תפריט עמוד

סופר-פוד מהרי האנדים – המטבח הפרואני

שתפו:

לרגל שבוע פרו בישראל הגיע לארץ השף הפרואני פדרו לואיס גואימט, שיבשל מנות מיוחדות על טהרת מזונות העל מהרי האנדים. בין המנות המככבות בתפריט: סביצ'ה לוקוס בקרם פלפלים, עוף פריך בסגנון קריאולי ופודינג אורז בחלב פרי הלוקומה

עודכן 12.11.18

המטבח הפרואני נחשב לאחד המטבחים העשירים והמורכבים בעולם. הוא מחבר בין מסורות בישול מתרבויות שונות (כמו איטליה, ספרד, יפן וסין) ומושפע מהגיאוגרפיה הייחודית של פרו, הידועה באזורי האקלים המגוונים שלה. פרו מתהדרת בשפע של דגה ופירות ים ונחשבת לארץ המוצא של הסביצ'ה, מאכל המבוסס על דג נא המושרה כמה שעות במיץ לימון, רצועות בצל, מלח ופלפל וטעמו גן עדן. בכל אזור בפרו מכינים סביצ'ה מהדגים המקומיים, והמבקרים באזור אגם טיטיקקה, בנהר האמזונס, בהרים או לאורך חופי האוקיינוס זוכים ליהנות משלל טעמים של המנה הלאומית.

מי אמר שתירס צריך להיות צהוב? אחד מ-35 זני התירס הגדלים בפרו | צילום: Fragma Fotografia

מי אמר שתירס צריך להיות צהוב? אחד מ-35 זני התירס הגדלים בפרו | צילום: Fragma Fotografia


גם בקטגוריית מזונות העל (סופר-פוד), שהפכו לחלק בלתי נפרד מהתפריט היומי שלנו ומאורח החיים הבריא, מצטיינת המדינה הדרום אמריקאית הרבגונית. מזונות על הם המזונות העשירים ביותר בטבע בערכים תזונתיים – חלבונים, ויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון, אנזימים, חומצות שומניות חיוניות וחומצות אמינו חיוניות. באזורי האקלים השונים בפרו מגדלים מגוון עצום של ירקות ופירות, ובראשם תפוח האדמה, שמוצאו בהרי האנדים וקיימים יותר מ-300 זנים של תפוחי אדמה בפרו. אחריו ברשימה – התירס, עם 35 זנים שונים ומבחר מסחרר של מאכלים מקומיים על טהרת הדגן הפופולרי.

מאקה, ירק שורש המשמש למאכל ולרפואה עוד מימי האינקה | צילום: Gilda Bohl

מאקה, ירק שורש המשמש למאכל ולרפואה עוד מימי האינקה | צילום: Gilda Bohl

בין הגידולים המובילים בפרו נמצא ה"מאקה", ירק שורש ממשפחת הצנון, המשמש למאכל ולרפואה מאז תקופת האינקה. הוא נהדר לאיזון בלוטת התריס, לאיזון הורמונלי, להגברת הפריון, לתסמיני גיל המעבר ועוד. מאקה הוא מזון מרוכז עם כמות עצומה של מינרלים הנספגים בגוף באופן מלא. תושבי פרו יודעים לספר שמי שאוכל את השורש המופלא מגיע לגיל מבוגר מאד כשהוא בריא, צלול, חיוני וערני.

גידולי פירות וירקות בעלי ערכים תזונתיים גבוהים
פרי נוסף הוא ה"לוקומה", פרי כתום ומתוק מהרי האנדים המכונה "זהב האינקה", שנחשב לסמל הפוריות והיצירה ומכינים ממנו גלידות וקינוחים. הקקאו, שכולנו מכירים אותו בצורת אבקה או כשוקולד, הוא פרי ממריץ ומזין שמספק אנרגיה באמצעות נוגדי החמצון החזקים שלו המקדמים את זרימת דם בגוף וגורמים להרגשה טובה לאורך כל היום. ה"יוקון" הוא מזון על מסורתי, שסגולותיו הבריאותיות ידועות ומוכחות והוא בעל ערכים תזונתיים פרוביוטיים.

פרי הלוקומה, המכונה "זהב האינקה" | צילום: Renzo Tasso

פרי הלוקומה, המכונה "זהב האינקה" | צילום: Renzo Tasso

עוד צמח שהפך לפופולרי במקומותינו בעשור האחרון ומהווה חלק בלתי נפרד מהתפריט הפרואני הוא הקינואה. צמח הקינואה נחשב לקדוש בקרב בני האינקה ולא לשוא הם כינו אותו "אם הדגן". באופן מסורתי היה קיסר האימפריה זורע את הזרעים הראשונים כל שנה. הקינואה עשירה בסיבים תזונתיים, זרחן, ברזל ומגנזיום, מה שמקנה לה איכות חלבון גבוהה ביותר. אחרון חביב הוא התירס הסגול, שצבעוניותו העזה יחד עם טעמו המופלא הם חגיגה אמיתית לחיך. הוא מכיל כמות עשירה ביותר של חלבונים, ויטמינים וערכים תזונתיים גבוהים. יודעי דבר טוענים כי הוא מטהר את הגוף, מחזק את המערכת החיסונית ושומר על הגוף מפני מחלות כמו טרשת עורקים, סוכרת, לחץ דם גבוה ועוד.

בתמונה הפותחת: סביצ'ה, ארץ המוצא של המאכל הזה היא פרו | צילום: Enrique Castro Mendivil

 

פרו: קונדורים מעל קניון קולקה

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: