיס שמן זית. הכניסה חופשית, מתאים למשפחות. לתאום ביקור: 052-8854255
•בית בד שנאן נעים באזור תעשייה ג'וליס פותח את שעריו בעונת המסיק למשפחות וקבוצות. הביקור כולל צפייה בייצור שמן זית בשני קווים: קו מודרני וחדש וקו ייצור עתיק. במקום אפשר לקנות שמן זית טרי. עד סוף דצמבר 2014, בין השעות 7:00 ל-22:00.
•בית בד ריש לקיש במושב ציפורי מייצר שמן זית אורגני בדרכים אקולוגיות. הביקור במקום, בחצר המשק של משפחת נוי-מאיר, מלמד על תהליך הפקת השמן – מהמסיק ועד הבקבוק. בית הבד פתוח כל השנה, בתאריכים נבחרים במהלך עונת המסיק מתקיימים סיורים בבית הבד, סדנאות יצירה, הכנת זיתים כבושים וסיור לעצי זית עתיקים. לפרטים נוספים ותיאום ביקור: 052-8454663
בית הבד ריש לקיש בציפורי
• מרכז המבקרים דאנז בגוש חלב מאפשר להתנסות במהלך עונת המסיק בפעילויות שונות הקשורות בזיתים, בהם סדנה למילוי עלי גפן, כבישת זיתים, ייצור ביתי ועוד. הפעילות מתקיימת כל השבוע, גם בימים גשומים. בתיאום מראש בטלפון: 050-3493022.
לפני שתצאו לדרך, כדאי לצפות בסרטון המרתק הזה, שבו מוביל אמנון גופר, מדריך טיולים ותיק ואיש הגליל בכל רמ"ח אבריו, את השחקנית והזמרת מירה עוואד בין עצי זית קשישים במיוחד ומספר לה על זיתים, מסיק ושמן זית:
על מסיק מסורתי ועצי זית קשישים בגליל
בתמונה הפותחת: ענף עץ זית נושא פרי | צילום: סליזי פאיז, מרכז להבה, כפר מג'אר
משתמש אנונימי (לא מזוהה) הגיב:
למה אחרי הגשם הראשון ?