לבטים ליוו אותי לפני המסע ביקבים שבשפלת יהודה ובהרי ירושלים. התלבטתי אם לקרוא ולגמוע כל פיסת מידע בנושא או לבוא טָבולה ראסה, עם ידע בסיסי, אבל עם חיבה ליין. תהיתי אם זה יהיה כמו בסרט "דרכים צדדיות" ושבסוף המסע אגיע גם לתובנות על החיים (ייכנס יין ויצא סוד), אבל המציאות עלתה על ההרהורים. פגשתי בעלי יקבים וייננים (פעמים רבות זה אותו האדם) עם תשוקה עזה לשיכר המרתק הזה, אנשים עם חלום שאוחזים בתפיסות חיים שונות לגבי יין ובכלל, שבעבורם יין הוא לא מוצר אלא צורך, ורובם שמחים להעניק למבקרים הצצה. בתום ביקור ב־13 יקבים בדרך היין של יואב־יהודה התגבשה אצלי תחושה שיקבי הבוטיק בארץ הם קצת כמו משחק מטקות בים. נכון, עומד מולך מתחרה, אבל המטרה של שניכם היא להניע את המשחק. באזור שזכה לא אחת לכינוי "טוסקנה הקטנה" הפנימו את המגמות העולמיות והבינו שכוחם באחדותם. ליוותה אותי גם תחושה של לוקאל־פטריוטיות רומנטית במקצת כי המגוון אדיר, האיכות עולה מדי בציר, יש במה להתגאות ובכלל, גידול גפנים והפקת יין הם השורשים שלנו עוד מימי המקרא. האזור היפה והמוריק משמש תפאורה מושלמת ולא צריך הכנות מיוחדות, פנו לכם כמה שעות (או ימים) וצאו לדרך היין. יקב כרמי יוסף: מדעי היין מהעיסוק בכרמים ובחקלאות ועד להקמת היקב משתרגת לה טלנובלה של ממש. בסופה שותפים יחד פרופ' בן־עמי ברבדו, מבכירי המדענים בעולם בנושא גפן ויין, שבתו נישאה לארקין, ועמיתו פרופ' עודד שוסיוב, שמשפחתו היא בעלת הכרמים שמקיפים את היקב. אי אפשר שלא לחוש בקסם כשיושבים מתחת לפרגולה וכל מה שהעין יכולה לראות זה כרמים, לכן כדאי להגיע לאחד מהימים הפתוחים שנערכים מדי יום שישי הראשון בכל חודש שבמסגרתו מסבירים, דנים וטועמים (מחיר: 10 שקלים לאדם). כתובת: ליד כרמי יוסףטלפון: 3375767־050 אתר אינטרנט לא כשר מחיר: לבן – 85 שקל, אדומים – 110־120 שקל יין הדגל: קברנה סוביניון, "ישראלים אוהבים אותו מאוד" פינת הפרגון ליקבים אחרים: ארקין מחמיא לקלו דה גת, ליתיר ולהרי הגליל־יראון יקב נחשון: בחזרה למקורות יקב נחשון מציע מגוון בילויים: סדנאות יין וסיורים, כולל טעימות יין, ארוחה קלה והסבר על התהליך ({ 30 שקל לאדם), בקיץ (יולי־ספטמבר) יכולים הילדים לדרוך על ענבים בגת המשוחזרת שבחצר ולהפיק יין אישי. הנועזים יכולים להצטרף לבציר באישון לילה עם פנסים על הראש ורון בלב (במהלך אוגוסט ובתחילת ספטמבר). בחנות שפתוחה 364 ימים בשנה אפשר לטעום, לקנות יינות ולאכול גבינות ממחלבת הקיבוץ או להצטייד במעדנים לפיקניק באזור. כתובת: קיבוץ נחשוןטלפון: 9278641־08 אתר אינטרנט לא כשר מחיר: 45־90 שקל, 120 שקל ל"בג אין בוקס" – יין בקופסה עם שקית ואקום מיוחדת שמכילה שלושה ליטרים ומונעת כניסת חמצן יין הדגל: סדרת איילון – קברנה ומרלו פינת הפרגון: דרור מפרגן לכל יינות הבוטיק, במיוחד ליקבי יהודה ובראשם לפלם ולעגור. "במסעדה אזמין יין של דלתון, ברקן, רמת הגולן", הוא אומר יקב קלו דה גת: טאצ' צרפתי ואוסטרלי את איל רותם, היינן והבעלים מיקב קלו דה גת, קשה לתפוס בארץ. הוא נודד בעקבות הבציר וחולק את זמנו בין היקב המטופח שעל גבול עמק איילון לבין אוסטרליה. איל הגיע לאדמות של קיבוץ הראל בחיפוש אחר איכות חיים. הרעיון הבשיל וב־1998 ניטעו מרלו, פטיט ורדו, קברנה סוביניון, שרדונה ועוד. היקב והכרמים שמקיפים אותו הם אולי מהיפים באזור: היקב נבנה בצמוד לבית ערבי עתיק, המרתף שנחצב בו רומנטי ומשרה בדיוק את האווירה הנכונה, הכרמים תחומים בגדר נאה (מכאן גם שמו: קלו בצרפתית זהו יקב שתחום בגדר) והיינות עטורים פרסים ומדליות. יש אפילו גת עתיקה בת כ־3,000 שנה שמוסיפה לטאצ', אבל לא פשוט לבקר. "הביקורים הם לא הליבה של היקב", מסבירה שרון גבע, אחראית השיווק. ביקב נערכים סיורים וטעימות ליחידים בתיאום מראש בלבד (100 שקל לאדם) וטעימות לקהל מקצועי.כתובת: ליד מצפה הראל טלפון: 9993505־02 אתר אינטרנט לא כשר מחיר: לבנים החל ב־80 שקל, אדומים 100־190 שקל יקב צרעה: טעם של מקום
הכנסת אורחים מלבבת היא המוטו של היקב. מלבד מסעדה חלבית חביבה בגן היקב וחנות עמוסה בכל טוב (יינות, גבינות, זיתים, לחמים, סלסילות פיקניק ועוד) תמצאו במקום גם את היכל היין, חדר רחב ידיים עם שולחן ארוך שמשמש להעברת סדנאות יין מרתקות. "בניגוד ליקבים שמקבלים רק קהל מצומצם ומתנים זאת ברכישת ארגז, התפיסה של רוני לאורך השנים היא שכולם מוזמנים והטעימות בחינם", מספר ערן, "יש לנו סדנת טרואר בת ארבע שעות שחלקה נערך בכרם, רואים את ההבדלים בין החלקות, נכנסים לתוך עולמה של הגפן, בוחנים את תנאי הגידול, אחר כך באים להיכל היין וטועמים יינות וכיבוד קל" (מחיר: 95 שקל לאדם). ערן לא חפץ בעקביות וממש לא רוצה לעשות בכל שנה אותו היין. "לא מעניין לתת אותו טעם וריח. יותר מעניין לגוון, זה מפעיל יותר את החושים. בכל שנה צריך לקחת את חומרי הגלם הטובים ביותר ולעשות את היין הטוב ביותר. ליין מעניין יש טעם של מקום, בלי התחייבות לזן מסוים", הוא פורש את משנתו. כתובת: קיבוץ צרעהטלפון: 9908261־02 אתר אינטרנט שעות פתיחה: המסעדה: א'־ה' 10:00־16:00, ו' 9:30־13:30; החנות: א'־ה' 10:00־17:00, ו' עד 14:00, שבת עד 17:00 כשר מחיר: 60־130 שקל יין הדגל: יין מכרם נווה אילן פינת הפרגון: עגור יקב מוני: בשם האח טלפון: 9916629־02 אתר אינטרנט שעות פתיחה: מדי יום 8:30־18:30, סיור בתיאום מראש כשר מחיר: 35־69 שקל יין הדגל: "גברים מעדיפים קברנה, נשים מעדיפות מרלו"
יקב פלם: מעשה אבות סימן לבנים יקב פלם נראה כאילו הוציאו אותו הרגע מהניילונים. היקב שנתפר בדיוק לפי מידותיהם החסונות של האחים לבית פלם, נמצא ליד יער הקדושים ונחל כיסלון. המבנה מטופח ומצויד היטב במכשור עדכני ובמרתף נאה ויש גם גינה קטנה מוקפת פסיפלורות שבה אפשר ללגום יין ולנשום נוף. "גרנו באירופה וראינו שהשאטואים הם שמובילים את סצנת היין. בארץ היו אז מעט מאוד יקבי בוטיק", מספר גלעד פלם, "לי ולאחי גולן, שלמד ייננות וחקלאות, היה חלום לפתוח יקב איכותי בארץ. בהתחלה הסתכלו עלינו כעל תימהונים. ידענו שאנחנו רוצים מקום עם נוף, מחובר לטבע ולא לאזור תעשייה". האמת היא שעוד לפני שגולן וגלעד התחברו לטבע, הם התחברו ליין – אביהם, ישראל פלם, שימש במשך 35 שנה היינן הראשי של כרמל מזרחי. כמחצית מענבי היקב מגיעים מהגליל והשאר מכרם באזור מושב גבעת ישעיהו. ובכלל מאמינים ביקב פלם שאי אפשר להיות גם כורם טוב וגם יינן טוב ולכן הם רוכשים את ענביהם מכרמים מובילים ומסתמכים על טכנולוגיה חדישה שעשויה להציל אותם גם בשנים קשות. כדאי לבקר ביקב לפני טיול באזור המיוער או לאחריו, תוכלו גם לסעוד במסעדת תבלין הסמוכה (לא שייכת ליקב). את הביקורים יש לתאם מראש, ובמהלכם תזכו להסבר מקצועי ולטעימות על שולחן האבירים המרשים או בחצר הצופה לנוף. ({ 60 שקל לאדם, מוחזר בחלקו בעת רכישה). כתובת: ליד צומת אשתאולטלפון: 9929923־02 אתר אינטרנט לא כשר מחיר: 69־150 שקל יין הדגל: קברנה רזרב — "הקברנה הוא המלך, הוא האציל ביינות. מרלו הוא המלכה". פינת הפרגון: גלעד: קלו דה גת, ססלוב, פלטר, רמת הגולן, יתיר. גולן: קלו דה גת, דלתון, סוסון ים, יתיר יקב עגור: פילוסופיית חיים שוקי, שנדד עם משפחתו כילד בכל העולם, עזב את ירושלים ועבר למושב עגור הפסטורלי. את היינות החל לעשות יחד עם חברו זאב דוניה שהיום אוחז ביקב סוסון ים. ראו השניים כי טוב, המשיכו כל אחד לבדו אבל נשארו חברים טובים. בכלל, אומר שוקי, ביקבי יהודה פועלים בשיתוף ומשווקים את התוצרת שלהם בחו"ל תחת המותג האזורי Judean Hills. "יש לנו משימה משותפת כמו בספורט, מתאמנים יחד והמטרה היא למלא את האצטדיון. יין הוא המקצוע השני הכי עתיק בעולם ואין פה באזור מיליונרים שמשחקים ביקב, יש פה שותפות אמיתית", הוא מוסיף. שוקי שמח לארח. "יין זה מוצר תרבות ויש סביבו פַּלסף, אבל הריגוש הוא בלתי אמצעי, הוא עשיר ומלא רבדים כמו כל מוצר תרבותי, אבל בסופו של עניין חושני – טעים או לא טעים. נקודה. אני חושב שהסנוביזם זה האסון הכי נורא שקרה ליין, כל בנאדם שישתה את היין שלי אני אנשק לו את הרגליים", הוא מבטיח. שוקי הוא אדם ויינן אידיאליסט. לפני כמה שבועות הוא אירח קבוצה של יוצרים מתיאטרון הקאמרי שעתידים להשתתף בהצגה בשם "גפן בלאדי", ולשאלה מה היית עושה עם מיליון דולר ענה: "הייתי מחפש את הגפן המקומית, הכנענית ומפתח אותה". ועם גישה כזו בוודאי תשמחו לשבת בסוכת העץ של שוקי, ליהנות מהנוף, ללגום יין רוזה פירותי ולהרהר (מחיר: 15 שקל לטעימות והסבר). אפשר גם לרכוש בקבוק ולערוך פיקניק בפארק. כתובת: מושב עגורטלפון: 9910483־02, 9995423־02 שעות פתיחה: ו' ושבת 10:00־17:00; באמצע השבוע בתיאום מראש לא כשר מחיר: 60־120 שקל יין הדגל: קסם (ראשי תיבות של קברנה סוביניון ומרלו) פינת הפרגון: שטרנבך, נחשון, שורק, עמק האלה, פלם משק יין הנס שטרנבך: סינרגיה בין אוכל ליין את היינות של היקב, בהם יין נובו צעיר שמוגש במסעדה, אפשר למצוא רק פה מתוך אסטרטגיה שאומרת שיקב בוטיק הוא זה שצריך למכור את התוצרת שלו לצרכן. כתובת: מושב גבעת ישעיהוטלפון: 9990162־02 שעות פתיחה: היקב פתוח מדי יום, המסעדה פתוחה בימי ו' ושבת 10:00־17:00 ובאמצע השבוע בתיאום מראש לא כשר מחיר: 69־99 שקל יין הדגל: ג'נבא רזרב 2003, "ההבדל בין השנים גדול מההבדל בין הזנים", אומר גדי פינת הפרגון: עגור, קסטל, קלו דה גת, צרעה, יתיר יקב עמק האלה: חזון שהפך למציאות בעתיד מתכננים אנשי היקב להקים מבנה חדש ומרשים ליד חרבת עִתרי והגת העתיקה שבה. "יין זה לא מדע מדויק, זה תחום מאוד רומנטי והאווירה מאוד חשובה, לא הייתי רוצה להיות מוקף באזור תעשייה", אומר דורון. ליקב כדאי להגיע רק בתיאום מראש, כך תוכלו ליהנות מהכנסת אורחים שכוללת טעימות, צפייה בסרט בן שש דקות, סיור וכיבוד קל (מחיר: חינם ליחידים, בתשלום לקבוצות גדולות). "אנחנו מאוד אוהבים לארח", הוא מוסיף. כתובת: קיבוץ נתיב הל"הטלפון: 9994885־02 אתר אינטרנט שעות פתיחה: א'־ה' 9:00־15:00, ו' 9:00־12:30 כשר מחיר: 60־160 שקל יין הדגל: דורון: "בכל בציר יש את היין שאני אוהב יותר. אני גאה בסדרת Vineyards Choice" פינת הפרגון: קלו דה גת, קסטל, צרעה יקב קטלב: בעשר אצבעות "עשר שנים אני כבר עושה יין מאחורי הבית. הכרמים שלי נמצאים מערבית למושב ואני מגדל את הענבים לבד ועושה הכל בעשר אצבעותי", מספר יוסי, "יין זה דבר חי שמשנה את התכונות שלו. ברגע שתהיה נוסחה קבועה שתיתן תוצאה קבועה זה יהיה משעמם. ההשקעה מתחילה כבר בכרם כי קשה לקלקל יין מענבים טובים". מלבד לימוד בלתי פוסק, אוהב יוסי לארח: "מכיוון שאנחנו לא פתוחים בשבת נוצר צורך לארח באמצע השבוע. בחרנו לערוך ערבי שחיתות סביב בשר ויין לקבוצות. מניחים מנגלים קטנים על השולחן, טועמים יין, דנים ורוקדים. הכל זורם חופשי לשולחן, היין מתמזג בדם ומעלה את מצב הרוח. הכרתי כך מאות אנשים שלא הייתי פוגש בסיטואציה אחרת וזה אחד הדברים הכי טובים שעשה לי היין", מספר יוסי. טלפון: 5701404־02 אתר אינטרנט כשר מחיר: 90 שקל פינת הפרגון: שותה רק יינות כשרים וכמעט רק מהאזור יקב סוסון ים: יין מהסרטים זאב מספר על נקודות ההשקה בין שני תחומי החיים שלו: "יין הוא חלק מתרבות, בדומה לקולנוע. לא למדתי לעשות יין אבל לימדתי קולנוע ואני חושב שצריכה להיות שליטה בסיסית בטכניקה וברגע שיש לך את הכלים הטכניים, שכל אחד יכול לרכוש, זה תלוי במה שאתה עושה, בפנטזיה ובכישרון שלך", הוא מוסיף. זאב מברך מבקרים בכל ימות השבוע, אבל בתיאום מראש (בחינם ליחידים), אם לא מפריע לכם לטעום יין בין החביות וכלי העבודה ביקב הצפוף. "הבלגן לגיטימי בעיני, זה אותנטי", אומר זאב, "לא רציתי להפריד וליצור מרכז מבקרים סטרילי כמו בנאפה ואלי בקליפורניה, שם אתה בכלל לא נמצא ליד היינות". את היין שזאב נותן לטעום הוא מוזג ומוהל בו במקום היישר מהחביות והוא מציע שירות דומה לאוהדים השרופים: אפשר ליצור יין בחבית אישית (כ־300 בקבוקים). כתובת: מושב בר גיוראטלפון: 5709834־02 אתר אינטרנט לא כשר מחיר: 60־125 שקל יין הדגל: "אנטואן" שהוא סירה ו"לנון" שהוא זינפנדל (שמות היינות הם הומאז' לדמויות שזאב מעריך במיוחד) פינת הפרגון: צרעה, קסטל, מרגלית, רקנאטי, דלתון יקב צובה: הינוקא סיבוב קצר בכרמים שנשטפים אור בין ערביים נוגה מגלה שהוא רציני בכוונותיו – שורות הגפנים נשתלו בדיוק מופתי על פי תצלום אוויר וזה נראה כשתי וערב מדויק. הייעוץ שמקבל צמיר מחברו הוותיק אלי בן־זקן מיקב קסטל ומהמומחה ד"ר ארקדי פפיקיאן, ריבוי הזנים שנשתלו, אתרי הארכיאולוגיה הרבים שבאזור וזרם המבקרים הקבוע לקיפצובה ולמלון שבקיבוץ מפיחים בו אופטימיות. "זה לא מפחיד כי יש לנו חלום", מסכם מוטי. עד שייפתח מרכז מבקרים מסודר אפשר לבקר במסגרת טיול בעין צובה, בתל צובה, במצודה העתיקה, בגתות ובשאר האתרים שמציע האזור. כתובת: קיבוץ צובהטלפון: 5347678־02 כשר מחיר: 45־95 שקל פינת הפרגון: קסטל
יקב קסטל: חלוציות עטורת שבחים דווקא יקב קסטל שברמת רזיאל שנהנה מכמה יתרונות בולטים, בהם חלוציות (אלי בן־זקן מציין כעת את השנה ה־16), סיפור סינדרלה מרתק ורומנטי על ההתחלה הכמעט מקרית, מורשת משפחתית, כשרות והקפדה על איכות – לא שש לפתוח את שעריו לקהל הרחב. בסיורים, בארוחות ובטעימות מהיינות עטורי הפרסים והשבחים זוכים רק קומץ חברי מועדון ותיקים. אולי בעתיד. אגב, הדרך לרמת רזיאל היא מהיפות בארץ.טלפון: 5342249־02 אתר אינטרנט כשר |
האזור שנודע עוד מימי המקרא כעתיר גפנים, מזמין לבקר בעשרות יקבי בוטיק ובכרמים שנפרשים משפלת יהודה ומטפסים עד להרי ירושלים. הסיפורים, האירוח, הנוף, היין והאנשים המרתקים שינעימו את טיולכם פורסם 30.4.14 |
תגובות
תגובות
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 526
[name] => מזרח-תיכון
[slug] => middle-east
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 526
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 1871
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 402
[name] => ישראל
[slug] => israel
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 402
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 374
[count] => 2779
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 406
[name] => שפלת יהודה ומישור החוף הדרומי
[slug] => %d7%a9%d7%a4%d7%9c%d7%aa-%d7%99%d7%94%d7%95%d7%93%d7%94-%d7%95%d7%9e%d7%99%d7%a9%d7%95%d7%a8-%d7%94%d7%97%d7%95%d7%a3-%d7%94%d7%93%d7%a8%d7%95%d7%9e%d7%99
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 406
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 402
[count] => 136
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )
דן בן נפתלי הגיב:
כתבה ישנה מאד.
יקב נחשון הפך ליקב שורק.