להרינג מעושן יש טעם של קיץ סקנדינבי. מי שביקר בבורנהולם (Bornholm), אי דֶני סלעי ששוכן בים הבלטי מדרום לשוודיה, יסכים בפה מלא. יורדים במורד הצוק התלול אל הנמל באחת מערי החוף של האי, אל המקום שבו פורקות ספינות הדייגים הצבעוניות את שלל הדיג ישירות אל המעשנה. בפתח מעשנה כזו קניתי מנה של הרינג מעושן על פרוסת לחם שיפון דני בצלחת קרטון קטנה. בירה דנית צוננת השלימה את הרגע, והפכה אותו לחגיגת טעמים של קיץ מקומי. זו לא היתה ארוחה במסעדת יוקרה, אבל בזכות טעמו של ההרינג וניחוח עשן עצי הלִבנה הרגשתי שהגעתי לחלקת אלוהים קטנה. אף שהאי בורנהולם דֶני באופיו, וכך גם ההרינג, ישנן סיבות טובות לכנות את ההרינג מאכל כלל־סקנדינבי. בימי הביניים שימש שלל הדיג העשיר בדנמרק ובדרום שוודיה בסיס ליצוא משגשג, שהעלה במקצת את רמת החיים בסקנדינביה הענייה, והפך את ההרינג למוצר מרכזי בכל המטבח הסקנדינבי. בימינו צומצם הדיג הנרחב באזור, ובתקופות מסוימות צריך אפילו לייבא דגים לבורנהולם, אבל כמו בעבר כך גם היום: אמרת הרינג מעושן בסקנדינביה – אמרת בורנהולם. קרובים־קרובים: הדומה והשונה גורם משותף נוסף האופייני למטבח הסקנדינבי הוא מאכלי האיכרים. סקנדינביה היתה פינה נידחת וענייה של אירופה, ותנאי הטבע הקשים כפו על התושבים להוציא את המיטב מההיצע הקולינרי המצומצם באזור. מסורת הבישול הסקנדינבית אולי לא זכתה לעידון של המטבח הצרפתי או לעושר המרכיבים של המטבח הים תיכוני, אך עד היום מתאפיין המטבח הסקנדינבי במרכיבים שאיכותם אינה מוטלת בספק. מעבר למשותף קיימים גם הבדלים קולינריים בין ארצות סקנדינביה, הקשורים להתפתחויות היסטוריות ולשוני הגיאוגרפי. דנמרק, למשל, שטוחה כמעט לחלוטין: "הר השמים" (Himmelbjerget), אחת הפסגות הגבוהות במדינה, הוא גבעה קטנה שגובהה אינו עולה על 147 מטר מעל פני הים. האדמה הפורייה של דנמרק מהווה קרקע נוחה לגידולים חקלאיים כמו חיטה, תפוחי אדמה וכרוב, ולשפע של עשב רענן המספק את צורכיהם של עדרי הבקר והצאן ותורם להשבחת הגבינות. הקִרבה הגיאוגרפית לשאר חלקי אירופה ניכרת גם במטבח, שספג יותר השפעות תרבותיות מדרום. לעומת דנמרק, בשוודיה רבים היערות, האוכלוסייה מתפרשת על שטחים נרחבים, והחקלאות האזורית היתה קשורה מאז ומעולם לבירוא יערות כדי לפנות חלקות אדמה. זהו גם ההסבר לכך שבשר הציד וגידול הבקר הטביעו את חותמם על המטבח השוודי בעבר ובהווה. בפינלנד הצפונית הפך הדיג באלפי האגמים לחלק מרכזי בתפריט ובשגרת החיים, ואילו בנורווגיה ההררית, רעיית כבשים ודיג לאורך החוף פיצו על התנאים הבלתי אפשריים לחקלאות, והשפיעו על סוגי המאכלים שהוגשו לשולחן.
שוודיה: מסיבת סרטנים מאכל טיפוסי נוסף המופיע בתפריט בגאטושוק (gatukökk), מטבח הרחוב השוודי, הוא צ'וטבולר (köttbullar) – כדורי בשר קטנים עם פירה תפוחי אדמה וריבת חמוציות (lingon). ברוב התבשילים משתמשים בבשר חזיר, אך מי שמעדיף להימנע ממנו יכול למצוא במרכולים מבחר כדורי בשר (כולל כאלה העשויים מעוף), הדומים בטעמם לכדורי הבשר המקוריים ואינם עשויים מחזיר. סמורגסבורג (smörgasbård) הוא מנה אהובה בכל סקנדינביה, בייחוד בשוודיה. הרעיון פשוט: פרוסת לחם שיפון שעליה מונחים מעדנים שונים – דגים, בשרים, גבינות ותוספות מגוונותת. דג ההרינג הוא אחד המרכיבים החשובים בארוחה, בעיקר בדרום המדינה, וככל שעולים צפונה הוא מתחלף בדג סלמון. המנה מלווה גם בצנימים הנקראים קנאקברוד (knäckbröd) ומוגשים בארוחות הבוקר והצהריים כאחד. בשר ציד תופס אף הוא מקום דומיננטי במטבח השוודי, ופסגה קולינרית מקומית היא סטייק עסיסי מבשר של אייל הקורא (älgsteak), שניצוד ביערות העבותים. עוד מנות שוודיות, אם כי מקומיות יותר, הן סורסטרומינג (surströmming) – הרינג שתסס המוגש על לחם דק (tunnbröd) שמאפיין את צפון המדינה, וקרופקאקה (kroppkaka) – פשטידת תפוחי אדמה ובשר חזיר הנפוצה בבלקינגה (Blekinge) שבדרום שוודיה.
ארוחה שוודית מסורתית (ויקרה) תוכלו לאכול בשטוקהולם, במסעדה Ulla Winbladh, הממוקמת בדיורגרדן (Djurgården), פארק ירוק בקרבת מרכז העיר.
אפשרות אחרת (אם כי אין בה בשורה מבחינת המחירים הגבוהים) היא מסעדת Järntorgspumpen, הממוקמת בבניין מהמאה ה־17 בגאמלה סטאן (Gamla Stan), מרכזה העתיק של העיר.
נורווגיה: גבינה חומה וגאווה לאומית
גם במסעדה היוקרתית Det gamle Rådhus ("בית העירייה הישן") תוכלו לטעום מבשרו של אייל זה. אם תגיעו לעיר בדצמבר מומלץ להזמין לוטפיסק (lutefisk). זהו מאכל נורווגי טיפוסי לחג המולד, המורכב מדג קוד או מדג סוּלית שיובש על סלע באוויר החופשי ולאחר מכן הושרה במישרה מיוחד.
מאכלים כגון אלה מעלים גיחוך על פניהם של סקנדינבים מחוץ לנורווגיה – לעתים הם אפילו מעקמים את האף בתיעוב קל כאשר המטבח הנורווגי מוזכר. הדבר חוזר ביתר שאת כאשר מזכירים את הגבינה החומה מיוסאוסט (myseost), הידועה גם בכינויה "הגאווה הלאומית". אומרים עליה שרק נורווגים מסוגלים לאכול אותה, אבל אם כבר הגעתם לנורווגיה – שווה לטעום. למעשה, מיוסאוסט אינה בדיוק גבינה, אלא חלב עזים המורתח בסירי ברזל גדולים עד שהוא נעשה סמיך, חום ומתקתק, עם טעם לוואי קרמלי. מקורו של המנהג בימי קדם: במשך חודשי הקיץ, כאשר רעו את העזים הרחק בהרים ולא יכלו להוביל את החלב למטה, הרתיחו אותו כדי שיישמר, וכך נוצרה הגבינה המיוחדת. ברוב המלונות בנורווגיה מוגשת המיוסאוסט בארוחת הבוקר, אך ניתן גם לעצור ולטעום אותה בדוכנים הקטנים הממוקמים בצד הדרך.
פינלנד: האייל המטורף החוויות הקולינריות הלאפיות האמיתיות הן בצפונה של פינלנד, ושווה להרחיק עד לשם. מרובניימי (Rovaniemi), המכונה "עיר הבירה של לאפלנד", יש לנסוע עוד כמה מאות קילומטרים צפונה, לאזור הסקי בעיר לוי (Levi). למרגלות הר לוי תמצאו את מסעדת Hullu Poro ("האייל המטורף"), מקום המוזכר כדוגמה טובה וטעימה מאוד לאמנות הבישול הלאפית.
אייל הצפון, דגי סלמון ואווזי בר הם מרכיביו העיקריים של המטבח הלאפי, בתוספת גרגירי יער וחמוציות. בשר האייל מופיע בצורות שונות: מעושן, מומלח, מטוגן או בתור פאטֶה. בלאפלנד מאמינים כי בשר האיילים עדין ורך משום שהאיילים צועדים לאיטם ומעדיפים להימנע מריצה. מן הסתם, גם לעובדה שאיילים אלה רועים חופשי בטבע, בוחרים את מזונם מבין יותר ממאה מינים של צמחי בר וחיים בסביבה הנקייה ביותר באירופה יש תרומה מסוימת.הסקרנות המתעוררת בעולם לגבי המטבח הים תיכוני הגיעה גם לכאן, והלאפים מספקים אותה במנה מקורית של קבב, עשוי מבשר איילים כמובן. ברוב סקנדינביה דוברים אנגלית ואין בעיה לתקשר עם המקומיים. הדבר לא תמיד נכון בצפון פינלנד, וכדי להקל על בחירת מנה מן המטבח הלאפי, הנה כמה מילים שימושיות בשפתם: דג שמך (טרוטה) – taimen; סלמון – lohi; אייל צפוני – poro; אייל הקורא – hirvi; לחם – leipä; גבינה – juusto; בירה – olut. ובסוף הארוחה:
בקופנהגן קיימות מסעדות סמורברוד רבות. הידועה והיוקרתית מכולן היא אידה דווידסן (Ida Davidsen), המתהדרת בתפריט הכולל 250 סוגי סמורברוד.
מסעדה נוספת שזכתה לפרסום בינלאומי היא נומה (Noma), מסעדה חדשנית ומסקרנת שעושה שימוש יצירתי להפליא בחומרים מקומיים בצירוף פרשנות מקורית למטבח הנורדי. היא נבחרה לאחת מחמישים המסעדות הטובות בעולם לשנת 2011, ובסרטון המצורף (ראו למעלה) אפשר לראות כמה מהמנות יצירתיות (יש שיאמרו מוזרות) המוגשות לסועדים.
מסעדת קאפ הורן (Horn Cap) הנמצאת בניוהאון (Nyhavn), אחד ממקומות הבילוי היפים וההומים שליד הנמל. אני מחבב את המקום הזה בשל מיקומו, העיצוב המסורתי והנעים, האוכל הטוב והמחירים הסבירים.
בלילות קיץ חמימים מקובל לצאת אל מסעדות הגן הקטנות ברובע פרדריקסברג (Frederiksberg), ליד גן החיות וטירת פרדריקסברג. אחת מהן היא מ.ג.פיטרסן פמיליהאווה (M G Petersens Familiehave), שמאז 1858 מגישה את אחד המאכלים המסורתיים האהובים ביותר על המקומיים – צלעות חזיר מטוגנות עם תפוחי אדמה אפויים ורוטב פטרוזיליה (stegt flaesk med persillesovs).
למי שיוצא מקופנהגן צפונה כדאי לעצור בעיר סקאיין (Skagen) שבצפון יולנד (Jylland, חצי האי הגדול במערב דנמרק), ולטעום את המעדן המקומי – דג סולית טרי מבושל או מטוגן עם תפוחי אדמה צעירים ורוטב פטרוזיליה.
לקינוח כדאי לטעום מן העוגיות הדניות המפורסמות, בטעמי וניל וחמאה. בקונדיטוריות המקומיות תוכלו להשיג את עוגיות הווניל (vanillekrans) החביבות על המקומיים, הממולאות במרציפן ומזוגגות בסוכר. קצת לפני שעוזבים את סקנדינביה ומדרימים לשאר אירופה, כדאי לעצור בסונהיולנד (Søndejylland, דרום חצי האי יולנד), ולטעום מדברי המאפה המקומיים. גם מנהג שתיית הקפה שם ייחודי: בתחתית כל ספל מונח מטבע, הקפה נמזג ומכסה אותו. מדי פעם מוסיפים שנאפס לספל – עד שהנוזל בכוס מתבהר וניתן לראות שוב את המטבע. לקפה הזה יש טעם של עוד, ואם נכנעתם לפיתוי – מוטב שלא להיכנס לרכב ולהמשיך מיד בנסיעה. מטיילים בסקנדינביה? אל תחמיצו את תענוגות הסאונה הפינית:
|
המטבח בסקנדינביה אינו מקשה אחת. לכל אחת מהמדינות המרכיבות אותה טעם משלה, השפעות ייחודיות וחומרי גלם אופייניים. המשותף לכולן הוא ההקפדה על האיכות וגם מבחר הדגים פורסם 28.8.11 |
אגם הורנבורגה, שוודיה
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 551
[name] => אירופה
[slug] => europe
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 551
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 3868
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 641
[name] => שוודיה
[slug] => sweden
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 641
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 551
[count] => 48
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )