בימים אלו, כשבמרבית אזורי הארץ כבר מכה החום הלוהט של ראשית הקיץ, אין מפתה יותר מלצאת לגיחה קצרה אל הפסגות הגבוהות של צפון רמת הגולן, שם עדין מנשבת רוח נעימה על פני נופי פרא של בזלת ומים ומשחקת בצמרות עצים עמוסי פרי בשל, רגע לפני הקטיף. את מסלול הבריחה מן החום ניתן לפתוח בנחל גילבון (הקרוי בפי כל הג'ילבון, שיבוש של השם הערבי ג'ילבונה). זהו נחל איתן הזורם בקניון בזלתי שבו שני מפלים מרשימים, מפל דבורה ומפל גילבון, ולמרגלותיהם בריכות טבעיות מקסימות, עטורות בצמחי מים. מכאן אפשר להמשיך לטבילה מרעננת במים הקרירים של בריכת עין מוקש (חשוב להקפיד לא לסטות מהשביל המוליך אליה, מכיוון שהאזור הסמוך ממוקש) או לצאת לטיול קליל ומוצל ביער אודם, שמורת היער הגדולה בגולן, השופעת עצי אלון, אלה ארצישראלית ועוזרר, שעליהם משתרגים מטפסים המוסיפים לאווירה של יער אמיתי, ובעונה פורחים ביניהם סחלבים נדירים, רקפות יווניות, צבעוני ההרים ושלל פרחים נוספים. בעלי המזל יזכו לראות כאן ארנבת במרוצתה, חזיר בר, ינשופים ושאר דרי יער, וכיאה ליער אמיתי גם זאבים נצפו משוטטים כאן. אלי באופן אישי המזל לא האיר פנים, והדבר הכי קרוב לחיות פרא היה עדר עזים ענודות פעמונים שרעו באחו. ברחבי היער פזורים 23 גבי געש – בורות ענק שנוצרו כתוצאה מהתפרצות גזים געשיים. המרשים שבהם הוא הג'ובה הגדולה, אליה תוכלו להגיע בהליכה נינוחה של כחצי קילומטר על השביל המסומן בשחור המוביל למעבה היער, שם יתגלה לעיניכם מכתש וולקני אדיר ממדים, שמדרונותיו התלולים מרופדים בחורש פסטורלי של עצי אלון, לבנה ועוזרר.
מכאן מומלץ להמשיך לעבר בריכת רם, הזוהרת בכחול מימיה כפנינה בלועו של הר געש קדום על רקע נופי הבזלת הכהה, מטעי הפרי החובקים אותה וההרים הגבוהים המתנשאים סביב שהעניקו לה את שמה. אגדה דרוזית עתיקה מספרת כי הבריכה היא העין התכולה שפוקחת תל א-שייח'ה (גבעת אשת השייח) – החרמונית – על בעלה, ג'בל א-שייח', הלא הוא הר חרמון המתנשא מצדה הצפוני של הבריכה, כדי להשגיח שלא יחמוד לעצמו את אחת הגבעות הצעירות הפזורות סביב. בשעות הזריחה, עת במימיה משתקפים ההרים, הצמחייה וריצוד קרני שמש ראשונות, המראה עוצר נשימה במיוחד.
אחד המקומות הרומנטיים ביותר להשקיף על המראה הזה מבלי לטרוח באף צעד מיותר בצינת הבוקר, הוא מחיק בקתת הג'קוזי של הטירות הנעות ברוח, המוקפת חלונות ענק הפעורים לנופי החרמון ורכסי ההרים, בעודכם שקועים עד צוואר בחומם של המים המבעבעים בקצף ריחני עם בן זוג אהוב לאור הנרות המרצדים סביב. מיקומן של הבקתות היפהפיות במרומי הישוב הגבוה ביותר בארץ, נמרוד, על פסגת הר קטע, מספק תפאורה מושלגת בחורף ובריזה נעימה גם בחום היוקד של הקיץ, ובתוכן ממתין כול פינוק אפשרי, החל מקמין לחימום האווירה, ריהוט מסוגנן, מטבחון המאובזר בכל טוב וארוחת בוקר משובחת במיוחד, וכלה במיטת אפיריון מפנקת, השקועה בתוך במת עץ עם הרבה מקום לאהבה וכול יופיו של הגולן מול העיניים.
סמוך לשם, בבקתת עץ החולשת על כול הנוף הזה, ממוקמת מסעדת ההרים קדירת המכשפה והחלבן, שבמטבחה נרקחת חגיגה קולינרית של ממש על טהרת חומרי הגלם המקומיים המשובחים. גולת הכותרת כאן, לצד נתחי הבשר המובחרים, הם תבשילי הקדירה העשירים בהם מתמחה המקום. מומלץ לא להחמיץ את תבשיל הקדירה המצוין של נתחי הטלה המבושלים בצלייה ממושכת עד שהם רכים ונימוחים להפליא וסופגים באהבה את טעמם המיוחד של הציר העשיר וירקות השורש, ובתוך כל תאוות הבשרים הזאת לא לשכוח להשאיר מקום גם לקינוחים המוצלחים.
הסמטאות הססגוניות של מג'דל שמס גדושות בבתי קפה, מועדוני נרגילה, גלריות וחנויות. על אף שבכפר חיים אלפי תושבים, אל תבקשו כאן כתובת. כי מעבר לשני הרחובות הראשיים – פשוט אין. נותנים נקודות ציון ומסתדרים. סמוך לקצה היישוב, במיקום הקרוב ביותר לגבול עם סוריה, מתנוססת "גבעת הצעקות", ממנה ניהלו הדרוזים תושבי האזור את הקשר עם בני משפחותיהם שמעבר לגבול באמצעות צעקות ומגפונים טרום עידן הפלאפונים והאינטרנט. סיורים מודרכים להיכרות עם האזור כפי שרק מקומיים יכולים להכירו ניתן לתאם עם מלון נרקיס, מלון בוטיק שפתח תושב המקום ג'אסן רבאח, במרחק חמש דקות מהכניסה לאתר החרמון. טלפון: 04-6982961 אתר אינטרנט
האוכל כאן אף הוא חלק מהחוויה ומומלץ בחום לנצל את ההזדמנות כדי לטעום ממטעמי המטבח הדרוזי המשובח. מארוחה דרוזית אותנטית ועתירת טעמים ניתן ליהנות אצל פאוזיה ספאדי, המארחת בלבביות בסלון ביתה שבמג'דל שאמס. האורחים מוזמנים להתרווח מסביב למחצלת, שעל גביה מוגשת הארוחה כמנהג המקום, ובין טעימה לטעימה משפע התבשילים הביתיים המצוינים שלפניהם להכיר מעט יותר מקרוב את ההווי הדרוזי, האמונה בגלגול נשמות ורוחות השינוי המנשבות כאן, תוך שיחה עם האישה המרתקת הזו, שכמנהגה של מארחת אמיתית מצטרפת אל אורחיה מסביב למחצלת. בתיאום מראש בטלפון: 050-4487200 לקינוח מתוק במיוחד מומלץ לעצור בקונדיטוריה של אבו ג'בל ולטעום מהכנאפה הנפלאה שלו, הידועה באזור כולו. בנוסף, תמצאו כאן גם קדאיף, בקלאוות נהדרות ושאר דברי מתיקה, שבמקרה הזה שווים כל קלוריה. בכניסה המערבית לכפר, מול מלון נרקיס.
לא הרחק מכאן, במושב שעל, תוכלו להתארח אצל צ'בי, בשלן מקומי נוסף הפותח את ביתו בפני אורחיו לחוויה קולינרית מיוחדת עם ניחוחות של מחוזות רחוקים. מעל האש המבוערת בתנור הבוץ, תחת עץ האגוז שבחצר, מתבשלים בבישול איטי, במשך יותר מעשר שעות, תבשילי קדירה קפריסאים. בינתיים נשלף מהתנור לחם שזה עתה נאפה ולאחר שמשיקים עם המארח כוסית זיווניה מסורתית, על השולחן מתחילים להופיע שלל סלטים ומאזטים: קישוא מטוגן בבלילה ובלימון, סלט עם גבינת פטה, פלפלים קלויים עם בצל ולימון, חציל קלוי על האש, צזיקי, גבינת חלומי מטוגנת, והרשימה עוד הולכת ומתמשכת. הרעיון הוא לטעום מעט מכל מנה. כשהכל טעים כל כך, זה לא פשוט. צ'בי מפציר להשאיר מקום, והוא יודע מה הוא אומר. מצעד בלתי נגמר של מנות עדיין בדרך: פטריות אפויות ביין פורט, עלי גפן ממולאים באורז, עם צנוברים ומעט קינמון ועוד ועוד, ועדיין לא הגענו לעיקריות. העסק הולך ונעשה קשה מרגע לרגע. לכוסות נמזג מיץ תפוחים צלול מהמטע שבחצר. לפני הכול הוא חקלאי, המטפח את מטעיו ואת כרם ענבי היין שלו. הבישול והאירוח זו אהבה. בחורף אפשר להתכרבל בשמיכות נעימות בפינות הזולה שבחצר לצד המדורה או לצד השולחן שבסלון. כמו בטברנות הקטנות, גם הוא מסב עם אורחיו לשולחן, משוחח, משתף בסיפוריו המרתקים, ואגב כך משגיח שלא תפסחו חלילה על שום מנה. עוד יין נמזג לכוסות ומצעד המנות נמשך עם פילאף קפריסאי בסגנון ההרים, כופתאות מבשר טלה ועגל, עופיון בלימון, סופלקי מבשר טלה וזו רק רשימה חלקית. הכל טעים כל כך.
כעת מגיע תור גולת הכותרת של הארוחה: קדירות של סטיפדו וקלפטיקו, שפירושו "בשר גנוב", אותו, על פי האגדה, נהגו גנבי הכבשים להצפין בבור שחפרו בהרים ולהסוותו בירקות שפיזרו מעליו. כשרודפיהם התקרבו כיסו הגנבים את הבור והבעירו הכל במדורה גדולה כדי להעלים עקבות, וכשהללו התייאשו ונטשו לא נותר אלא לשלוף מהבור הלוהט את התבשיל העסיסי שהתקבל ולהעביר מפה לאוזן את המתכון הסודי למען הדורות הבאים. כשלוש שעות של הנאה צרופה חלפו להן, ולאחר מאמץ אחרון בגזרת הקינוחים אנו נפרדים לשלום. גם הארוחה וגם האיש עצמו הם חוויה בלתי נשכחת. בתיאום מראש בלבד, בטלפון: 050-5594559 צעדים ספורים מביתו של צ'בי, מצוי מתחם הצימרים היפהפה אחוזת בר, שאינו דומה לשום צימר אחר שהכרתם. בתוך גן מטופח, בין מפלונים, פסלים ופינות נוי, פזורים חמישה צימרים הבנויים אבן עתיקה בשילוב עץ כבד, הצופנים בין כתליהם כל פינוק אפשרי ומעוצבים בפרטי ריהוט ואמנות יפהפיים, שנבחרו ולוקטו ביד אמן, חלקם מטירות ומבנים עתיקים ברחבי אירופה. בחדר ימתינו לכם לצד הקמין והשטיחים הרכים, מיטת אפיריון בסגנון קלאסי-עתיק עטופה במצעי איכות מלטפים וכיסויי קטיפה בגווני ארגמן, ג'קוזי המואר בתאורה רכה, סלסלה מלאה בכל טוב ושאר פריטים ההופכים את המקום הזה לקן אוהבים מפנק במיוחד. טלפון: 04-6981790.
חוויות ובילויים לכל המשפחה • חוות בל עפרי: חווה חקלאית ייחודית המשחזרת את אורח החיים בכפר בתקופת התלמוד, וכוללת בין השאר בית בד, גורן, גת, אבני ריחיים, בארות מים, יקב בבונקר סורי נטוש ועוד. כאן תוכלו להכין לחמים טעימים – החל מקציר החיטה, דרך הטחינה באבני רחיים ועד להכנת הבצק במגוון טעמים וצורות ואפייתו בתנור החומר הגדול שבחצר, להפיק שמן זית בבית הבד, להכין גבינת עיזים מחליבת הבוקר של עדר העיזים שבחצר, ולהתנסות בתהליך הכנת היין על כל שלביו, החל מבציר הענבים בכרם ודריכתם בגת ברגליים, בדיוק כמו פעם. בנוסף תמצאו כאן גלריה שבה מוצגים תכשיטים, ויטראז'ים ופסלים מעשה ידיהם של תמי ובבי, בעלי החווה, שמקיימים כאן גם סדנאות פיסול ועיצוב תכשיטים, פינת חי שבה מטפלים באהבה בין השאר בבעלי חיים פגועים, כגון סוס עם רגל שבורה שסבל התעללות ועייר שרגלו נכרתה מפגיעת קטיושה.
במתחם החווה יש מסעדה יפיפייה הבנויה מאבן בזלת ועץ, שבה ניתן ליהנות מטעימות יין וגבינות צאן מובחרות, מגוון מטעמים תוצרת בית, וכמובן כל התוצרים שהפקתם בעצמכם במהלך הביקור. בתוך המסעדה משתרגים עצים עתיקים הממשיכים לצמוח מבעד לפתחים שנפערו בגג כדי לא לגדוע אף עץ בתהליך הבניה, הדלת בנויה משאריות של חביות ישנות ואפילו הנתזים מתהליך הפיסול משמשים כאן לריצוף. "הכול כאן ממוחזר, חוץ מהאוכל", אומרת תמי, ואני נשבית מיד בקסמה ובקסם המקום הזה אשר מעבר לחוויה, ליצירה ולהנאה טומן בחובו ערך מוסף של למידה חווייתית, ערכים, אהבת האדם והחי והרבה נשמה. אין ספק שהחווה הזו – כמו גם בני הזוג שמאחוריה – היא פנינה של ממש ששווה מאוד להכיר. מומלץ בחום. איך מגיעים: מיד לאחר הכניסה למושבה קדמת צבי פונים שמאלה וממשיכים על פי השילוט. בתאום מראש, טלפון: 052-8805026, אתר אינטרנט.
• סיורי עששיות: בקלעת נמרוד, אחד המבצרים המרשמים ביותר בארץ המשקיף על גאיות מיוערים ונוף יפהפה, מקבל הסיור בין מגדלי השמירה, בנבכי האולמות, מאגרי המים ומעברי הסתרים משנה קסם ומסתורין בסיור לילי לאורן של עששיות. זה גם מקום מצוין לצפייה בשקיעה מרהיבה. איך מגיעים: על כביש 989, בין קריית שמונה לחרמון. מחיר: מבוגר 50 שקל, ילד 40 שקל. בירור מועדי הסיורים והרשמה מראש בטלפון: 3639*. סיור עששיות נהדר נוסף יוצא מכפר הנופש מרום גולן לתצפית מודרכת בכוכבים בלועו של הר געש קדום. פוסעים בחורש לאורן של עששיות וגחליליות המאירות את שמי הלילה, מעפילים למרומי ההר, לומדים לזהות את כוכבי השמים ואת קולות הטבע הלילי ומקנחים בתה צמחים וסיפורי צ'יזבטים מסביב למדורה. מחיר: 100 שקל למשפחה המתארחת בכפר הנופש, 150 למשפחה שבאה מבחוץ. בהרשמה מראש, בטלפון 04-6960267
• יער האיילים: ביער האילים שביער אודם תוכלו לפגוש עדרי איילים ממינים שונים, יעלים, צבאים ושאר בעלי קרניים, להאכילם וללמוד אחת ולתמיד להבחין ביניהם. הקטנטנים שבחבורה יוכלו ליהנות כאן גם מפינות ליטוף, רכיבה על סוסי פוני, מתנפחים ואטרקציות נוספות. אתר אינטנרט • סיור בין הרי געש: בפארק הוולקני החדש במחצבת אביטל ניתן לסייר בין דגמי הרי געש הממחישים את אופן פעילותם וללמוד על תופעות וולקניות ועל הגיאולוגיה המרתקת של האזור. הסיור אינו כרוך בתשלום ומומלץ לתזמן אותו כך שניתן יהיה ליהנות מהמיצג המשלב פירוטכניקה ותאורה מיוחדת בחלק מערבי השבוע (ניתן להתעדכן בטלפון: (04-6962885. איך מגיעים: מכביש 98, כק"מ צפונית לצומת עין זיוון פניה ימינה לפארק. • סדנאות שוקולד: בבוטיק השוקולד דה קרינה בעין זיוון, ממשיכה קרינה צ'פלינסקי, אחת השוקולטריות המובילות בארץ, מסורת משפחתית בת למעלה ממאה שנים של ייצור שוקולדים משובחים בעבודת יד. בממלכה המתוקה והמשגשגת שהקימה כאן מוזמנים המבקרים לצפות בתהליך ייצור השוקולד ולהשתתף במגוון סדנאות חווייתיות על טהרת המתוק מתוק הזה. כמו הבית של עמי ותמי, רק בלי המכשפה. את הביקור ניתן לקנח בבית הקפה שבמקום ומי שכל זה עשה לו חשק לעוד, יימצא כאן גם מגוון עשיר של שוקולדים משובחים בתפזורת ובאריזות, שרק בעלי משמעת עצמית חזקה משלנו יצליחו להגיע עם משהו מהם הביתה מבלי לזלול את הכל כבר בדרך. חגיגה מתוקה במיוחד לאוהבי שוקולד. המקום פתוח בימים א-הן 17:00-9:00, בשישי עד 15:00. סגור בשבתות וחגים. בתיאום מראש, טלפון: 04-6993622, אתר אינטרנט • קטיף עצמי: בבוסתן בראשית בגולן, שבקיבוץ עין זיוון, מוזמנים המבקרים לקטוף דובדבנים, פטל, אוסנה, אגסים, נקטרינות, אפרסקים, תפוחים, ענבים ותאנים היישר מן העץ – כל פרי בעונתו, וליהנות משלל פעילויות נוספות, כגון הכנת ליקר או אפיית פאי מהפירות שלוקטו. בין לבין ניתן להשתעשע בבית של פיטר פן, לצאת לסיור על פוני או בעגלה רתומה לטרקטור, או פשוט להשתרע באחד הערסלים וליהנות מהפריחה, מהניחוחות ומהקרבה לאמא אדמה. השנה תיפתח עונת הקטיף הקרובה ב-23 במאי בקטיף דובדבנים. פרטים נוספים בטלפון: 04-6993610, אתר אינטרנט
איפה לנים?
בקיבוץ מרום גולן שוכנת גם מסעדת הבוקרים, מסעדת בשרים משובחת הממוקמת במבנה ספון עץ סמוך לחוות הסוסים. לקרניבורים שבחבורה מצפה כאן חגיגת בשרים של ממש. מבין העיקריות מומלצות במיוחד צלעות טלה, סטייק אנטריקוט עסיסי ומיושן כהלכה, שהוגש בדרגת צלייה מדויקת ואיקס-מיקס גריל – מנת הדגל של המקום. כשר. טלפון: 04-6960206 עוד באזור: קופי ענן, בית הקפה הגבוה ביותר בארץ, מציע ממרומי פסגת הר בנטל נוף פנורמי מרהיב של הגולן, פסגת החרמון, הרמה הסורית ועיר הרפאים קונטרה, שננטשה מתושביה במלחמת ששת הימים, הרי הגליל ודרום הלבנון. בחורף, עת המקום מתכסה במעטה שלג, תוכלו ללגום כאן משקה חם או מרק מצוין, להשקיף אל הפסגות המושלגות שמבצבצות מבעד לערפילים, ואלמלא השילוט בעברית (המכוון לא רק לירושלים וחיפה, אלא גם לעמאן, בגדד, דמשק ולמשרד ראש הממשלה…) – לחוש לכמה רגעים כבעיירה אלפינית ציורית. פתוח מדי יום, מ-9:00 עד 17:00. מפת צפון הגולן (לחצו עליה להגדלה):
בתמונה הפותחת: טיול רכיבה על סוסים בצפון הגולן לקריאה נוספת:
|