ניו זילנד נחשבת לאחת המדינות היפות בעולם. עם פיורדים וקרחונים, יערות גשם ומפלים, חופים ואגמים, גם גייזרים ובריכות תרמיות מבעבעות, זה לא מפתיע שניו זילנד נמצאת ברשימת החלומות של כל מטייל. עבור אלה שהחלום שלהם עומד להפוך למציאות, ליקטנו כאן טיפים לניו זילנד שיאפשרו להפיק את המיטב מהמדינה המדהימה הזו:
לקריאה נוספת:
- ניו זילנד – מדריך מסע אחר – כתבות, מסלולים, טיפים
- ניו זילנד ארץ הטרקים
- טיפים, המלצות ופינוקים בניו זילנד
- ניו זילנד – הטיול המקיף
טיפים כללים
- ישראלים המטיילים בניו זילנד לתקופה של עד שלושה חודשים פטורים מהצטיידות באשרת כניסה מראש. הרשויות מעניקות אשרה ל-90 ימים עם הכניסה למדינה. יש להציג מסלול טיול מתוכנן, כתובת בה תשהו במדינה וכסף שיספיק לממן את שהותכם.
- בניו זילנד קיימות הגבלות חמורות על ייבוא בלי חיים, צמחים ומוצריהם. יש לקרוא את התקנות טרם הנסיעה באתר האינטרנט.
- מתי לנסוע? מזג האוויר בניו זילנד לא צפוי והמקומיים נוהגים לומר שבניו זילנד יש ארבע עונות ביום אחד. חודשי האביב (ספטמבר-נובמבר) והקיץ (דצמבר-פברואר) הם הנוחים ביותר לטיול ולטרקים.
- בשל מזג האוויר ההפכפך, מומלץ ללבוש כמה שכבות שתוכלו להתקלף מהן ולהתאים את עצמכם לכל מזג אוויר.
- כדאי להקדיש לניו זילנד לפחות חודש כדי לראות אותה בנחת. אם זמנכם קצר מזה, מוטב להתמקד באי הצפוני או באי הדרומי.
- המקומות שלא כדאי להחמיץ באי הצפוני: מפרץ האיים, רוטרואה, ואיטומו, אגם טאופו, הפארק הלאומי טונגרירו, וולינגטון.
- מקומות שלא כדאי להחמיץ באי הדרומי: הפארק הלאומי אייבל טסמן, כרייסטצ'רץ', קווינסטאון, וואנקה, ארץ הפיורדים, קרחון פרנץ יוזף, קרחון פוקס, חצי האי אוטגו.
- האינטרנט בניו זילנד איטי ויקר למדי. איפה יש Wi-Fi בחינם? במרבית ההוסטלים, בבתי הקפה בערים הגדולות, בספריות הציבוריות ובסניפי מקדונלד'ס וסטארבקס.
תחבורה
- הנהיגה בניו זילנד היא בצד שמאל.
- נהיגה ברכב שכור היא הדרך הנוחה ביותר לטייל בניו זילנד. היא מאפשרת גמישות רבה והגעה למקומות שנמצאים מחוץ למסלול. הנהיגה בניו זילנד נחשבת קלה ומצבם של הכבישים מצוין.
- בניו זילנד פועלות כל חברות ההשכרה הבינלאומיות הגדולות לצד חברות מקומיות קטנות. בחברות קטנות תוכלו לרוב להשיג מחירים זולים יותר, אך לא תמיד יאפשרו לכם לשכור את הרכב בנקודה אחת ולהחזירו באחרת.
- אפשרות מקובלת נוספת למי שמגיע לטיול ארוך היא לקנות רכב משומש ולמכור אותו בסוף הטיול.
- אם אתם בוחרים לקנות רכב, שקלו לטייל בניגוד לכיוון המקובל ולטייל מדרום לצפון (למשל, להתחיל בקווינסטאון ולסיים באוקלנד). מרבית המטיילים מסיימים באי הדרומי ורוצים למכור את הרכב במהירות וכך תוכלו להשיג מחירים נוחים יותר. באוקלנד, לעומת זאת, יש ביקוש גדול לרכבים ותוכלו למכור את הרכב במחיר טוב יותר.
- בשל המרחקים הגדולים בין מקומות היישוב, חשוב להקפיד למלא את מיכל הדלק בכל הזדמנות.
- התחבורה הציבורית בניו זילנד נוחה מאוד, מגיעה ליעדי התיירות הפופולריים וזולה בהשוואה לשכירת רכב.
- Intercity, חברת האוטובוסים הגדולה בניו זילנד, מציעה פסים גמישים למטיילים התקפים לשנה ומאפשרים לעלות ולרדת בכל אחת מהתחנות שלאורך המסלול וכן את השייט במעבורת מהאי הצפוני לאי הדרומי. האוטובוסים של Intercity מיועדים לקהל מגוון ויש הנחות לבני 60 ומעלה.
- בניו זילנד פועלות כמה חברות של אוטובוסים לתרמילאים שהאוטובוסים שלהם מקשרים בין מוקדי התיירות המרכזיים במדינה, כאשר אפשר לרדת מהאוטובוס בכל תחנה, לבלות כמה ימים במקום ולהמשיך הלאה. ישנם כמה סוגים של פסים לנסיעה, החל מ-6 ימי נסיעה ועד ל-30, כשחלק מהפסים תקפים לשנה שלמה. הנהג יכול להזמין למטיילים גם מקומות לינה לאורך המסלול אטרקציות במחיר מוזל. החברות הבולטות הן Kiwi Experience שמכוונת לקהל של תרמילאים צעירים ולעתים קרובות רעשנים, ו-Stray שהקהל שלה מגוון יותר.
- הנסיעה ברכבת פחות מקובלת משום שהרכבות לא מגיעות ליעדים קטנים או כאלה שנמצאים מחוץ למסלול. עם זאת, מומלץ בהחלט לשלב נסיעה ברכבת נופית בניו זילנד כחלק מהטיול. אחת מהנסיעות היפות ביותר בניו זילנד היא ברכבת Tranz Alpine שמקשרת בין גריימאות' לכרייסטצ'רץ' באי הדרומי וחולפת בנופים המדהימים של האלפים הדרומיים.
- טיול בקרוואן הוא דרך פופולרית נוספת לטיול בניו זילנד, בעיקר בקרב משפחות. הקרוואנים מאפשרים גמישות מלאה וחיסכון בהוצאות על מקומות לינה ומסעדות. ברחבי המדינה פזורים מאות חניוני קרוואנים. בעונות השיא כדאי להזמין מקום מראש שכן החניונים נוטים להתמלא במהירות.
כסף
- המטבע המקומי הוא דולר ניו זילנדי.
- מרבית כרטיסי האשראי הבולטים מתקבלים בניו זילנד.
- ניתן להמיר כסף במרבית שדות התעופה ובבנקים.
- הטיפים במסעדות בניו זילנד הם אופציונליים. אם זכיתם לשירות יוצא דופן, טיפ בגובה חמישה – עשרה אחוזים מסכום החשבון יספיק בהחלט.
- עלויות לינה ממוצעות: לינה במעונות בהוסטל – 50-25 דולר ניו זילנדי ללילה, חדר פרטי בהוסטל – החל מ-80 דולר ללילה, חדר זוגי במלון שני כוכבים – 130-30 דולר ללילה, חדר זוגי במלון חמישה כוכבים – 850-80 דולר ללילה.
- עלויות אוכל ממוצעות: כריכים או ארוחות ברשתות מזון מהיר – 15-7 דולר, ארוחה במסעדה זולה – החל מ-12 דולר, ארוחה במסעדה בטווח מחיר בינוני, עם שתייה ושירות – החל מ-40 דולר, בירה בבר – כ-8 דולר.
חסכון בטיול
- עונת התיירות בניו זילנד קצרה למדי ולכן המחירים מרקיעים שחקים בתקופה זו של השנה. כדאי לשקול לנסוע בעונות המעבר, בסתיו ובאביב, אז ניו זילנד פחות עמוסה בתיירים, מזג האוויר עדיין נעים לרוב והמחירים זולים משמעותית.
- אם לא אכפת לכם לשלב עבודה קשה בטיול, תמצאו בניו זילנד חוות חקלאיות רבות שזקוקות לידיים עובדות בתמורה למגורים ולינה. פרטים נוספים באתר WWOOF.
- בניו זילנד יש הוסטלים מצוינים ומשודרגים שמאפשרים ללון בתנאים נוחים במחירים שווים לכל נפש ומספקים תמורה מצוינת למחיר. במרבית ההוסטלים יש, לצד חדרי מעונות, חדרים פרטיים עם מקלחת ושירותים צמודים.
- בחלק מההוסטלים יש אפשרות לעבוד כמה שעות בניקיון והצעת מיטות בתמורה ללינה.
- לינה בקמפינג תאפשר לכם קרבה מקסימלית לטבע ותוזיל משמעותית את עלויות הטיול. בניו זילנד אפשר להקים אוהל כמעט בכל מקום, למעט בשטחים פרטיים.
- ניו זילנד מציע המון אטרקציות יקרות להחריד, אבל לצד אלה יש בה גם הרבה אטרקציות חינמיות שחבל לפספס. הכניסה למרבית הפארקים הלאומיים בניו זילנד היא בחינם, וגם הבילוי בחופים הנפלאים לא עולה כסף. יש גם הרבה אטרקציות עירוניות נהדרות בחינם כמו הגלריה לאמנות של אוקלנד, מוזיאון טה פאפה בוולינגטון והגנים הבוטניים בקווינסטאון.
- ותרו על מסעדות. קנו ארוחות קלות בסופרמרקטים ובשלו בעצמכם בהוסטל או בדירה השכורה.
- בחלק מהערים הגדולות כמו אוקלנד או וולינגטון אפשר להצטרף לסיורי הליכה חינמיים.
אירועים מיוחדים
- ינואר/פברואר – פסטיבל יום גדול בחוץ – פסטיבל המוזיקה הגדול בניו זילנד עם הופעות ברחבי המדינה.
- מרץ – פסטיבל כדורים פורחים בהמילטון שבאי הצפוני, בחינם.
- מרץ – פסטיבל האוכל הפראי בהוקיטיקה.
- יוני – פסטיבל החורף בקווינסטאון, עם מוזיקה, אוכל, אירועי ספורט וזיקוקים.
- יוני/יולי – פסטיבל מטריקי באוקלנד – חגיגה של התרבות המאורית עם הופעות, מוזיקה, סדנאות, סיפורים ועוד.
- אוקטובר – הקרנבל הבינלאומי של אוקלנד – תהלוכות תחפושות, מופעים, נשף מסכות ועוד.
אוכל
המאכלים שכדאי לנסות בניו זילנד:
- קומארה (Kumara) – תפוח אדמה מתוק, אהוב על המקומיים.
- האנגי (Hangi) – תבשיל מאורי מסורתי המבוסס על בשר, עוף, דגים, צדפות, ירקות וקומארה. התבשיל נצלה בתוך בור עם חלוקי נחל לוהטים.
- המבורגר קיווי – המבורגר בקר עם ביצה מטוגנת וסלק.
- פירות ים, ובעיקר לובסטרים וקיפודי ים.
- פבלובה (Pavlova) – הקינוח האהוב בניו זילנד. מבוסס על מרנג, קצפת ופירות.
- כשתרצו לגוון, תמצאו באוקלנד ריכוז גבוה במיוחד של מסעדות אתניות לא יקרות.
פעילויות מיוחדות וטרקים
למרבה הצער, המרחק והמחירים היקרים הופכים את ניו זילנד למדינה שמרבית המטיילים מגיעים אליה פעם בחיים. לכן, למרות הרצון לחסוך, יש חוויות ופעילויות שממש לא כדאי לוותר עליהן. כמה רעיונות:
- לשוט באבובים במערת התולעים הזוהרות.
- להכיר את התרבות המאורית בקאיקורה או ברוטרואה.
- לצפות בכוכבים באי הדרומי של ניו זילנד. טקפו והר קוק הם מאתרי הצפייה בכוכבים הטובים בעולם.
- להתרשם מהגייזרים ומהבריכות התרמליות המבעבעות ברוטרואה.
- לבקר בהוביטון, כפר ההוביטים ששימש כאתר הצילומים של סרטי "שר הטבעות" ו"ההוביט".
- לצפות בלווייתנים בקאיקורה.
- לטוס בהליקופטר מעל נופי האלפים הדרומיים ולנחות בקרחון פוקס או קרחון פרנץ יוזף.
- לטעום יין במרלבורו.
- קווינסטאון היא בירת הספורט האתגרי של ניו זילנד. כאן תוכלו להתנסות בעשרות פעילויות אתגר שונות ומשונות: קפיצת בנג'י, רפטינג, זורבינג, שייט בסירות סילון, מצנחי רחיפה ועוד ועוד.
- בניו זילנד נמצאים כמה ממסלולי הטרקים היפים בעולם, וכדאי לעשות לפחות טרק אחד במהלך הטיול.
- כמה טרקים יפים במיוחד: טרק מילפורד, טרן רוטבורן, טרק אייבל טסמן, טרק קפלר, טונגרירו נורת'רן סירקט.
- אם אתם יכולים להקדיש רק יום אחד לטרק, אל תוותרו על טונגרירו קרוסינג באי הצפוני.
- ממניעים של שמירת טבע, מספר המטיילים במסלולי ההליכה הפופולריים מוגבל. יש להירשם לטרק זמן רב מראש (חודשים ולעתים אף שנה) באתר ה-DOC (מחלקת השימור).
קהילה יהודית, בתי כנסת וכשרות
- בוולינגטון יש קהילה יהודית אורתודוקסית ובה, בין היתר, בית כנסת וחנות למזון כשר. כתובת: כתובת: 80 Webb Street, Wellington, אתר
- בית כנסת יהודי-פרוגרסיבי בוולינגטון: היכל סיני, כתובת: כתובת: 147 Ghuznee Street, Wellington, אתר
- באוקלנד יש קהילה יהודית עם בית כנסת ומרכז קהילתי. כתובת – Greys Ave, אתר
לעוד טיפים והמלצות לניו זילנד לחצו כאן
מפת ניו זילנד: