נסיעה לאורך כביש 98 בגולן תיקח אותנו לשלושה מעיינות – עין עקוב, עין אי"ה ועין אורחה, כל מעיין וקסמו המיוחד. אפשר, כמובן, להסתפק במעיין אחד או שניים ואחרי זה לאכול ולטייל בסביבה – המלצות לפעילויות נוספות ומסעדות טובות תמצאו בסוף הכתבה. עין עקוב: מעיין, תותחים וקופסת כדורים יורדים מהרכב בחניון המטיילים שליד המעיין. מיני עצי היער הנטועים סביב נבחרו בקפידה וכולם סגפניים הזקוקים למעט מים לקיומם (איקליפטוסים, מיני שיטה וערערים). מימיו של עין עקוב, הקרוי גם עין תאופיק, אינם זורמים כל השנה. הם יוצאים בתעלה מבית מעיין קטן ונבלעים באדמת הגולן הבזלתית לאחר מטרים אחדים. גשר עץ נאה, דקל ענק ממדים ותעלת המים נותרים כתפאורה בימים שהמעיין מכזיב.
מהמעיין חוזרים אל הדרך הכבושה, חזרה כ-300 מטר לכיוון היציאה, ופונים ימינה אל מבנה בטון המוקף אבני בזלת שחורה. זהו מוצב הנברונים. כאן הוסתרו בסוף שנות השישים שני תותחים ארוכי טווח, שתפקידם היה להפגיז את בסיסי המחבלים ברמת אירביד שבירדן, סיוע למאבק שניהל צבא ירדן נגד הארגונים הפלסטיניים. בתותחים לא השתמשו, לאחר שצבא ירדן גירש את המחבלים בחודש ספטמבר 1970, הרי הוא "ספטמבר השחור". שם המוצב הושאל מספרו של אליסטר מקלין "תותחי נברון", שעלילתו מתרחשת בתקופת מלחמת העולם השנייה. בסיפור מותקפים תותחי חוף גרמניים המוצבים התוך מערה חצובה בסלע על גבי צוק ושולטים על הים האגאי. חוזרים מאתיים מטר בדרך שבה באנו ושבים אל צומת דרכי העפר. שם פונים בעקבות השלטים ימינה (דרומה) אל עמדת הפילבוקס (Pillbox). זוהי עמדת שמירה מבטון עם חרכי תצפית וירי, שצורתה הגלילית מזכירה קופסת גלולות. מן העמדה יש תצפית איכותית אל נופי עמק הירדן ואל הירמוך. שימו לב, בתוך המוצב נפער סדק בבון המזוין, המעיד על הפעילויות הטקטוניות באזור. איך מגיעים: ממשיכים מצומת צמח לכיוון חמת גדר ומטפסים בכביש 98 אל רמת הגולן. לאחר עלייה עקלתונית של כחמישה קילומטרים מגיעים לשלט, משמאל לכביש, המכוון לעין תאופיק. דרך עפר משולטת ונוחה מובילה אל החניון, מרחק של כ-400 מטר. עין אי"ה: הסוד הכמוס אי"ה אלו הם ראשי תיבות של סמ"ר אילון יעקב הורוביץ ז"ל, בן מושב נוב, לוחם גבעתי, שחבריו ליחידה שיפצו את האתר לזכרו. הנוף הנשקף מהברכה פראי ועוצר נשימה. משולש הגבולות סוריה, ירדן וישראל, נקודת המפגש של הירמוך עם הרקד (אין רואים את מימיהם) ושיפולי הגבעות היורדות אל הערוצים ומטפסות מהעבר השני.
בריכת המים המבוטנת יושבת בערוצו של גיא, והוא מתעל אליה את זרימת מי המעיין. עצי איקליפטוס גבוהי צמרת, תאנים ומיני פטל וקנה מחפשים בשורשיהם מים להיאחז בהם. זה המקום לשכוח משאון העיר הגדולה ולמלא את הנפש בקורט מיופיו, מרוגעו ומהדרו של הטבע בארצנו הקטנטונת. איך מגיעים: נוסעים בכביש 98, קילומטר דרומה מצומת אפיק פונים מזרחה לעבר קיבוץ מיצר. בצומת ה-T, ממש לפתח היישוב, פונים ימינה, ולאחר 750 מטר פונים לדרך היורדת שמאלה (מזרחה). הכביש מתפתל ויורד 1,200 מטר עד גשרון קטן ושער ברזל מצד שמאל. זה המקום שמחנים בו את הרכב, חולפים על פני השער והולכים בשביל כ-400 מטר. הירוק-ירוק של הצמחייה כבר יוביל אתכם לברכה ולמעיין. עין אורחה: אירוח מימי כזה הוא עין אורחה, הנמצא במזרח רמת הגולן, על דרך דמשק הממלוכית, שנסללה בשלהי המאה ה-14. ברכת מים צלולים שמימיה השקו בעבר ארוחות סוחרים שחלפו בדרכן אל יעדיהן במזרח או במערב. את שמו העברי קיבל המעיין ממתיישביה החדשים של רמת הגולן, שלאחר מלחמת ששת הימים. שרידיו של כפר ערבי ובתי אבן מבזלת שחורה פזורים בשטח, קבוצת עצי איקליפטוס סוככת מעל ואוושת הרוח בעליהם מיטיבה עם המבקר במקום.
בעבר קראו לבריכה עין אל ח'ששה, "מעיין פקוחת העין", ובהמשך הדרך מצוי מעיין אחר (ללא בריכה), ששמו עין אל-בג'ה – "מעיין התשושים", שם המתאים יותר לנוסעים העייפים שחלפו במקום. הבריכה בעין אורחה שופצה לזכרו של רזיאל נגר מהיישוב רמת מגשימים, שנהרג בעת טיול באזור. גודל הברכה ועומקה (מטר וחצי) מאפשרים למבוגרים ולילדים ליהנות ממימיה. בצל האיקליפטוסים הוצבו ספסלי פיקניק, ואפילו ברז מי שתייה עומד לרשות המבקרים. ועוד משהו: מעל הצומת שדרכו נכנסים לבריכה מתנשאת גבעת אורחה (תל ג'וחאדר). מטפסים עם הרכב אל הגבעה ואל מגדל התצפית שבראשה – הנוף הניבט ממנה עוצר נשימה. מתחת רואים את שרידיו של חאן ג'וחאדר שנותר מהמאה ה-14. איך מגיעים: נוסעים מצומת מגשימים בכביש 98 צפונה (כ-15 קילומטר) עד למפגש עם "דרך הנפט". בצומת פונים ימינה, נוסעים כ-300 מטר בדרך קצת משובשת והברכה מימין. איפה אוכלים? עוד בסביבה Avanova – מרכז מבקרים ומפעל למוצרי קוסמטיקה טבעיים מפירות רמת הגולן. פתוח כל השבוע, כולל שבתות (האירוח כולל קפה ותה). אזור תעשייה בני יהודה, טל' 04-6763593 מפת האזור: לחצו להגדלה מתוך הספר "חמש דקות מהצימר" מאת אמנון גופר, צילומים עדי אדר, הוצאת עם עובד |
רבקה שונקרט הגיב:
אפשר גם עם סוסים
אנחנו עשינו טיול מעינות בדרום הגולן עם חוות רמות
מומלץ https://ramotranch.com