תפריט עמוד
עונה: כל השנה, במיוחד בקיץ ובאביב
התאמה: כל המשפחה
קושי מסלול: קל מאוד
אורך מסלול: קילומטר הליכה והרבה פחות מזה זחילה
משך מסלול: כשעתיים
ציוד נדרש: פנסים טובים, מים, נעלי הליכה, מכנסיים ארוכים עבים ובגדים שאפשר ללכלך.
מפה: מפת סימון שבילים מס' 9, "מבואות ירושלים"
הערות: המסלול מעגלי. אין צורך בהקפצת רכבים.
זהירות: האיזור כולו מלא בבורות מסוכנים שפתחיהם לעיתים נסתרים. יש לנוע על שבילים בלבד ולהשגיח על הילדים המתרוצצים!

הגעה מהמרכז: נפנה מכביש ירושלים – תל אביב במחלף שער הגיא. נמשיך בכביש מס' 38 דרומה לעבר בית שמש ובית גוברין. מיד לאחר הצומת שבה פונים לגבעת ישעיה וצפרירים שמאלה (מזרחה) ולליאון ימינה (מערבה), ישנה פניה ברורה משולטת שמאלה לעבר ח'רבת מדרס. נפנה בה וניסע עד לחניון שבקצה.

לרדת למחתרת
גם אם איננו רוצים להקדיש יום שלם לטיול בשפלת יהודה, אלא רק עוברים באיזור, נוכל לבקר במקום ולהתוודע לחייהם של המורדים בימי מרד בר כוכבא. כולנו מכירים את מסורת ל"ג בעומר, איך לאחר ניצחונות נהגו המורדים להבעיר משואות ולבשר את החדשות הטובות ברבים. אבל כמו כולם, בעקבות כישלונות הם העדיפו להוריד פרופיל. היתה להם סיבה נוספת: הם העדיפו להימנע מחשיפת מקום הימצאם ולפיכך, ירדו למחתרת; אל מערכות מסתור מתוחכמות שהכינו מבעוד מועד. המערות האלה הן אתרים מרתקים.

מרחבת העפר שבה חנינו נמשיך ברגל בדרך רחבה לא מסומנת. לאחר כמה מאות מטרים יתגלה לנו בור בקרקע. זוהי מערת פעמון שתקרתה קרסה, ומתוכה צומחת כיום תאנה. מיד בכניסה למערה, לפני מתלול העפר היורד לעומקה, נבחין במספר פתחים. נכנס דרך הימני שבהם ונפנה בו מיד שמאלה במחילה צרה. מערך חצוב כזה מכונה בפי החוקרים "מערת מסתור", כיוון ששימשה כבסיס יציאה לפעולות וכמקלט ללוחמיו של בר כוכבא.

המחילות והמערות שנחצבו בסלע הקרטון הרך כחלק מההכנות למרד נבנו כך, שיש בהן הרבה מעברים צרים ומפותלים, שמקשים על התמצאות ומעבר של אויב. בהמשך, נפתחת המחילה למעין חדרון קטן ששימש כמקווה, וממשיכה לחדרון גדול יותר שסתום רובו בעפר. מחדרון זה מוליכה מחילה צרה במיוחד לאולם הגדול במערכת המסתור שבקירותיו חצובים כוכי קולומבריום (כוכים לגידול יונים).

האולם הקטן הוא מקום טוב לשבת בו ולנסות לדמיין איך הרגישו המורדים כשחיו במערות הללו. פעמים רבות לא העיזו לצאת מהמערות במשך ימים רבים, ונותרו חסרי מזון ומים. הרומאים עצמם חששו להיכנס לתוך המערות הצרות והלא מוכרות ולכן לאחר שגילו פתחיהן, היו מציתים מדורות מעשנות מעליהם וגרמו למורדים למות בחנק או לזחול החוצה וליפול בידיהם.

הקירות האלה ראו הרבה
בקיר ימין של האולם ישנם שני פתחים. השמאלי הוא מבוי סתום ולכן נבחר בימני. ראוי לציין כי לאורך כל הדרך חקוקים חיצים קטנים ואף קבועים מחזירי אור קטנים מעל הפתחים דרכם צריך לעבור כדי לצאת. כדאי לעקוב אחריהם. נזחל בעליה אל אולם נוסף וממנו נשוב ונרד בזחילה עד לפניה שמאלה. נפנה בה (אחרת נגיע לקיר חסום), נרד בקטע אנכי קטן ונזחל אל היציאה.

בקצה המחילה סולם קטן. רצוי להציב אדם מבוגר שיסייע ליוצאים מהפתח להתהפך ולהעביר את רגליהם קדימה (וגם להזכיר להם לא להרים את הראש מוקדם מדי…). כשנגיע ליציאה, נגלה שעשינו מסלול מעגלי בבטן האדמה וכי אנו נמצאים במורד מתלול העפר שבראשו נמצא פתח הכניסה למערכת המסתור.

מכאן הדרך חזרה לרכבים פשוטה וקצרה. בדרכינו חזרה נוכל לסייר בשיפולי הגבעה משמאל (דרום), בה נמצאים שרידים רבים נוספים, ביניהם מערת קבורה מפוארת עם אבן גולל שהושחתה על ידי חרדים המתנגדים לחפירות ארכיאולוגיות בקברים.

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

  1. סכנה כמעט קיפחתי את חיי. אין אוויר בתוך המחילות.
    נדרש שילוט עם הסכנות. אם הייתי מתעלפת שם אי אפשר היה לחלץ אותי. אין אוויר אני בחורה רזה.

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

כתבות משפלת יהודה ומישור החוף הדרומי

פסטיבל האוכל הכפרי ה-23 במטה יהודה: המלצות טעימות
פסטיבל האוכל הכפרי ה-23 במטה יהודה: המלצות טעימות

בראנץ' על טהרת הסלואו פוד, יין ומאפים מול נוף כרמים, ארוחה אתיופית צמחונית בחווה חקלאית וארוחה קוצ'ינית בבית במושב - אלו הן רק כמה המלצות טעימות במיוחד ...

סימי שאואר

פורסם 6.3.23

כתובת ארמית בלכיש שנחשבה עתיקה התגלתה כתרגיל לתלמידים
כתובת ארמית בלכיש שנחשבה עתיקה התגלתה כתרגיל לתלמידים

לראשונה בארץ: נחשפה כתובת חשובה ונדירה הנושאת את שמו של המלך הפרסי דריווש הראשון, אביו של אחשוורוש. את החרס בן 2500 השנה שעליו נחרטה הכתובת בכתב ארמי, ...

יולי שוורץ | צילומים: באדיבות רשות העתיקות

עודכן 5.3.23

טיול באשדוד – על המתוק, המלוח ומה שביניהם
טיול באשדוד – על המתוק, המלוח ומה שביניהם

תושבי אשדוד התקבצו אליה מכל קצות תבל והפסיפס האנושי המרתק הזה אחראי, בין השאר, למבחר קולינרי מפתה. אל שלל הטעמים המתוקים והמלוחים מצטרפים מקומות מסקרנים של אמנות ...

רותם בר כהן

עודכן 9.1.23

שתפו: