תפריט עמוד

• עונה מומלצת: חורף או אביב; התורמוסים פורחים בדרך כלל בחודש מרץ

• התאמת המסלול: לכל המשפחה

• קושי המסלול: קל

• אורך המסלול: כארבעה קילומטרים

• משך המסלול: כשלוש שעות

• מפה: מפת סימון שבילים מס' 9, "מבואות ירושלים"

• הגעה מהמרכז: נסיעה בכביש ירושלים- תל-אביב (מס' 1) עד מחלף שער הגיא. פניה דרומה לכיוון בית-שמש בכביש 38. כעשרה קילומטרים דרומה מבית-שמש מגיעים לצומת האלה ובה פונים שמאלה (מזרחה) בכביש 375. כשני קילומטרים לאחר הפניה, באמצע עיקול מתון של הכביש שמאלה, תהיה פניה של דרך עפר ימינה. הדרך מסומנת בסימון שבילים שחור. ניתן התקדם עם הרכב או לחנות וליהנות מהליכה ברגל.

• מסלול מעגלי, אין צורך בהקפצת רכבים.

• הערה: בהגעה מהכיוון ההפוך אין פנייה לתל שוכה מפאת קו הפרדה רציף על הכביש. יש להמשיך בנסיעה עד צומת האלה ולהסתובב שם. הדבר נכון גם ביציאה מהתל לכיוון המרכז – פונים ימינה, נוסעים עד הפנייה ימינה (דרומה) בצומת עדולם (אל מושב אדרת) ומסתובבים שם.


פריחה בעמק האלה | צילום: אוסי גלבוע

מהנקודה בה חנינו נמשיך בדרך הרכב עד שנגיע להתפצלות שבילים. הדרך בה באנו מתעקלת שמאלה בעוד דרך אחרת, שבה נמשך השביל המסומן שחור, מעפילה ימינה במעלהו של גיא. כדאי להאריך את הדרך ולהמשיך דווקא בה. בראש הגיא נגיע לצומת שבילים נוספת. נמשיך בעקביות בעקבות הסימון השחור הפונה שמאלה ונעפיל עמו אל מרומי גבעה. משיא הגובה נשקף נוף יפה על גבעות השפלה הפנימית המקיפות אותנו מסביב ועל עמק האלה.


סגול עמוק: תקריב של פרח התורמוס | צילום: יותם יעקבסון

בירידה מהגבעה מזרחה נגלוש אל עבר אוכף נוסף שבו מתעקלת דרך הרכב ימינה (דרומה) ושביל צר להולכי רגל, שסימונו כחול, ממשיך מזרחה. נמשיך בו, נקיף שלוחה נוספת ונעפיל אל עבר תל שוכה עצמו.

ננסה לדמיין את דוד הצעיר עושה לכאן את דרכו בגפו. לפי המסופר בשמואל א' פרק י"ז נקבצו פלישתים להילחם בישראל ולכן נאסף כנגדם צבא יהודה. הפלישתים התרכזו בתל עזקה ולכן הצבא התמקם בתל שוכה, התל שנצפה באופן חלקי מערבית לנו, מכוסה בחלקו על ידי נטיעות אורנים של הקק"ל. בין החיילים העבריים היו שלושת בניו הגדולים של ישי מבית לחם. ישי המודאג החליט לשלוח חבילה לבנים שבצבא. הוא ארז איפת קליא, עשרה לחם וחריצי גבינה ושלח את דוד בנו הצעיר שנשא מפיו גם דרישת שלום. המשך הסיפור מוכר לכולנו – דוד הגיע לכאן כשגוליית, הפלישתי הענק, יצא מול צבאו של שאול והזמין גיבור חיל להילחם נגדו. הכל יראו מפניו, והנה דוד הצעיר אזר אומץ ונידב את עצמו. כשניסו להלבישו שריון ולצייד אותו בחרב גדולה, לא יכול היה למוש ממקומו מחמת המשקל. לפיכך יצא דוד אל הקרב חמוש בכלי שהיה מורגל להשתמש בו – הקלע. בערוץ נחל האלה, הזורם למרגלותינו ברר לעצמו חמישה חלוקי נחל ויצא לקרב. המשך הסיפור כמילות השיר של כוורת – "פגע לו בול במצח", ממש כשם שקלענו אנחנו בול והגענו לכאן במועד פריחת התורמוסים.


פריחת התורמוסים מכסה את הגבעות של עמק האלה | צילום: יותם יעקבסון

בתל שוכה התקיימה עיר משך תקופה ממושכת. במאה השלישית לספירה היה כאן מרכז תיאולוגי חשוב שאחת מדמויותיו המפורסמות היא אנטיגנוס, הידוע בכינויו 'איש שוכה', הוגה דעות חשוב מתקופת התלמוד. כיום, מועטים שרידי העיר הנראים על פני השטח, אך עקב היותה של הקרקע במקום עשירה בריבודים של חומר אורגני, שריד להתיישבות הקדומה, היא עשירה בחנקן. מסיבה זו צומחים כאן מדי שנה אלפי התורמוסים, הידועים כחובבים את החנקן במיוחד. התורמוס, בן למשפחת הפרפרניים, הוא צמח חד שנתי המתהדר בעלים רכים דמויי כף יד ושרביטי פריחה צפופים, אבל אין צורך לתאר זאת כשתורמוסים רבים מקיפים אותנו מכל עבר.

עוד טיולים באזור השפלה


לחצו להגדלה

 

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות משפלת יהודה ומישור החוף הדרומי

פסטיבל האוכל הכפרי ה-23 במטה יהודה: המלצות טעימות
פסטיבל האוכל הכפרי ה-23 במטה יהודה: המלצות טעימות

בראנץ' על טהרת הסלואו פוד, יין ומאפים מול נוף כרמים, ארוחה אתיופית צמחונית בחווה חקלאית וארוחה קוצ'ינית בבית במושב - אלו הן רק כמה המלצות טעימות במיוחד ...

סימי שאואר

פורסם 6.3.23

כתובת ארמית בלכיש שנחשבה עתיקה התגלתה כתרגיל לתלמידים
כתובת ארמית בלכיש שנחשבה עתיקה התגלתה כתרגיל לתלמידים

לראשונה בארץ: נחשפה כתובת חשובה ונדירה הנושאת את שמו של המלך הפרסי דריווש הראשון, אביו של אחשוורוש. את החרס בן 2500 השנה שעליו נחרטה הכתובת בכתב ארמי, ...

יולי שוורץ | צילומים: באדיבות רשות העתיקות

עודכן 5.3.23

טיול באשדוד – על המתוק, המלוח ומה שביניהם
טיול באשדוד – על המתוק, המלוח ומה שביניהם

תושבי אשדוד התקבצו אליה מכל קצות תבל והפסיפס האנושי המרתק הזה אחראי, בין השאר, למבחר קולינרי מפתה. אל שלל הטעמים המתוקים והמלוחים מצטרפים מקומות מסקרנים של אמנות ...

רותם בר כהן

עודכן 9.1.23

שתפו: