תפריט עמוד

• עונה מומלצת: נובמבר. מומלץ לעקוב אחר מוקדי המידע של הפריחה.

• התאמה: כל המשפחה.

• קושי המסלול: קל.

• אורך המסלול: כשלושה קילומטרים (יש גם אפשרות לקיצור).

• משך המסלול: שעתיים בניחותא.

• מפה: מפת סימון שבילים מס' 15 "הנגב התיכון".

• הגעה מבאר שבע: ממשיכים בנסיעה לכיוון דימונה בכביש מספר 25. בצומת דימונה פונים דרומה (ימינה) בכביש מספר 204 לכיוון ירוחם ושדה בוקר. נחלוף על פני הכיכר בה ישנה פניה שמאלה לעבר המכתש הגדול וימינה לאגם ירוחם וכעבור שני קילומטרים נבחין בשילוט ברור המורה ימינה אל "חלמוניות ירוחם". נפנה אל דרך העפר (סימון שבילים כחול) וניסע עד נקודה בה לא ניתן להמשיך ללא רכב 4X4.

• מסלול מעגלי, אין צורך בהקפצת רכבים.

• החלמונית נמנית על פרחי הבר המוגנים ביותר בארץ. אסור בשום פנים לקטוף או לפגוע בה וכן יש להימנע מירידה מהשבילים.

מהמקום בו חנינו נצא ברגל מערבה לעבר הרכס. ההליכה הנוחה ביותר היא לאורך דרך העפר המסומנת בכחול. בבסיס הרכס הסימון הכחול מוביל שמאלה, לאורך שביל להולכי רגל. כדאי שנמשיך מכאן בשביל מסומן שחור, המתעקל מעט ימינה ומיד פונה מערבה במעלה ערוץ קטן. אם לא עשינו זאת עד עתה כדאי שכאן נפקח עיניים ונתור אחרי פריחת החלמוניות. למרות גובהן הנמוך, צמוד הקרקע, קשה לפספס אותן – בצהוב העמוק, החלמוני שלהן (ומכאן השם) בלב האפרוריות המדברית. הניגוד בינן לבין סביבתן רק מעצים את יופיין. גודלו של הפרח נע בין חמישה לשמונה סנטימטרים. הן בוקעות מתוך הקרקע, מתהדרות באגודות של פריחה מרהיבה, נובלות במהירה ונבלעות בקרקע עד לשנה הבאה.

המכתש הגדול. כדאי להצטייד בצנצנות ובקבוקים

החלמוניות נמנות על כמה פרחים שסיגלו לעצמם פריחה סתווית ולא אביבית. במובן זה קרובים להן החצב, הסתווניות לסוגיהן והכרכום. בעוד שרוב הפרחים "מעדיפים" לפרוח לאחר רדת הגשמים, כשהטמפרטורות נוחות וכשיש שפע חרקים מאביקים, עושים פרחי הסתיו את ההפך. הם אוגרים את מי הגשם ואת חומרי המזון בבצל החבוי בקרקע ומשתמשים בהם לפני רדת הגשם. בזמן שהחלמוניות פורחות, הטבע סביבן נראה אפרורי ורדום. הוא יתעורר לחיים רק לאחר הגשם. כל מה שנראה לנו כעת כשיחים מתים שאבד עליהם הכלח יקום לתחייה ויצמיח עלים רעננים. אז גם יעלו עלים ירוקים ודקים מבצל החלמונית, אלא שאז היא לא תפרח ויהיה קשה לזהות אותה. כנגד גשם מוקדם או טל שעשוי להרטיב את האבקנים ולפגום בהם, פיתחו רוב פרחי הסתיו עלי כותרת הסוגרים על הזירים ומשווים לפרח כולו צורה של להבת נר. עלי הכותרת החיצוניים של החלמונית מפרישים ריח מיוחד המושך זבובים, המאביק הנפוץ בתקופה זו של השנה.

במעלה הערוץ נפגוש גושי פריחה נוספים. חשוב שנקפיד ללכת על השבילים בלבד שלא נרמוס חלילה פרח מסתתר. אם נמשיך בשביל השחור נפרד מהערוץ ונטפס במעלה שלוחה. לאחר שנחצה גיא נוסף ונטפס על שלוחה נוספת ניתקל בשביל הכחול. אם נפנה בו שמאלה, נשוב על עקבותינו אל החניה. אפשר גם לפנות מהשביל השחור מוקדם יותר, דרך כמה שבילים לא מסומנים אך ברורים מאד בשטח וכך לקצר את המסלול. מובן שקיימת גם האפשרות ללכת ולחזור באותה הדרך. הליכה במורד הערוץ תחזיר אותנו אל דרך הרכב המסומנת כחול בחזרה אל הרכבים.

במידה ואנו מחפשים מקום נחמד לערוך בו פיקניק, תמיד אפשר לדלג אל אגם ירוחם הסמוך, ואם אנו מחפשים מקום נחמד לפוש בו עם פעילות נחמדה לצעירים שבינינו, תמיד ניתן לנסוע אל אתר החולות הצבעוניים במכתש הגדול. כדאי להצטייד מראש בצנצנות ובקבוקים (יבשים מבפנים, אחרת הכל נדבק!) למילוי החול הצבעוני.

אביב בישראל - ממעוף הציפור

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות מהר הנגב

מגונדרות, יפהפיות וחזקות: ביקור בחוות האלפקות
מגונדרות, יפהפיות וחזקות: ביקור בחוות האלפקות

רפי קלמר ביקר בחוות האלפקות בהר הנגב ונזכר שהתאהב בהן לראשונה כבר בטיול בדרום אמריקה. 17 שנים עברו ועדיין נשארו הגעגועים ללאמות ולאלפקות, והמפגש איתן בחווה הקרובה ...

רפי קלמר | צילומים: דניאל בר וחיים רבייה

עודכן 4.9.24

ירוחם: חופשה מדברית לא שגרתית
ירוחם: חופשה מדברית לא שגרתית

ירוחם, עיירת הפיתוח הראשונה שהוקמה בנגב, היא אולי לא המקום הראשון שחושבים עליו כשמתכננים חופשה בישראל. אבל העיירה הצנועה, שמוקפת בנופים מדבריים שלווים, מציעה למבקרים בה שפע ...

רותם בר כהן | צילומים: רותם בר כהן

עודכן 19.8.24

סופשבוע בשדה בוקר: גן עדן מדברי
סופשבוע בשדה בוקר: גן עדן מדברי

שדה בוקר ומדרשת בן גוריון מציעים כל מה שצריך לסופשבוע מדברי גדוש בנופים, טבע, הרפתקאות ואפילו קצת היסטוריה. הצעה לסופשבוע קצר עם תצפיות נוף, טיולים רגליים, טיפוס ...

סימי שאואר

עודכן 16.5.24

שתפו: