תפריט עמוד

ויסקי כחול לבן

שתפו:

אל הטרנד של מזקקות ויסקי עצמאיות הפורחות ברחבי העולם מצטרפת גם תל אביב עם מזקקת מילק אנד האני שנפתחה בדרום העיר. ביקור במרכז המבקרים החדש מגלה חזון עסקי, הקפדה על הכללים הסקוטיים וטעמים מסקרנים

עודכן 11.1.18

הזיכרון הראשון שלי מביקור במזקקת ויסקי בסקוטלנד שזור בנוף הררי דרמטי, נהר וגם אגם פסטורלי עם ברווזים. מים זכים ואיכותיים הם חומר גלם חיוני בתהליך זיקוק ויסקי מסורתי באירלנד וסקוטלנד, מעוזי הוויסקי המסורתי.

זו אחת הסיבות שרעיון הקמת מזקקת ויסקי בלב תל אביב נשמע כגחמה תמוהה ולא כלכלית. אבל המציאות כידוע עולה על כל דמיון ומספר יזמים מקומיים, בעלי רקורד עסקי שאין להטיל בו ספק, חשבו מחוץ לבקבוק ולא זאת בלבד שהחליטו להקים את מזקקת הוויסקי הישראלית הראשונה, הם התעלמו מגדות הנהר היחיד בתל אביב ובחרו בחלל השוכן בלב אזור המוסכים המפויח בדרום העיר, סמוך לאצטדיון בלומפילד בואכה יפו.


מזקקת ויסקי בדרום תל אביב? יש דבר כזה! | צילום: ליאור גולדסאד

הוויסקי שמיוצר בתל אביב נמנה על מותגי "ויסקי עולם חדש". היום, חובבי תרבות האלכוהול הסקרנים תרים אחרי חידושים, והדרישה לוויסקי ממחוזות אחרים פורחת. על פני הגלובוס צצות מזקקות מסקרנות, למשל ביפן ובהודו, המציעות טעמים השונים מהטעם המסורתי כתוצאה מהתנאים הטבעיים. תנאי האקלים הלח והחם בישראל מאיצים את היישון ומהווים כר לניסיונות מרתקים באשר לטעם הסופי של הוויסקי. פרט לתל אביב, התזקיק מתיישן בחביות שהונחו במקביל באזור ים המלח, בנגב ובגליל, ובעלי המזקקה מצפים בהתרגשות לתוצאות בתום שלוש שנים של התיישנות ב-2019.


חדר החביות מאחסן 128 חביות, שבעתיד מספרן יגדל ל-700

בעוד הפן התיירותי של מזקקות באיים הבריטיים התפתח סביבן כתוצר לוואי, נקודת החן התיירותית היא חלק מהקונספט של החברה הישראלית וחלק מהתוכנית העסקית. תל אביב, בירת הקולינריה הישראלית, העיר עתירת המסעדות והברים שמרתקת תיירים מרחבי העולם, מציעה כעת סיור ייחודי במזקקה כחול לבן עם דגשים של טעמים מקומיים. שם המותג "מילק אנד האני" מרמז על זיקה ברורה להיסטוריה ולתנ"ך. ממצאים היסטוריים וארכיאולוגים מעידים שבמזרח התיכון הקדום החלו לזקק דגנים כבר לפני אלפי שנים.

מרכז המבקרים נפתח לאחרונה, ואילו המזקקה עצמה הוקמה ב-2012, כש"אני מאמין" העסקי שלה הוא ייצור ויסקי איכותי ללא פשרות והשקעה בציוד מקצועי הטוב ביותר, ליווי של יועץ סקוטי והרבה סבלנות.

כמו ב"אליס בארץ הפלאות", מרגע שפוסעים מעבר לסף הדלת נבלעים באחת לתוך עולם אחר ואדי האלכוהול משכיחים את ריחות זיהום האוויר שבחוץ. ברקע, הברמנית משקשקת לנו קוקטייל ייחודי שנרקח ברוח המקום ומכיל גרגרי הל כתושים, סירופ דבש ומיץ לימון על בסיס המשקה השקוף שטרם יושן בחביות. בחלל ענק (800 מ"ר), ששימש בעבר מאפייה, מערכת צינורות הנירוסטה, חדרי המעבדה ודודי נחושת משרים אווירה של מזקקה מסורתית, הכי רחוק מהסצנה של דרום העיר.


דודי נחושת משרים אווירה מסורתית | צילום: יפעת זהר

זהו אינו מוזיאון המוקדש לוויסקי, את הסיור שלנו מלווים רעשים של תהליך הייצור ושלטים מעירי עיניים המציגים את שלבי התהליך. לצד דודים חדשים שיוצרו בהזמנה, ישנם פריטים שיש מאחוריהם מסתתר סיפור. אחד השותפים, למשל, מצא באתר יד שנייה דוד זיקוק ענק מנחושת, בן 9,000 ליטר, באסם בטרנסילבניה. מסתבר שחברה ספרדית שהתמחתה בקוניאק ייצרה אב טיפוס ראשון וחדלה להתקיים. הדוד שונע בנתיב ימי ועכשיו הוא מוסיף לאווירה ולתפאורה. כך גם המגרסה הווינטג'ית לגריסת הלתת.

אם בתחילה הוטרדתי מאיכות המים, בעת הסיור אני למדה שבעידן המודרני אין צורך בסמיכות למקור מים רומנטי. המים של תל אביב עוברים תהליך אוסמוזה הפוכה, שמנטרל את הכימיקלים, ותנאי מעבדה משיגים מים איכותיים ביותר. הלתת מיובא מאנגליה, לאחר שבושל ונגרס, מושרה לתת השעורה בשמרים ל-72-48 שעות לתסיסה במיכל ענק, שכן השמרים זקוקים לנפח נוסף כדי לתסוס כראוי. דוד הזיקוק נבנה בהזמנה מיוחדת במפעל קארל הגרמני.

באחד משיאי הסיור אנחנו מגיעים לחדר החביות המאחסן 128 חביות (מספרן יגדל בהמשך ל-700). ניחוחות משכרים אופפים את החדרון ואנו מרימים כוסית מחבית ששמשה ליישון יין קברנה סוביניון, דבר המשפיע פלאים על טעמו הפירותי של התזקיק. המזקקה בחרה לפעול על פי כללי הרגולציה הסקוטית, שלפיה רק תזקיקים שהתיישנו לפחות שלוש שנים זכאים להיקרא "ויסקי". האקלים המקומי החם והלח מאיץ את תהליך היישון לפחות פי שלושה. בחדר החביות, האפוף בניחוחות מרוכזים, אנחנו טועמים תזקיק מחבית 04 (יאנג סינגל מאלט) שיושן שמונה חדשים וכבר ניכר בו הגוון הזהוב והוא זוכה למחמאות הטועמים.


חדר הטעימות שבו מתקיימת טעימה מודרכת של שלושת מוצרי המזקקה

בתום סיור בן 40 דקות, אנחנו חוזרים לחדר הטעימות שערוך ומוכן לטעימות מודרכות ממוצרי המזקקה. הפתעת הטעימות היא "ג'ין לבנטיני" שמושרה בדוד זיקוק קטן עם תבלינים משוק לוינסקי למשך 48 שעות. טועמים חדי לשון יזהו את הזעתר שאין עשב תיבול מזוהה יותר ממנו עם תרבות האוכל הים תיכונית.

ב-2019 מיועדים לצאת לשוק כמאה אלף בקבוקים מ-700 חביות, כ-80 אחוז מתוכם לייצוא, ובקרוב, כך מספרים לנו, יופצו מוצרי המזקקה למסעדות וחנויות מובחרות. חלוציות 2017. אולי בעוד כמה שנים נעז למכור לסקוטים ויסקי משלנו – בהחלט קרח לאסקימוסים…

מרכז המבקרים של מילק אנד האני
מרכז המבקרים מציע אירועים וסיורים לקבוצות פרטיות של עד 35 משתתפים בתיאום מראש. סיור בסיסי במזקקה עורך כשעה, במהלך הסיור לומדים על תהליך הזיקוק, מבקרים בכל שלבי הייצור – מהגרעין ועד לכוס – ומסיימים בטעימה מודרכת של שלושה מוצרים. המעוניינים מוזמנים להוסיף טעימה רביעית מבקבוק נדיר בתוספת תשלום. הביקור במזקקה מתאים למבוגרים מעל גיל 18. ניתן לתאם סיורים הכוללים ילדים מגיל 10- ללימוד תהליך הזיקוק. הפעילויות מתחת לגיל 18 אינן כוללות טעימת אלכוהול והינן בליווי מבוגר בלבד.

אפשרות נוספת, בתיאום מראש, היא סיור הכולל כניסה לחדר החביות וטעימה היישר מהחבית. סיורים אלה מועברים בקבוצות קטנות, עד 10 אנשים, ומעניקים הצצה לתהליך היישון באופן בלתי אמצעי.
כמה? 50 שקל למשתתף, 75 שקל כולל כוס ויסקי מקצועית למזכרת. תוספת טעימה מבקבוק נדיר: 15 שקל. סיורים מיוחדים הכוללים כניסה לחדר החביות וטעימה של תזקיק המתיישן היישר מהחבית וכוס ויסקי: 120 שקל. הסיורים בהרשמה מראש בלבד.
איפה? רחוב התחיה 16, תל אביב, טלפון: 03-6320491, אתר אינטרנט

 

יפו החדשה ישנה

לתגובות, תוספות ותיקונים
להוספת תגובה

תגובות

האימייל לא יוצג באתר.

שתפו: