הרוסים באמריקה השכילו להפוך את ברייטון ביץ', שכונת מהגרים יהודים־רוסים בניו יורק, ל"אודסה הקטנה". בזכות טיולים מאורגנים של אמריקאים לרחובות המעוטרים שלטים ברוסית וצעצועים קיטשיים מאמא רוסיה יכול כעת תייר אמריקאי ממוצע להעלות בדמיונו בנקל רוסי אותנטי: איש עוטה פרוות דובים, חיוכו חושף פה מלא שיני זהב, כל בוקר הוא מנשק את תמונתו של לנין והולך לישון מחובק עם בובת בבושקה. לעומת אמריקה, העולים בישראל שומרים על אתרי הבילוי שלהם לשימוש פנימי בלבד. לא תמצאו בהם בללייקות ובבושקות (שבשפת המקור, אגב, נקראות מטריושקות), מה שמאפשר לטעון כי המודל הישראלי קרוב יותר למקור הרוסי. זה עדיין לא פותר את השאלה אודות טבעה של "הנשמה הרוסית" המסתורית, זאת שמאלצת עולים בימי שרב מטורף לבקר בבַּנְיַה (בית מרחץ עם סאונה רטובה), לשתות וודקה באקלים שהופך את החוויה למאזוכיזם טהור ולהתעקש, גם אחרי עשר שנים בארץ, לשיר בליווי גיטרה מתחת לשיחי הצבר שירים על נפלאות ההרים המושלגים. חמישה מקומות ששווה לבקר בהם. מעדנייה רוסית – בגלל ה"וובלה" המוכרות לובשות הסינרים ודוברות הרוסית, אחרי פלישתן המסיבית לסופרמרקטים, הפסיקו כבר מזמן להיות אקזוטיקה. בברית המועצות המוכרת היתה אותה המוכרת, אבל המוצרים הגיעו רק לידיהם של בעלי ייחוס במפלגה הקומוניסטית או למחסן הגסטרונום (הסופרמרקט הסובייטי). וחוץ מזה, המוכרות לא נהגו ברוב נימוס, כי ממילא לא היתה לקונים ברירה. כך שהמעדנייה הרוסית בישראל – המתפוצצת מדליקטסים זמינים מכל הסוגים ובה יש גם מוכרות שנותנות שירות עם חיוך – מגלמת עבור כל מי שעלה מרוסיה לפני עשר שנים, ועוד זוכר את ימי המדפים הריקים בחנויות, מעין צדק היסטורי. מעבר לזה, המעדנים הללו, שלא קיימים בחנויות של הישראלים הוותיקים, הם פשוט טעימים מאוד. כיום יש כ־1,200 מעדניות כאלה ברחבי הארץ, חלקן מנהלות מלחמת התשה רבת שנים מול החרדים בגלל בעיית הכשרות של מוצרי הבשר. את הרשתות הגדולות, "טיב טעם" ו"מעדני מניה", פתחו דווקא צברים. העולים מחזיקים לרוב במעדניות קטנות בשם "סבטלנה", "אירינה", "גסטרונום איליה" או "סבסטופול". את הרשת הבינונית הקים סלבה פרמיסלר, חבר מועצת עיריית ירושלים, יחד עם שותפו, והם נתנו לה את השם "קלים וסלבה". אחת החנויות ברשת שוכנת ברחוב אלנבי 106 בתל אביב. ואם תפספסו את הכיתוב הקטן בעברית מתחת לאותיות הענק ברוסית, הרי שריח הדגים המיובשים כבר יכוון אתכם למקום. במרוצת השנים הפכה החנות לידידותית יותר לצרכן הישראלי, ועל חלק מהמוצרים מופיעה מדבקה בעברית. המוצרים שנמליץ כאן למשש, להריח ולטעום הם הסיבה העיקרית, ולאו דווקא בשר החזיר, לכך ש־85 אחוז מהעולים מעדיפים לקנות מזון במעדנייה הרוסית. על המדפים אפשר למצוא עשרות סוגי וודקה. הרוסים מעדיפים דווקא את "אבסולוט" השבדית, אבל אם מתעקשים על וודקה רוסית, ההימורים הבטוחים הם "סויוז ויקטן" או "אוחוטניצ'ייה" ("וודקה של ציידים", על בסיס עשבי יער או פלפל). לא מומלץ לנסות את סוגי הוודקות החדשים עם הגימיקים השונים, כמו וודקה "בזפוחמלנאיה" ("ללא הנגאובר"). למעשה, זו וודקה גרועה עד כדי כך, שכאב הראש מתחיל עוד היום. לאלה שחפצים לצמצם את החוויה הרוסית למשהו חריף פחות, עדיף לבחור אחד מהיינות הגרוזיניים והמולדביים המשובחים. יינות אלה נחשבים לטובים בעולם, בעיקר בעיני הרוסים. אם אתם רוצים להסתפק במינימום, נסו את בירה "בלטיקה", יחד עם הוובלה, הדג המיובש. מהמשקאות הלא־אלכוהוליים חובה לקנות "מורס", שזה מיץ מתותי יער, ו"קוואס", המאלט הרוסי. כדי לטעום את הכימיה המוגזת הרוסית, מספיק בקבוק אחד של "טרחון", משקה ירוק בטעם מנטה פחות או יותר. שלא יטעו אתכם ערמות של עוגות הקרם והוופלים. על מנת להבין מהו חטיף מתוק סובייטי אולטימטיבי, טעמו את הזפיר (התחליף הרוסי לקרמבו), שזה עוגייה על בסיס קרם ביצים מוקשה, את מקלוני התירס המתוקים (התשובה לבמבה) ואת חטיפי הגבינה המתוקה עם הצימוקים, המצופים שוקולד. בעיקר מומלץ לטעום את הגלידה הרוסית המקורית, הדחוסה בין שני ואפלים דקים, במה שנקרא קרם ברולה או פלומביר. המתנה המומלצת היא בונבוניירה "קורוצ'קה ריאבה" (התרנגולת ריאבה, דמות מאגדות עם רוסיות), הארוזה בקופסה בצורת ביצה, עם סוכריות דמויות ביצי זהב שהמילוי שלהן מעוצב כביצה אמיתית. והמלצה חמה: אל תנסו אפילו לספור את הקלוריות.
מסעדה רוסית – בגלל ה"גוליאט" אנשים במוסקבה יעדיפו היום מסעדה צרפתית טובה, סינית או במקרה הגרוע את מקדונלדס. עולים מרוסיה יעדיפו לחגוג אירוע מיוחד דווקא עם קציצות בנוסח קייב, צלי בכד חרס ובלינצ'ס עם שמנת ודג מלוח. שלוש עובדות בסיסיות על המסעדות הללו: האוכל טעים מאוד; בניגוד למצופה ממסעדות של קהילת מהגרים, הן בכלל לא זולות; החיסרון הבולט של המסעדות הללו הוא שבחלקן הגדול מבקשים תשלום במזומן, והוא נהיה בולט עוד יותר לאחר שמגלים את העובדה השנייה. זרימת האנשים בין השולחנות, שביושביהם הם מגלים מכרים וידידים, תימשך עד לשעות המאוחרות של הלילה, עד שאולי ימצאו אחד או שניים שנרדמו מתחת לשולחן. שלא תבינו לא נכון – אין דבר כזה להשתכר סתם. תמיד יש סיבה, וכל כוסית מלווה בדברי ברכה, כשהסועדים מתחרים ביניהם בהומור ובפיוטיות. הלגונה הכחולה. להקת הבית מנגנת כל ערב. נוסף לתפריט הרוסי מוגשות מנות דגים ופירות ים. פתוח מדי יום מ־00:12. שדרות בן גוריון 61, בת ים. הזמנת מקומות בטל' 5065530־03, 5070576־03. רספוטין ("אצל לריסה"). רחוב המסגר 49, תל אביב. הזמנת מקומות בטל' רזגוליאי. רחוב אחד העם 11, נתניה. העולים הצעירים לא אוהבים מסעדות רוסיות, בגלל ההמוניות ומוזיקת הפופ שמכונה בפיהם "פופסה". הם מעדיפים ברים, כמו פוטין בירושלים ונסט בתל אביב, מקומות שבהם הם מרגישים אליטה צעירה של העלייה הרוסית. מצד אחד, הם לא נופלים מהברים הישראליים, ומצד שני – בפוטין מתנגן ברקע רק רוק רוסי, כשמכל עבר משקיף דיוקנו של המנהיג. פוטין הצעיר, פוטין בצבא, פוטין עובד הק.ג.ב, פוטין הנשיא, סתם פוטין, וגם פוסטרים בסגנון הריאליזם הסוציאליסטי. הבהובי הפנסים של מכוניות המשטרה, החולפות בשקט מדי כמה דקות ברחוב הירושלמי הלילי ונשקפות מבעד לדלת הזכוכית, מוסיפים לאווירה הטוטליטרית הנחמדה. ברים בית מרחץ רוסי – בגלל ה"ווניק" בניה היא בילוי שוביניסטי טהור, כשחבורה של גברים הולכת להתאדות קצת, וב"פארילקה" (סאונה רטובה) הצרה לשפוך קצת בירה על הגחלים ולשאוף עוד אדים בניחוח של לחם טרי. בדרך הם ירביצו זה לזה עם הווניק שספג עד כה מים חמים בתוך כד העץ ויריצו בדיחות גסות. ההנאה הכי גדולה בבניה הרוסית המקורית היא לרוץ אחרי הפארילקה החוצה, כולך אדום מרוב חום ומעלה אדים, ולקפוץ בעירום לתוך השלג. בישראל, גם מטעמי צניעות (רוב בתי המרחץ ממוקמים במרכזי הערים) וגם בגלל בעיות טכניות הכרוכות בהשגת השלג, מחליפים את כל הסיפור בבריכה קטנטנה, מלאה במים קפואים, שאליה קופצים אחרי המהבלה.
בתי מרחץ עם השנים התמסדה תנועת הק.ס.פ, חלק מהשירים הפכו מוכרים ולפסטיבלים הגדולים ביערות הגיעו עשרות ואף מאות אלפי אנשים. חצי מדינה נדבקה אז בחיידק הק.ס.פ, כשאינטלקטואלים בעלי תארים אקדמיים לרוב העמיסו על גבם מדי שבוע תרמיל כבד, לבשו טרנינג ונסעו עם כל המשפחה ועם הגיטרה ליער. פעמיים בשנה מתקיים לחופי הכנרת פסטיבל דוּגוֹבְקָה, לשם מגיעים כל פעם לפחות 7,000 אוהבי ק.ס.פ. הם ישנים באוהלים, עוברים בלילות ממדורה למדורה, מאזינים לקונצרטים של הגורואים של התנועה, אחר כך שרים כל אחד לחבורתו ובחמש בבוקר רצים להתרחץ בכנרת. ערבוב הקבוצות השונות של העלייה במקום מרשים ביותר. הרוב הם אותם האינטלקטואלים שהסתובבו עם התרמילים ברוסיה, אך נתקלים שם גם בפאנקיסטים שיכורים, היפים מצועצעים, אוהבי "מבוכים ודרקונים" למיניהם, פוליטיקאים וסתם צעירים רודפי רומנטיקה. המסר של הפסטיבל הוא – אנחנו מסודרים כלכלית ויכולים להרשות לעצמנו בילוי ברמה גבוהה יותר, אבל זה עניין של מנהגים, ולא תמצאו מקום אחר עם אווירה כל כך חמה ומאוחדת. פסטיבל דוגובקה הקרוב, ה־13 במספר, יתקיים בתאריכים 10־11 במאי. נוסף לפסטיבלים קטנים יותר שנערכים בדרום הארץ, פועלים בכמה ערים גם מועדוני ק.ס.פ, המקיימים מפגשים שבועיים של בארדים – מחברי השירים. אחד הבולטים שבהם הוא מועדון השירה הפוליטית הירושלמי, "זִמְרָת הארץ". אם תבקשו, תזכו לתרגום עברי של חלק מהשירים, שנטייתם ימנית במקצת, ולביצוע כובש לב. מועדוני ק.ס.פ |
מועדון ירושלמי שמוקדש לפוטין, פסטיבלי שירה על שפת הכנרת, בתי מרחץ שמגישים בלינצ'ס עם קוויאר ואלפי מעדניות ומסעדות עם אווירה משפחתית. קצת קולטורה, חברים פורסם 7.10.09 |
אביב בישראל - ממעוף הציפור
Array
(
[continent] => WP_Term Object
(
[term_id] => 526
[name] => מזרח-תיכון
[slug] => middle-east
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 526
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 0
[count] => 1871
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [area] => WP_Term Object
(
[term_id] => 409
[name] => תל אביב וגוש דן
[slug] => %d7%aa%d7%9c-%d7%90%d7%91%d7%99%d7%91-%d7%95%d7%92%d7%95%d7%a9-%d7%93%d7%9f
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 409
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 402
[count] => 269
[filter] => raw
[term_order] => 0
) [country] => WP_Term Object
(
[term_id] => 402
[name] => ישראל
[slug] => israel
[term_group] => 0
[term_taxonomy_id] => 402
[taxonomy] => location
[description] =>
[parent] => 374
[count] => 2779
[filter] => raw
[term_order] => 0
) )