כמידי שנה באוגוסט יחול מטר המטאורים הקרוי פרסאידים. זוהי תופעה אסטרונומית בה בכל שנה כדור הארץ חוצה את מסלולו של כוכב השביט סוויפט טאטל. כדרכם של כוכבי שביט, סוויפט טאטל מורכב ברובו מקרח וגושי סלע. כשזה מתקרב אל השמש הוא מתחמם וגושי קרח ניתקים ממנו ונותרים בחלל, וכשכדור הארץ בעל כוח המשיכה החזק מתקרב למסלולו של כוכב השביט, הוא מושך אליו בעצמה רבה את אותם גושים שהותיר אחריו השביט, שחלקם לא עולה על כמה סנטימטרים בגודלם. אותם גרגירי קרח "נמסים" כשהם מתחככים במהירות גבוהה עם האטמוספירה הצפופה של כדור הארץ ואנו זוכים למראות מרהיבים ברקיע, תופעה שבאופן שגוי רבים מכנים "כוכבים נופלים".
מטר מטאורים בשמי המדבר
בכל שנה ישנם כמה מטרי מטאורים, הקרויים על פי קבוצת הכוכבים המהווה את המוקד שלהם בשמים. למשל, "ג'מינידים" על שם קבוצת ג'מיני (תאומים) בדצמבר, "לירידים" על שם קבוצת לירה (נבל) באפריל ווהפרסאידים באוגוסט על שם קבוצת פרסאוס.
הפרסאידים, שהם מהמטרים החזקים יותר – בשיא, כ-60 מטאורים בשעה – נוחים ביותר לתצפית, בשל מזג האוויר הקיצי הנעים בלילות ומיעוט העננות בעונה זו. המטר מגיע לשיא בלילה שבין 12 ל-13 בכל אוגוסט, כאשר הוא הולך ומתחזק ככל שהלילה מתקדם, אך ניתן לצפות בו גם כשבוע לפני ואחרי, וכן בשעות מוקדמות יותר. מבחינת חובבי האסטרונומיה והכוכבים, מטרי המטאורים הם רק תירוץ לצאת אל הלילה החשוך ולצפות בכוכבים באופן בלתי אמצעי ובוודאי עם טלסקופים מיוחדים שיועדו לכך.
תצפיות הכוכבים, שבעבר הלא רחוק היו נחלת חובבי אסטרונומיה "משוגעים לדבר" בלבד, הפכו בשנים האחרונות לאטרקטיביות במיוחד והן מבוקשות בציבור המטיילים ואוהבי הטבע. לשם תצפית טובה ואיכותית יש הכרח בשמיים נקיים מזיהומי אור. בעשורים האחרונים, עקב ההתפתחות הטכנולוגית המואצת, במרכז הארץ כבר נדיר למצוא אזור לתצפית שאינו סובל מהילת אור של ערים גדולות, אזורי תעשייה או כבישים. יוצא מן הכלל הוא הנגב, שעדיין "נהנה" מחוסר פיתוח ומאפשר שמיים חשוכים למדי ברוב אזוריו – שמיים כאלו המאפשרים תצפיות איכותיות לכוכבים.
מצפה רמון, מובילת התחום, הגדילה לעשות והגדירה את עצמה בתור "שמורת חושך", ובשנים האחרונות פוקדים אותה מידי קיץ אלפי מבקרים כדי ליהנות מלילה מדברי נעים וצפייה בכוכבים. לאלו המעדיפים תצפיות אינטימיות יותר, להתחבר לפשטות, לקדמוניות ולאנשים מיוחדים, אזור ניצנה מציע מפגש עם מרחב פחות מוכר, דיונות חול עד קצה האופק, שקט ושלווה מדבריים, חקלאות מדברית ייחודית ודגש על מלאכות ומיומנויות קדומות.
חקלאות מדברית ומלאכות קדומות
תושבי האזור, שבאו לחיות בקצה המדבר מתוך בחירה וחיבור עמוק לטבע ולמרחבים, פותחים את ביתם לביקור והיכרות עם אורח החיים המיוחד, המשלב טיפוח משקי חקלאות בוטיק, כמו מכוורת דבש מיוחדת, יקב, חווה אורגנית, חוות צמחי מרפא ומשק ירקות הודיים מיוחדים, לצד טיפוח מלאכות קדומות ואומנויות ההולכים ונעלמים מתודעת האדם. בתחום זה ניתן להשתתף בסדנאות בבתי המלאכה של האומנים עצמם, כאשר ההיצע והמגוון כוללים סדנאות חוויתיות בליבוד צמר, עיבוד עורות, קליעת סנסנים, בניית אדמה, נפחות, קדרות ועוד.
נראה שככל באורח החיים המערבי מתפתח, כך הוא משכיח מאיתנו ידע ויכולות קדומות ומביא לזניחה של מלאכות מסורתיות. באזור ניצנה, אולי בגלל אורח החיים המדברי, קיים היצע גדול של בעלי מלאכות ואומנים הרואים את עצמם כבעלי אחריות מוסרית לשמר יכולות ומיומנויות אלו. לאומנים, היוצרים ובעלי המלאכה של אזור ניצנה יש מכנה משותף – נגיעה בידע ובמיומנויות הקדמוניות של האדם.
בפני המבקרים, שיעברו במסלול המלאכות הקדומות, תיפתח הזדמנות לפתח את הפוטנציאל היצירתי שלהם באמצעות השתתפות פעילה בסדנאות, קורסים וחוויות לימוד והתנסות, האופייניות לאזור ולקהילה הפועלת בו. המבקרים מקבלים הזדמנות לעסוק בתרבות של המקום באופן פעיל, תוך אינטראקציות חווייתיות, המדגישות את ההתפתחות האישית, ומעבירות תחושה של מקוריות ואותנטיות.
במהלך אוגוסט יתקיימו מידי סוף שבוע פעילויות המחברות בין האדם למדבר ולכוכבים. בחוות “שירת המדבר” שבישוב באר מילכה יתקיימו סדנאות מלאכה עתיקות, ובמרחב כולו יתקיימו סיורים חקלאיים, סיורים ליליים לאור עששיות, “סקי חולות” בדיונות עם גלשנים מיוחדים, סיורי עקבות בעלי חיים והחשוב מכל – תצפיות כוכבים בעזוז ובבאר מילכה
• לפרטים נוספים על פעילויות "קיץ של כוכבים" ולהזמנת כרטיסים התקשרו לאיריס בטלפון 050-3016969 או היכנסו לאתר האינטרנט, או בפייסבוק
____
בועז שר שלום – רכז תיירות ניצנה, מחלקת תיירות מועצה אזורית רמת הנגב